X

آخرین تحولات خاورمیانه؛

دیدار نماینده سازمان ملل با آیت الله سیستانی، بسته پیشنهادی سازمان ملل برای پایان ناآرامی در عراق، بیانیه سه کشور اروپایی در مورد غنی سازی در فردو و نظر عجیب ترامپ درباره نفت عراق، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نبرد سنگین ارتش سوریه با ارتش ترکیه در شمال حسکه نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ منابع سوری از درگیری میان ارتش سوریه و ارتش ترکیه در حومه تل تمر در شمال استان حسکه خبر دادند.

خبرنگار سانا گزارش داد: ارتش سوریه در حال نبرد سنگین با نیروهای اشغالگر ترکیه ای در محور روستاهای المناخ و المحمودیه در حومه تل تمر در شمال استان حسکه است.

همچنین خبرنگار سانا اعلام کرد: اشغالگران ترکیه ای و مزدوران وابسته به آنها در روستاهای الاهراس، الاربعین و السوده در حومه راس العین ترانزهای برق را می دزدند. همچنین در روستاهای المناجیر و العامریه نیز اشغالگران ترکیه ای داروخانه ها و مراکز تجاری را غارت می کنند.

این در حالی است که طی روزهای گذشته ارتش سوریه یک روستا را در شمال سوریه از دست ارتش ترکیه و شبه نظامیان وابسته به آن خارج کرده بود.

شایان ذکر است که چندی قبل هم خبرنگار سانا، از درگیری های شدید میان ارتش سوریه و ارتش ترکیه در حومه راس العین در شمال شرق سوریه خبر داده و اعلام کرده بود، نبرد سنگینی در تل الورد در حومه رأس العین میان ارتش سوریه و نظامیان اشغالگر ترکیه در جریان است.

خبرنگار سانا گزارش داده بود: ساکنان منطقه در حال فرار به شکل گسترده از منطقه درگیر هستند.

سانا همچنین اعلام کرده بود: نیروهای متجاوز ترکیه و شبه نظامیان وابسته به آن روستاهای المحمودیه و الدریو در حومه رأس العین را به اشغال خود درآورده اند و ساکنان حومه تل تمر در حال فرار از منطقه هستند.

خبرنگار سانا گزارش داده بود: تروریست های اردوغان منازل ساکنان را در روستای تل الورد در حومه رأس العین با توپ زیر آتش گرفته اند. همچنین نیروهای قسد در حومه تل تمر مقادیر زیادی نفت را در چاله بزرگی خالی کرده و آن را به آتش کشیده اند تا مانع دید جنگنده های ترکیه ای شوند.

دیدار نماینده سازمان ملل با آیت الله سیستانی

جینین هنیس پلاسخارت در نجف اشرف با آیت الله سیستانی مرجع عالی دینی عراق دیدار کرد.

بر اساس این گزارش، پلاسخارت در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از این دیدار گفت، مرجعیت از جدی نبودن گروه‌های سیاسی در انجام اصلاحات نگران است.

پلاسخارت گفت: زمان آن رسیده است تا مقامات عراقی، خواسته‌های تظاهرات کنندگان را اجرا کنند.

وی درباره دیدار خود با آیت الله سیستانی گفت: افتخار بزرگی بود که امروز اینجا باشم تا با آیت الله سیستانی دیدار کنم، اوضاع و شرایطی که عراق با آن روبه روست، علت این دیدارم است، مرجعیت بر ضرورت عدم به کارگیری خشونت علیه تظاهرات کنندگان تأکید کرد.

وی افزود: ما بار دیگر خواستار بازخواست مسببان خشونت و توقف بازداشت‌ها و آدم ربایی‌ها و ضرورت تلاش برای انجام اصلاحات واقعی در مدتی منطقی هستیم.

پلاسخارت اظهار داشت، مرجعیت از جدی نبودن گروه‌های سیاسی در زمینه اصلاحات نگران است.

از سوی دیگر، شبکه الفرات گزارش داد که پلاسخارت از تظاهرات کنندگان خواست تا زمانی که خواسته‌های مشروعشان محقق نشده به خانه‌هایشان بازنگردند. پلاسخارت مدعی شد اگر مقامات قادر به این کار نباشند یا نخواهند خواسته‌ها را محقق کنند، باید رفتار دیگری در پیش گرفت.

نماینده پارلمان ملل با تأکید بر حاکمیت عراق اظهار داشت این کشور نمی‌تواند صحنه درگیری میان کشورها باشد.

بسته پیشنهادی سازمان ملل برای پایان ناآرامی در عراق

هیأت کمک رسانی سازمان ملل به عراق، پیشنهادهایی را برای آرام سازی اوضاع این کشور ارائه کرده است.

این پیشنهادها که شامل سه بخش یک هفته ای (فوری)، کوتاه مدت (یک تا دو هفته) و میان مدت (یک تا سه ماه) است در واکنش به اعتراضات اخیر در این کشور مطرح شده است.

آزادی شرکت‌کنندگان در اعتراضات مسالمت‌آمیز و محاکمه عاملان خرابکاری و خشونت از جمله پیشنهادهای بخش یک هفته ای در این خصوص است. درخواست از طرف‌های خارجی برای احترام به حاکمیت عراق و توقف دخالت در امور این کشور دیگر بند پیشنهاد یک هفته ای سازمان ملل به عراق است.

اصلاح قانون انتخابات، اصلاحات بخش امنیتی و مبارزه با فساد از طریق اعلام دارایی های مقامات عراقی در داخل و خارج، بخش کوتاه مدت این پیشنهادها را شامل می شود.

در بخش میان مدت نیز تغییر مفاد قانون اساسی عراق و برگزاری همه‌پرسی در این خصوص، مبارزه با عاملان فساد و محاکمه و مجازات آنها و اصلاح برخی قوانین پیشنهاد شده است.

بیانیه سه کشور اروپایی در مورد غنی سازی در فردو

فرانسه، آلمان و انگلیس، علی‌رغم عمل نکردن به تعهداتشان در برجام، در بیانیه‌ای مشترک روز دوشنبه از اقدام ایران در کاستن از تعهدات هسته‌ای ابراز نگرانی کرده‌اند.

وزرای خارجه سه کشور اروپایی تصریح کرده‌اند، اقدام اخیر ایران در فردو به منزله تسریع اقدامات این کشور در زمینه فاصله گرفتن از توافق هسته‌ای برجام است.

در این بیانیه آمده است: «از اعلانیه‌های اخیر ایران در خصوص آغاز مجدد فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم در فردو به شدت نگران هستیم. اقدام ایران با مفاد صریح برجام در خصوص فردو مغایرت و تبعات بالقوه زیادی در زمینه اشاعه دارد.»

در بخش دیگری از بیانیه آمده است: «این اقدام [غنی‌سازی در فردو] به منزله تسریع روند تأسف‌آور فاصله گرفتن ایران از تعهداتش ذیل برجام است.»

کشورهای اروپایی از ایران خواسته‌اند تمامی اقدامات «ناسازگار با برجام» اعم از میزان ذخایر اورانیوم، محدوده مجاز غنی‌سازی و فعالیت‌های مربوط به تحقیق و توسعه را به عقب برگرداند.

وزرای این سه کشور «اجرای کامل و موثر برجام» از سوی همه طرف‌ها را با اهمیت دانسته و بر عزم خود جهت ادامه تلاش‌ها برای حفظ توافق تأکید کرده‌اند.

آنها از ایران خواسته‌اند «طبق تعهداتش در برجام کاملاً با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ویژه در چارچوب توافق جامع پادمانی و پروتکل الحاقی همکاری کند.»

وزیران خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه از آنچه به گفته آنها «عدم همکاری به موقع ایران» است ابراز نگرانی کرده‌اند. آنها همچنین تصریح کرده‌اند که آماده‌اند استفاده از تمامی مکانیسم‌های موجود در برجام از جمله «مکانیسم حل و فصل اختلافات» برای حل و فصل مسائل مربوط به اجرای تعهدات برجامی از سوی ایران را بررسی کنند.

کشورهای اروپایی همچنین گفته‌اند آماده‌اند تلاش‌های دیپلماتیک را جهت ایجاد شرایط لازم برای تنش‌زدایی در خاورمیانه ادامه دهند. آنها ادعا کرده‌اند، اقدامات اخیر ایران این مسأله را دشوارتر می‌کند.

نظر عجیب ترامپ درباره نفت عراق

فعالان شبکه‌های اجتماعی ویدیویی قدیمی را که بیانگر مواضع و اظهارات رئیس‌جمهوری آمریکا درباره نفت عراق است، بازنشر کردند.

 این فایل ویدیویی شامل بخش‌هایی از مصاحبه‌های تلویزیونی و کنفرانس‌های خبری مختلف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکاست که در یکی از آنها از تمایل خود بر سیطره و در اختیار گرفتن نفت عراق و عربستان سخن به میان می‌آورد.

ترامپ درباره نفت خاورمیانه در بسیاری از مناسبت‌ها صحبت کرده و گفته است: بله ما نیروهای آمریکایی را برای حفاظت از شرکت‌های نفت در عراق مستقر خواهیم کرد و کل ثروت را خواهیم گرفت و فرد پیروز به غنایم دست می‌یابد.

ترامپ در یکی از مصاحبه‌های مطبوعاتی می‌گوید: عراق دومین میادین نفتی جهان به ارزش ۱۵ تریلیون دلار را داراست و ارتش عراق سلاح و تجهیزات لازم را ندارد، ارتش عراق، ارتشی ضعیف و جامعه عراق فاسد است و اگر اوضاع به من سپرده شود نفت را از آنها خواهم گرفت.

وی همچنین در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره نحوه تصاحب نفت عراق و عربستان تأکید کرده است: نیروهای ویژه را به آنجا گسیل خواهیم کرد، سپس بر مناطق نفت خیز چیره خواهیم شد.

وی افزود: ثروت آنها را می‌گیرم، نفت آنها را خواهم گرفت.

رئیس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آنها باید چه چیزی در ازای آزادی‌شان بدهند، افزوده است: دست کم باید ۱۵ تریلیون دلار بپردازند، این کمترین مبلغ است.

ترامپ در مصاحبه دیگری در پاسخ به سؤالی درباره آیا رویکرد او باعث نابودی ثروت عراق می‌شود، تأکید می‌کند: نه، اجازه دهید به شما مطلبی را بگویم، هیچ چیزی به اسم عراق وجود ندارد، رهبران آنها فاسد هستند، عراقی‌ها وجود ندارند آنها بین گروه‌های مختلف تقسیم شده‌اند، من حلقه حمایتی را در اطراف شرکت‌های نفت قرار می‌دهم تا کل ثروت را بگیرد و این چیزی است که باید انجام داد.

به نقل از سایت الخلیج آنلاین، اما فعالان از نحوه صحبت ترامپ با این جسارت درباره قصدش جهت چپاول و تاراج نفت کشورهای عربی آنهم به زور سلاح انتقاد کردند.