جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » ترامپ درباره سرکوب اعتراضات ایران: اتفاق وحشتناکی است و جهان نظاره‌گر آن است/

ترامپ درباره سرکوب اعتراضات ایران: اتفاق وحشتناکی است و جهان نظاره‌گر آن است/

به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیس جمهور آمریکا همچنین روز سه‌شنبه با اشاره به این اعتراضات گفت: «همین الان که داریم حرف می‌زنیم، هزاران و هزاران نفر را دارند در ایران می‌کشند.»
دونالد ترامپ

رادیو فردا/ دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز سه‌شنبه، ۱۲ آذرماه، در واکنشی تازه به اعتراضات اخیر در ایران این رخدادها را «وحشتناک» توصیف کرده و هشدار داد که «جهان نظاره‌گر است».
دونالد ترامپ در نشست خبری مشترک با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در حاشیه نشست پیمان آتلانتیک شمالی
دونالد ترامپ در نشست خبری مشترک با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در حاشیه نشست پیمان آتلانتیک شمالی

رئیس‌جمهوری آمریکا لحظاتی بعد از اظهارنظرش درباره عدم حمایت از معترضان در ایران، موضع خود را تصحیح کرد و گفت: «آمریکا از مردم شجاع ایران که برای آزادی‌شان اعتراض می‌کنند حمایت می‌کند».

دونالد ترامپ عصر شنبه ۱۲ آذر در توئیتی نوشت: «ما در دولت ترامپ همیشه حمایت کرده‌ایم و باز هم حمایت می‌کنیم!»

آقای ترامپ همچنین در نشست مطبوعاتی مشترک با جاستین ترودیو، نخست‌وزیر کانادا، که پس از انتشار توئیتش برگزار شد، بار دیگر به این موضوع برگشت و گفت: «ما کاملا از آنها [معترضان ایرانی] حمایت می‌کنیم و از ابتدا هم حمایت کرده‌ایم».

او گفت در نشست خبری مشترک با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، تصور کرده بود که سوال درباره حمایت مالی از معترضان است.

رئیس‌جمهوری آمریکا در نشست با مکرون در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا قصد دارد از معترضان در ایران حمایت کند، گفته بود که «نمی‌خواهم در این زمینه حرف بزنم ولی پاسخ “نه” است. نمی‌خواهم در این مورد حرف بزنم».

آقای ترامپ صبح سه‌شنبه هم به موضوع اعتراضات در ایران اشاره کرده و در گفت‌وگو با خبرنگاران، این اعتراضات را «وحشتناک» توصیف کرده و هشدار داد که «جهان نظاره‌گر است».

وی با بیان اینکه خبرنگاران و روزنامه‌نگاران باید بتوانند «به ایران بروند و ببینند که چه خبر است»، افزود: «همین الان که داریم حرف می‌زنیم، هزاران و هزاران نفر را دارند در ایران می‌کشند».

ترامپ درباره سرکوب اعتراضات ایران: اتفاق وحشتناکی است و جهان نظاره‌گر آن است

اعتراض‌های ایران روز ۲۴ آذر در واکنش به افزایش قیمت بنزین آغاز شد و به سرعت رنگ‌وبوی ضدحکومتی به خود گرفت. این اعتراض‌ها که بیش از ۷۰۰ نقطه ایران را تحت تاثیر قرار داد به شدت و با استفاده از سلاح‌های اتوماتیک و حتی نیمه سنگین نظیر تیربار و دوشکا سرکوب شد.

اینترنت نیز به مدت ۱۰ روز در سرتاسر کشور قطع بود و اینترنت در استان سیستان‌وبلوچستان هنوز هم برقرار نشده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران حاضر نشده‌اند که آماری درباره تعداد کشته‌شدگان در این اعتراض‌ها ارائه کنند ولی عفو بین‌الملل می‌گوید که بر اساس گزارش‌های معتبر، دستکم ۲۰۸ نفر در این ناآرامی‌ها کشته شده‌اند هرچند که رقم واقعی بیش از این تعداد است.

مقام‌های دولت ترامپ بویژه مایک پومپئو، وزیر خارجه، و برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در روزهای گذشته بارها بر حمایت ایالات متحده از معترضان در ایران تاکید کرده بودند.

آقای پومپئو روز پنجم آذر با اشاره به اعتراض‌های ایران گفت که وزارت خارجه بیش از ۲۰ هزار پیام، ویدئو و عکس درباره آزار و اذیت حکومت ایران دریافت کرده است.

وی افزوده بود ایالات متحده به «تحریم مقام‌هایی که در این نقض حقوق بشر دست داشتند» ادامه می‌دهد، «شبیه آنچه که علیه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام دادیم».

وزیر خارجه آمریکا روز ۱۱ آذر نیز در دانشگاه لوئیزویل ایالت کنتاکی گفت که ایران عامل مشترک در اعتراض‌های سرتاسر خاورمیانه بوده است و تظاهرکنندگان در عراق، لبنان و خود ایران مخالف رژیم روحانیون هستند.

آقای ترامپ که برای شرکت در هفتادمین سالگرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در لندن به سر می‌برد در پاسخی به خبرنگاران درباره دور تازه از اعتراضات در ایران تاکید کرد که خبرنگاران و روزنامه‌نگاران باید بتوانند «به ایران بروند و ببینند که چه خبر است».

ایران از روز ۲۴ آبان که بهای بنزین ناگهان بالا رفت دستخوش اعتراضات بسیار گسترده‌ای شد که شعارهای آن به‌سرعت متوجه مقام‌های جمهوری اسلامی شد.

به گزارش سازمان عفو بین‌الملل، در این اعتراض‌ها دست‌کم ۲۰۸ نفر کشته شدند، ولی به نظر می‌رسد که تعداد کشته‌شدگان بیش از این رقم باشد.

وب‌سایت کلمه گزارش داده که حداقل ۳۶۶ نفر در این اعتراض‌ها کشته شده‌اند.

علاوه بر این آماری درباره تعداد بازداشت‌شده‌ها هم وجود ندارد. برخی نمایندگان مجلس تعداد افراد بازداشت‌شده را بین ۷ تا ۸ هزار نفر اعلام کرده‌اند.

آقای ترامپ همچنین گفته است که حکومت ایران اینترنت را قطع کرد تا کسی متوجه نشود چه اتفاقی در حال رخ دادن است.

دولت ایران ساعاتی پس از بروز اعتراض‌ها علیه گران‌کردن بنزین، اقدام به قطع کامل اینترنت کرد.

مقام‌های حکومت ایران می‌گویند به دلایل امنیتی اینترنت را قطع کردند. با وجود گذشته بیش از دو هفته از اعتراضات، اینترنت موبایل کماکان در استان سیستان و بلوچستان وصل نشده است.

این دومین واکنش رئیس جمهور آمریکا به اعتراضات گسترده تازه در ایران است.

دونالد ترامپ پنج روز پس از آغاز این اعتراضات و قطعی کامل اینترنت در ایران، به این حوادث واکنش نشان داد و جمهوری اسلامی را مانع اطلاع‌رسانی درباره اعمال «خشونت وحشتناک» علیه معترضان دانست.

دونالد ترامپ در توئیتی نوشت: «ایران به اندازه‌ای بی‌ثبات شده است که رژیم آن کل سیستم اینترنت را قطع کرده است، به گونه‌ای که ملت بزرگ ایران نمی‌توانند درباره خشونت وحشتناکی که در این کشور جریان دارد صحبت کنند.»

در روزهای گذشته برخی مقام‌های دولت آمریکا نیز درباره اعتراض‌های ایران موضع‌گیری کرده بودند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه ۱۱ آذر در جریان سخنرانی‌اش در دانشگاه لوئیزویل با اشاره به اعتراض‌های ایران گفت این رویدادها نشان داد که ایرانی‌ها نیز «خسته شده‌اند».

وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: «مردم ایران می‌بینند که حکومت مذهبی پول کشور را می‌رباید، آیت‌الله‌ها ده‌ها و ده‌ها میلیون دلار می‌دزدند».

برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، روز دوشنبه ۱۱ آذرماه به گزارش‌ها در خصوص آزار و اذیت خبرنگاران ایرانی رسانه‌های فارسی زبان و خانواده های آنها واکنش نشان داده و این اقدامات را محکوم کرده است.

نهادهای امنیتی حکومت ایران طی سال‌های گذشته با فشار به خانواده روزنامه نگاران شاغل در رسانه‌های فارسی زبان خواستار کناره‌گیری آنان از کارشان شده‌اند. اما به دنبال موج اخیر اعتراضات در ایران، نهادهای امنیتی اقدامات خود در این زمینه را تشدید کرده‌اند.