بیانیه مشترک دولت های اروپایی برای توقف فوری درگیری ها در لیبی، نامه ایران به مدیرکل آژانس درباره اقدامات غیرقانونی آمریکا، آزادی 3 هزار نفر از نیروهای طالبان از سوی دولت افغانستان و بیانیه ائتلاف آمریکا در ارتباط با حادثه هواپیما در عراق از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی روسیه برای گفتوگو با آمریکا درباره سوریه نیز اشاره کرد.
بیانیه مشترک دولت های اروپایی برای توقف فوری درگیری ها در لیبی، نامه ایران به مدیرکل آژانس درباره اقدامات غیرقانونی آمریکا، آزادی 3 هزار نفر از نیروهای طالبان از سوی دولت افغانستان و بیانیه ائتلاف آمریکا در ارتباط با حادثه هواپیما در عراق از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی روسیه برای گفتوگو با آمریکا درباره سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز سه شنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که مسکو برای بهبودی روابط خود با آمریکا برای جلوگیری از حوادث نظامی تاکید دارد.ما در خصوص جلوگیری از بروز هرگونه درگیری در سوریه، در گفت وگوهای فشرده و حرفهای با آمریکا از طریق کانالهای نظامی قرار داریم و این تجربه خوبی است.در خصوص گفتوگو روسیه با آمریکا درباره سوریه اگر آمریکا تمایل خود برای گفتوگو با روسیه را ابراز کند، ما نیز آمادگی خود را اعلام میکنیم و گفتوگوی خود با آمریکا را گسترش خواهیم داد.
آمریکا و روسیه چند سال پیش به منظور جلوگیری از بروز هرگونه رویداد و حادثه در سوریه یک کانال ارتباطی مخصوصی را بین یکدیگر ایجاد کردند.
معاون وزیر امور خارجه روسیه در عین حال تاکید کرد که روسیه و آمریکا هیچ گونه دستور کار مثبتی در روابط دوجانبه ندارند و چشماندازی برای تغییر این شرایط نمیبینند.
بیانیه مشترک دولت های اروپایی برای توقف فوری درگیری ها در لیبی
اتحادیه اروپا و وزرای خارجه آلمان، فرانسه و ایتالیا سهشنبهشب خواستار توقف فوری درگیریها در لیبی شدند.
به گزارش الجزیره، اتحادیه اروپا و سه کشور مذکور طی بیانیهای مشترک ضمن دعوت از گروههای درگیر در لیبی به توقف درگیریها، از آنها خواستند به روند مذاکرات ۵+۵ برگردند.
اتحادیه اروپا اخیراً اعلام کرده است که هرگونه راهکاری در لیبی باید اصول ثابت اعلام شده در نشست برلین یا همان مذاکرات ۵+۵ باشد.
در نشست برلین که ۱۹ ژانویه ۲۰۲۰ ( ۱۳۹۸/۱۰/۲۹ ) به درخواست ترکیه و روسیه در باره لیبی برگزار شد، مقامات یازده کشور مشارکت کننده (آمریکا، روسیه، فرانسه، بریتانیا، چین، آلمان، ترکیه، ایتالیا، مصر، امارات، الجزایر،) در این نشست، بر نبود راهکار نظامی برای پایان دادن به بحران لیبی تأکید کردند و خواستار احترام به قطعنامههای ساطمان ملل متحد در ممنوعیت ارسال و صادرات سلاح به این کشور شدند.
یکی از خروجیها این نشست تشکیل کمیته نظامی ده نفره لیبی بود؛ ۵ نفر از اعضای این کمیته وابسته به افسران بلندپایه و فرماندهان کل وابسته به دولت وفاق ملی لیبی بوده و پنج تن دیگر وابسته به ارتش تحت امر حفتر یا دولت شرق لیبی. این کمیته سلسله نشستهایی با نظارت سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس داشت که طی درگیریهای اخیر به محاق رفت و خروجیهای آن از جمله تبدیل توقف درگیریها به آتشبس دائمی فراموش شد.
به رغم اینکه دولت وفاق ملی لیبی از سوی سازمان ملل و جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده، ولی عملاً اتحادیه اروپا به جز ایتالیا آن هم به دلیل سرازیر شدن مهاجران از لیبی به این کشور که باعث تحمیل هزینهها و تبعاتی بر رُم شده، از ژنرال حفتر حمایت میکند.
طی هفته گذشته پیشرویهای دولت وفاق ملی لیبی در برابر نیروهای حفتر و سقوط چند شهر مهم به دست این دولت که مورد حمایت ترکیه است، باعث نگرانی حامیان عربی و اروپایی حفتر شده و برای همین مصر شنبه این هفته از ابتکار عمل خود برای پایان دادن به درگیریها در لیبی خبر داد؛ این ابتکار عمل خواستار توقف درگیریهای لیبی از صبح دیروز شنبه بود که دولت وفاق ملی با آن شدیداً مخالفت کرد و همین مسئله به نظر میرسد اروپا را به واکنش واداشته است.
نامه ایران به مدیرکل آژانس درباره اقدامات غیرقانونی آمریکا
کاظم غریبآبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، با ارسال نامهای به «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص رفتار غیرقانونی و متخلفانه آمریکا در قبال تعهدات بینالمللی خود در حوزه همکاریهای هستهای و ایجاد ممانعت در این زمینه، این اقدامات را مغایر با مفاد مواد ۲ و۳ اساسنامه آژانس، ماده ۴ معاهده عدم اشاعه، قطعنامههای کنفرانس عمومی آژانس، برجام، و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواند.
وی ضمن اعلام اینکه ایران محق است تا اقدامات جبرانی را در قبال این شرایط اتخاذ کند، از اعضای آژانس خواست تا به مسئولیت خود برای واکنش مناسب به این اقدامات غیرقانونی آمریکا عمل کنند.
نماینده دائم ایران همچنین از مدیرکل آژانس خواست تا اینگونه اقدامات خلاف تعهدات آمریکا را در گزارشات خود در رابطه با اجرای اسناد مرتبط آژانس، منعکس کند.
آزادی 3 هزار نفر از نیروهای طالبان از سوی دولت افغانستان
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان در توئیتی اعلام کرد: دولت کابل به عنوان بخشی از تعهدش جهت پیشبرد تلاشهای صلحآمیز، ۳۰۰۰ زندانی طالبان را آزاد کرد. آزاد کردن زندانیان دیگر در کنار کاهش خشونتها و پیش رفتن به سوی مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان ادامه خواهد داشت.
بر اساس بیانیه شورای امنیت ملی افغانستان، ۱۰۰۰ تن از زندانیان طالبان در تاریخ ۲۳ و ۲۴ مه پیش از تعطیلات عید فطر آزاد شده بودند و لیست آزادی ۲۰۰۰ زندانی دیگر طالبان نیز روز دوشنبه تکمیل شد. آنها از زندان ولایت پروان و همچنین دیگر زندانها آزاد شدند.
بیانیه ائتلاف آمریکا در ارتباط با حادثه هواپیما در عراق
ائتلاف بینالمللی موسوم به «ضد داعش» در بیانیهای، روز سهشنبه، اعلام کرد که در حادثه بامداد امروز در عراق، چهار تن آسیب دیدند.منابع خبری عراقی، روز گذشته گزارش دادند که یک هواپیمای ائتلاف بینالمللی در پایگاه «التاجی» (شمال بغداد) دچار حادثه شده است.به گزارش خبرگزاری رسمی عراق «واع»، سرهنگ «مایلز بکیگینز» سخنگوی ائتلاف بینالمللی در بیانیهای گفت که یکی از هواپیماهای نیروی هوایی آمریکا از نوع «سی-۱۳۰» حدود ساعت ۲۲:۱۰ (به وقت عراق) در پایگاه هوایی «التاجی» فرود آمد است که حین فرود از باند منحرف میشود و با دیوار برخورد میکند.در ادامه آمده است که بدنه هواپیما در این حادثه آسیب دیده و همچنین به دنبال این حادثه آتشسوزی خفیفی ایجاد شده است.