دوشنبه , ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » کناره‌گیری جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا تا دو ماه دیگر!

کناره‌گیری جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا تا دو ماه دیگر!

جیمز متیس یک روز پس از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه استعفای خود را اعلام کرد.

به گزارش رویترز، جیمز متیس پس از دیدار با دونالد ترامپ در بعداز ظهر پنجشنبه تصمیم خود در خصوص کناره گیری را اعلام کرد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه ۲۹ آذرماه گفته است، جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا تا دو ماه دیگر کناره‌گیری می‌کند. همزمان متن استعفای جیمز متیس خطاب به دونالد ترامپ منتشر شده است.جیمز متیس در این نامه تصریح کرده است، از آنجا که حق رئیس جمهوری است که وزیر دفاعی داشته باشد که با دیدگاه‌هایش همسو باشد، تصمیم گرفته است از سمت وزارت دفاع کناره گیری کند.آقای متیس در استعفای خود اشاره‌ای به تصمیم دونالد ترامپ در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نکرده است.دونالد ترامپ در توییتر خود با اشاره به «بازنشستگی» ژنرال متیس تا پایان فوریه، گفته است، در دوران وزارت دفاع او پیشرفت‌های بزرگی حاصل شده است.رئیس جمهوری آمریکا همچنین تصریح کرده است که به زودی وزیر جدید دفاع را معرفی خواهد کرد.

جیمز متیس در نامه خود نوشته است: معتقدم ما در مقابل کشورهایی که منافع راهبردی آنها روز به روز تنش بیشتری با منافع ما دارد، می‌بایست رویکردی صریح و قاطع داشته باشیم.این خیلی روشن است که به طور مثال چین و روسیه در پی آن هستند نظمی جهانی بر اساس مدل اقتدارگرایانه خود ایجاد کنند.آقای متیس تصریح کرده است، بهمین دلیل ما می‌بایست از همه قدرت آمریکا برای دفاع همگانی استفاده کنیم.جیمز متیس تصریح کرده است: دیدگاه‌های من در خصوص رفتار محترمانه در قبال متحدان و همچنین رویکردی هشیارانه در زیر نظر داشتن بازیگران مخرب و همزمان رقابت‌های راهبردی، متکی بر چهار دهه تجربه‌ام در خصوص این مسائل است.یک مقام ارشد کاخ سفید به رویترز گفته است، رئیس جمهوری و وزیر دفاع در خصوص برخی از مسایل با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. اما نمی‌دانم این اختلافات بر سوریه بوده باشد.

استعفای جیمز متیس واکنش هایی در داخل امریکا درپی داشته است.

سناتور جمهوریخواه میچ مک کانل از استعفای جیمز متیس ابراز تاسف کرده است.مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه دیگر نیز در توییتر خود نوشته است: استعفا نامه ژنرال متیس خیلی صریح نشان می‌دهد ما به سمت مجموعه‌ای از سیاست‌های اشتباه در حرکت هستیم که کشور را به مخاطره می اندازند، به اتحاد با همپیمانان ما لطمه می‌زنند و دشمنان ما را قویتر می‌کنند.در همین زمینه، چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات در سنای آمریکا، در واکنس به استعفای وزیر دفاع گفته است ، ژنرال متیس به دلیل اختلاف نظر بر سر سوریه و دیوار مرزی از سمت خود استعفا کرد.

آمریکا تصمیم به خروج از سوریه را در شرایطی اعلام کرده که وضعیت در شمال سوریه بسیار متشنج است. رئیس‌جمهوری ترکیه در روزهای اخیر بارها هشدار داده که ارتش آن کشور به زودی عملیاتی را علیه کردهای سوریه آغاز خواهد کرد. آنکارا کردهای سوریه را متحد پ‌کاکا (حزب کارگران کردستان ترکیه) و یک گروه تروریستی می‌داند.

دونالد ترامپ اوایل وقت پنجشنبه در پیام‌هایی در شبکه توئیتر از تصمیم خود دفاع کرد و گفت که این تصمیم نباید «تعجب‌آور» باشد.

رئیس جمهوری آمریکا گفته بود: «دولت‌های روسیه ، ایران و سوریه از خروج نظامیان آمریکایی خوشحال نیستند چون اکنون باید با داعش و سایر دشمنان خود بدون کمک ما بجنگند».

دونالد ترامپ تصریح کرد، آمریکا تمایلی ندارد که پلیس خاورمیانه باشد.

همزمان بنیامین نتانیاهو نیز با ورود به این موضوع گفت اسرائیل فعالیت‌های خود در سوریه را «تشدید» خواهد کرد تا ایران نتواند از خلاء ایجاد شده در نتیجه خروج نظامیان آمریکایی بهره‌برداری کند.

با استفاده از گزارش های رویترز و رادیو فرا؛ خ

جمعه ۳۰ آذر ۱۳۹۷
«جواب رد» نتانیاهو به میانجی‌گری بین آمریکا و روسیه بر سر ایران و سوریه

رادیو فردا  وب‌سایت خبری آکسیوس روز پنج‌شنبه، ۲۹ آذرماه، در گزارشی از «پاسخ رد» نخست وزیر اسرائیل به پیشنهادی از طرف کرملین خبر داد که در صورت اجرا به همکاری آمریکا و روسیه و در نهایت خروج ایران از سوریه در ازای عدم تحریم می‌انجامید.

این گزارش تنها یک روز پس از آن منتشر شد که دونالد ترامپ با یک تصمیم درباره سوریه تمام متحدان آمریکا و حتی مقامات دولت خود را غافلگیر کرد.

آقای ترامپ روز چهارشنبه، ۲۸ آذرماه، با اعلام پیروزی در برابر گروه حکومت اسلامی، داعش، خاطرنشان کرد که دیگر دلیلی برای باقی ماندن در سوریه نمی‌بیند.

طبق این گزارش تازه به نقل از دو مقام اسرائیلی که به نام‌شان اشاره نشده، مشاور امنیت ملی ولادیمیر پوتین در شهریورماه گذشته به همتای اسرائیلی خود طرحی را ارائه کرده است که هدف اصلی و نهایی آن نزدیکی آمریکا و روسیه و همکاری بیشتر آنها در زمینه مسائل دوجانبه بود.

به گفته این دو مقام، «طرح پاتروشف» برگرفته از نام نیکلای پاتروشف، مشاور امنیت ملی پوتین، در واقع پیشنهادی بود برای اسرائیا تا نقش میانجی را میان آمریکا و روسیه ایفا کند.

به گفته یکی از این مقام‌ها، مسکو خواستار آن بود که اسرائیل «درهای واشینگتن را به رویش باز کند».

کرملین در این طرح پیشنهاد می‌کرد که از جمله مقدمات و شرایط خروج جمهوری اسلامی از خاک سوریه را فراهم کند، اما در ازای آن از آمریکا می‌خواست که دور دوم تحریم‌های خود علیه تهران را به اجرا درنیاورد.

آکسیوس اشاره نمی‌کند که مقامات جمهوری اسلامی از «طرح پاتروشف» و مفاد آن اطلاع داشتند یا خیر.

با خروج آمریکا از برجام، بخشی از تحریم‌هایی که ذیل این توافق لغو شده بود در مردادماه گذشته از سر گرفته شد و دور دوم آن نیز که نفت و مبادلات بانکی را هدف می‌گیرد از پنجم نوامبر، مطابق ۱۴ آبان، به اجرا گذاشته شد.

آن طور که در گزارش آکسیوس آمده است، شرط عدم تحریم تهران در ازای خروجش از خاک سوریه دقیقا نکته‌ای بود که به مذاق بنیامین نتانیاهو خوش نیامد و آن را رد کرد.

آکسیوس یک ماه پیش گزارش کرده بود که آقای نتانیاهو در جلسه غیرعلنی مجلس اسرائیل خبر وجود چنین طرحی را اعلام کرده، اما گفته است که این طرح هنوز «در حد یک ایده کلی است».

در گزارش ماه گذشته همچنین از قول نخست وزیر اسرائیل آمده بود که روسیه برای فراهم کردن خروج ایران از سوریه «به کمک دیگر قدرت‌های جهانی نیاز دارد».

اما از آنجا که به قول یکی از منابع آکسیوس متوقف کردن برنامه اتمی ایران «برای نتانیاهو… از هر چیزی بالاتر است»، نخست وزیر اسرائیل در نهایت پیشنهاد کرملین را رد کرده است.

آکسیوس در گزارش خود به پنج نکته کلیدی در «طرح پاتروشف» اشاره می‌کند: توقف تحریم‌های آمریکا علیه تهران، تعهد روسیه به بیرون راندن ایران و نیروهای وابسته‌اش از سوریه، عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه، آغاز دیالوگی بین مسکو و واشینگتن درباره تهران، و گسترش این دیالوگ به دیگر مسائل دوجانبه آمریکا و روسیه.

حال آمریکا اعلام کرده است که از سوریه خارج می‌شود، اما از خروج ایران از خاک سوریه خبری نیست.

این در حالی است که جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، اوایل مهرماه گفته بود که تا هنگامی که نیروهای ایران از سوریه بیرون نروند، ارتش آمریکا در سوریه می‌ماند.

طرح پاتروشف چهار روز پیش از آن به اسرائیل ارائه شده است که هواپیمای نظامی ارتش روسیه در شامگاه ۲۶ شهریور با شلیک موشک از سامانه روسی اس ۲۰۰ که در اختیار پدافند سوریه است، در غرب سوریه ساقط شد و تمام ۱۵ خدمه پروازی آن کشته شدند.

این رخداد به بحرانی بین تل‌آویو و مسکو دامن زد که حل و فصل آن زمان برد و در نهایت هم مسکو روز اول مهر اسرائیل را متهم کرد در ماجرایی که به ساقط شدن هواپیمای نظامی در آسمان سوریه منجر شده روسیه را «گمراه کرده است».
منابع: آکسیوس، رادیوفردا/ ف. دو.