شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در ریاض، رایزنی اروپا با چین درباره حفظ برجام، ﺑﯿﺎﻧﯿه ﻣﺸﺘﺮک وزرای خارجه اﯾﺮان و افغانستان و حمله به نظامیان ارتش ترکیه در منطقه اعزاز سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به موضع گیری جدید آمریکا در مورد ماندن بشار اسد در قدرت نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «جیمز جفری»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه گفته واشنگتن به دنبال عزل «بشار اسد»، رئیسجمهور سوریه از قدرت نیست.
جفری که روز دوشنبه در نشست «اندیشکده خاورمیانه» حضور داشت، گفت: «ما پیروزی همهجانبه نمیخواهیم. نمیگوییم اسد باید برود، میگوئیم اسد یا هر کس دیگری که عهدهدار قدرت در آن دولت است باید رفتارش را تغییر دهد.»
این مقام آمریکایی در ادامه گفت، کشورش به روسیه هم نمیگوید که از سوریه خارج شود. او گفت: «ضمن اینکه ما نمیگوییم که روسیه باید برود.»
جیمز جفری در ادامه مدعی شد، آمریکا به دنبال «تغییر نظام» سوریه نیست. او گفت که مردم سوریه باید تصمیم بگیرند چه کسی بر کشورشان حکومت کند.
او همچنین گفت، مساله خروج نیروهای آمریکا از سوریه در حال حاضر روی میز نیست. او گفت: «رئیسجمهور (ترامپ) به سبک خودش درباره خروج نیروهای آمریکا از جاهای مختلف مثلاً افغانستان صحبت میکند و تصریح کرده که ما سرانجام از سوریه خارج میشویم. در حال حاضر چیزی روی میز نیست.»
سوریه از سال ۲۰۱۱ صحنه ناآرامیها و درگیریهای مرگبار است. گزارشهای متعدد، حاکی است آمریکا و برخی از متحدان این کشور از گروههای شبهنظامی و تروریستی در حال پیکار با دولت مرکزی سوریه حمایت کردهاند.
«باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا روز ۲۳ اکتبر سال ۲۰۱۲ گفته بود که بشار اسد واپسین روزهای حضور خود در قدرت را میگذراند.
شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در ریاض
شبکه خبری العالم به نقل از فعالان سعودی از شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در شمال ریاض، پایتخت عربستان سعودی خبر داد.
از سوی دیگر، برخی منابع خبری از حمله به پایگاههای سعودی توسط پهپادهای یمنی خبر میدهند.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی نیز مدعی شد که ۳ موشک بالستیک و ۸ پهپاد یمنیها را در آسمان این کشور سرنگون کرده است.
ائتلاف سعودی اعلام کرد که این سه موشک بالستیک از استان صعده یمن به سوی عربستان سعودی شلیک شده است که دو موشک به سوی نجران و یک موشک به سوی جازان شلیک شده بود.
رایزنی اروپا با چین درباره حفظ برجام
«جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه تصریح کرد: «رایزنیهای خوبی» با چین در خصوص حفظ برجام داشته است.
بورل در حساب کاربری خودش در توئیتر نوشته، امروز به همراه رئیس شورای اروپا و رئیس کمیسیون اروپا در نشست اتحادیه اروپا و چین شرکت کرده است.
او نوشت: «اگر ما برای رفع چالشهای جهانی امروز مثل مسائل جوی، توسعه، صلح، امنیت و حقوق بشر جدی هستیم باید با چین کار کنیم.»
وی در پیامی دیگر نوشته که «رایزنیهای خوبی» با مسئولان چین در خصوص «اولویتهای مهم خارجی و امنیتی» داشته است. بورل به عنوان مصادیق این اولویتها به «همکاری با چین برای حفظ توافق هستهای» اشاره کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین امروز دوشنبه بر حمایت این کشور از توافق هستهای برجام تأکید و تلاشهای آمریکا علیه ایران را محکوم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین در یک کنفرانس خبری تصریح کرد، واشنگتن از هیچ حقی برای رجوع به مکانیسم «ساز و کار حل و فصل اختلافات» در برجام برای بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت علیه ایران ندارد.
«ژائو لیجیان» گفت: «ما با تحریمهای یکجانبه و دستدرازیهای قضائی مخالفیم. از ایالات متحده میخواهیم به برجام و قطعنامه شورای امنیت بازگردد.»
چین، تحریمهای یکجانبه واشنگتن که به دنبال تسری دادن قوانین آمریکا به سایر کشورها و مجازات طرفهای ثالث بابت عدم همراهی با سیاستهای واشنگتن است را «دستدرازی» به قلمرو قضایی دیگر کشورها توصیف و آنها را محکوم میکند.
سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری روز دوشنبه اضافه کرد: «طرفهای باقیمانده در برجام باید بین حقوق و تعهدات موجود در این توافق توازن ایجاد کنند. آمریکا از این توافق خارج شده و هیچ حقی برای درخواست از شورای امنیت جهت بازگرداندن تحریمها ندارد.»
آمریکا در تلاش است در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند. واشنگتن گفته در صورتی که این تلاش به سرانجام نرسد با توسل به یکی از بندهای توافق هستهای برجام به دنبال بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران خواهد بود.
کارشناسان میگویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده، جزو طرفهای مشارکتکننده در «برجام» نیست و نمیتواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریمها علیه ایران استفاده کند.
ﺑﯿﺎﻧﯿه ﻣﺸﺘﺮک وزرای خارجه اﯾﺮان و افغانستان
محمدجواد ظریف و حنیف اتمر، وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و افغانستان بیانیهای مشترک صادر کردند.
در این ملاقات، طرفین در قالب هشت کمیته کاری شامل کمیته های سند جامع، قانونمند سازی اقامت اتباع، همکاری های مرزی، کار، آب، همکاری های فرهنگی، انرژی و صحت /بهداشت در مورد توسعه و گسترش مناسبات دو کشور در ابعاد مختلف بحث و تبادل نظر کردند.
حمله به نظامیان ارتش ترکیه در منطقه اعزاز سوریه
خودروهای نظامیان ارتش ترکیه پیش از ظهر دوشنبه در منطقه اعزاز سوریه مورد حمله قرار گرفتند.
هنوز اطلاع دقیقی از تلفات احتمالی این حملات منتشر نشده اما برخی رسانه ها از زخمی شدن دست کم یک نظامی ترک خبر داده اند.
به نوشته دیلی صباح به احتمال زیاد این حمله از سوی اعضای پ.ک.ک و یا گروه های کرد سوری انجام شده است.