جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین تحولات خاورمیانه؛

آخرین تحولات خاورمیانه؛

 

انتقاد روسیه از تلاش آمریکا برای برگزاری نشست ضدایرانی در لهستان، سفر محرمانه حریری به دمشق و دیدار با بشار اسد، ریاست آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران و درخواست‌ها در عراق برای خروج نیروهای آمریکایی از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به عقب‌نشینی آمریکا از مواضع خود درباره نشست ورشو نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ جاناتان کوهن، نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت درباره اوضاع غرب آسیا و مسأله فلسطین از اظهارات مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره تمرکز نشست ورشو بر مسائل ضدایرانی عقب‌نشینی کرد.

کوهن افزود: این نشست برای تبادل نظر درباره چالش‌های خاورمیانه است و محلی برای بدنام کردن یا حمله به ایران نخواهد بود.

او همچنین گفت، به منظور پرداختن به چالش‌های خاورمیانه، آمریکا همراه با همکارانش در لهستان، روز‌های سیزدهم و چهاردهم فوریه ریاست مشترک یک جلسه وزراتی برای پیشبرد صلح و ثبات در خاورمیانه را در ورشو بر عهده خواهند گرفت.

سفر محرمانه حریری به دمشق و دیدار با بشار اسد/عقب‌نشینی آمریکا از مواضع خود درباره نشست ورشو/ریاست آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران/ انتقاد روسیه از تلاش آمریکا برای برگزاری نشست ضدایرانی در لهستان

نماینده آمریکا در ادامه افزود: دستور کار این جلسه شامل مواردی از جمله بحث درباره بحران‌های بشری در سوریه و یمن، برگزاری جلساتی درباره توسعه موشکی، افراط‌گرایی و امنیت سایبری است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل در عین حال با ادعای اینکه ایران صلح و ثبات در منطقه را با خطر مواجه می‌کند، خواستار مقابله جامعه بین‌المللی با برنامه موشکی ایران شد.

انتقاد روسیه از تلاش آمریکا برای برگزاری نشست ضدایرانی در لهستان

روسیه در واکنش به تلاش آمریکا برای برگزاری نشستی ضدایرانی در لهستان، تصریح کرد، این اقدام برای صلح و ثبات خاورمیانه «غیرسازنده»‌ است، زیرا هدف آن بر مقابله با ایران جهت یافته است.

واسیلی نیبنزیا، سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد در نشست امروز شورای امنیت گفت که این نشست به خاطر توجه صرف به یک کشور [ایران] و نپرداختن به «نزاع اسرائیل و فلسطین»، در تقویت امنیت خاورمیانه ناکام خواهد ماند.

سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد همچنین این پرسش را مطرح کرد: «چرا این نشست، ایران را ـ که یکی از عمده‌ترین و بزرگ‌ترین کشورهای منطقه است ـ دعوت نکرده؟»

به نوشته خبرگزاری فرانسه، این دیپلمات بلندپایه روسی در ادامه گفت:‌ «تلاش‌ها برای ایجاد نوعی ائتلاف نظامی در منطقه از طریق برگزاری کنفرانس و تمرکز بر برخورداری از یک رویکرد ساده‌سازی‌شده یکجانبه‌گرایانه که آشکارا تنها به ایران مرتبط است، [اقدامی] غیرسازنده است.»

سفر محرمانه حریری به دمشق و دیدار با بشار اسد/عقب‌نشینی آمریکا از مواضع خود درباره نشست ورشو/ریاست آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران/ انتقاد روسیه از تلاش آمریکا برای برگزاری نشست ضدایرانی در لهستان

واسیلی نیبنزیا تأکید کرد، چنین اقدامی «تنها چشم‌انداز دستیابی به یک ساختار اصیل امنیتی برای منطقه را کمرنگ‌تر می‌کند.»

سفر محرمانه حریری به دمشق و دیدار با بشار اسد

برخی منابع لبنانی اعلام کردند، بهاء حریری، برادر سعد حریری، نخست وزیر، مأمور تشکیل کابینه لبنان، محرمانه به دمشق سفر و با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار کرده است.

پایگاه لیبانون دیبایت فاش کرد: حریری در شانزدهم ژانویه جاری با هواپیمای اختصاصی از فرودگاه دوگل فرانسه وارد فرودگاه بیروت شده و با کاروان ویژه به سوریه رفته است و در همان روز در موعدی که برایش مشخص شده، با بشار اسد دیدار و رئیس جمهور سوریه با گرمی از وی استقبال کرده است.

بر اساس این گزارش، محور گفت وگوهای وی درباره پروژه های سرمایه گذاری در سوریه و فرصت های پیش روی بوده است. وی از سوی بشار اسد در جریان اوضاع سوریه قرار گرفته و مراحلی که سوریه از ابتدای بحران تاکنون پشت سرگذاشته و نیز حل و فصل سیاسی که جریان دارد به اطلاع وی رسانده شده است.

اسد در این دیدار از توطئه کنندگان ضد سوریه از داخل لبنان نام برده و رئیس جمهور سوریه گفته است: مرحله آینده، مرحله بازسازی سوریه خواهد بود و این موضوع مورد اهتمام ویژه دولت سوریه است. دوستان در روسیه و چین می دانند که قبول شرکت ها در دست دولت سوریه است و هر که علیه ما توطئه کرده است، فرصت کار در سوریه ندارد.

سفر محرمانه حریری به دمشق و دیدار با بشار اسد/عقب‌نشینی آمریکا از مواضع خود درباره نشست ورشو/ریاست آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران/ انتقاد روسیه از تلاش آمریکا برای برگزاری نشست ضدایرانی در لهستان

بر اساس گزارش این پایگاه لبنانی، حریری به اسد گفته است، وی مدت هاست خود را از سیاست دور نگه داشته و در حال حاضر در راستای توافق حاصل شده به ویژه میان کشورهای حوزه خلیج فارس و سوریه به سوریه آمده است.

پایان این دیدار بر رایزنی و تماس و شروع پرونده های اقتصادی ویژه حریری و شرکت هایش و ورود آنها به سوریه بوده است.

طبق گزارش پایگاه لبنانی لیبانون دیبایت حریری، فعالیت ورود به سوریه با پوشش منطقه ای و بین المللی و سرمایه گذاری در این کشور در زمینه های عمرانی و چه بسا سیاسی را رهبری می کند.

آن گونه که این پایگاه لبنانی بیان کرده، یکی از اعضای تیم حریری ـ که به دمشق سفر کرده ـ دوست قدیمی پدرش که از سیاست دور مانده، بوده و بقیه اعضای تیم همراه برادر حریری لبنانی های همسو با دمشق بودند.

ریاست آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران

برخی منابع، از احتمال ریاست نماینده آلمان بر سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران خبر داده‌اند. در این باره، منابع وابسته به اتحادیه اروپا به خبرگزاری اسپوتنیک گفته‌اند، ممکن است نماینده آلمان، ریاست سازوکار ویژه مالی با ایران را برای دور زدن تحریم های آمریکا بر عهده بگیرد.

پیش از این، کاردار سفارت اتریش در تهران اعلام کرده بود، سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران به زودی اجرایی خواهد شد.

همچنین هفته گذشته، «لارنس نورمن» خبرنگار نشریه «وال‌استریت ژورنال» به نقل از منابع آگاه اعلام کرده بود، کانال سازوکار مالی اتحادیه اروپا و ایران تا دو سه هفته آینده ثبت خواهد شد. وی گفته بود، این ساز و کار «در فرانسه ثبت می‌شود و مدیر آن نیز یک بانکدار ارشد آلمانی خواهد بود. انتظار می‌رود که بریتانیا نیز به عنوان سهامدار به این ساز و کار بپیوندد.»

درخواست‌ها در عراق برای خروج نیروهای آمریکایی

اعلام تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، مبنی بر خروج نیروهای خود از سوریه و استفاده از عراق به عنوان پایگاهی جهت هدف قرار دادن تکفیری‌ها، برخی از فراکسیون‌های سیاسی عراقی را به تکاپو جهت بهره‌برداری از این امر واداشته است؛ این فراکسیون‌ها می‌خواهند خواسته‌ خود را برای جدول‌بندی زمانی خروج سربازان خارجی و در رأسشان سربازان آمریکایی از عراق مطرح کنند.

شبکه‌های اجتماعی به طور گسترده از چند روز پیش اخباری منتشر کردند که استقرار مجدد نیروهای آمریکایی در عراق را محکوم می‌کند؛ اما این اخبار از سوی محافل رسمی تکذیب شده است، چون این‌ها اخباری بسیار حساس برای اوضاع عراق به شمار می‌آید.

طبق نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای القدس‌العربی، “محمود الربیعی”، سخنگوی جنبش “صادقون” وابسته به ائتلاف “الفتح” تاکید کرد: باید جدول‌بندی جهت عقب نشینی نیروهای خارجی از عراق طی دوره آتی به رأی گذاشته شود.

الربیعی همچنین گفت: گروه‌های شیعی اصرار دارند قاطعانه با حضور هرگونه نیروهای خارجی در اراضی عراق مخالفت کنند.

پیشتر نیز نماینده دیگری از این ائتلاف از “عادل عبدالمهدی”، نخست‌وزیر عراق خواست تا درباره اقدامات نظامی نیروهای خارجی توضیح بدهد.

در همین حال، رسانه‌های محلی تصاویری از کاروان‌های نظامی منتشر و تأکید کردند که این تجهیزات متعلق به آمریکاست.

در همین راستا، “شون رایان”، سخنگوی ائتلاف بین‌المللی ضد داعش تأکید کرد: هم اکنون تحرکات متعددی در چارچوب این عملیات انجام می‌شود.

آمریکایی‌ها رسما اعلام کرده‌اند پایگاهی در عراق ندارند، ولی رئیس جمهوری آمریکا در سفر از پیش اعلام نشده خود در اواخر دسامبر به عراق با سربازانش در پایگاه “عین الاسد” واقع در غرب بغداد دیدار کرد، اما با هیچ یک از مسئولان عراقی دیداری نداشت.

شمار نیروهای آمریکایی در عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی به ۱۷۰ هزار سرباز در مناطق مختلف عراق می‌رسید، اما پس از آن، باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا تصمیم به عقب‌نشینی نیروهایش در اواخر سال ۲۰۱۱ میلادی گرفت.

این در حالی است که نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴ میلادی در چهارچوب ائتلاف بین‌المللی ضد داعش دوباره به عراق بازگشتند و مناطق گسترده‌ای در عراق و سوریه را تحت تصرف خود درآوردند.