X

آخرین تحولات خاورمیانه:گفتگوی تلفنی ظریف و لودریان درباره برجام و منطقه/فشار عربستان و امارات برای تغییر موضع عمان !

 

تلاش آمریکا برای اخراج الحشد الشعبی از شمال غرب عراق، گفتگوی تلفنی ظریف و لودریان درباره برجام و منطقه، دیدار وزیر خارجه ترکیه با رئیس هیأت معارضان سوری، فشار عربستان و امارات برای تغییر موضع عمان و واکنش الفیاض به برکناری از ریاست الحشدالشعبی از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، برگزاری نشست اطلاعاتی-امنیتی روسیه، سوریه، عراق و ایران در بغداد نیز از جمله خبرهای مهم بوده است.

به گزارش تابناک، روسیاالیوم از نشست مرکز اطلاعات چهارجانبه مشترک درباره تبادل اطلاعات با حضور هیاتهایی از عراق، روسیه، ایران و سوریه در بغداد خبر داد.

خبرنگار روسیاالیوم گزارش داد: برگزاری این نشست در راستای تکمیل تفاهمات قبلی میان چهار کشور درباره مقابله با گروههای تروریستی در منطقه و با حضور هیاتی از روسیه به ریاست سرگئی استراکوف، هیاتی سوری به ریاست سلیم خلیل حربا، هیاتی از ایران به ریاست قدیر نظامی و هیاتی عراقی به ریاست عبدالامیر یارالله است.

فعالیت این مرکز تبادل اطلاعات درباره گروههای تروریستی و جمع آوری اطلاعات درباره مواضع آنها به منظور غلبه بر تروریستهاست.

تلاش آمریکا برای اخراج الحشد الشعبی از شمال غرب عراق

روزنامه «ینی شفق» ترکیه نوشت که آمریکا به دنبال اخراج نیرو‌های الحشد الشعبی از شمال و غرب عراق است.

این روزنامه نزدیک به حزب عدالت و توسعه در مطلبی به سفر‌های «برت مک‌گورک»، فرستاده رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف این کشور طی هفته گذشته اشاره کرد و نوشت که او سه شنبه با «نیچروان بارزانی»، نخست وزیر منطقه کردستان عراق و نمایندگانی از ترکمن‌ها، عرب‌ها، کرد‌ها و مسیحی‌های این کشور دیدار‌هایی داشته است.

براساس گزارش ینی شفق، فرستاده دونالد ترامپ این دیدار‌ها را در شهر‌های موصل، کرکوک، اربیل، تلعفر و سنجار به عمل آورده و از قبایل این منطقه خواسته از طرح آمریکا برای خارج کردن نیرو‌های مرکز دولت عراق و جایگزینی آن با نیرو‌های آمریکا و پیشمرگ کُرد حمایت کنند.

مک‌گورک طی نشست خود در شهر کرکوک گفته است که آمریکا قصد دارد تلعفر را از نیرو‌های الحشد الشعبی عراق تخلیه کرده تا مقدمه‌ای برای سیطره نیرو‌های آمریکا بر این شهر و فرودگاه نظامی آن باشد.

روزنامه ترکیه‌ای همچنین نوشت که فرستاده ترامپ به همراه سه تن از مقام‌های مسئول در دیدار‌هایی که داشته‌اند، گفته‌اند مرز‌های سوریه و ترکیه به نیرو‌های پیشمرگ کرد واگذار خواهد شد.

گفتگوی تلفنی ظریف و لودریان درباره برجام و منطقه

محمدجواد ظریف و ژان ایو لودریان وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و فرانسه عصر شنبه در گفتگویی تلفنی در خصوص آخرین وضعیت روابط دوجانبه، برجام و تحولات منطقه ای رایزنی و تبادل نظر کردند.

 اظهارات اخیر لودریان درباره برنامه موشکی ایران واکنش تهران را به همراه داشت به نحوی که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دیروز جمعه در واکنش به این اظهارات بار دیگر تصریح کرد که برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.

لودریان در این باره عنوان کرده بود که ایران باید درباره مسئله موشکی و منطقه‌ای و همچنین وضعیت برنامه هسته‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۵، با غرب گفت‌وگو کند.

وی گفت: «در ارتباط با ایران، از تلاش‌هایمان برای حفظ برجام مطلع هستید. با اراده به این تلاش‌ها ادامه می‌دهیم، چراکه بحث ثبات بین‌المللی و استقلال اروپا مهم است. هنوز چند مسئله فنی باقی مانده که باید حل شوند، اما اراده لازم وجود دارد.»

لو دریان سپس ادامه داد: «اما، رژیم ایران هم باید وقتی ما درخواستی مطرح می‌کنیم، این خواسته‌ها را بشنود. من این را در جریان سفری که بهار امسال به تهران داشتم هم مطرح کردم. من آنجا گفتم که اگر سوریه از خط قرمزهای ما عبور کند، با تبعاتی مواجه می‌شود. این تبعات هم اتفاق افتاد.»

وزیر خارجه فرانسه در ادامه صحبت‌هایش درباره ایران، گفت: «من گفتم که اقدامات ایران نهایتا ریسک تقابل و درگیری را افزایش می‌دهد… ما در راستای منافع همه، همچنان از ایجاد یک چارچوب گفت‌وگوی جامع که به مسئله هسته‌ای پس از سال ۲۰۲۵، موشک‌های بالستیک و فعالیت‌های ثبات‌زدای رژیم ایران در آن منطقه بپردازد، حمایت خواهیم کرد.»

دیدار وزیر خارجه ترکیه با رئیس هیأت معارضان سوری

«مولود چاووش‌اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که با «نصر الحریری» رئیس هیأت معارضان سوری دیدار کرده است.

چاووش‌اوغلو در صفحه توئیتر خود نوشت که این دیدار روز جمعه در استانبول با هدف گفت‌وگو درباره تحولات آتی میدانی در سوریه از جمله عملیات ادلب بوده است.

به نوشته خبرگزاری «آناتولی» وی توضیح داد: «در ملاقاتم با نصر الحریری، رئیس کمیسیون مذاکره‌کنندگان سوری درباره تحولات اخیر در سوریه از جمله ادلب تبادل نظر کردیم».

این دیدار در حالی انجام شده که قرار است سه کشور ایران، ترکیه و روسیه به عنوان تضمین‌ کننده‌های توافقات «آستانه» و روند مناطق کاهش‌ تنش در سوریه، هفتم سپتامبر (۱۶ شهریور) برای بررسی اوضاع و تحولات سوریه به ویژه استان ادلب، در شهر تبریز گرد هم آیند.

ارتش سوریه طی چند هفته گذشته تجهیزات و نیروهای زیادی به اطراف استان ادلب، به منظور آغاز عملیات آزادسازی این استان که در دست تروریست‌هاست، ارسال کرده است.

فشار عربستان و امارات برای تغییر موضع عمان

اندیشکده استراتفور آمریکا ضمن گزارشی با بیان اینکه عمان تلاش دارد سیاست موازنه روابط را در تعاملات منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ کند؛ از فشارهای عربستان و امارات به این کشور جهت چرخش به سمت سیاست‌های این دو کشور خبر داد.

بنا بر این گزارش عمان در تلاش است تا در منازعات حوزه خلیج‌فارس سیاست بی‌طرفی را پیشه کند. در حالی که ایالات متحده آمریکا، ایران را با تحریم‌های اقتصادی هدف قرار داده، امارات و عربستان نیز با فشار بر عمان تلاش دارند این کشور را به سمت قطع روابط با تهران سوق دهند.

عمان اما تلاش دارد از روابط وسیع و ویژه خود با قدرت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در جهت مقاومت در برابر این فشارها، یاری بطلبد. طبق نوشته استراتفور «عمان در سیاست توازن قوا، خبره است».

این اندیشکده آمریکایی در ادامه تأکید می‌کند که عمان در حال پرداخت هزینه بی‌طرفی خویش است؛ هزینه‌‌ای که برخی همسایگان خشمگینش تلاش دارند بر این کشور تحمیل کنند. خشمی که در پی موضع مخالف عمان در برابر تلاش‌های عربستان و امارات برای تغییر شورای همکاری خلیج فارس به «اتحاد خلیجی» به وجود آمد.

بنا بر این گزارش، «مسقط» همچنین اتحاد علیه قطر را در سال گذشته نپذیرفت و ترجیح داد ضمن روابط تجاری و دیپلماتیک با ایران، روابط خود با دوحه را نیز حفظ کند.

عمان همچنین در قائله‌ی حمله عربستان و امارات به یمن، تصمیم گرفت جهت تسهیل گفت‌و‌گوها با تمامی طرف‌های درگیری در ارتباط باشد. در همین حال تلاش کرد مانع از تسلط امارات بر استان «المهره» یمن که همواره تحت نفوذ عمان قرار داشت؛ شود.

استراتفور می‌افزاید: ریاض و ابوظبی خواستار این هستند که مسقط در راستای سیاست‌ها و منافع منطقه‌ای آن‌ها حرکت کند و از این رو بر عمان جهت توقف روابط تجاری با ایران و بستن هر گونه کانال ارتباطی با حوثی‌ها و پیوستن به کشورهای محاصره کننده قطر فشار می‌آورند.

این اندیشکده آمریکایی در ادامه به راههای فشار عربستان و امارات به عمان می‌پردازد. طبق این یادداشت، عربستان و امارات تلاش خواهند کرد واشنگتن را قانع سازند که عمان جهت دور زدن تحریم‌های ایران، به این کشور کمک می‌کند و در استراتژی ضد ایرانی آمریکا یک حلقه معیوب به شمار می‌رود.

گزینه بعدی برای تحت فشار قرار دادن عمان، در تنگنا قرار دادن اتباع و شرکت‌های عمانی در امارات است که بزرگ‌ترین شریک تجاری عمان محسوب می‌شود. سرمایه‌گذاری‌های عربستان و امارات در عمان نیز گزینه دیگر فشار محسوب می‌شود.

واکنش الفیاض به برکناری از ریاست الحشدالشعبی

فالح الفیاض که از سوی حیدرالعبادی از مقامش برکنار شده گفت: الحشد الشعبی در اعمال و رفتار خود فراتر می رود و در حال ریشه دواندن در دل مردم است. عناصر الحشد بیش از اتخاذ هر اقدامی هزار مرتبه فکر می کنند.

 الفیاض گفت: ما شاهد تشکیل دولت جدیدی خواهیم بود و امیدوارم که دولتی وفادار به کسانی باشد که جانفشانی کردند و جان خود را فدای میهن کردند.

حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق که دوره اش رو به پایان است، طی حکمی رسمی، رئیس الحشد العشبی را برکنار کرد.

جمعی از فرماندهان الحشدالشعبی عراق امروز جمعه از تصمیم حیدرالعبادی نخست‌وزیر این کشور در  برکناری فالح الفیاض از سمت مشاور امنیت ملی و ریاست هیئت الحشدالشعبی و سازمان امنیت ملی انتقاد کردند.