شنبه , ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » ترامپ: تهران در حادثه دریای عمان دست داشت /مالک ژاپنی نفتکش کوکوکا: حمله به نفتکش از هوا بوده است/

ترامپ: تهران در حادثه دریای عمان دست داشت /مالک ژاپنی نفتکش کوکوکا: حمله به نفتکش از هوا بوده است/

به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، رئیس‌جمهوری آمریکا  ایران را به دست داشتن در حادثه دریای عمان متهم کرد.

رئیس‌جمهوری آمریکا در سخنانی بی‌اساس ایران را به دست داشتن در حادثه دریای عمان متهم کرد.وی افزود که تهران نمی‌تواند تنگه هرمز را برای طولانی‌مدت ببندد.

سنتکام ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا ویدیویی را منتشر کرده است و می‌گوید این ویدیو یک قایق گشتی ایرانی را نشان می‌دهد که تلاش می‌کند مینی عمل نکرده را از بدنه نفتکش‌ کوکوکا جدا کند. این نفت‌کش پیشتر‌در دریای عمان ابتدا منفجر و بعد دچار آتش سوزی شد. آمریکا ایران را عامل این انفجار خوانده و ایران اتهامات را رد کرده است.

پیشتر رسانه‌های آمریکایی از قول مقام‌های این کشور گزارش داده‌ بودند فیلمی از یک قایق تندروی ایرانی وجود دارد که در حال حرکت در کنار نفت‌کش منفجر شده کوکوکا و جدا کردن یکی از مین‌های منفجر نشده از بدنه آن است.

به گفته مقام‌های آمریکایی که نامشان در این رسانه‌ها عنوان نشده بعد از انفجار یک مین بر بدنه نفت‌کش کوکوکا، خدمه کشتی هنگام بازرسی کشتی یک مین هشت اینچی منفجر نشده را بر بدنه شناسایی کرده‌اند. خدمه کشتی بین بریج و هواپیمای شناسایی آمریکایی نیز وجود این مین را تایید کرده‌اند. براساس این گزارش‌ها کمی بعد همین هواپیمای شناسایی متوجه می‌شود خدمه چند قایق کوچک ایرانی تلاش می‌کنند این مین منفجر نشده را از بدنه کشتی جدا کنند تا به ادعای آنها مدرکی برای ارتباط مستقیم ایران به این حملات وجود نداشته باشد.

به گفته مقام‌های آمریکایی هواپیمای شناسایی نیروی دریایی آمریکا فیلم کاملی از تحرکات این قایق ایرانی ضبط کرده است.

رسانه‌های آمریکایی گفته‌اند این تصاویر در اختیار آنها قرار داده نشده است.

شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام دیگر آمریکایی گفته است چندین قایق کوچک ایرانی حتی بعد از حضور کشتی برینبیج آمریکا در صحنه انفجار به تردد در نزدیکی این محل مشغولند تا جایی که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا هشدار داد هیچ دخالتی را در حوزه ماموریت و فرماندهی این کشتی تحمل نخواهد کرد.

 

مالک ژاپنی نفتکش کوکوکا: حمله به نفتکش از هوا بوده است

در همین حال، مالک ژاپنی نفتکش “کوکوکا کاریجس”، که دیروز در دریای عمان مورد حمله قرار گرفت، گفت که کارکنان کشتی گزارش دادند که دو شی پرنده به کشتی صدمه زده است و احتمال حمله با اژدر یا از داخل آب به این کشتی را رد کرد و گفت که حمله از آسمان بوده است.

یوتاکا کاتادا، رئیس شرکت ژاپنی کوکوکا امروز در توکیو به خبرنگاران گفت که این نفتکش در اسکورت نیروی دریایی آمریکا در حال حرکت به طرف بندر خور فکان در شارجه است.

او در توضیحات خود تاکید کرد که “نقطه برخورد بالاتر از سطح آب است و نمی‌تواند مین یا اژدر باشد.”

او گفت که اصابت دو شی باعث ایجاد دو سوراخ بر بدنه کشتی شده است اما محموله متانول کشتی آسیبی ندیده است.

به گفته آقای کاتادا، کارکنان کشتی گفته اند که ابتدا یک شی از آسمان به کشتی اصابت کرد و سوراخی ایجاد کرد و هنگام دومین اصابت چند تن از کارکنان در محل حاضر بودند.

در دریای عمان چه اتفاقی افتاد؟

روز پنجشنبه دو نفتکش در نزدیکی آب‌های ایران در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند. منابع ژاپنی گفتند این کشتی‌ها حامل “محموله‌های مرتبط با ژاپن” بوده‌اند. سخنگویان دولتی ایران این حادثه را “مشکوک” توصیف کردند و آمریکا ایران را عامل این حملات خواند.

براساس این گزارش‌ها، کشتی‌ها پس از وقوع انفجار، آتش گرفتند.

این دومین بار ظرف یک ماه گذشته است که نفت‌کش‌ها در این منطقه با مشکلاتی روبه‌رو می‌شوند. در جریان آتش‌سوزی‌های روز ۱۲ می که در نزدیکی بندر فجیره (متعلق به امارات) رخ دادند نیز آمریکا، ایران را مسئول “خرابکاری” نامید. ایران آن اتهام را نیز رد کرده بود.

حملات روز پنج‌شنبه، واکنش‌های گسترده بین‌المللی نیز به دنبال داشت و از جمله آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل آن را محکوم کرد. آقای گوترش گفت که منطقه تاب یک درگیری بزرگ را ندارد.

در پی اتفاقات روز پنج‌شنبه در خلیج فارس و دریای عمان، قیمت نفت دو و دو دهم درصد در بازارهای جهانی افزایش یافت.

واکنش ترامپ به سفر شینزو آبه به تهران

روز پنج‌شنبه، رئیس‌جمهور آمریکا با انتشار پیامی توئیتری در واکنش به سفر شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن به تهران و دیدار وی با خامنه‌ای  گفت: تهران و واشنگتن هیچ‌ یک برای توافق آماده نیستند.

ترامپ در این پیام توئیتری نوشت: «هرچند سفر نخست‌وزیر آبه به ایران برای دیدار باعلی خامنه‌ای را بسیار قابل تمجید می‌دانم؛ اما من شخصاً احساس می‌کنم که هنوز حتی برای فکر کردن به یک توافق [بین ایران و آمریکا] بسیار زود است، نه آنها [برای توافق] آماده‌اند و نه ما».خامنه‌ای،  روز پنج‌شنبه در دیدار با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن و هیأت همراه تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد، زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی مذاکره تحت فشار را نمی‌پذیرد».

توطئه جدید ایران در خلیج فارس

ایران هر چقدر در معرض تحریم‌های اقتصادی قرار گیرد، آن قدر ساده‌لوح نیست که روند کشتیرانی را به این شیوه تهدید و تعطیل کند.

«حزام الحزام» استاد دانشگاه و کارشناس عربستانی مقیم لندن، ساعاتی پس از حادثه برای دو نفتکش در دریای عمان روز پنجشنبه در صفحه توییتر خود نوشت: امارات عربی متحده با حمله به نفتکش‌ها علیه ایران توطئه می‌کند!!!

الحزام  امارات همچنان امنیت منطقه را پس از هدف قرار گرفتن نفتکش‌ها در دریای عمان به بازی گرفته و آن را به خطر انداخته است. به همین دلیل، پیش از حادثه اعلام حالت فوق‌العاده کرده بود. دلیل این کار این است که رضایت آمریکا برای حمله نظامی به ایران و حمایت عمان و پاکستان را جلب کند.

او در خصوص حادثه نفتکش‌ها در بندر الفجیره نیز گفت: این حادثه را سازمان اطلاعات امارات به سرکردگی «محمد دحلان» مشاور «محمد بن زاید» با هدف برافروختن جنگ علیه ایران ترتیب داده بود.

حزام الحزام افزود: در ماه رمضان به شما گفته بودم که ابوظبی با حمایت ریاض آتش جنگ را در خلیج [فارس] برافروخته است. گمان می‌کنند که [جنگ] بازی کودکان است… ایران می‌تواند امارات را با یک ریتوئیت ساقط کند.

این استاد دانشگاه در خصوص هدف قرار دادن فرودگاه سعودی «أبها» توسط نیروهای یمنی نیز گفت، این یک پاسخ فراگیر بود و دیگر کسی انتظار پاسخ قوی‌تر از حکومت سعودی به این حمله را ندارد، چون عربستان سعودی تمام توان خود را پیش از نشان داده و اکنون منتظر گشایش بین‌المللی است.

دیدار سفیران تروئیکای اروپا در ایران با نمایندگان اینستکس در تهران

دولت انگلیس در بیانیه‌ای روز پنجشنبه (23 خرداد/ 13 ژوئن) از دیدار سفیران کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان در ایران با نمایندگان ساز و کار اروپا برای تجارت با ایران، به نام «اینستکس» و کارشناسان فنی سه کشور اروپایی در هفته جاری خبر داده است.

واکنش اتحادیه اروپا و روسیه به انفجار دو نفتکش در دریای عمان/ واکنش ترامپ به سفر شینزو آبه به تهران/ توطئه جدید اماراتی‌ها علیه ایران در خلیج فارس/ اظهارات آبه بعد از دیدار با رهبر انقلاب

در بیانیه‌ای که بعد از این دیدارها انجام شده آمده است: «سفرای بریتانیا، فرانسه و آلمان در ایران این هفته پذیرای نماینده های اینستکس و همچنین کارشناسان فنی سه کشوراروپایی بودند که برای دیدار و گفت‌وگو با کارشناسان و همتاهای مربوطه ایرانی خود به تهران سفر کرده بودند.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «جلسه هایی مانند این – که توسط سازمان پشتیبانی فنی و تبادل اطلاعات اتحادیه اروپا (EU TAIEX) تامین می شوند – کمک کرده‌اند تا تلاش‌های مشترکمان برای اطمینان از اینکه تجارت با ایران بر مبنای قوانین بین الملل و اتحادیه اروپا و نیز از طریق ساز و کار ویژه مالی اینستکس ادامه پیدا کند مؤثر واقع شوند. ما فشار اقتصادی که مردم ایران با آن مواجه هستند را درک می‌کنیم. ما متعهد هستیم به همکاری به ایران ادامه دهیم تا هر چه سریع تر اولین تراکنش اینستکس انجام شود. نشست های تخصصی مانند آنچه در تهران برگزار شد، بهترین راه برای نزدیک کردن دو طرف به هدف مشترکمان است که همانا تسهیل روابط تجاری و اقتصادی مشروع با ایران است. در همین راستا دو طرف درباره یک نقشه راه مشخص توافق کرده اند تا پیشرفت کار را تسریع بخشند.»

سه کشور اروپایی طرف برجام از یازدهم بهمن‌ماه ساز و کاری به نام اینستکس INSTEX را برای تسهیل مبادلات تجاری با ایرن راه‌اندازی کرده‌اند.

اینستکس سرواژه‌ای است که از قرار گرفتن حروف ابتدایی عبارت «Instrument in Support of Trade Exchange» به معنای «ابزاری برای حمایت از مبادلات تجاری» تشکیل شده است.

این نهاد در فرانسه ثبت شده و مقر آن در پاریس است. اداره آن بر عهده آلمان است و انگلیس هم به عنوان سهامدار در آن مشارکت خواهد داشت. ریاست این کنسرسیوم اقتصادی را «پر فیشر»، مدیر سابق «کومرتس‌بانک» آلمان بر عهده خواهد گرفت.

اروپایی‌ها ثبت این کانال ویژه را با تأخیر فراوان آغاز کردند و فعلاً از وعده‌های اولیه برای پوشش دادن مبادلات نفت با ایران عقب‌نشینی کرده‌اند. اینستکس قرار است در مراحل اول مبادلات مربوط به مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی را پوشش دهد، اما کشورهای اروپایی وعده گسترش آن را داده‌اند.

کشورهای اروپایی پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام وعده داده‌اند، با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، به ‌رغم ایستادگی‌های لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعده‌هایشان صورت نداده‌اند.