جمعه , ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » سیاسی » ایالات متحده آمریکا از «عهدنامه مودت» با ایران خارج شد

ایالات متحده آمریکا از «عهدنامه مودت» با ایران خارج شد

وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۱ مهر از خروج ایالات متحده از «عهدنامه مودت» بین ایالات متحده و ایران خبر داد.

مایک پمپئو با بیان اینکه «ایران از عهدنامه مودت به عنوان ابزاری برای حمله به آمریکا استفاده کرده است»، اظهار داشت: «امروز در اینجا اعلام می‌کنم که ایالات متحده عهدنامه مودت با ایران را باطل کرده است».

پیمان مورد نظر مقام‌های ایرانی با نام کامل «عهدنامه مودّت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» در ۲۳ مرداد ۱۳۳۴ شمسی در تهران بین ایالات متحده و دولت شاهنشاهی ایران به امضا رسید.

در بند ۳ از ماده ۲۳ این عهدنامه پیش‌بینی شده که هر یک از طرفین می‌توانند با «اخطار کتبی به مدت یک سال» آن را خاتمه داده و فسخ کنند.

تصمیم دولت آمریکا به خروج از این پیمان ساعاتی پس از حکم دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه به نفع ایران صورت می‌گیرد. این دادگاه با صدور قراری موقت حکم داد که ایالات متحده باید اطمینان حاصل کند که تحریم‌های یک‌جانبه‌اش علیه جمهوری اسلامی بر کالاهای اساسی یا ایمنی پروازهای مسافری اثر منفی نخواهد داشت.

جمهوری اسلامی در شکایت خود به دیوان بین‌المللی دادگستری دولت دونالد ترامپ را متهم کرد که با خروج از توافق اتمی تهران و شش قدرت جهانی، عهدنامه مودت بین ایران و آمریکا را نقض کرده است.

مایک پمپئو در سخنان روز چهارشنبه خود ایران را متهم کرد که از دیوان لاهه برای مطامع سیاسی و تبلیغاتی خود سوء‌استفاده می‌کند.

وزیر خارجه آمریکا گفت که ایران برای سال‌ها عهدنامه مودت را نقض کرده و افزود که این عهدنامه باید ۳۹ سال پیش فسخ می‌شد.

ظاهرا اشاره این مقام آمریکایی به زمان گروگانگیری دیپلمات‌های این کشور توسط نیروهای موسوم به «پیرو خط امام» در سفارت ایالات متحده در تهران است که روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ بوقوع پیوست.

در جریان حمله به سفارت آمریکا در ایران ۵۲ دیپلمات این کشور گروگان گرفته شدند و به مدت ۴۴۴ روز در اسارت بودند. این حمله باعث قطع روابط میان تهران و واشینگتن و دهه‌ها خصومت بین دو کشور شد.