جمعه , ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » چرا کره شمالی قصد دارد از سیاست اتمی خود عقب نشینی کند!؟

چرا کره شمالی قصد دارد از سیاست اتمی خود عقب نشینی کند!؟

چرا کره شمالی قصد دارد از سیاست اتمی خود عقب نشینی کند!؟

در حالی که تا سه ماه پیش ایالات متحده و کره شمالی تا آستانه جنگ پیش رفته بودند، اما اکنون آن ها وارد فاز متفاوتی شده اند و به نظر می رسد تنش ها کاهش یافته و در همین راستا رهبر کره شمالی در نامه ای از ترامپ دعوت به مذاکره کرده است.

به گزارش «تابناک»، شامگاه گذشته، رئیس جمهوری آمریکا پس از ملاقات با نماینده اعزامی کره جنوبی که به تازگی از کره شمالی دیدار کرده، گفت که دعوتی را از سوی کیم جونگ-اون برای دیدار و گفتگو دریافت کرده و آن را پذیرفته است. به گفته برخی ناظران در آمریکا، با توجه به مواضع سختگیرانه آقای ترامپ نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی کره شمالی، قبول این دعوت حتی مقامات دولت آمریکا را هم غافلگیر کرده است.

دو روز پیش گزارش شد که چونگ ایویی-یونگ، رئیس دفتر امنیت ملی و مشاور ارشد رئیس جمهوری کره جنوبی که به تازگی در پایتخت کره شمالی با کیم جونگ-اون دیدار کرده بود با پیامی محرمانه از سوی کره شمالی عازم آمریکا خواهد شد. ظاهرا این پیام حاوی دعوت از دونالد ترامپ برای گفتگو بوده است. قرار است این ملاقات ماه مه – دو ماه دیگر – صورت گیرد.

رئیس جمهوری کره جنوبی در بیانیه خود به مناسبت قبول دعوت رهبر کره شمالی توسط رئیس جمهوری آمریکا، گفته است که ملاقات ماه مه به عنوان یک نقطه عطف تاریخی ثبت می‌شود که به صلح در شبه جزیره کره تحقق بخشید.” وی افزوده است که “اگر پرزیدنت ترامپ و صدر کیم پس از ملاقات رهبران دو کره با هم دیدار کنند، روند غیراتمی شدن کامل شبه جزیره کره به راستی در مسیری درست قرار خواهد گرفت.

در همین زمینه، ترامپ با نوشتن توییتی در این باره از لحن مثبت نامه رهبر کره شمالی و قبول تعهد این کشور به خلع سلاح هسته‌ای به جای تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای خبر داده است.

او ساعاتی پیش در توییتی نوشت: کیم جونگ اون در مذاکره با نمایندگان کره جنوبی از خلع سلاح هسته‌ای سخن گفته، نه فقط از تعلیق. همچنین در طی این مدت، کره شمالی آزمایش موشکی نخواهد داشت. پیشرفت زیادی صورت گرفته اما تا زمان حصول توافق تحریم‌ها سرجای خود باقی می‌مانند. در حال برنامه‌ریزی برای دیدار هستیم.

چرا کره شمالی قصد دارد از سیاست اتمی خود عقب نشینی کند!؟

حال سوالی که ممکن است مورد نظر بسیاری از تحلیلگران و ناظران باشد این است که چرا کره شمالی و شخص کیم جونگ اون از سیاست هسته ای خود عقب نشینی کرده است؟

این سوالی است که «استفان والت» اندیشمند برجسته سیاست بین الملل بدان پاسخ داده است. والت در توییتر خود نوشت: دو احتمال هست:1-کره شمالی منزوی شده و احساس کرده باید امتیازاتی بدهد 2- کره شمالی فهمیده که کار در کاخ سفید دست ناشی ها است و قصد بهره برداری دارد/ اگر با دیدار توافقی حاصل نشود بعد چه؟

والت در توییتی دیگر، نوشت: ایران و کره شمالی اکنون نشان داده اند که اگر می خواهید آمریکا شما را جدی بگیرد یا با شما مذاکره کند، سلاح اتمی بسازید یا اینکه حداقل به توانایی ساخت آن دست یابید!

در همین زمینه، وینوگراد مشاور «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا معتقد است که برنامه شتاب‌زده واشنگتن برای توافق با پیونگ یانگ، چندان نتیجه بخش نخواهد بود.

وی روز پنجشنبه در یک برنامه تلویزیونی شبکه سی‌.ان‌.ان گفت: اگر اوباما بود، پیش از هر دیداری با یکی از سران کشورهای خارجی، چندین ماه زمان صرف می‌کرد تا یک تیم مشورتی تدارک ببیند.

وی ادامه داد: پذیرش چنین دیداری از سوی ترامپ که یک تازه وارد به عرصه سیاست است، احتمالا از سر ناچاری است.

وینوگراد ادامه داد: «کیم جونگ اون» اما کاملا آماده حاضر خواهد شد و گمان می‌کنم که او با تملق‌گویی و استفاده از ضعف خودپسندی ترامپ، او را به بازی گرفته است.

نکته مهم اینکه، هرچند دولت جديد امريكا در طول يك سال گذشته با زبان تهديد در خصوص كره شمالي سخن مي‌گويد، اما دولت ترامپ در خصوص مذاكره با كره شمالي و ايران دو شيوه متفاوت نسبت به دولت باراك اوباما را در پيش گرفته است. دولت اوباما هيچگاه علاقه‌مند نبود تا با كره شمالي به شكلي مستقيم وارد مذاكره شود و همواره سعي داشت تا در چارچوب مذاكرات 6جانبه اين موضوع را حل كند و در خصوص ايران نيز رويكردي متفاوت داشت و هرچند مذاكرات هسته‌اي با ايران را در چارچوب مذاكراتي گروهي پيش مي‌برد اما علاقه‌مند بود تا به شكل دوجانبه مسائل خود با ايران را حل كند.

اما حالا دولت ترامپ يك رويكرد متفاوت را دنبال مي‌كند. امريكا تمام تلاش و تهديدات خود را به كار بسته تا مذاكراتي دوجانبه با كره شمالي داشته باشد و عملا چارچوب مذاكرات 6جانبه را ناديده گرفته و اين در حالي است كه در خصوص ايران رويكرد سابق تغيير كرده و چندان تمايلي براي حل مستقيم مسائل با ايران ندارد.

در چنين چارچوبي كره جنوبي تنها نقش واسطه‌اي را ايفا مي‌كند تا دو طرف را پاي ميز مذاكره بنشاند تا امنيت خود را از طريق مصالحه ميان پيونگ‌يانگ و واشنگتن تامين كند. اما نبايد اين موضوع را فراموش كرد كه تاكنون در تاريخ سابقه نداشته كشوري كه تسليحات اتمي به دست آورده آن را كنار بگذارد و همين موضوع شرايط را بسيار پيچيده كرده و بايد ديد آيا پيونگ‌يانگ و واشنگتن مي‌توانند به حدي با يكديگر مصالحه كنند كه ديگر دولت كره شمالي نيازي به موشك و تسليحات اتمي براي تامين امنيت خود نداشته باشد؟

پذیرفتن دعوت رهبر کره شمالی از سوی ترامپ/ دیدار رهبران دو کشور تا ماه مه

دقایقی پس از اظهارات رئیس دفتر امنیتی رئیس‌جمهور کره جنوبی درباره توافق رئیس‌جمهور آمریکا برای ددیار با رهبر کره شمالی، کاخ سفید در این باره اظهارنظر کرد.

به گزارش تابناک و به نقل از رویترز، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که آماده دیدار با رهبر کره شمالی است که اگر این اتفاق بیفتد نقطه عطفی در روند تنش‌زای اتمی با پیونگ یانگ محسوب می‌شود.

چونگ ایویی یونگ، رئیس دفتر امنیت ملی کره جنوبی پس از ارائه گزارشی مختصر درباره دیدار هیات عالی رتبه کشورش با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: کیم جونگ اون به خلع سلاح اتمی اقدام کرده و به دنبال تعلیق آزمایش‌های اتمی و موشکی است.

وی ادامه داد، ترامپ موافقت کرده تا ماه مه سال جاری میلادی به دعوت کیم جونگ اون پاسخ دهد و با وی دیدار کند. این مساله ظرف چند ماه صورت می‌گیرد. زمان و مکان دقیق آن هنوز مشخص نشده است.

به گفته چونگ ایویی یونگ، کیم جونگ اون همچنین پذیرفته که مانور نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی که برای ماه آینده برنامه ریزی شده، تهدیدی برای کره شمالی نیست.

پذیرفتن دعوت رهبر کره شمالی از سوی ترامپ/ دیدار رهبران دو کشور تا ماه مه

سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید نیز در پی آمادگی کره شمالی برای توقف آزمایش‌های هسته‌ای و موشکی و مذاکره درباره خلع سلاح هسته‌ای، از آمادگی ترامپ برای دیدار با کیم جونگ اون در مکان و زمانی که هنوز مشخص نشده، خبر داد.

خود ترامپ نیز در پیامی توئیتری پس از دیدار و گفتگو با این مقام عالی رتبه کره جوبی نوشت: نشست با رهبر کره شمالی در حال برنامه ریزی است.

رئیس جمهوری آمریکا پیشتر گفته بود تحت شرایطی خاص با رهبر کره شمالی دیدار می‌کند و گفته بود که زمان کنونی برای چنین مذاکراتی مناسب نیست.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه توئیت روز پنجشنبه خود همچنین نوشته است: کیم جونگ اون درباره خلع سلاح اتمی با فرستادگان کره جنوبی گفتگو کرده و صحبتی از توقف این تسلیحات نبوده است. همچنین در این بازه زمانی هیچ آزمایش موشکی از سوی کره شمالی نباید صورت گیرد. پیشرفت خوبی به دست آمده اما تحریم‌ها تا زمانیکه توافقی به دست بیاید، برجای می‌ماند.

ترامپ پیش از این آمادگی خود را برای گفت‌وگو با کره شمالی اعلام کرده بود، اما دولت وی گفته که کره شمالی در وهله نخست باید گام‌هایی جدی در رابطه با خلع سلاح هسته‌ای بردارد.

یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ روز سه‌شنبه دراین‌باره به خبرنگاران گفت: «همه گزینه‌ها روی میز هستند و موضع ما در قبال حکومت کره شمالی تا زمانی که شاهد اقداماتی جدی جهت خلع سلاح هسته‌ای نباشیم، تغییر نخواهد کرد. چیزی که ما در پی آن هستیم، قدم‌هایی جدی در راستای خلع سلاح هسته‌ای است.»

روابط میان واشنگتن و پیونگ‌یانگ در سال گذشته میلادی با آزمایش‌های موشکی کره شمالی به شدت پرتنش شد. این میان دونالد ترامپ در گفتار خود درباره کره شمالی رویکرد دوگانه‌ای داشته و از یک سو که تهدید کرده پیونگ‌یانگ باید منتظر آتش و خشم آمریکا باشد، اما از سویی برای گفت‌وگوی مستقیم با رهبر کره شمالی اعلام آمادگی کرده است