جمعه , ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » اخبارویژه روزنامه‌های 27 دی؛

اخبارویژه روزنامه‌های 27 دی؛

روزنامه‌ها در لابه‌لای گزارش‌ها و سرمقاله‌ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره می‌کند.

*********

جمع‌آوری کتاب‌های دارای نام خلیج‌فارس/ حضور 2 وزیر در هیئت مدیره سرخابی/ توضیح کاخ سفید درباره هشدار ناوشکن امریکایی کیهان

عملیات فریب فتنه‌گران این بار با ناطق نوری

افراطیون مدعی اصلاحات مشغول عملیات فریب با ناطق نوری هستند.
این طیف زمانی مقابل مجلس پنجم شعار می‌دادند «مجلس زوری نمی‌خوایم- ناطق نوری نمی‌خوایم». اما پس از فوت آقای هاشمی، چنین القا می‌کنند که مایلند وی را جای هاشمی بگذارند تا میان اعتدالیون و اصلاح‌طلبان و -جدا شده‌های اصولگرایی- شیخوخیت کند. این خط در طی روزهای اخیر از سوی روزنامه ایران مانند آرمان و بهار و اعتماد و شرق و… به عنوان محور مشترک القا شده است.
روزنامه‌هایی مانند آرمان و بهار همچنین  اظهار کردند که ناطق برای ریاست مجلس تشخیص مصلحت مناسب است، چرا که او مرید مرادش (هاشمی) است. روزنامه زنجیره‌ای بهار «بار مصلحت بر دوش شیخ نور» را به همراه عکس ناطق نوری تبدیل به تیتر اول خود کرد. این روزنامه همان روزنامه‌ای است که ولایت امیر مؤمنان(ع) را در روز قبل از عید غدیر زیر سؤال برده و توقیف شده بود.
بهار همچنین 12 خرداد از قول زیباکلام تصریح کرده بود که اپوزیسیون،  هاشمی را برای مخالفت با حاکمیت می‌خواهد و هاشمی عمر نوح ندارد؛ بالاخره خواهد مرد و اگر همراهی نکند، حذف می‌شود و اپوزیسیون یک شخصیت دیگر را درون نظام پیدا می‌کند(!)
اما مرور ادبیات و تحلیل‌های برخی از همین افراطیون در گذشته و درباره ناطق قابل تأمل است.
زمانی عباس عبدی عضو افراطیون حزب مشارکت گفته بود آمدن ناطق به این سمت، چیزی بر اصلاح‌طلبان اضافه نمی‌کند. او باید همان جناح خود بایستد و نقشش را درست ایفا کند. وی 5 مهر 91 به عصر ایران گفت: آقای ناطق اگر از جایگاه فعلی‌اش در جناح راست خارج شود و به اصلاح‌طلبان بپیوندد، چیزی به اصلاح‌طلبان اضافه نمی‌کند. اهمیت آقای ناطق در این است که در آن سو قرار دارد نه در این سو! ناطق نوری اگر به این سو بیاید، جایگاهش را در آن سو از دست می‌دهد. آقای ناطق باید در آن سو خوب بازی کند.
پس از وی محمود میرلوحی دیگر عضو حزب منحله مشارکت به روزنامه اعتماد 94/2/10، گفت: دوستان‌مان در رفت و آمد با آقای ناطق هستند و سعی می‌کنند از ایشان دعوت کنند تا مدیریت جریان اصولگرا را برعهده بگیرند.
همچنین زیباکلام 93/2/14 در مصاحبه با «آریا» اظهار داشت: دوره موسوی خوئینی‌ها و محتشمی سپری شده و اکنون ناطق نوری و علی مطهری برای اصلاح‌طلبان مهم‌تر از موسوی خوئینی‌ها هستند، چرا که بعد از سال 88 فاصله ناطق از اصولگرایان خیلی بیشتر شده و به جریان دموکراسی‌خواهی نزدیک شده است. جالب اینکه وی چند ماه قبل از آن گفته بود «اصلاح‌طلبان در سال 76 در مقابل ناطق نوری، به جای خاتمی، تیرآهن 20 هم می‌گذاشتند، برنده می‌شدند و ناطق را شکست می‌دادند»(!)
زیباکلام اواخر شهریور 94 نیز ناطق را با بازرگان و منتظری مقایسه کرد و خواستار نامزدی وی در انتخابات مجلس دهم شد؛ این در حالی بود که ناطق نوری قبلاً صریح‌ترین مواضع را در اعتراض به نفاق نهضت آزادی و منتظری داشته است.
آقای ناطق دیروز نیز در مراسم هفتمین روز درگذشت آقای هاشمی، از ظلم بزرگ بر هاشمی گفت بی‌آن که به ظلم بزرگ‌تر به ملت و نظام جمهوری اسلامی در فتنه و آشوب نیابتی 88 و دروغ ناجوانمردانه تقلب (اسم رمز و استارت آشوب) اشاره کند.

آمارسازی اشتغال با شاغل جا زدن بیکاران!

در حالی که دولت یازدهم مدعی است در سال جاری 1/5 میلیون شغل (بنابر اعلام وزیر اقتصاد و مرکز آمار) ایجاد کرده و سطح اشتغال‌ را به بالاترین رقم خود در سال‌های اخیر رسانده، مردم عادی از خود می‌پرسند این مشاغل از کجا آمده است؟ فعالان اقتصادی نیز در صحت آمار اشتغال‌زایی، تردید کرده‌اند زیرا از تداوم رکود و کسادی بازار سخن می‌گویند.
به گزارش مشرق، علت تفاوت آمار اشتغال‌زایی دولت با واقعیات جامعه را باید در نحوه آمارگیری مرکز آمار دانست. مرکز آمار در گزارش‌های خود اساسا افرادی را شاغل محاسبه می‌کند که مردم آنها را شاغل نمی‌دانند.
در گزارش‌های مرکز آمار، علاوه بر افرادی که استخدام رسمی یا قراردادی شرکت‌ها و دستگاه‌ها هستند و افراد خوداشتغال‌، کارآفرین و کارگران، گروه‌های زیر هم شاغل محسوب می‌شوند: 1- افرادی که بدون دریافت مزد برای یکی از اعضای خانوار خود که با وی نسبت خویشاوندی دارند کار می‌کنند (کارکنان فامیلی بدون مزد). 2- کارآموزانی که در دوره کارآموزی فعالیتی در ارتباط با فعالیت موسسه محل کارآموزی انجام می‌دهند،
یعنی مستقیما در تولید کالا یا خدمات سهیم هستند و فعالیت آنها «کار» محسوب می‌شود. 3- محصلانی که در هفته مرجع مطابق تعریف، کار کرده‌اند. 4- تمام افرادی که در نیروهای مسلح به صورت کادر دائم یا موقت خدمت می‌کنند (نیروهای مسلح پرسنل کادر و سربازان، درجه‌داران، افسران وظیفه نیروهای نظامی و انتظامی)
این نحوه محاسبه اشتغال‌ با واقعیات جامعه و تعریفی که مردم از شاغل و بیکار دارند، کاملا متفاوت است.
مثلا مرکز آمار در حالی افرادی که بدون دریافت مزد برای یکی از اعضای خانوار خود که با وی نسبت خویشاوندی دارند کار می‌کنند را شاغل به حساب می‌آورد؛ که در واقع این افراد، بیکارند. اینکه جوانی از سر ناچاری و نیافتن شغل، نزد پدر خود کار کند؛ مطمئنا به معنای شاغل شدن او نیست و خانواده وی نیز چنین اعتقادی ندارد.
همچنین مشخص نیست مرکز آمار چرا کارآموزانی که در دوره کارآموزی فعالیتی در ارتباط با فعالیت موسسه محل کارآموزی انجام می‌دهند را شاغل دانسته است.
همین مسئله درباره محصلان نیز صدق می‌کند. در گزارش‌های مرکز آمار محصلانی که یک هفته قبل از هفته آمارگیری، حداقل یک ساعت کار کرده‌اند، شاغل محسوب می‌شوند. این در حالی است که محصلان به علت تحصیل، نمی‌توانند شغل تمام‌وقت داشته باشند و معمولا پاره‌وقت مشغول می‌شوند.
عجیب‌ترین محاسبه مرکز آمار را در شاغل دانستن سربازان باید دانست. بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده سالانه نزدیک به 400 هزار نفر در کشور به خدمت وظیفه عمومی اعزام می‌شوند. با توجه به دوساله بودن سربازی، معمولا در هر مقطع زمانی حدود 800 هزار نفر در خدمت سربازی هستند و مرکز آمار این افراد را شاغل حساب می‌کند، یعنی سربازی را شغل می‌داند. این در شرایطی است که یک سرباز پس از پایان دوره، تازه باید دنبال کار بگردد و هیچ آدم عاقلی، سربازی را شغل نمی‌داند.
علاوه بر لیست فوق، در گزارش‌های مرکز آمار، دانشجویان نه جزو شاغلانند و نه جزو بیکاران، بلکه جزو جمعیت غیرفعال محسوب می‌شوند.
همچنین اشتغال ناقص نیز در آمارهای رسمی، جزو اشتغال‌ محسوب می‌شود. افراد دارای اشتغال‌ ناقص شامل تمام شاغلانی است که در هفته مرجع، حاضر در سر کار یا غایب موقت از محل کار بوده، به دلایل اقتصادی نظیر رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت کار بیشتر، قرار داشتن در فصل غیرکاری و… کمتر از 44 ساعت کار کرده، خواهان و آماده برای انجام کار اضافی در هفته مرجع بوده‌اند.

تکرار باتلاق برجام در ماجرای اجاره هواپیما

«باتلاق برجام در ماجرای اجاره هواپیما در حال تکرار شدن است».
روزنامه جوان در یادداشتی نوشت: براساس کنوانسیون بیع بین‌المللی کالا (CISG)، در بیع بین‌المللی ملکیت بلافاصله به خریدار منتقل می‌شود، برخلاف اجاره به شرط تملیک (مصداق قرارداد ایران با ایرباس) که مبیع (مورد اجاره یا هواپیما) در ملکیت فروشنده (فرانسه) باقی می‌ماند و فقط منافع (استفاده ایران از هواپیما) منتقل می‌شود و ثمن (پول) به شکل تدریجی به فروشنده تحویل می‌شود.
برپایه قرارداد کنونی ایران با شرکت ایرباس مادامی که ایران تمام اقساط خود را پرداخت نکند، ملکیت هواپیماها به خریدار (کشورمان) منتقل نخواهد شد. چنانچه به هر دلیل برجام فسخ یا لغو و تحریم‌ها بازگشت داده شود (مکانیسم ماشه)، براساس قواعد حاکم بر اجاره به شرط تملیک، مبیع (هواپیماها) باید به فرانسه بازگردد، چرا که ملکیت مبیع همچنان در اختیار فرانسه است. ثمن (مبالغ عودت داده شده توسط ایران به فرانسه) نیز به عنوان اجاره عین مستاجره توسط فرانسه به ایران بازگشت داده نخواهد شد چرا که ایران مالک منافع عین مستاجره بوده و ملکیت نداشته است.
نکته مهم دیگر آنکه اجاره‌بها در اجاره به شرط تملیک، بیشتر از نرخ اجاره است، چرا که در این نوع قرارداد، هدف غایی انتقال مالکیت است و به همین دلیل فروشنده اجاره‌ها را طوری تنظیم و وضع می‌کند که سود قابل توجهی نیز همراه با ثمن معامله اخذشود. با توجه به این باید گفت که فرود هواپیماهای فرانسوی به صورت قطره چکانی تا روز برگزاری انتخابات به معنای تامین منافع ایران و اجرای تعهدات طرف غربی مندرج در متن برجام نیست چرا که با اهداف تبلیغاتی انتخاباتی صورت می‌گیرد.
مقامات ارشد دولت یازدهم از جمله آقای حسن روحانی، محمدجواد ظریف و عباس عراقچی]قبل از برگزاری دور ششم کمیسیون مشترک میان نمایندگان ایران و 5+1 در ژنو[، وضع قانون (ISA) از سوی آمریکا را نقض صریح برجام اعلام کردند و در نامه ای به مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا خواهان برگزاری نشست مشترک دو طرف مذاکره شدند. به راستی چرا به رغم آنکه کمیسیون مشترک 15 روز زمان داشت تا به شکایت ایران رسیدگی کند و آن را فیصله دهد ( که قطعا در صورت اصرار ایران بر موضع خود می‌توانست متن بیانیه نهایی را تغییر دهد)، از ادامه پیگیری خود صرف‌نظر کرد؟
انتظار آن بود که دستگاه سیاست خارجه تنها به «صرف اعتراض» و «نامه‌نگاری» بسنده نکرده و مراحلی را که در برجام به عنوان راهکارهای چهارگانه حل و فصل اختلافات مبنی بر «کمیسیون مشترک»، «هیئت وزیران طرفین»، «کارگروه حل اختلاف رفع تحریم‌ها» و «شورای امنیت» پیش‌بینی شده را به ترتیب پیگیری و در دستور اجرا قرار دهد نه آنکه به یک بیانیه مطبوعاتی بی‌محتوا و ناقص که در آن تصمیمی دارای اعتبار به نفع ایران گرفته نشده، بسنده کنند.
صرف‌نظر از دلایل انتخاباتی می‌توان از دلایل عمده عدم پیگیری قاطع تیم مذاکره‌کننده را تله‌ای حقوقی-سیاسی به نام مکانیسم ماشه دانست. در بند 37 از مقدمه می‌آید: «ایران متعهد شده در صورتی که یکی از اعضای 5+1 تحریم را «بازگردانند»، روند اجرای تعهدات خود را تنها «متوقف» کند و نه اینکه «بازگرداند.»
به بیان بهتر در متن برجام زمانی که بحث بازگشت‌پذیری طرف مقابل می‌شود- مکانیسم ماشه- از واژه «بازگردانیدن» (REINSTATE)  استفاده و در مقابل آنجایی که قرار است از بازگشت‌پذیری تعهدات ایران صحبت به میان بیاید واژه «متوقف» (CEASE)  به کار گرفته می‌شود.
هرچند که در ماده 37 مقدمه برای ایران «حقی» ایجاد نشده است اما با این حال دلیل عمده ترس از ادامه پیگیری‌های حقوقی نقض برجام به دلیل مفاد بند 36 و 37 برجام و بند 11 و 12 قطعنامه 2231 است که در صورتی که شکایت نهایتا به چهارمین مرحله حل اختلاف یا همان شورای امنیت ارجاع داده شود، با توجه به ترکیب این شورا، (کلیه تحریم‌های هسته ای) اعم از شش قطعنامه صادره، ظرف 30 روز علیه ایران اعمال می‌شود.
جمع‌آوری کتاب‌های دارای نام خلیج‌فارس/ حضور 2 وزیر در هیئت مدیره سرخابی/ توضیح کاخ سفید درباره هشدار ناوشکن امریکاییایران
تکذیب ادعای  دخالت  اعضای «اطلاعات سپاه» در مفاسد اقتصادی
جانشین سازمان اطلاعات سپاه، درباره انتشار شایعاتی در خصوص دخالت بعضی از اعضای این سازمان در مفاسد اقتصادی و دستگیری آنها، این موضوع را کذب و دروغ‌سازی برخی رسانه‌های وابسته به دشمن دانست و گفت: دروغ‌پردازی چند رسانه معلوم‌الحال طی چند روز اخیر، تلاشی از سوی عناصر مرتبط با متهمان دستگیر شده برای جلوگیری از روند رسیدگی قضایی است.
به گزارش فارس، سردار حسین نجات افزود: مشی سازمان اطلاعات سپاه این است که بدون کوچک‌ترین توجه و تأثیرپذیری از جوسازی‌ها هرجا که حقوق ملت، امنیت کشور و پاسداری از انقلاب اقتضا کند در هماهنگی کامل با دستگاه قضایی به وظیفه انقلابی خود در برخورد با عوامل مخل پیشرفت و امنیت اقتصادی و اجتماعی عمل کند. وی خبر داد: در روزهای آتی خبرهای مهمی از برخورد با باندهای متخلف و بزرگ اقتصادی و شبکه‌های نفوذی مرتبط با سرویس‌های بیگانه به اطلاع مردم خواهد رسید.

دیدگاه مطهری درباره مراجع قانونی فیلترینگ

نایب ‌رئیس مجلس شورای اسلامی ورود قوه قضائیه به موضوع رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی را موجب حاکمیت دوگانه دانست و تأکید کرد که قوه قضائیه در این مورد باید تابع کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه و هیأت نظارت بر مطبوعات باشد.
به گزارش ایسنا، علی مطهری درباره اظهارات معاون دادستان کل کشور مبنی بر مجاز بودن قوه قضائیه برای ورود به موضوع رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی، گفت: اگر قرار باشد طبق نظر معاون دادستان کل کشور درباره مرجع فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها و وبلاگ‌ها عمل شود، باید کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در فضای مجازی و نیز هیأت نظارت بر مطبوعات تعطیل شوند و در واقع قانونگذار با تأسیس این دو نهاد، کار عبثی انجام داده است و باید اختیارات این دو نهاد را به قوه قضائیه می‌داد. به‌عبارت دیگر طبق نظر ایشان، در دو حوزه جرایم رایانه‌ای و مطبوعات، در کشور ما حاکمیت دوگانه برقرار است.

ناگفته‌های البرادعی از مذاکرات هسته‌ای

مدیرکل سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «العربی»، ایرانی‌ها را در مذاکرات باهوش توصیف کرد و گفت: ایرانی‌ها از من خواستند تا پیشنهادی را به جورج بوش پسر، رئیس ‌جمهوری وقت امریکا انتقال دهم. پیشنهاد ایران شامل توافق واشنگتن با تهران درباره برنامه هسته‌ای در ازای کمک ایران به امریکا در رابطه با کشورهایی چون لبنان، عراق و غیره بود.
به گزارش فارس، وی افزود: اما بوش گفت که با آنها مذاکره نمی‌کند چرا که او می‌گفت مذاکره میان رهبر با رهبر است و رهبر ایران (آیت‌الله خامنه‌ای) خواهان نابودی اسرائیل است اما بعد [دیدیم که] واشنگتن و تهران با هم مذاکره کردند. به گفته البرادعی، اگر حماقت غرب نبود، دستیابی به توافقی بهتر، از 10 سال پیش امکانپذیر بود. این سیاستمدار مصری همچنین فاش کرد که او از سران عربی خواسته که بخشی از مذاکرات غرب با ایران باشند تا به این صورت دور نشدن خود از ترتیبات منطقه‌ای را تضمین کنند اما آنان به این خواسته پاسخ ندادند.
جمع‌آوری کتاب‌های دارای نام خلیج‌فارس/ حضور 2 وزیر در هیئت مدیره سرخابی/ توضیح کاخ سفید درباره هشدار ناوشکن امریکاییخراسان
دردسر عجیب دولت برای مقابله با شکایت‌های بین المللی
بر اساس گزارش یک نهاد مهم دولتی به تعدادی از مدیران اجرایی، اعلام شده است با توجه به گسترش و افزایش دعاوی بین المللی له و علیه دولت جمهوری اسلامی ایران در مراجع قضایی و داوری خارجی و بین المللی، مسئولان مربوطه در دولت در جذب نیروهای متخصص و مورد نیاز خود در این حوزه با مشکل جدی مواجهند زیرا کارشناسان متخصص و استادان حقوق بین الملل حاضر نیستند با دستمزد پایین مصوب فعلی دولت در شش سال قبل، فعالیت کنند.

هشدار به مدیران درباره صاحبان حساب‌های دولتی

بر اساس ابلاغیه یک مقام مسئول به مدیران مالی وزارتخانه‌ها و سازمان های دولتی، تاکید شده است با توجه به رواج سامانه چکاوک برای انجام امور مربوط به چک توسط بانک مرکزی، صدور “گواهی نامه عدم پرداخت چک” به نفع دستگاه های اجرایی، منوط به تکمیل مشخصات صاحبان حساب های دولتی خواهد بود و در صورتی که این کار مهم ظرف مدت زمانی کوتاه انجام نشود، از دی ماه امسال عواقب ناشی از صحت نداشتن یا تکمیل نبودن اطلاعات فوق، بر عهده صاحبان حساب های دولتی خواهد بود.
جمع‌آوری کتاب‌های دارای نام خلیج‌فارس/ حضور 2 وزیر در هیئت مدیره سرخابی/ توضیح کاخ سفید درباره هشدار ناوشکن امریکاییآرمان
گلایه خبرنگار شلاق‌خورده در نجف‌آباد

شنیده شد که چند روز قبل انتشار خبر شلاق خوردن یک خبرنگار در نجف آباد اصفهان واکنش‌های زیادی از سوی مسئولان و کاربران فضای مجازی به دنبال داشت. این خبرنگار که در یک پایگاه خبری شهرستانی فعالیت می‌کند به دلیل انتشار اشتباه آماری که با شکایت روبه‌رو شد، شلاق خورد. آنا نوشت؛ اما با وجود درج جوابیه و اصلاح خبر، شاکی بدون مسامحه خواهان مجازات شد و سرانجام نیز دادگاه وی را متهم شناخت و به ۴۰ ضربه شلاق محکوم کرد. حسین موحدی خبرنگار مورد نظر گفت: با این اتفاق بیش از هر چیز آبرویم در این شهر زیر سوال رفت.

«زندگی و زمانه آیت‌ا… هاشمی رفسنجانی» در صدر فروش

شنیده شد که همزمان با ایام رحلت مبارز نستوه انقلاب، عرضه کتاب «زندگی و زمانه آیت‌ا… هاشمی رفسنجانی» در کتابشهرهای ایران با استقبال علاقه‌مندان کتاب رو به رو شده است. شعبه های مختلف کتابشهر ایران همزمان با ایام رحلت یار دیرین امام و رهبری، با برپایی ویترین، کتاب «زندگی و زمانه آیت‌ا… هاشمی رفسنجانی» و «زندگی و زمانه حضرت آیت‌ا… سید علی خامنه‌ای از ۱۳۱۸ تاکنون» را به صورت ویژه عرضه می‌کنند.

عذرخواهی منتشرکننده یک فیلم

شنیده شد که منتشر کننده فیلم خانواده آیت‌ا… هاشمی در آمبولانس عذرخواهی کرد. حمید حسینی در کانال تلگرامی خود نوشت:«جمعه شب پس از شرکت در مراسم باشکوه و بی ‌نظیر مردم رفسنجان درصدد ارسال چند فیلم کوتاه از مراسم بودم که اشتباها یک فیلم مربوط به آمبولانس را فرستادم وصبح موقع نماز متوجه اشتباه بزرگ خود شدم و آن را از کانال حذف کردم. از دوستان انتظار دارم از انتشار آن خودداری و آن را حذف نمایند.

ارسال پرونده شهرداری آبیک به دادگاه

شنیده شد که دادستان عمومی و انقلاب قزوین از صدور کیفرخواست برای ۱۱ نفر از مدیران در پرونده شهرداری آبیک خبر داد. حجت‌الاسلام و المسلمین صادقی نیارکی گفت: این پرونده کامل شده و کیفرخواست برای ۱۱ متهم صادر شده است. وی با بیان این که پرونده به دادگاه ارسال شده است، گفت: موضوع اصلی این پرونده اخذ رشوه بوده است.