شنبه , ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » توافق آمریکا، فرانسه و بریتانیا: پاسخ به حملات شیمیایی در سوریه

توافق آمریکا، فرانسه و بریتانیا: پاسخ به حملات شیمیایی در سوریه

در حالی که در شورای امنیت، روسیه قطعنامه تحقیقات بیشتر در مورد حمله شیمیایی دوما را وتو کرد، روسای جمهوری آمریکا، فرانسه، و نخست‌وزیر بریتانیا طی چند تماس تلفنی باهم توافق کردند به مسئول به‌کارگیری سلاح شیمیایی در غوطه شرقی در سوریه واکنش مشترک نشان بدهند.

به گزارش رادیو زمانه ، سه شنبه ۱۰ آوریل / ۲۱ فروردین، دونالد ترامپ و امانوئل مکرون، روسای جمهور آمریکا و فرانسه در چند تماس تلفنی در مورد تحولات سوریه به توافق رسیدند. در تماسی جداگانه، دونالد ترامپ با ترزا می، نخست وزیر بریتانیا به توافق رسید که سه کشور فرانسه، آمریکا و بریتانیا در اقدامی متحد، عامل حمله شیمیایی به دوما در سوریه را معرفی و به این حمله پاسخ بدهند.

کاخ سفید، دولت بریتانیا و کاخ الیزه بیانیه‌هایی صادر کردند و تصمیم کشورهایشان را برای مقابله با مسئول حمله شیمیایی به دوما اعلام کردند. رهبران این سه کشور همچنین توافق کردند که در راستای منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی در جهان با هم همکاری خواهند کرد.

سخنگوی دولت ترزا می به «بی‌بی‌سی» گفته است که مکرون، می و ترامپ حملات گزارش‌شده در دوما را محکوم کرده و به‌صورت مشترک پذیرفته‌اند اگر تأیید شود که مسئولیت این حمله با رژیم بشار اسد است، حمله به دوما نمایانگر بی‌رحمی بشار اسد علیه مردم سوریه و بی‌توجهی کامل این رژیم به تعهدات قانونی‌اش در مورد استفاده از سلاح‌های شیمیایی است.

در بریتانیا این بحث مطرح است که چنانچه ترزا می با دونالد ترامپ برای حمله نظامی به سوریه توافق کرده آیا اجازه این حمله را از پارلمان بریتانیا خواهد گرفت یا نه.

 

حمله تنها به تأسیسات شیمیایی و نظامی سوریه

با اینکه دوشنبه گذشته ترامپ گفته بود که «خواه روسیه باشد، یا سوریه، یا ایران یا دست همه آن‌ها در کار بوده باشد، خواهیم فهمید»، مکرون درباره توافقش با ترامپ گفته است که حمله به تأسیسات شیمیایی دولت بشار اسد خواهد بود.

رئیس‌جمهور فرانسه در توضیح گفت‌وگوهایش با ترامپ اظهار داشت که اگر اقدام نظامی صورت گیرد، این امر «قابلیت‌های شیمیایی رژیم» را هدف قرار می‌دهد، نه متحدانش مانند روسیه و ایران.

مکرون توضیح داده است که آمریکا، فرانسه و بریتانیا نمی‌خواهند که اوضاع بیش از این ملتهب شود و تصمیماتی در روزهای آینده خواهند گرفت.

رئیس‌جمهور فرانسه افزود، اطلاعاتی که فرانسه به‌دست آورده نشان می‌دهد که از سلاح شیمیایی در دوما استفاده‌ شده است و رژیم بشار اسد باید به‌وضوح مسئولیت این حمله را به عهده بگیرد.

بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلیس هم گفته است که در صورت واکنش به حمله شیمیایی به دوما، «طیف وسیعی از گزینه‌ها بر روی میز است». او در ادامه گفته است که حملات می‌تواند شامل حملات هوایی علیه اهداف نظامی باشد.

اتحاد این سه رهبر سیاسی برای مقابله احتمالی با بشار اسد در حالی شکل می‌گیرد که روسیه پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تحقیقات بیشتر در مورد حمله شیمیایی به دوما را در شورای امنیت سازمان ملل متحد وتو کرد. پیش‌نویس قطعنامه آمریکا پیشنهاد می‌داد که باید تحقیق شود و مشخص شود که چه کسی مسئول حمله شیمیایی به دوماست. در پیش‌نویس قطع‌نامه پیشنهادی آمریکا همچنین آمده بود که یک کمیسیون تحقیق و تفحص به مدت یک سال حملات شیمیایی در سوریه را بررسی کند.

تلاش روسیه برای پیشنهاد قطعنامه‌ای دیگر با مفاد موردنظر روسیه برای پژوهش در مورد حملات دوما هم در شورای امنیت سازمان ملل متحد به نتیجه نرسید.

بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا که در جلسات شورای امنیت شرکت کرده بود این جلسات را «بسیار ناامیدکننده» توصیف کرد و روسیه را متهم کرد که با حمایت از رژیم بشار اسد مردم سوریه را گروگان سیاسی گرفته است.

به غیر از اتحاد سه دولت آمریکا، فرانسه و بریتانیا، دونالد ترامپ روز سه‌شنبه با تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر هم در کاخ سفید دیدار کرد. بخشی از این گفت‌وگوها در مورد سوریه بود.

امیر قطر نیز در این دیدار اعلام کرد که کشورش با آمریکا در مورد سوریه هم موضع است و دو کشور درباره ضرورت توقف حملات بشار اسد باهم توافق دارند: رنج مردم سوریه «باید بلافاصله متوقف شود».

او بااینکه از بشار اسد مستقیما نام نیاورد، بشار اسد را جنایتکار جنگی خواند و گفت دو کشور آمریکا و قطر با یک جنایتکار جنگی که موجب کشته شدن بیش از نیم میلیون نفر از مردم خود شده است، همکاری نخواهند کرد.

رئیس‌جمهور ایالات متحده قرار بود روز سه‌شنبه به پرو و چند کشور دیگر در آمریکای لاتین سفر کند که به دلیل حملات شیمیایی به دوما، سفرهای آمریکای لاتین خود را لغو کرد تا بر تحولات سوریه تمرکز کند.

دوشنبه ترامپ گفته بود که بعد از مشورت با فرماندهان نظامی معلوم می‌شود که مسئولیت حمله شیمیایی به دوما با چه کسی است و قول پاسخگویی داده بود. اکنون اما او حمایت فرانسه و بریتانیا را هم جلب کرده است و هر نوع حمله نظامی را این متحدان با هم انجام خواهند داد.

امدادگران که در غوطه شرقی از جمله در شهر دوما فعالیت می‌کنند گزارش داده بودند که شامگاه شنبه ۷ آوریل / ۱۸ فروردین در اثر حمله شیمیایی به اطراف این شهر دست‌کم ۶۰ غیرنظامی جان باخته و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدند. شورشیان، دولت اسد را عامل این حمله دانسته‌اند اما دمشق هرگونه دخالت در این زمینه را انکار می‌کند.

سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، وابسته به سازمان ملل در حال حاضر در حال بررسی این حمله شیمیایی است ما مشخص نیست که بازرس به منطقه غوطه شرقی و شهر دوما فرستاده‌اند یا نه.

سال گذشته، دونالد ترامپ آمریکا به جهت پاسخگویی به حمله شیمیایی دولت بشار اسد به خان شیخون در چهارم آوریل ۲۰۱۷، بیش از ۵۰ موشک به پایگاه هوایی الشعیرات در استان حمص واقع در سوریه شلیک کرد. در جریان این حمله، روسیه زودتر باخبر شده بود تا نیروهای خود را از الشعیرات خارج کند.

آماده‌باش کامل ارتش سوریه و نیروهای روسیه در حمیمیم و طرطوس

سازمان هواپیمایی و امنیت پرواز اروپا در مورد پرواز در حریم هوایی اطراف سوریه در ۷۲ ساعت آینده هشدار داده است. در همان حال ارتش سوریه در بالاترین سطح هشدار قرار گرفته است. نیروهای روسیه در دو پایگاه حمیمیم و طرطوس نیز به حالت آماده‌باش درآمده‌اند.

دونالد ترامپ رئیس جمهر آمریکا با متحدان غربی این کشور در حال رایزنی برای حمله نظامی به سوریه در پاسخ به حمله شیمیایی به دوما در غوطه شرقی است. پس از آنکه شامگاه گذشته روسیه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره تحقیقات بیشتر پیرامون حمله شیمیایی به دوما را وتو کرد،  ناو هواپیمابر یواس‌اس هری اس. ترومن همراه با هفت کشتی تهاجمی مسلح به موشک‌های کروز و ۶۵۰۰ ملوان به سوی خاورمیانه حرکت کرده است. ناو در بخش اول از سفرش در کنار ناوچه آلمانی اف‌جی‌اس هسن خواهد بود. ناوشکن یواس‌اس دونالد کوک نیز که به موشک‌های هدایت‌شونده مسلح است قبرس را ترک کرده و در حال حرکت به سمت شرق خاورمیانه است. این کشتی جنگی ۶۰ موشک تام‌هاوک را حمل می‌کند.

علاوه بر این فیگارو گزارش داده که جنگنده‌های فرانسه در پایگاه نظامی «سنت دیزیه» در شمال شرق این کشور به حالت آماده‌باش درآمده‌اند و منتظر دستور مقامات فرانسوی برای حمله به اهدافی در سوریه هستند. امانوئل مکرون در یک نشست خبری که شامگاه گذشته در پاریس برگزار شد به صراحت اعلام کرد که فرانسه به مواضع سپاه قدس و شبه‌نظامیان شیعه طرفدار ایران در سوریه حمله نمی‌کند.

وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که پایگاه‌های ارتش روسیه در حمیمیم و طرطوس تحت محافظت شدید قرار دارند.

ارتش اسرائیل هم به حالت آماده‌باش درآمده است. به سبب این تحولات سازمان هواپیمایی و امنیت پرواز اروپا به شرکت‌های هواپیمایی هشدار داده که تا ۷۲ ساعت آینده از پرواز در منطقه شرق دریای مدیترانه خودداری کنند.

یورو کنترل هشدار داده که ممکن است در محدوده زمانی یاد شده، شلیک موشک‌های هوا به زمین کروز و اختلال در امواج رادیویی امنیت پرواز را به خطر بیندازد.

یوگنی سربرنیکوف، معاون اول کمیته دفاعی سنای روسیه گفته است:

«انتظار داریم در زمان حملات آمریکا، چنانچه حملاتی باشد، جان نیروهای ما به خطر نیفتد. در غیر این‌صورت واکنش روسیه فوری خواهد بود – درست همانطور که ستاد کل ارتش روسیه اعلام کرده است.»

در همان حال وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که هواپیماهای شناسایی روسیه تحرکات ناوشکن آمریکایی دونالد کوک را که از قبرس به سوی سوریه به راه افتاده زیر نظر دارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سفیر روسیه در اسرائیل گفته است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به سوریه با موشک حمله کند، روسیه نه تنها موشک‌ها را رهگیری و نابود می‌کند، بلکه ناوهایی را که این موشک‌ها را هم شلیک کرده‌اند هدف قرار می‌دهد.

رسانه‌های سوریه این شایعه را که بشار اسد و خانواده‌اش سوریه را به مقصد تهران ترک کرده‌اند تکذیب کرده‌اند.

سوریه تهدیدهای آمریکا را “بی ملاحظه” توصیف کرد

سوریه تهدیدهای آمریکا مبنی بر حمله به این کشور را ” بی ملاحظه ” توصیف کرد و آن‌ها را نمایانگر فقدان « خِرَد و منطق » دانست.
به گزارش آسوشیتدپرس، بیانیه وزارت خارجه سوریه در حالی منتشر می‌شود که جنگ لفظی بین واشینگتن و مسکو بر سر حمله شیمیایی روز ۱۸ فروردین به منطقه غوطه شرقی در سوریه بالا گرفته است.
گروه های امدادی می گویند در حمله شیمیایی روز شنبه به دوما در نزدیکی دمشق دستکم ۶۰ نفر از جمله زنان و کودکان کشته شده اند. برپایه این گزارش، بیش از هزار نفر در این حمله شیمیایی نیز مجروح شده اند.
کنشگران و شورشیان سوری، حکومت سوریه را متهم به انجام حملات شیمیایی در دوما کرده‌اند. دمشق و متحدان کلیدی آن، تهران و مسکو، این اتهام‌ها را رد کرده‌اند. دولت های آمریکا، بریتانیا و فرانسه نیز دولت بشار اسد را عامل این حمله شیمیایی دانسته اند و خواهان اقدامی جهانی برای تنبیه حکومت دمشق هستند.

دونالد ترامپ در توییتی هشدار داد که به سوریه حمله موشکی خواهد شد

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در پاسخ به روسیه که آمریکا را از حمله به سوریه برحذر داشته بود، هشدار داد که موشک ها در راه است.

دونالد ترامپ روز دوشنبه با اشاره به حمله شیمیایی اخیر در سوریه هشدار داده بود که حکومت بشار اسد بهای سنگینی خواهد پرداخت.

آقایترامپ بامداد چهارشنبه بوقت آمریکا در تویتی نوشت: «روسیه گفته است هرموشکی را که به سوریه شلیک شود ساقط خواهد کرد». آقای ترامپ افزوده:« روسیه آماده باش! زیرا موشک های خوب و نو و هوشمند دارند می آیند» . دونالد ترامپ در توییت خود خطاب به روسیه افزوده است: « شما نمی‌بایست از حیوانی که با گاز شیمیایی مردم خود را می کشد و از این کار لذت می برد، حمایت می کردید». آقای ترامپ در توئیت دیگری، با اشاره به تیرگی بیسابقه روابط آمریکا و روسیه، تاکید کرد که این وضعیت لزومی ندارد زیرا، به گفته وی، روسیه به کمک اقتصادی آمریکا نیازمند است و این امر بسهولت قابل دستیابی است.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پاسخ به تهدید آقای ترامپ گفت موشک های هوشمند باید بسوی تروریست ها نشانه رود نه بسوی دولت قانونی سوریه .