جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین تحولات خاورمیانه؛گفت‌وگوی بولتون و سخنگوی اردوغان درباره ایجاد منطقه امن!

آخرین تحولات خاورمیانه؛گفت‌وگوی بولتون و سخنگوی اردوغان درباره ایجاد منطقه امن!

گزارش نیویورک تایمز از جاسوسان دستگیر شده در ایران، پیشروی‌های چشمگیر ارتش سوریه در شمال غرب این کشور، هشدار روسیه درباره رویداد‌های خلیج فارس و واکنش وزیر خارجه فرانسه به توئیت ترامپ درباره مذاکره با ایران، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گفت‌وگوی بولتون و سخنگوی اردوغان درباره ایجاد منطقه امن در سوریه نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ روز جمعه «ابراهیم کالن»، سخنگوی ریاست جمهور ترکیه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا تلفنی با یکدیگر گفت‌وگو کردند.

به گزارش تی‌آر‌تی، کالن و بولتون در این گفت‌وگو تلفنی درباره ایجاد منطقه امن در شمال سوریه گفت‌وگو کردند.

کالن گفت: ایجاد منطقه امن در شمال سوریه سبب خواهد شد تا گذرگاه تروریست‌ها به گذرگاه صلح تبدیل شده و این موضوع بازگشت مناسب و امن آوارگان سوری را تضمین خواهد کرد.

روز چهارشنبه وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد در خصوص تشکیل منطقه امن در شمال سوریه با آمریکا به توافق رسیده است.

رسانه‌های ترکیه قبلاً گزارش داده‌اند آنکارا خواستار ایجاد یک منطقه امن ۳۲ کیلومتری در شمال سوریه است و اصرار دارد که «یگان‌های مدافع خلق» (YPG) از این مناطق پاکسازی شوند.

ترکیه و آمریکا پس از شکست گروه‌های تروریستی تحت حمایت خود، برای حفظ برگه‌های خود در سوریه طرح «منطقه امن» را مطرح کردند؛ طرحی که قرار بود در شمال و شمال شرق سوریه اجرایی شود، ولی دمشق بارها، ضمن مخالفت، آن را در راستای مداخلات آنکارا و واشنگتن قلمداد کرده است.

گزارش نیویورک تایمز از جاسوسان دستگیر شده در ایران

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز فاش کرد افرادی که اخیرا در ایران به جرم جاسوسی برای سیا بازداشت شده اند، تلاش داشته اند اطلاعاتی در مورد فروش و صادرات نفت ایران جمع آورری کنند. این در حالی است، از زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا فروش نفت ایران را تحریم کرد، اطلاعات مربوط به فروش نفت به سلاح ژئوپلیتیک تبدیل شده که مورد طمع آژانس های اطلاعاتی غربی است.

بر اساس این گزارش، ایران ماه گذشته اعلام کرد یک شبکه جاسوسی را متلاشی و 17 تن را به اتهام جاسوسی برای سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) دستگیر کرده است که برخی از آنان محکوم به اعدام شدند.

دولت ایران درباره هدف این جاسوسی توضیحی نداد، اما اکنون مشخص شده این جاسوسی مربوط به تلاش های مخفی واشنگتن برای جمع‌آوری اطلاعات فروش نفت ایران بوده است.

ترامپ ادعای جاسوسی این افراد برای سیا را رد کرد؛ این در حالی است که مقام های آمریکایی در گفت وگو با این روزنامه تایید کرده‌اند که صنعت نفت ایران از موضوع های مورد علاقه آمریکا و نهادهای اطلاعاتی آن است.

تاجران نفت ایران گفته‌اند افراد مختلفی از اروپای شرقی گرفته تا ارمنستان، همه نوع مشوقی را در ازای فروش اطلاعات مربوط به نفت ایران به آن ها پیشنهاد داده اند.

برخی از این تاجران گفته‌اند که افراد خارجی (وابسته به سیا) از 100 هزار تا یک میلیون دلار را به آن ها پیشنهاد داده‌اند که یکی از شماره حساب های وزارت نفت ایران را افشا کنند. حتی به برخی از این تاجران ویزای آمریکا نیز پیشنهاد شده است.

الیزابت روزنبرگ مقام پیشین وزارت خزانه‌داری آمریکا گفت که واشنگتن اطلاعات مربوط به فروش نفت ایران را می‌خواهد تا میزان درآمد این کشور از نفت را بداند. آن‌ها می‌خواهند بدانند چه مقدار باید به ایران فشار بیاورند.

وی اذعان کرد، از آنجایی که ایرانی‌ها تنها بر اساس «اعتماد شخصی» کار می‌کنند، هدف دشواری برای نهادهای اطلاعاتی هستند. به گفته روزنبرگ، ایرانی‌ها از تله خبرچین‌ها و سازوکارهای تجارت بین المللی نفت اجتناب و با احتیاط بسیار زیاد عمل می‌کنند.

پیشروی های چشمگیر ارتش سوریه در شمال غرب سوریه

ارتش سوریه به پیشروی های خود در شمال غرب سوریه ادامه می دهد و گام به گام تروریست ها را به عقب می راند تا ضربه نهایی را به آنها وارد کند.

بر اساس این گزارش؛ ارتش سوریه پس از آنکه به علت نقض مکرر آتش بس در شمال غرب سوریه، عملیات خود را از سر گرفت، موفق به کسب دستاوردهای چشمگیری شده است.

نیروهای سوری با حمایت هوایی و توپخانه ای موفق به تسلط بر مناطق جدیدی از جمله الجیسات، تله الصخر و روستای الصخر شده اند.

همزمان با آن مناطق کفرزیتا، اللطامنه، الصیاد، لطمین، مورک و السرماینه که تحت کنترل تروریستها قرار دارند، زیر آتش سنگین موشک اندازها و توپخانه ارتش سوریه قرار دارد.

تاکنون مناطق تل ملح، الجبین، حصرایا، ابورعیده، الزکاة، الارعین، الصخر به کنترل نیروهای ارتش سوریه درآمده است.

اهمیت تسلط بر شهرک الصخر از آن جهت است که بر شهرک الهبیط در حومه جنوبی ادلب مشرف است و زمینه پیشروی در جنوب ادلب فراهم می کند.

هشدار روسیه درباره رویدادهای خلیج فارس

«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در ژنو روز جمعه درباره روندهای هشدارآمیز در خلیج فارس هشدار داد.

وی در این پیام توئیتری نوشت: «شاهد روندهای بسیار هشدار آمیز در خلیج فارس هستیم: «تشدید اختلافات میان برخی کشورها، عدم تمایل آنها برای گفت‌وگو با یکدیگر، افزایش حضور نظامی خارجی و تمامی اینها تهدید جدی برای افزایش تنش‌ها است. این منطقه نیازمند دستورالعمل مثبتی است.»

اولیانوف در ادامه افزود: «به همین دلیل است که روسیه کمتر از یک ماه پیش مفهوم ارتقا یافته امنیت جمعی در خلیج فارس را اعلام کرد که شامل پیشنهادهای جدی درباره چگونگی فائق آمدن بر گرایش‌های منفی از طریق گفت‌وگو و دیپلماسی به جای گفتارهای خصمانه و اقدامات نظامی است.»

هشدار روسیه درباره روندهای هشدار آمیز در خلیج فارس در حالی مطرح می‌شود که واشنگتن چند روز پیش، از بیش از ۶۰ کشور برای شرکت در یک ائتلاف دریایی با هدف ادعایی محافظت از تردد کشتی‌ها در خلیج فارس دعوت کرده است.

انگلیس یکی از معدود کشورهایی است که روز دوشنبه گذشته از تشکیل ائتلافی مشترک با آمریکا با هدف ادعایی تأمین امنیت عبور و مرور کشتی‌ها در خلیج فارس حمایت کرده است.

چند روز پیش نیز سند مفهوم امنیت جمعی در خلیج فارس که توسط روسیه مطرح شده بود در سازمان ملل منتشر شد.

بر اساس گزارش‌ها، اصول اصلی این مفهوم بر این موارد تأکید دارد: «رویکرد گام به گام، چند جانبه گرایی و رعایت دقیق قوانین بین‌المللی، منشور سازمان ملل و قعطنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل.»

واکنش وزیر خارجه فرانسه به توئیت ترامپ درباره مذاکره با ایران

«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه روز جمعه در واکنش به توئیت اخیر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد کشورش در مورد مسأله ایران و تلاش برای کاهش تنش‌ها در منطقه هیچ نیازی به اجازه هیچ‌کس ندارد.

گزارش نیویورک تایمز از جاسوسان دستگیر شده در ایران/واکنش وزیر خارجه فرانسه به توئیت ترامپ درباره مذاکره با ایران /گفت‌وگوی بولتون و سخنگوی اردوغان درباره ایجاد منطقه امن/ پیشروی های چشمگیر ارتش سوریه در شمال غرب سوریه

وزیر امور خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «فرانسه در مورد ایران با حاکمیت تمام موضع‌گیری می کند و قویاً به صلح و امنیت منطقه متعهد است. این کشور متعهد است که تنش‌زدایی از بحران‌ها را میسر کند و برای این امر نیازی به هیچ مجوزی ندارد.»

ژان ایو لودریان در ادامه این بیانیه درباره رویکرد فعلی کشورش به برجام اظهار داشت: « فرانسه به برجام که مانع اشاعه هسته ای است، وفادار است. این کشور مانند دیگر طرف‌ها به جز ایالات متحده به امضای خود (پای برجام) احترام می‌گذارد و از ایران قویاً درخواست می‌کند به اجرای تعهداتش بازگردد.»

وی در ادامه افزود: «با توجه به افزایش تنش‌ها باید برای نیل به شرایط لازم برای یک گفت‌وگو ابتکاراتی انجام شود. این همان کاری است که رئیس جمهور ماکرون با شفافیت تمام به همراه شرکای ما، که در وهله اول امضاکنندگان اروپایی برجام هستند، در حال انجام آن است.»

وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه خاطرنشان کرد: «ماکرون مسلماً مقامات آمریکا را در جریان امور می‌گذارد. همه تلاش‌ها باید دست به دست هم دهند تا شرایط بحرانی کنونی به یک رویارویی خطرناک تبدیل نشود.»

دونالد ترامپ شامگاه پنج‌شنبه در پیامی توئیتری با نام بردن از «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرده بود: «هیچ‌کس به جز آمریکا نمی‌تواند از طرف آمریکا [با ایران] صحبت کند. ما به هیچ وجه، شکل یا شیوه‌ای به کسی اجازه نداده‌ایم که نماینده ما باشد.»