سه شنبه , ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » پیمانه اقتصادی؛

پیمانه اقتصادی؛

افت شاخص بورس پس از ۷ هفته صعود بی‌وقفه

بورس تهران در هفته ای که گذشت، با کاهش 4544 واحدی شاخص کل بورس معادل 2.44- درصد مواجه شد و در نهایت در  کانال 181 هزار واحد جای گرفت تا اولین افت هفتگی نماگر سهام پس از هفت هفته صعود بی‌وقفه ثبت شود. این در حالی است که در هفته منتهی به یازدهم مهرماه، شاخص رشد 4924 واحدی شاخص کل بودیم.

از «» تا «همسایگان ایران در صدر پردرآمدهای گردشگری»

پس از سقوط روزهای اخیر؛ سهام در بازارهای جهانی دوباره جهش کرد

سهام جهان روز جمعه از سقوط بازگشت؛ اما با این حال بدترین هفته خود از فوریه تا کنون را به ثبت رساند. شاخص شانگهای توانست از سقوطی که آن را به پایین‌ترین میزان ۴ ساله خود نزدیک کرده بود، بهبود پیدا کند. سود قدرتمند سهام باعث شد تا حال‌وهوای مشوش سرمایه‌گذاران که از جهش شاخص نوسان سیبوئه و سقوط سنگین وال‌استریت ضربه خورده بود، بهبود پیدا کند. پس از بهبود سهام آسیایی، سهام اروپا هم در مقادیر بالاتری باز شدند؛ شاخص پن یوروپین استاکس۶۰۰ با رشدی ۰.۹ درصدی باز شد. داکس آلمان ۱.۱ درصد جهش کرد و فوتسی انگلیس ۰.۴ درصد بالاتر آمد. شاخص سهام جهان ام‌اس‌سی‌آی، که ۴۷ بورس برتر کشورهای جهان را دنبال می‌کند، دیروز نیم درصد بالا آمد. سهام شانگهای ابتدای دیروز را با سقوطی ۱.۸ درصدی آغاز کرد؛ اما در ادامه با هجوم سرمایه‌گذاران فرصت‌طلب برای خرید سهام ارزان، رو به صعود قرار گرفت و در نهایت با ۰.۸ درصد افزایش نسبت به سطح بسته شده دیروز، به کار خود پایان داد. گسترده‌ترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه ام‌اس‌سی‌آی در خارج از ژاپن، ۲.۵ درصد جهش کرد که بزرگترین جهش یک روزه آن در بیش از دو سال اخیر است.

همسایگان ایران در صدر پردرآمد‌های گردشگری

«مسترکارت» در گزارش سالانه خود، شهرهای جهان را به ‌لحاظ عملکردشان در جذب گردشگر و درآمدزایی از طریق توریسم بررسی کرده و بنابراین، به ‌ترتیب شهرهای دبی، مکه و لندن پردرآمدترین شهرهای جهان در صنعت گردشگری و در سال ۲۰۱۷ بوده‌اند. به نقل از دنیای اقتصاد، این گزارش آماری که به‌موجب آن دو شهر پردرآمد جهان به‌ لحاظ توریستی از منطقه خاورمیانه معرفی شده، به‌خصوص می‌تواند مورد توجه ایران قرار بگیرد؛ دبی که در سال ۲۰۱۷ و همچون سال ۲۰۱۶ حائز عنوان پردرآمدترین شهر جهان در صنعت گردشگری شده، بخش قابل‌توجهی از گردشگران خود را به‌واسطه بهره‌گیری کارآمد از ظرفیت‌های توریستی سواحل خلیج‌فارس جذب می‌کند و آن‌چه شهر مکه را در سال ۲۰۱۷ به رتبه دوم این فهرست رسانده، اهمیت و ظرفیت بالای موجود در این شهر مقدس مسلمانان در حوزه گردشگری زیارتی است که در سال ۲۰۱۷ بیش از هر زمان دیگری منجر به درآمدزایی شده است.

بنا به داده‌های «مسترکارت»، درآمد ۷۰/ ۲۹ میلیارد دلاری دبی و درآمد ۴۵/ ۱۸ میلیارد دلاری مکه از گردشگران ورودی خود بار دیگر لزوم توجه و بهره‌گیری از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود در صنعت گردشگری کشور را که از مواهب طبیعی و زیارتی کم‌وبیش مشابهی برخوردار است، یادآور می‌شود.

افزایش ۵ دلاری بهای نفت ایران همزمان با کاهش تولید

طبق جدیدترین گزارش ماهانه اوپک، تولید نفت ایران در سپتامبر سال میلادی جاری با ۱۵۰ هزار بشکه در روز کاهش نسبت به اوت، به ۳.۴۴۷ میلیون بشکه در روز رسید. بر اساس گزارش ماهانه اوپک، ارزش سبد مرجع اوپک در سپتامبر تقریبا ۷ درصد افزایش یافت و برای نخستین بار از اکتبر سال ۲۰۱۴ به بالای ۷۷ دلار در هر بشکه رسید. این سبد بر مبنای ماه به ماه در سپتامبر ۴.۹۲ دلار یا ۶.۸ درصد صعود کرد و به ۷۷.۱۸ دلار در هر بشکه رسید. ارزش سبد مرجع اوپک از آغاز امسال تاکنون ۷۰.۳۴ دلار در مقایسه با ۵۰.۱۳ دلار در مدت مشابه سال گذشته بوده است. قیمت نفت سنگین ایران در ماه سپتامبر ۷۵.۲۸ دلار بود که در مقایسه با اوت ۴.۸۲ دلار یا معادل ۶.۸ درصد افزایش داشت. متوسط قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون ۶۸.۷۰ دلار در هر بشکه در مقایسه با ۴۹.۶۰ دلار در مدت مشابه سال میلادی گذشته بوده است.

دلار در پایین‌ترین سطح یک ماه اخیر

در مبادلات روز جمعه بازارهای مالی جهان، دلار در کمترین سطح خود در ماه اکتبر قرار گرفت. به نقل از رویترز، شاخص دلار که ارزش این ارز در برابر سبدی از ارزهای مهم جهانی را اندازه می‌گیرد به ۹۵ واحد کاهش یافت. کاهش ارزش دلار به بورس وال استریت نیز کشیده شد، به گونه ای که شاخص داوجونز با ریزش کم سابقه ۲.۱۳ درصدی و رسیدن به سطح ۲۵۰۵۲ واحد، در پایین‌ترین سطح خود در دو ماه اخیر رسید. یورو از تضعیف دلار نهایت استفاده را برد و خود را به ۱.۱۶۱۱ دلار رساند. این احتمال وجود دارد که با پایان دادن بانک مرکزی اروپا به سیاست‌های انبساطی خود، ارزش یورو در برابر دلار به سطوح جدیدی برسد. ین ژاپن با اندکی کاهش در مقایسه با روز قبل مواجه شد و هر دلار به ازای ۱۱۱.۸۳ ین مبادله شد. در برابر سایر ارزهای آسیایی مهم، دلار عقب نشست به گونه‌ای که هر دلار آمریکا به ۱.۳۷۳۹ دلار سنگاپور و هر دلار استرالیا به ۰.۷۱۲۲ دلار آمریکا رسید. سین کالو-استراتژیست ارزی مؤسسه وست پک گفت: با توجه به افزایش بهای مواد خام در بازارهای جهانی و تقویت تجارت چین و استرالیا به دلیل جنگ تجاری با آمریکا، دلار استرالیا احتمالا بیشتر تقویت خواهد شد. هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۲۲ درصد کاهش به نسبت روز قبل به ازای ۱۲۲۰ دلار مبادله شد. در برابر دلار کانادا، هر دلار آمریکا به ۱.۳۰۲۴ دلار کانادا رسید.

خزانه‌داری آمریکا ۷۴ میلیارد دلار اوراق قرضه فروخت

وزارت خرانه داری آمریکا در این هفته اقدام به فروش ۷۴ میلیارد دلار اوراق قرضه کرده تا افزایش کسری بودجه ایالات متحده را که ناشی از کاهش قابل توجه قانون مالیات دولت ترامپ است، جبران کند. وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد این اوراق قرضه با سررسید ۳ سال، ۱۰ سال و ۳۰ سال هستند. در ماه سپتامبر خزانه داری آمریکا ۱۰۶ میلیارد دلار اوراق قرضه را در بحبوحه کاهش تقاضا از سوی سرمایه گذاران فروخت. این در حالی است که کشورهایی مانند ژاپن، چین، روسیه و ترکیه اوراق قرضه آمریکایی خود را بیشتر می فروشند و کمتر خریداری می کنند؛ ضمن اینکه خریدهای خارجی در مزایده خزانه داری آمریکا کاهش پیدا کرده است. یکی از دلایل آن به جنگ تجاری میان چین و آمریکا بر می گردد که دلار را تقویت کرده است. کسانی که اوراق قرضه آمریکا را خریداری می کنند برای به دست آوردن سود زود آن را می فروشند. داده های هفته گذشته نشان می دهد که کسری بودجه آمریکا ۷۸۲ میلیارد دلار برآورد شده که بزرگترین کسری مالی برای ایالات متحده از سال ۲۰۱۲ میلادی به بعد محسوب می شود. نگرانی ها مبنی بر خارج از کنترل شدن بدهی آمریکا رو به افزایش است. بدهی آمریکا در حال حاضر ۲۱.۵ تریلیون دلار است؛ در حالی که خزانه داری آمریکا اعلام کرد، دولت ایالات متحده ۵۲۳ میلیارد دلار از بهره آن را در سال مالی ۲۰۱۸ میلادی پرداخت کرده که بالاترین رکورد ثبت شده است.

دلایل افزایش قیمت لوازم خانگی از زبان قائم مقام یک شرکت تولیدی

قائم‌مقام یک شرکت تولیدی لوازم خانگی داخلی در مورد عوامل مؤثر در افزایش قیمت لوازم خانگی گفت: افزایش بهای تمام‌شده لوازم خانگی یکی از دلایل اصلی گران شدن لوازم خانگی بود و این در حالی است که تولیدکنندگان لوازم خانگی قصد سودآوری از این افزایش قیمت‌ها را نداشته‌اند.

وی در گفت‌وگو با فارس افزود: از ابتدای امسال با تغییر در قوانین، ترخیص قطعات و مواد اولیه لوازم خانگی با مشکل مواجه شد و حتی در مقطعی کالاهای وارداتی قبلی و مانده در گمرکات؛ مشمول پرداخت مابه‌التفاوت ارزی بر اساس بخشنامه‌های جدید شد که این قبیل مسائل باعث کندی در روند ورود قطعات و تأمین قطعات تولید شد.

وی در ادامه با اشاره به افزایش قیمت ارز اظهار داشت: تا چند ماه پیش تولیدکنندگان برای ثبت سفارش کالای موردنیاز خود از طریق واردات ارز را به قیمت ۳۷۰۰ تومان خریداری می‌کردند و با پیش‌پرداخت ۱۰ درصد از پول کالای سفارش‌شده از طریق گشایش LC اقدام به واردات کالا می‌کردند، اما هم اکنون باید حداقل ارز را به قیمت ۸۰۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان از طریق سامانه نیما پرداخت کنند و تمام بهای کالای موردنظر خود را برای واردات بپردازند و قطعاً با این شیوه دچار مشکلات فراوانی شده‌اند.

بازار اوراق مسکن؛ دومین هفته صعودی اوراق

هر ورقه «تسه» اسفند 95(تسه9512) با رشد یک‌درصدی طی هفته قبل به قیمت 62 هزار و 30 تومان معامله شد. همبستگی منفی بین اوراق تسهیلات و سهام در هفته‌های اخیر بیشتر نمایان شد؛ به‌طوری که همزمان با جهش‌های سهام در روزهای ابتدای مهرماه، ارزش اوراق تسهیلات به کمترین سطح از اسفند 92 رسید. سپس با آغاز روند اصلاحی در سهام و عقبگرد محسوس نرخ‌های ارز، شاهد تقویت سمت تقاضا و رشد قیمت در اوراق تسهیلات بودیم. این همبستگی در هفته اخیر با تخلیه هیجان در بازار سهام، جریان آرام معاملات در اوراق را به دنبال داشت. به این ترتیب، در پایان هفته گذشته شاهد تثبیت قیمت اکثر سررسیدهای این بازار در کانال 62 هزار تومانی بودیم. در صورت نبود التهاب در بازارهای موازی، انتظار می‌رودکه شاهد کم‌نوسانی قیمت اوراق در چشم‌انداز رکودی بازار مسکن باشیم.

کاهش بی‌سابقه فروش خودرو در چین

میزان فروش خودرو در بازار چین در ماه سپتامبر نیز با کاهش ۶/ ۱۱ درصدی مواجه شد؛ درحالی‌که چین در میان یک جنگ تجاری با آمریکا قرار دارد و رشد اقتصادی آن نیز کاهش یافته است، این میزان کاهش فروش خودرو در این کشور طی ۷ سال اخیر بی‌سابقه بوده است. به نقل از دنیای اقتصاد، بنا بر اعلام سازمان تولیدکنندگان اتومبیل چین(CAAM)، میزان فروش سپتامبر خودرو در چین ۲ میلیون و ۳۹۰ هزار دستگاه بوده است. این سازمان همچنین خبر داد که پیش‌بینی‌ها برای افزایش جزئی فروش خودرو در سال‌جاری محقق نخواهد شد. روند نزولی فروش خودرو در چین می‌تواند برای خودروسازانی مانند تویوتا و جنرال‌موتورز که بازار چین را ابزار رشد و توسعه خود می‌دانند به نگرانی جدی بدل شود. اینکه بخش خودرو در جنگتجاری موجود با شدید‌ترین تعرفه‌ها مورد هدف قرار گرفته است تاثیر این موضوع بر فروش خودرو را نشان می‌دهد. همچنین در ماه آگوست و جولای نیز فروش خودرو در بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان با کاهش ۸/ ۳ و ۴ درصدی روبه‌رو شد.

دادگاه انگلیس با استخراج گاز شیل به روش فرکینگ موافقت کرد

دادگاه عالی انگلیس روز جمعه با صدور حکمی آخرین مانع را برای آغاز عملیات اکتشاف گاز شیل به روش فراکینگ در منطقه لانکاشر در غرب این کشور برداشت. به گزارش ایرنا، قاضی پرونده اعلام کرد که برخلاف ادعای مطرح‌شده، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه عملیات فراکینگ بیش‌ از حد متوسط خطرناک است، وجود ندارد و بدین ترتیب شرکت ‘کوادریلا’ به‌عنوان مجری این طرح قادر خواهد بود تا عملیات حفاری به روش افقی را از روز شنبه آغاز کند. «باب دنت» فعال محیط‌ زیست و از مخالفان اصلی این طرح ادعا کرده بود که در طرح شرکت کوادریلا ملاحظات اورژانسی و تدابیر اضطراری رعایت نشده است. با این‌حال قاضی دادگاه عالی انگلیس اظهار داشت که دادخواست مطرح‌ شده موردی که منجر به منع فعالیت این شرکت شود، نیست. وکیل شرکت کوادریلا گفته بود هرروز که عملیات این شرکت متوقف باشد، نزدیک به 94 هزار پوند خسارت وارد می‌شود. وزیر امور جوامع و دولت‌های محلی انگلیس دو سال پیش موافقت خود را با طرح اکتشاف گاز شیل به روش فراکینگ درمیدان گازی متعلق به شرکت کوادریلا در پرستون واقع در منطقه لانکاشر در غرب این کشور اعلام کرده بود.

شرکت‌های روسی حساب‌های غیردلاری باز می‌کنند

سازمان های مالی و اعتباری روسیه از افزایش تقاضای کارفرمایان روسی برای باز کردن حساب های غیردلاری برای استفاده در مبادلات خبر دادند. روزنامه ایزوستیا چاپ مسکو دیروز در مقاله ای نوشت: بانک های روسیه درخواست های شرکت های این کشور برای گشودن حساب های بانکی برای پرداخت ها به روبل، یورو، یوآن و روپیه را ثبت می کنند. «آلکساندر شوخین» رئیس اتحادیه صنایع و کارفرمایان روسیه در گفت وگو با روزنامه ایزوستیا یادآورشد که در بازار مالی کاهش شدید معامله های دلاری مشاهده می شود. وی ادامه داد: چنین ضرورتی از مدت ها پیش به وجود آمده اما امروز دلیلی مشخص برای تسریع این روند (تحریم های مالی آمریکا به وسیله دلار پول رایج در معاملات جهانی) پدید آمده است.
«آنتون سیلوانف» معاون نخست وزیر و وزیر دارایی روسیه نیز به تازگی اعلام کرد که دلار آمریکا ریسک معاملات مالی در عرصه بین المللی را بالا برده است. وی همچنین به امکان خودداری روسیه از فروش نفت خود به دلار و استفاده از ارزهای دیگر از جمله روبل اشاره کرد. ماکسیم اورشکین وزیر توسعه اقتصادی روسیه همچنین گفت که وزارتخانه های توسعه اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی این کشور پیشنهادی را برای طرح غیردلاری کردن اقتصاد روسیه برای بررسی ارائه کرده اند. ایزوستیا به نقل از آلکسی مویسییف معاون وزیر دارایی روسیه نوشت: غیردلاری کردن پرداخت های بانک ها و تسهیل در کنترل ارزی روند انتقال روسیه به پرداخت ها با ارزهای ملی را سرعت می بخشد. مقام روس افزود: روسیه امکان تبدیل پرداخت ها به ارزهای ملی را در پاسخ به احتمال ممنوعیت معامله با دلار برای بانک های دولتی از سوی آمریکا بررسی می کند.