جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » حملات و انفجارهای اخیر در عراق اذهان بسیاری از ناظران و کارشناسان نظامی عراق و منطقه را درگیر خود کرده است.

حملات و انفجارهای اخیر در عراق اذهان بسیاری از ناظران و کارشناسان نظامی عراق و منطقه را درگیر خود کرده است.

عراق برای پاسخ به حملات مشکوک هوایی علیه خود چه خواهد کرد!؟

 ابومهدی مهندس، یکی از فرماندهان گروه حشدالشعبی در عراق طی بیانیه‌ای آمریکا تنها مقصر حملات سه روز اخیر به پایگاه‌های نظامی این گروه اعلام کرده و گفت: از این پس نیز هر اتفاقی که بیفتد، مسئولیت آن به آمریکا است.گزینه‌ دیگری جزء دفاع از پایگاه‌های خود نداریم و برای انجام این امر نیز از استفاده از سلاح‌های پیشرفته‌تر امتناع نخواهیم کرد.

در این راستا، برخی از کارشناسان عراقی معتقدند باید به سمت همکاری امنیتی و نظامی با ایران و روسیه برای مقابله با این حملات پیش رفت.

حملات و انفجارهای اخیر در عراق اذهان بسیاری از ناظران و کارشناسان نظامی عراق و منطقه را درگیر خود کرده است. در مورد منشا این حملات نیز گمانه زنی های متعددی مطرح شده است.در این میان، دولت و جریانات سیاسی و مقامات سیاسی و کارشناسان نظامی عراق، در مورد نحوه پاسخ به این حملات و مهار آن ها اظهارات متنوعی را مطرح کرده اند.
حملات و انفجارهای اخیر در عراق اذهان بسیاری از ناظران و کارشناسان نظامی عراق و منطقه را درگیر خود کرده است. در مورد منشا این حملات نیز گمانه زنی های متعددی مطرح شده است.

به گزارش تابناک، در این میان، دولت و جریانات سیاسی و مقامات سیاسی و کارشناسان نظامی عراق، در مورد نحوه پاسخ به این حملات و مهار آن ها اظهارات متنوعی را مطرح کرده اند.

برخی از ناظران عراقی در مورد اینکه برای مقابله با این حملات مشکوک چه باید کرد، مباحثی را مطرح کرده اند. عده ای از این ناظران بر این باورند که آمریکا در این ماجرا نه تنها به پیمان نظامی خود با عراق عمل نکرده است، بلکه احتمالا از این حملات آگاه بوده است.

«هاشم الکندی»، کارشناس امنیتی عراق الکندی در گفت‌وگو با وبگاه خبری المعلومه در پی ادامه حملات مشکوک به مواضع استقرار نیروهای الحشد الشعبی در عراق تاکید کرد، بغداد گزینه‌های زیادی برای پایان دادن به این حملات در اختیار دارد.یکی از گزینه‌ها خرید سامانه‌های پدافند هوایی از روسیه یا ایران برای حفاظت از آسمان عراق در برابر حملات آمریکایی‌هاست، زیرا حتی قبل از حمله به الحشد الشعبی عملیات‌های جاسوسی پهپادهای آمریکایی در عراق وجود داشت و سرنگونی پهپاد پیشرفته آمریکایی در الرضوانیه عراق گواه این موضوع است.آمریکا بارها درباره حمله به الحشد تهدید کرده بود، آمریکا الحشد را دشمن خود می‌داند، زیرا نقشه‌هایش در عراق را ناکام گذاشته از همین به دنبال تضعیف و نابودی آن است. “مایک پامپئو” [وزیر خارجه آمریکا] هم درباره حمله به الحشد و گروه‌های مقاومت توسط رژیم صهیونیستی تهدید کرده بود.آمریکا می‌خواهد بگوید حملات علیه الحشد اسرائیلی است، اما به واقع امر این حملات آمریکایی است. آمریکا می‌خواهد این پیام را به عراقی‌ها بدهد که خطر شما را تهدید می‌کند و حضور نظامیان آمریکایی در عراق ضروری است.آمریکا دو سال است از مواضع الحشد جاسوسی می‌کند. پهپاد ساقط شده در الرضوانیه هم دو روز پایگاه الصقر الحشد الشعبی را بمباران کرده بود. بنابراین طراح و مجری این عملیات خود آمریکاست.عراق می‌تواند از روسیه سامانه اس‌-300 یا اس-400 خریداری کند. اگر در این خصوص تحت فشار آمریکا بود، گزینه خوب کمک از ایران برای خرید سامانه سوم خرداد است که موفقیت آن در مقابله با پهپادهای جاسوسی آمریکا ثابت شده است. ایران هم برای ارائه آن اعلام آمادگی کرده است.»

«حکیم الزاملی»، رئیس سابق کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق هم در مورد احتمال حمله پهپادهای رژیم صهیونیستی به عتبات عالیات در شهرهای مقدس این کشور هشدار داد.

الزاملی این اظهارات را پس از سلسله حملات مشکوک به مواضع الحشد الشعبی بیان کرد و از دولت بغداد خواست تا با عقد قرارداد با روسیه برای خرید سامانه S-300 ، سامانه پدافند هوایی را توسعه دهد.

الزاملی گفت: «سلسله حملات به مراکز استقرار نیروهای الحشد الشعبی از طریق هواپیماهای جاسوسی از مدت‌ها قبل آغاز شده و دولت دست روی دست گذاشت و حالا این حملات در پایگاه‌های الحشد الشعبی در «صقر» و «بلد» تکرار شد. این منطقی نیست که منتظر اعلام نتایج تحقیق بمانیم وقتی خود مقامات صهیونیست به حملات پهپادی علیه پایگاه های صقر و بلد اعتراف می‌کنند و اطلاعاتی در این خصوص نزد طرف عراقی موجود است.»

الزاملی توضیح داد: «این نگرانی وجود دارد که حرکت هواپیماهای بدون سرنشین ادامه یابد و در مقطع پیش رو عتبات عالیات را هم هدف بگیرد و سناریوی جنگ داخلی تحت فشار فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی به عراق بازگردد.»

نخست وزیر اسرائيل: علیه ایران در همه منطقه از جمله عراق اقدام می‌کنیم/

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای نخستین بار صریحا تایید کرد که کشورش «علیه ایران در عراق اقدام می‌کند».
بنیامین نتانیاهو گفته است، من به ارتش اسرائیل برای برخورد با ایران آزادی عمل داده‌ام.
بنیامین نتانیاهو گفته است، من به ارتش اسرائیل برای برخورد با ایران آزادی عمل داده‌ام.

وی شامگاه پنجشنبه ۳۱ مرداد در گفت‌وگو با شبکه ۹ کشورش که تلویزیون ویژه مهاجران روسی در اسرائیل است، گفت «ما علیه ایران در همه منطقه اقدام می‌کنیم؛ از جمله عراق».

نتانیاهو در حالی که ایران را «یک قدرت» نامید، افزود: این کشور «نابودی اسرائیل را بر پرچم خود حک کرده است. ما در بخش‌های بسیاری در برابر کشوری که در آرزوی نابودی ما است، اقدام می‌کنیم».

وی اضافه کرد: «من (به ارتش برای برخورد با ایران) آزادی عمل داده‌ام و نیز این رهنمود را به نیروهای امنیتی داده‌ام که هر اقدام لازم را برای خنثی کردن این توطئه‌های ایران انجام دهند».

نتانیاهو دوشنبه ۲۸ مرداد در اولین اشاره به حملات اخیر منتسب به اسرائیل درعراق گفته بود «ایران برای نابودی اسرائیل در منطقه پایگاه‌های متعدد ایجاد کرده و از نظر اسرائیل، ایران در هیچ کجا مصونیت ندارد».

اما اظهارات پنجشنبه شب وی اولین و صریح‌ترین تاییدیه دخالت اسرائیل در حملاتی است که در پنج هفته گذشته علیه چهار پادگان مختلف نیروهای حشد الشعبی در عراق صورت گرفته است.

حمله به این مراکز استقرار نیروهای شیعی هم‌پیمان با ایران از ۲۸ تیر با انفجار انبار راکتی آمرلی در استان صلاح‌الدین آغاز شد، که در آن بنا به تایید رسانه‌های ایران، دست‌کم یک سپاهی ایران به نام ابوالفضل سرابیان نیز کشته و جسد او به زادگاهش در کرمانشاه برگردانده شد.

۸ مرداد انبار تسلیحاتی نیروهای حشد الشعبی در پادگان «ابو منتظر المحمداوی» (کمپ پیشین اشرف) در استان دیالی در هشتاد کیلومتری مرز غرب ایران آتش گرفت.

آن‌گاه در انفجار راکت‌های انبار پادگان «الصقر» در جنوب بغداد در شامگاه ۲۱ مرداد، یک تن کشته و ۲۸ نفر زخمی شدند و همچنین خساراتی به مناطق مسکونی اطراف پادگان وارد، و دهها راکت منهدم شد.

در تازه‌ترین رویداد از این دست، پادگان نیروی هوایی «البلد» در استان صلاح‌الدین در شمال بغداد، شامگاه سه‌شنبه ۲۹ مرداد دستخوش انفجار یا حریق شد، که به گزارش خبرگزاری آلمان، در آن دو تن کشته و پنج تن زخمی شدند.

به ادعای شبکه العربیه، به تازگی ده‌ها فروند راکت جدید از ایران به انبار «البلد» انتقال یافته بود، که دست‌کم پنجاه فروند آن در حمله سه‌شنبه شب منهدم شد.

یک گزارش کمیته تحقیق ارتش که این هفته منتشر شد، تایید کرد که دست‎‌کم حمله ۲۱ مرداد به «الصقر» با پهپاد صورت گرفت اما این گزارش به نام کشور یا عاملی که پهپاد را فرستاده اشاره نکرد.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست پنجشنبه ۳۱ مرداد تصاویر گرفته شده از شرکت ماهواره‌ای «ایمج ست» را در مورد خسارات وارده به پایگاه‌های آمرلی، «ابو منتظر المحمداوی» و «الصقر» نشان می‌دهد. تصاویر ماهواره‌ای میزان خسارات ناشی از حمله به «البلد» هنوز منتشر نشده است.

ابو مهدی المهندس جانشین رییس سازمان حشد الشعبی عراق چهارشنبه در بیانیه‌ای نوشت، از نظر این سازمان «اولین و آخرین مسئول حوادث اخیر در پایگاه‌های نظامی عراق، آمریکا است». وی آمریکا را متهم کرد که امکان داده چهار پهپاد اسرائیلی از طریق جمهوری آذربایجان وارد عراق شود.

سخنگوی پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، در واکنش به بیانیه المهندس، دخالت آمریکا در این حملات را رد کرد.

فالح الفیاض مشاور امنیت ملی عراق و رییس هیئت حشد الشعبی نیز گفت بیانیه معاونش، موضع رسمی نیروهای این سازمان نبوده و در حالی که تحقیقات هنوز نهایی نشده، تنها می‌توان گفت که دست «عوامل خارجی» در کار است.

/**/ /**/ /**/ فالح الفیاض، رئیس پیشین شورای امنیت ملی عراق و رئیس فعلی شبه‌نظامیان حشد الشعبی
رئیس حشد الشعبی اظهارات معاون خود درباره نقش آمریکا در حملات اخیر را پس گرفت

در این میان، حشد الشعبی شامگاه ۳۱ مرداد مدعی شد که یک پهپاد ناشناس را که بر فراز یکی از مقرهایش در اطراف بغداد پرواز کرد، هدف قرار داد؛ مقامات عراق این امر را تایید نکردند.

نیروهای شیعی متحد ایران ابراز نگرانی کرده‌اند که مرحله بعدی از این نوع حملات، چه به صورت هوایی و چه «از طریق به خدمت گرفتن مزدورهای محلی»، هدف قرار دادن فرماندهان این گروه‌ها باشد.

با اذعان صریح بنیامین نتانیاهو به نقش اسرائیل در حملات عراق، اکنون اسرائیل خود را در ۴ عرصه با نیروهای نیابتی ایران وارد جنگ کرده است؛ جنوب لبنان، نوار غزه، سوریه و عراق.

روزنامه الجریده ۳۱ مرداد نوشت، اسرائیل حمله به نیروهای حوثی یمن را نیز در راستای مقابله با حضور ایران در منطقه در دستور کار قرار داده است؛ بر اساس سخنان نتانیاهو که گفت او به ارتش کشورش «مجوز داده در هر جای منطقه علیه ایران اقدام کنند»، گزارش این روزنامه کویتی، ظاهرا درست به نظر می‌رسد.

ایران هنوز رسما نسبت به مبدل شدن عراق به جبهه تازه‌ای در رویارویی اسرائیل با ایران، واکنش نشان نداده است.

 

به گزارش بی بی سی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در مصاحبه با یک شبکه روسی زبان که شامگاه پنجشنبه  پخش شد، شرکت جست. مصاحبه کننده از آقای نتانیاهو در مورد یک رشته حمله به مواضع نیروهای حشد الشعبی در داخل خاک عراق از جمله انبارهای تسلیحات و مهمات آنها سئوال کرد.

نخست وزیر اسرائیل گفت: “ما نه فقط در جایی که ضرورت داشته باشد، بلکه در بسیاری از نواحی دیگر علیه حکومتی وارد عمل شده‌ایم که قصد آن نابودی ماست.” وی افزود: “البته که من به نیروهای امنیتی آزادی عمل داده بلکه از آنها خواسته‌ام به هر اقدام لازم جهت خنثی کردن طرح‌های ایران دست بزنند.”

آقای نتانیاهو در این مصاحبه مشخصا از عراق نام نبرد اما پیشتر برخی منابع اسرائیلی گفته بودند که سپاه پاسداران در صدد است با ایجاد قرارگاه‌های نظامی برای نیروهای شبه‌نظامی حشد العشبی در عراق و استقرار موشک در آنها، در صورت لزوم خاک اسرائیل را هدف قرار دهد. به گفته آنان، دولت اسرائیل این طرح را به منزله “لبنانی کردن” عراق می‌داند و مصمم است در همین مرحله از اجرای آن جلوگیری کند.

چند روز پیش گزارش شد که یکی از این پایگاه‌ها هدف حمله هوایی یا موشکی قرار گرفته و انفجار بزرگی در آن روی داده است. در حالیکه بسیاری از ناظران احتمال حمله هواپیماها یا پهپادهای اسرائیل به این پایگاه را مطرح کرده بودند، سخنگوی نیروهای حشد الشعبی وابسته به جمهوری اسلامی ایران گفت که آمریکا را مسئول می‌داند.

وزارت دفاع آمریکا قاطعانه هرگونه ارتباطی با این حمله را تکذیب کرد و نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق نیز گفتند که در این حمله دست نداشته‌اند.

این حملات در رسانه‌های داخلی ایران نیز انعکاس داشته است اما مقامات رسمی از تایید اینکه اسرائیل آنها را انجام داده خودداری ورزیده‌اند. مشخص نیست که نهادهای نظامی و اطلاعاتی حکومت ایران از عامل اصلی این عملیات آگاهی دارند یا نه. اسرائیل چند صد بار به هدف‌های متعلق یا مرتبط با نیروهای جمهوری اسلامی یا وابسته به آنها، از جمله حزب‌الله لبنان حمله کرده و گفته می‌شود که در مواردی، تلفاتی را هم برجای گذاشته است اما حمله به مراکزی در داخل عراق اخیرا آغاز شده است.

مقامات نظامی و سیاسی ایرانی همواره هشدار داده‌اند که هرگونه اقدام اسرائیل علیه منافع جمهوری اسلامی در منطقه را به شدت تلافی خواهند کرد هرچند گزارشی از واکنش نظامی به حملات منتسب به اسرائیل به داخل خاک سوریه و عراق منتشر نشده است.

هفته گذتشه عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، دستور داد که انبارهای مهمات نیروهای حشد العشبی به خارج از مناطق مسکونی شهرهای عراق منتقل شود.

گروه‌های حشد الشعبی متشکل از شبه‌نظامیان داوطلب برای جنگ با گروه دولت اسلامی – داعش – هنگام تسلط بر بخش‌های عمده ای از خاک عراق تشکیل شد. افراد اکثر این گروه‌ها از شیعیان عراق هستند و بسیاری از آنها تحت حمایت مالی و تسلیحاتی ایران ایجاد شدند و فعالیت داشته‌اند. به گفته برخی منابع غربی، با از میان رفتن خطر داعش، بسیاری از این گروه‌ها همچنان باقی مانده و تعدادی از آنها ارتباط خود با برخی نهادهای ایرانی را حفظ کرده‌‌اند.

منابع رسمی حکومت ایران تاکنون صراحتا اسرائیل را به حملات داخل عراق متهم نکرده‌اند و مشخص نیست که آیا در این مورد اطمینان لازم را ندارند یا اینکه قبول حملات اسرائیل را به صلاح نمی‌دانند.

بعید است که قدرت‌های عمده نظامی و اطلاعاتی فعال در منطقه، به خصوص آمریکا و روسیه از جزئیات این حملات و مسئول آنها آگاهی نداشته باشند اما تاکنون در این مورد موضعگیری خاصی نکرده‌اند. به همین دلیل بعضی ناظران این احتمال را مطرح کرده‌اند که ممکن است عملیات اسرائیل در عراق، مانند عملیات آن در خاک سوریه، با آگاهی، اگرنه تایید صریح یا ضمنی این قدرت‌ها صورت گرفته باشد.