شنبه , ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » آخرین تحولات خاورمیانه!

آخرین تحولات خاورمیانه!

 

دست رد قطری ها بر سینه «بن سلمان»، ویدئوی رویارویی قایق تندرو ایرانی و ناو آمریکایی در خلیج فارس، حمله هوایی ترکیه علیه مواضع «پ.ک .ک» در شمال عراق و اظهارات وزیر خارجه عمان در مورد پذیرش اسرائیل، از جمله مهم ترین عناوین خبرها و رویدادها خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نشست چهارجانبه ترکیه، روسیه، آلمان و فرانسه در مورد سوریه بدون حضور ایران نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ بیانیه پایانی نشست استانبول، که در آن «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه، «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، «استفان دی‌میستورا» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، مشارکت داشتند، مشتمل بر بندهای زیر است؛

ـ تعهد بر حاکمیت، استقلال و وحدت ارضی سوریه و نیز پایبندی بر منشور سازمان ملل متحد در حل بحران سوریه و مخالفت با تلاش‌های جدایی‌طلبانه که حاکمیت، وحدت و امنیت ملی کشورهای همسایه را تهدید می‌کند.

ـ حمایت از حل و فصل سیاسی بحران سوریه، و تعهد بر «همکاری مشترک برای آماده کردن شرایطی، که به حل سیاسی منجر می‌شود که صلح و ثبات در سوریه» را برقرار می‌‌کند.

ـ تأکید بر این‌که راه‌حل بحران سوریه هرگز نظامی نیست و بلکه از طریق راهکارهای سیاسی مبتنی بر مذاکرات صورت می‌گیرد.

ـ ضرورت افزایش همکاری و هماهنگی بین تمام طرح‌های بین‌المللی مطرح شده با هدف مشارکت در دستیابی به راه‌حلی پایدار، ثابت و کارآمد برای بحران.

ـ برقراری آتش‌بس فراگیر در سوریه و تداوم همکاری مشترک علیه تروریسم تا نابودی نهایی گروه‌های داعش، جبهه النصره، و افراد، گروه‌ها و سازمان‌های مرتبط با القاعده یا داعش و یا دیگر گروه‌هایی که در فهرست تروریستی سازمان ملل قرار دارند.

ویدئوی رویارویی قایق تندرو ایرانی و ناو آمریکایی در خلیج فارس/  نشست چهارجانبه ترکیه، روسیه، آلمان و فرانسه در مورد سوریه بدون حضور ایران/ دست رد قطری ها بر سینه «بن سلمان»/وزیر خارجه عمان: زمان پذیرش اسرائیل در منطقه فرا رسیده است

ـ دعوت به تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی جدید سوریه تا پایان سال جاری میلادی، با هدف تحقق بخشیدن به اصلاحات در قانون اساسی و آماده کردن بستر برگزاری انتخاباتی آزاد و شفاف با نظارت سازمان ملل.

– استقبال از توافق روسیه و ترکیه درباره برقراری ثبات در منطقه ادلب، که در هفدهم سپتامبر 2017 در سوچی منعقد شد و نیز تقدیر از «حصول پیشرفت‌هایی در ارتباط با تخلیه تسلیحات سنگین و خارج کردن گروه‌های افراطی از منطقه غیرنظامی» در این استان.

– مخالفت با استفاده از تسلیحات شیمیایی، از سوی هر طرفی در سوریه و یا هر مکانی در جهان که باشد و نیز درخواست از طرف‌های درگیر در سوریه برای احترام گذاشتن به پیمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی.

– تأمین شروط لازم در سراسر سوریه به منظور بازگشت داوطلبانه پناهجویان و آوارگان در امنیت کامل به محل زندگی خود در سوریه.

-درخواست از جامعه جهانی، از جمله سازمان ملل متحد و نهادهای فعال در امور انسانیِ ذی‌ربط به افزایش کمک‌ها به ملت سوریه.

ویدئوی رویارویی قایق تندرو ایرانی و ناو آمریکایی در خلیج فارس

شبکه ان بی سی آمریکایی ویدئویی از رویارویی و نزدیک شدن قایق تندروی ایرانی به ناو این کشور در خلیج فارس منتشر کرد.

در گزارش این ویدئو آمده است؛ یک قایق مسلح تندروی ایرانی ناو آمریکایی اسکس را در خلیج فارس اذیت می‌کند، مثل اینکه دوستان ایرانی تصمیم گرفته‌اند با ما بازی کنند. ناو آمریکایی یک جنگنده را برای نظارت بر اوضاع در آسمان منطقه محل برخورد به پرواز درمی آورد.

این گزارش در ادامه می‌گوید: در حالی که «جوزف ووتل»، فرمانده مقر مرکزی ارتش آمریکا در غرب آسیا در روی عرشه این ناو حضور داشته و در حال دیدن اوضاع بوده است، قایق ایرانی تا 300 یاردی ناو آمریکایی نزدیک شده است.

با این حال مقام‌های آمریکایی رفتار قایق‌های تندروی ایرانی را «ایمن و حرفه‌ای» توصیف کردند.

ژنرال ووتل در این ویدئو میگوید: آنها (ایرانیها) داشتند تلاش می‌کردند تا بفهمند ما چه کاری انجام می‌دهیم. تلاش می‌کردند بفهمند چه اتفاقی آنجا در حال رخ دادن است. آنها تلاش می‌کردند ما را شناسایی کنند.

در این ویدئو دیده می شود که ووتل و دیگر پرسنل ناو آمریکایی به همراه گروه خبری خود، هنگامی که شش قایق ایرانی به اسکس نزدیک شده و یکی از آنها در مسیر کشتی قرار گرفت، از عرشه کشتی در حال تماشا هستند.

این رسانه نوشته، یکی از ملوان‌های ایرانی در تماس رادیویی درباره اینکه کشتی متعلق به کدام کشور است پرسید. بعد از مشخص شدن اینکه ناو مورد نظر متعلق به آمریکاست، قایق‌های ایرانی به مانوردهی پیرامون کشتی‌های آمریکا ادامه دادند.

شبکه ان بی سی در گزارش خود می‌گوید، ایران با این اقدام پیامی به آمریکا و کشتی هایش فرستاد که آنها کوچک اما سریع و مسلح هستند.

دست رد قطری ها بر سینه «بن سلمان»

اسپوتنیک در گزارشی به واکنشی که قطری ها به چراغ سبز اخیر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به دوحه نشان دادند، پرداخته و آورده است: در پنجم ماه ژوئن سال ۲۰۱۷، عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط خود را با قطر قطع و این کشور را به برافروختن تنش های منطقه ای و حمایت از تروریسم و نزدیکی با ایران متهم کردند؛ اما دوحه این اتهامات را تماما رد کرد. با وجود این، چهار کشور لیستی بلند بالا شامل سیزده بند برای آشتی با دوحه تهیه و بر آن اصرار کردند.

هم اکنون با گذشت بیش از یک سال از تحریم قطر اوضاع فرق کرده و این دوحه است که شروط خود را بر کشورهای تحریم کننده برای انجام آشتی مطرح می کند.

رسانه های قطری اعلام کردند، خالد محمد العطیه، وزیر دفاع قطر در جریان نشستی در پایتخت این کشور با عنوان بحران خلیج فارس و آثار آن گفت: ما سلاح بازدارنده برای حمایت قطر و حفظ امنیت و ثبات آن داریم. قطر هرگز سر تعظیم فرود نمی آورد و کشورهای تحریم کننده در وادار کردن قطر به کرنش ناکام ماندند.

وی درباره آشتی با کشورهای تحریم کننده قطر هم بیان کرد: سه گام باید قبل از حل مشکل خلیج فارس برداشته شود؛ نخست از ملت قطر عذرخواهی، محاصره برداشته، و گفت وگو انجام شود.

این در واقع واکنشی به چراغ سبز محمد بن سلمان ولیعهد عربستان است که چندی قبل در نشست اقتصادی در ریاض درباره دوحه مثبت سخن گفت و از پیشرفت های حاصله در این امیرنشین خبر داد.

محمد بن سلمان ولیعهد سعودی گفت: در قطر هم با وجود اینکه ما با آنها اختلاف داریم، پیشرفت های خوبی به دست آمده است. قطر با موفقیت در مسیر طرح های اقتصادی اش حرکت می کند و نتیجه این موفقیت ها پس از پنج سال آشکار خواهد شد. قطر اقتصاد قوی دارد؛ با وجود اینکه ما با آنها اختلاف داریم، پس از پنج سال شرایط کاملا متفاوتی خواهند داشت.

حمله هوایی ترکیه علیه مواضع «پ.ک .ک» در شمال عراق

ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه از اجرای ماموریت هوایی علیه گروه «پ. ک. ک» و خنثی شدن عملیات اعضای این گروه در شمال عراق و کوه‌های «قندیل» خبر داد.

خبرگزاری «آناتولی» شنبه شب گزارش کرد، در پی حمله هوایی علیه بخشی از نیروهای پ. ‌ک.ک در شمال عراق، عملیات طرح ریزی شده گروه مذکور خنثی شد.

ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه در بیانیه‌ای خود تعداد نفرات «پ .ک .ک» در این عملیات را دست کم 14 تن اعلام کرد.

در بیانیه ارتش ترکیه همچنین آمده است: این افراد در پی حمله به پایگاه‌های این کشور واقع در منطقه «گارا» در شمال عراق، کوه «قندیل» و منطقه «زاب» بودند.

وزیر خارجه عمان: زمان پذیرش اسرائیل در منطقه فرا رسیده است

عمان روز شنبه، یک روز پس از میزبانی از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ـ که به گفته آمریکا می‌تواند در تلاش‌های صلح منطقه‌ای کمک‌کننده باشد ـ اسرائیل را به عنوان یک “کشور پذیرفته در خاورمیانه” توصیف کرد.

به گزارش رویترز، یوسف بن علوی بن عبدالله، وزیر خارجه عمان در کنفرانس امنیتی بحرین گفت: عمان ایده‌هایی پیشنهاد می‌کند تا به اسرائیل و فلسطینیان کمک کند با یکدیگر دیدار کنند؛ اما همچون یک میانجیگر عمل نمی‌کند.

یوسف بن علوی افزود: اسرائیل یک کشور حاضر در این منطقه است و همگی ما این را درک می‌کنیم. جهان هم از این حقیقت آگاه است. شاید زمان آن فرا رسیده که با اسرائیل هم (همانند دیگر کشورها) رفتار شود و همچنین وظایف مشابهی را تقبل کند.

اظهارات وزیر خارجه عمان به دنبال سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌ صهیونیستی به این کشور انجام می‌شود. چند روز پیش از آن هم محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، سفری سه روزه به این کشور حوزه خلیج‌فارس داشت و هر دوی این مقام‌ها با سلطان قابوس دیدار کردند.

وزیر خارجه عمان در کنفرانس امنیتی بحرین افزود: ما نمی‌گوییم که مسیر اکنون هموار شده و مملو از گُل است، اما اولویت ما پایان دادن به این درگیری و حرکت به سوی جهانی جدید است. عمان با اتکا بر ایالات متحده و تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در مسیر حصول “معامله قرن” که برای صلح خاورمیانه است، حرکت می‌کند.