دوشنبه , ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » چرا “یوسف بن علوی” برکنار شد؟

چرا “یوسف بن علوی” برکنار شد؟

یک کارشناس مسائل عمان، با اشاره به تغییراتی که اخیرا سلطان “هیثم بن طارق “در کابینه عمان ایجاد کرده از جمله تغییر یوسف بن علوی وزیر مسوول در امور خارجی این کشور گفت: تغییرات ایجاد شده در عمان بیش از اینکه سیگنال خارجی داشته باشد سیگنالی برای ساخت قدرت در عمان و برای مردم این کشور است.

                                                   چرا "یوسف بن علوی" برکنار شد؟                                       به گزارش تابناک، میر جواد میرگلوی بیات، در مصاحبه با ایسنا در ارتباط با تحولات اخیر در عمان و اقدام پادشاه این کشور در ایجاد تغییرات گسترده در کابینه عمان اظهار کرد: به نظر می رسد این تغییرات بیش از این که دارای پیام خارجی باشد، دارای مصرف داخلی است .

وی ادامه داد :همانطور که پیش از این عرض کرده بودم” هیثم بن طارق “نامحتمل ترین گزینه برای جانشینی سلطان قابوس بود و خودش هم فکر نمی کرد که به عنوان جانشین سلطان قابوس انتخاب شود و انتخاب این گزینه یک شوک به جامعه سیاسی عمان و تحلیلگران این حوزه وارد کرد.

این کارشناس مسائل عمان خاطرنشان کرد: در این شرایط سلطان هیثم از ملزومات قدرت برخوردار نبود چراکه بسیاری از از سران قبایل در عمان و همچنین چهره های موثر در جهان عرب با اسعد بن طارق آل سعید رابطه خوبی داشتند و تصور بر این بود که او جانشین سلطان قابوس خواهد شد، وقتی فردی با چنین قدرتی انتخاب نمی شود و یک گزینه غیر محتمل برای این سمت انتخاب می شود، پایه های قدرت فرد انتخاب شده ضعیف خواهد بود و چه بسا که سلطان هیثم احتمال انجام کودتا علیه خود را نیز می دید ولی از آنجایی که ارتش و سیستم نظامی عمان وفادار به سلطان قابوس بود دوران گذار از قدرت تا حدودی در عمان بدون ایجاد مشکل خاصی انجام شد.

میر گلوی بیات، با بیان اینکه جامعه عمان مدتی در شوک این انتخاب بود و طبیعی بود که سلطان هیثم در این مدت تغییری را در کابینه ایجاد نکند، افزود: از طرف دیگر سلطان قابوس شخصیت محبوبی دربین عمانی ها و همچنین جامعه بین المللی بود و تا دو ماه شخصیت های جهان برای همدردی با مردم عمان به این کشور سفر می کردند، دو ماهی که به نوعی ماه عسل سلطان هیثم بود بعد از اتمام این دوران این ضرورت وجود داشت که تغییراتی در دولت عمان ایجاد شود ولی کرونا و کاهش شدید قیمت نفت عمان این تغییرات را با تأخیر مواجه کرد در واقع این تغییرات در عمان باید ۶ ماه پیش رخ میداد ولی ویروس کرونا و تبعات ناشی از آن این موضوع را به تاخیر انداخت .

این کارشناس مسائل عمان با بیان این که شیوع ویروس کرونا در این کشور عربی، بحران اقتصادی ایجاد کرد و سلطان هیثم مجبور شد که در عرصه اقتصادی، سیاست انقباضی را دنبال کند، چنان که تعدادی از مهاجران نیز از این کشور اخراج شدند، افزود: کرونا و تبعات ناشی از آن باعث ایجاد نارضایتی هایی در بین مردم شد و این موضوعی است که سلطان هیثم از آن می ترسد، اگر این نارضایتی کنار روند تثبیت قدرتش در عمان رخ می داد، ممکن بود که او حتی پادشاهی عمان را از دست دهد لذا فرصت را غنیمت شمرد تا تغییراتی را در کابینه عمان ایجاد کند و در همین چارچوب ۱۱ وزیر عمان تغییرات و چند وزارتخانه جدید ایجاد کرد .

میر گلوی بیات افزود: سلطان هیثم، پسرش را نیز که پیش بینی می شود به عنوان ولیعهد انتخاب شود به عنوان وزیر وزارتخانه جدید تاسیس فرهنگ ورزش و جوانان انتخاب کرد.

وی با تاکید بر اینکه تغییرات در کابینه عمان سیگنالی برای ساخت قدرت در این کشور و برای مردم عمان است و مصرف داخلی دارد، خاطرنشان کرد: تغییر یوسف بن علوی را نیز می توانیم در همین چارچوب تحلیل کرد و من فکر نمی کنم سلطان هیثم با این تغییرات بخواهد سیگنالی را برای خارج از کشور بفرستد .

این کارشناس مسائل عمان خاطرنشان کرد: در چند سالی که سلطان قابوس مریض بود یوسف بن علوی عملاً سیاست خارجی عمان را در چارچوب مکتب سلطان قابوس طراحی و به پیش می‌برد، او در این سالها به تصمیم‌ساز سیاست خارجی عمان تبدیل شده بود.

وی با بیان اینکه از آن طرف سلطان هیثم دارای شخصیتی تازه کار است و تلاش کرده هر شخصیت مستقل و قدیمی که ممکن است چالشی را در قدرت او ایجاد کند کنار بگذارد و ما در گذشته نیز شاهداین گونه تصمیم ها بودیم، گفت: سلطان هیثم علاوه بر تغییر یوسف بن علوی، رییس مجلس الدوله عمان را نیز تغییر داده است، سلطان هیثم می خواهد خود در عرصه سیاست خارجی عمان مطرح باشد تا یوسف بن علوی، چراکه عملاً طی این سالها نماینده سیاست خارجی عمان چه در ایران و چه در دیگر کشورها یوسف بن علوی شناخته شده است و سلطان هیثم می خواهد بیش از این که یوسف بن علوی مطرح باشد خود در این عرصه نقش آفرینی کند.

وی با اعتقاد د بر اینکه سیاست خارجی عمان با تغییر وزیر امور خارجه این کشور تغییر نخواهد کرد، افزود: عمان به دلیل انزوای جغرافیایی، مذهبی و ضعف اقتصادی در منطقه شبه جزیره عربستان امکان اینکه بخواهند سیاستی را در پیش بگیرد که متحدان چون ایران و یا حتی اسرائیل را از دست بدهد، ندارد از دیگر سو مکتب سلطان قابوس مکتبی نیست که سلطان هیثم بتوانند به راحتی از آن خارج شود چرا که این موضوع با اعتراض مردم این کشور، رو به رو می شود.

میر گلوی بیات با بیان اینکه مکتب سلطان قابوس و مسائل ساختاری مورد اشاره باعث می شود که این کشور همچنان بعد از یوسف بن علوی سیاست خود در اساس خارجی را همانند قبل ادامه دهد، تصریح کرد: شخصیت جایگزین یوسف بن علوی شخصیتی تکنوکرات است و رابطه خوبی با ایران دارد، او فرد عاقلی است و بعید است که بخواهد تغییری در سیاست خارجی عمان به وجود آورد.

این کارشناس مسائل عمان با تاکید بر اینکه تغییر یوسف بن علوی دارای پیام خارجی نیست گرچه برخی از تحلیلگران و کاربران عربستانی از این تغییر خوشحال هستند در مورد شخصیت یوسف بن علوی نیز گفت: او از علویان عمان است و حدود 45 سال در وزارت خارجه عمان حضور داشت و از سال ۱۹۹۷ به عنوان وزیر مسئول در امور خارجه عمان انتخاب شده است.

وی افزود: یوسف بن علوی در یک دهه اخیر نقش بسزایی در سیاست خارجی عمان داشته و فردی خود ساخته است. فقدان یوسف بن علوی در سیاست خارجی عمان فقدان کمی نخواهد بود و احتمالا مقامات عمانی پس از مدتی خواهند فهمید که یوسف بن علوی در عرصه سیاست خارجی عمان چه ارزشی داشته است .