حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران برای مذاکره با مقام‌های اروپایی بر سر ادامه اجرای توافق هسته‌اتی (برجام) و توافق‌های صورت گرفته با اتحادیه اروپا، راهی اروپا شد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی دوشنبه 2 ژوئیه پیش از آغاز سفر به سوییس و اتریش گفت: «امروز که آمریکایی‌ها بر خلاف مقرارت بین المللی از برجام خارج شده‌اند، ارتباط و مذاکره با اروپا جایگاه خود را دارد به دلیل اینکه هر پنج کشور و کل اتحادیه اروپا تلاش می‌کنند، برجام بدون آمریکا باقی بماند. همه احساس می‌کنند که بقای برجام به نفع منطقه وجهان است و همه یک صدا آمریکا را محکوم می‌کنند».

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا سه‌شنبه 8 مه اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای به ایران که سال 2015 منعقد شد، خارج می‌شود.

پس از این اعلام، ترامپ فرمان از سرگیری تحریم‌های ایران را که بر پایه توافق هسته‌ای تعلیق شده بود، امضا کرد.

برخی کشورهای اروپایی در حال مذاکره با آمریکا برای معاف شدن شرکت‌هایشان از تحریم‌های واشینگتن علیه ایران هستند. اما به نظر می‌رسد ترامپ نمی‌خواهد در برابر این خواسته کوتاه بیاید. او یکشنبه 1 ژوئیه در پاسخ به سؤالی در برنامه «ساندی مورنینگ فیوچر با ماریا بارتیرومو» که از شبکه فاکس نیوز پخش می‌شود درباره این‌که آیا شرکت‌های اروپایی در صورت تعامل با ایران مجازات خواهند شد؟، گفت: «بله، به طور حتم. این چیزی است که ما آن را به طور قطع انجام خواهیم داد».

طی هفته‌های گذشته بسیاری از شرکت‌های اروپایی، بازار تهران را ترک کردند.

توافق هسته‌ای سال 2015، میان ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، به علاوه آلمان، منعقد شد. برپایه این توفق که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته می‌شود، در قبال محدود شدن برنامه هسته‌ای ایران، تحریم‌های اعمال شده علیه این کشور به خاطر این برنامه، لغو یا تعلیق شد.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا، از ابتدا مخالف برجام بود که در دوره باراک اوباما رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده منعقد شد و آن را «بدترین توافق ممکن» توصیف می‌کرد.