X

آخرین تحولات خاورمیانه!

 

حمله جنگنده های آمریکا به مواضع ارتش سوریه، آغاز جنگ بزرگ اقتصادی آمریکا و چین برای تسلط بر بازارهای خاورمیانه، ابهام در زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در کردستان عراق و هشدار لاوروف درباره تبعات بر هم خوردن برجام، از جمله مهم ترین خبرها و تحلیل های مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بود. در این میان، باید به درخواست برای اختصاص یک کرسی دائم در شورای امنیت به کشورهای عربی نیز اشاره کرد.

عربستان سعودی درخواست کرد، کشورهای عربی یک کرسی دائم در شورای امنیت سازمان ملل متحد داشته باشند.

بر اساس این گزارش، «عبد الله بن یحیی» نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل متحد گفت: باید اصلاحاتی در شورای امنیت سازمان ملل صورت گیرد تا این شورا بتواند به وظیفه و نقش خود در حفظ صلح و امنیت جهانی به خوبی عمل کند.

وی با بیان اینکه عربستان در صدر کشورهایی است که خواهان اجرای اصلاحات در شورای امنیت و توسعه شیوه های عملکرد این نهاد است، افزود: در صورت هرگونه اصلاحات در شورای امنیت، باید یک کرسی دائم به کشورهای عربی اختصاص داده شود.

حمله جنگنده های آمریکا به مواضع ارتش سوریه

خبرگزاری رویترز گزارش داد، جنگنده های ائتلاف آمریکایی مواضع نیروهای طرفدار دولت سوریه را هدف قرار دادند.

بر اساس این گزارش، رویترز افزود که جنگنده های ائتلاف آمریکایی مواضع نیروهای متحد ارتش سوریه را پس از حمله این نیروها به مرکز فرماندهی گروه « پ ی د» مورد بمباران قرار دادند.

آغاز جنگ بزرگ اقتصادی آمریکا و چین برای تسلط بر بازارهای خاورمیانه

رقابت اقتصادی آمریکا و چین که در چند سال گذشته با آهنگی آرام پیش می رفت، اکنون با قدم بزرگ چین برای تصاحب بازار خاورمیانه جدی تر شده است.

آتش جنگ اقتصادی آمریکا و چین حالا با پیشرفت چشمگیر جاده ابریشم جدید شعله ور تر شده است: جاده ای که به سراسر خاورمیانه کشیده شده و بسیاری از یاران قدیمی آمریکا از جمله عربستان را در برمی گیرد.

بلومبرگ خبر داده است، امسال با حمایت های دولت و بهبود شرایط اقتصادی، برنامه های تجاری چین با جهش بزرگی پیش برود. چین در نظر دارد که از امسال تا دوسال دیگر به طور سالیانه ۱۴ درصد پروژه «یک کمربند- یک جاده» را پیش ببرد.

در دو سال گذشته نیز این پروژه ۱۶ درصد پیشرفت داشته است. دولت چین تا سال ۲۰۲۷، ۱.۳ تریلیون دلار در این پروژه هزینه خواهد کرد. جاده ابریشم نوین – با نام رسمی ‘یک کمربند- یک جاده’ – ابتکار رئیس جمهوری چین است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۳ آن را مطرح کرد. این پروژه از دو بخش اصلی تشکیل شده است: کمربند اقتصادی راه ابریشم و راه ابریشم دریایی.

هدف از این برنامه، ایجاد یک منطقه اقتصادی یکپارچه و هماهنگ در مسیر کشورهای جاده ابریشم قدیم است اما به آن محدود نمی‌شود و به کشورهای جنوب شرقی و جنوب آسیا از جمله پاکستان گسترش خواهد یافت.

راه ابریشم نوین از سه مسیر شمالی، مرکزی و جنوبی تشکیل شده است. بخش شمالی چین را از طریق کشورهای آسیای مرکزی (قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و ترکمنستان و ازبکستان) به روسیه و اروپا متصل می‌کند. مسیر مرکزی از آسیای مرکزی به ایران و خلیج فارس و همچنین ترکیه و دریای مدیترانه می‌رسد.

هدف اصلی برنامه تجارت و سرمایه گذاری چین که هسته اصلی سیاست خارجی پکن را تشکیل می دهد، پیوند آسیا و اروپا از طریق مجموعه ای از زیرساخت ها شامل جاده، راه آهن، ناوگان دریایی و برخی راه های ارتباطی دیگر است. به این ترتیب صادرات و واردات چین در یک دهه آینده به ترتیب ۱۰ درصد و ۵ درصد افزایش خواهد یافت.

سیاستگذاران دولت، همزمان با پروژه جاده ابریشم جدید دیگر سرمایه گذاری ها در خارج از کشور را زیر ذره بین برده اند و از اجرای هرگونه برنامه ای که به نظرشان بدون توجیه اقتصادی بیاید، جدا جلوگیری می کنند. کشورهای عربستان، روسیه،‌ مالزی، فیلیپین، اندونزی، تایلند و پاکستان بیشترین نفع جانبی را از جاده ابریشم جدید خواهند برد.

ابهام در زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در کردستان عراق

نشست نخست وزیر اقلیم کردستان عراق با پارلمان و کمیسیون عالی انتخابات و همه پرسی در کردستان عراق برای تعیین روز برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست اقلیم بدون نتیجه پایان یافت.

روز چهارشنبه نیچروان بارزانی، پس از نشست سه جانبه در کنفرانسی مطبوعاتی به رسانه ها گفت: نشست امروز برای تعیین زمان برگزاری انتخابات اقلیم کردستان عراق با حضور هیأت رئیسه پارلمان و کمیسیون عالی انتخابات و همه پرسی برگزار شد؛ اما زمانی تعیین نشد، چون این موضوع نیازمند مشورت و رایزنی بیشتر با احزاب کرد عراقی است.

وی افزود: هیچ مانعی بر سر راه برگزاری انتخابات در کردستان عراق وجود ندارد؛ اما قطعا تعیین زمان دقیق آن نیازمند مشورت و هماهنگی با احزاب می باشد، لذا کمیسیون عالی انتخابات و همه پرسی موظف شد، با برگزاری جلسات مشورتی با احزاب کرد عراقی زمان دقیق برگزاری انتخابات را در کردستان عراق تعیین کند.

پیش از این، نیچروان بارزانی با ارسال نامه ای به ریاست پارلمان این منطقه، خواهان فراهم کردن راهکارهای قانونی برای برگزاری انتخابات در کردستان عراق شده بود.

احزاب کرد عراقی هنوز در خصوص زمان برگزاری انتخابات در این منطقه توافق ندارند و پیش بینی می شود، این انتخابات به بعد از انتخابات پارلمانی عراق (22 اردیبهشت 97) موکول شود.

هشدار لاوروف درباره تبعات بر هم خوردن برجام

روز چهارشنبه «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه بار دیگر هشدار داد که تلاش‌ها برای بر هم زدن توافق هسته‌ای می‌تواند تبعات سنگینی داشته باشد.

به نوشته خبرگزاری «اینترفکس»، لاوروف که در یک برنامه آموزشی در مسکو صحبت می‌کرد، گفت: «بر هم خوردن توافق هسته‌ای با ایران، می‌تواند عواقب غیرقابل پیش‌بینی‌ داشته باشد.»

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا که در رقابت‌های انتخاباتی وعده داده بود، «توافق فاجعه‌بار» با ایران را به هم می‌زند، در طول حضور یک ساله‌اش در کاخ سفید، فضایی مبهم درباره آینده این توافق ایجاد کرده و بارها هشدار داده که ممکن است به حضور واشنگتن در برجام پایان دهد.