جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » در اقدامی بی سابقه: آمریکا رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک «سازمان تروریستی»معرفی کرد

در اقدامی بی سابقه: آمریکا رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک «سازمان تروریستی»معرفی کرد

کاخ سفید نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رسما در لیست به اصطلاح تروریستی دولت آمریکا قرار داد.این اولین بار است که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی می‌کند.
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۳۹۸ – 08 April 2019

به گزارش تابناک، کاخ سفید روز دوشنبه در یک اقدام غیر قانونی و خصمانه در بیانیه‌ای رسماً برنامه دولت خود برای اضافه کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های «تروریستی» خود اعلام کرد.  این اولین بار است که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی می‌کند.«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در این بیانیه گفته است: «امروز من رسماً طرح دولت خود را برای اضافه کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از جمله نیروی قدس به سازمان‌های تروریستی خارجیFTO اعلام می‌کنم.امروز به طور رسمی برنامه دولتم برای تروریستی اعلام کردن نیروهای سپاه پاسداران ایران از جمله نیروهای قدس را ذیل بند ۲۱۹ قانون مهاجرت و تابعیت اعلام می‌کنم. این گام بی‌مانند نشان‌گر آن است که ایران نه‌تنها یکی از حامیان اصلی تروریسم است بلکه فعالیت‌هایی که سپاه پاسداران در آن دخیل است، تروریسم را ترویج و حمایت مالی می‌کند.

کاخ سفید از این اقدام به عنوان «گامی بی‌سابقه» یاد کرده و نوشته وزارت خارجه آمریکا رهبری آن را به دست داشته است.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «این اولین بار است که ایالات متحده بخشی از یک دولت دیگر را به عنوان سازمان تروریستی خارجی معرفی می‌کند. این امر، موید این حقیقت است که اقدامات ایران، اساساً با اقدامات دولت‌های دیگر متفاوت است.»

کاخ سفید در ادامه با متهم کردن ایران به «حمایت از تروریسم» تصریح کرده است: «ما به افزایش فشار علیه ایران و بالا بردن هزینه‌های حمایت از فعالیت‌های تروریستی توسط این کشور ادامه خواهیم داد تا زمانی که این کشور از رفتارهای مخرب و غیرقانونی خود دست بردارد.»

 پیش از این کارشناسان و مقامات در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده‌ و به دنبال این بودند تا ترامپ را از اتخاذ چنین تصمیمی منصرف کنند.

وزیر خارجه آمریکا تنها چند دقیقه پس از انتشار بیانیه خصمانه کاخ سفید علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در اقدامی با هدف کسب توجه محافل رسانه‌ای جهان در سخنانی گفت:

سپاه را به عنوان یک گروه تروریستی شناختیم! هم اکنون کشورها باید از عدم ارتباط معاملاتشان با سپاه مطمئن شوند.سپاه، گروه‌های تروریستی را هدایت کرده و تلاش می‌کند تا خود را به صورت یک نهاد در داخل دولت این کشور جلوه بدهد. سپاه از ابتدای تأسیسش تلاش کرد تا انقلاب اسلامی را صادر کند. در سال ۱۹۹۴ علیه نیروهای ما در بیروت عملیات انجام داد!؛ سپاه تلاش کرد تا سفیر عربستان را در آمریکا را ترور کند! … برخی از اعضای سپاه نیز در ارتباط با اینگونه اقدامات درآمریکا بازداشت شدند.سپاه از حزب الله و جهاد اسلامی حمایت می‌کند. سپاه از گروه‌های فلسطینی حمایت می‌کند. سپاه از دولت سوریه حمایت می‌کند؛ این اقدام ما جلوی کارزار ایران را می‌گیرد. سپاه بخش بزرگی از بنیه اقتصاد ایران است؛ لذا تلاش برای اینکه بفهمیم سپاه در چه بخش‌هایی از اقتصاد ایران دخیل است، مشکل است.قاسم سلیمانی مسئول کشته شدن نظامیان آمریکایی در عراق است! کارزار حداکثری فشار ما با هدف پاسخگو کردن سپاه در برابر اقدامات خود بوده و پیام روشنی را به قاسم سلیمانی می‌فرستد، مبنی بر اینکه اقدامات وی قابل تحمل نیست.من در سفر اخیرم در بیروت اعلام کردم که آمریکا نفوذ حزب الله را در این کشور به رسمیت نمی‌شناسد.هرگونه حمله به منافع ما چیزی است که ایران باید درباره آن بیش از یک بار فکر کند. پیشتر در ماه می سال گذشته، ۱۲ مسأله را برای ایران اعلام کردیم. از ایران خواستیم که با شلیک موشک به عربستان جان نظامیان ما را به خطر نیندازد!

در این میان، سوالی که ذهن بسیاری از ناظران داخلی و خارجی را به خود مشغول کرده است این است که آیا قرار گرفتن سپاه لیست FTO به معنای حمله آمریکا به نیروهای سپاه است؟

آمریکا به نیروهای سپاه حمله خواهد کرد؟

در پاسخ باید گفت قرار دادن گروهی در لیست FTO ارتباطی به حمله یا عدم حمله ندارد. لیست FTO تحت دو «قانون مهاجرت و ملیت» ١٩٦٥ همچنین «قانون ضدتروریستی و مجازات مرگ مؤثر» ١٩٩٦ ایجاد شده و مطابق آن وزارت خارجه آمریکا اختیار تعیین مصادیق و اعمال تحریم‌هایی را براساس «مقررات تحریم سازمان‌های تروریستی خارجی» و «مقررات تحریم تروریسم جهانی» یافته است.در مقررات مربوطه، از ممنوعیت ارائه «کمک‌های عینی» به سازمان‌های مندرج در لیست FTO و «تعقیب کیفری متخلفین» نیز سخن رفته است. به این معنا که متخلفین نه‌تنها در معرض تحریم‌های معمول مانند منع ‌شدن از کسب و کار در بازار آمریکا و منع دسترسی به نظام پولی آمریکا و… قرار می‌گیرند، بلکه به ‌عنوان «متخلف جنایی» مشمول پیگرد کیفری ملی و فراملی، با مجازات بیست سال زندان و جریمه‌های بسیار سنگین نیز می‌شوند.لذا این قضیه بعد نظامی و عملیاتی ندارد و از این جهت نکته مهمی است. صرفا تصور نظامی و عملیاتی از این اقدام آمریکایی ها، می تواند به تشدید بحران میان دو کشور منجر شود.برخی از ناظران نیز از زاویه ای دیگر به اقدام ترامپ علیه سپاه نگاه می کنند و بر این باورند که قرار دادن سپاه در لیست سازمان های تروریستی خارجی با هدف تحریک این نهاد برای راه اندازی اقداماتی است که می تواند زمینه ساز اقدامات متقابل آمریکا را فراهم سازد.

در واقع ترامپ سپاه را یک گروه تروریستی اعلام کرد تا ایران را به انجام اقداماتی وادار کند که در نتیجه این اقدامات اجماع جهانی علیه ایران را تسهیل و فشار حداکثری بر ایران را دنبال کند.

لذا، به نظر می رسد باید پیش از هرگونه اقدام عملیاتی، اهداف و ملاحظات اصلی آمریکا از این تصمیم بی سابقه را  سنجید و متناسب با آن و سناریوهای مختلف، پاسخ ها و واکنش هایی را در نظر گرفت.