X

رویترز به نقل از مقام‌های آنکارا : سفارت ایران در ترکیه در قتل مسعود مولوی نقش اساسی ایفا کرد/

جزئیات گزارش رویترز در باره نقش سفارت ایران در ترور عضو سابق وزارت دفاع این کشور

منبع: دبی-العربیه.نت فارسی/ خبرگزاری رویترز روز شنبه 28 مارس 2020 در گزارشی مفصل به نقل از دو مقام بلندپایه ترکیه جزئیات تازه‌ای در باره ترور مسعود مولوی وردنجانی‌ شهروند ایرانی که در 14 نوامبر 2019 در منطقه «شیشلی» استانبول به قتل رسید، منتشر کرد.برخی رسانه‌های ترکیه از جمله خبرگزاری اخلاص در تاریخ 23 نوامبر یعنی تقریبا یک هفته پس از ترور مسعود مولوی ویدئویی منتشر کردند که در آن فردی که با شلیک گلوله کشته می‌شود را نشان می‌داد. همچنین وب‌سایت «سی‌ان‌ان» ترک نیز در گزارشی آورده بود که قاتل مولوی یک گلوله به قلب او و گلوله‌ای به پای مسعود مولوی شلیک کرد و او را از پای درآورد.

پلیس ترکیه دو هفته قبل از انتشار گزارش جدید رویترز در مورد جزئیات قتل مسعود مولوی در گزارشی پرونده مولوی را «غیرعادی» توصیف کرد.

اکنون اما خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابع خود نوشته است، مسعود مولوی عضو بخش «امنیت سایبری وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران» بود اما بعدها به یکی از مخالفان رژیم تهران تبدیل شد.

طبق گزارش، رویترز مولوی در ماه آگست 2019 یک پیام در باره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد. به گفته این خبرگزاری این پیام سه ماه قبل از قتل او در استانبول، منتشر شد. مولوی در پیام خود گفته بود: «ریشه‌های فساد و مافیای اختلاس و دزدی فرماندهان سپاه را افشا خواهم کرد ….دعا کنید قبل از افشای آن مرا نکشند.»

مولوی با رفسنجانی

رویترز در ادامه گزارش خود نوشته است که نتوانست به طور مستقل از موقعیت یا مقام پستی مسعود مولوی در وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران اطلاعات دقیق بدست آورد از سوی دیگر از سفارتخانه و کنسولگری رژیم جمهوری اسلامی ایران در ترکیه نیز کسی حاضر نشد به تماس‌های این خبرگزاری در مورد سابقه و قتل مولوی پاسخ دهد.

مولوی با خاتمی رئیس جمهور اسبق

مقامات ترکیه تاکنون به طور رسمی رژیم جمهوری اسلامی ایران را به دست داشتن در قتل مولوی متهم نکرده‌اند اما در عین حال دو مقام بلندپایه ترکیه گفته بودند که موضوع ترور مولوی را با مقامات تهران درمیان خواهند گذاشت و بازرسان آنکارا نیز در حال پیگیری پرونده هستند.

رویترز در گزارش تازه خود نوشت، یک فرد مسلح مظنون به دست داشتن در این ترور و چند مظنون دیگر در رابطه با این پرونده از جمله فرد قاتل که توسط پلیس ترکیه دستگیر شدند، اعتراف کرده‌اند که به دستور دو مامور اطلاعاتی در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران دست به این ترور زده‌اند.

مولویبا احمدی نژاد

این خبرگزاری به نقل از مقام‌های بلندپایه ترکیه نوشت:«دستگاه‌های اطلاعاتی رژیم ایران در ترور مسعود مولوی دست داشته‌اند».

منابع ترکیه به رویترز گفتند: «بر اساس اعتراف قاتل و مظنونان پرونده قتل مسعود مولوی دو مامور کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در ترکیه که پاسپورت دیپلماتیک دارند، طرح و دستور ترور او را صادر کرده‌اند».

مولوی با رفسنجانی

در بخشی از گزارش رویترز آمده است که منابع ترکیه به این خبرگزاری گفته‌اند، طبق اظهارات متهمان اکنون به یقین رسیده‌ایم که دو دیپلمات کنسولگری جمهوری اسلامی نقشی اساسی در طرح و هماهنگی برای این قتل ایفا کردند.

هر دو مقام ترکیه همچنین گفتند که آنکارا به زودی گزارشی در مورد قتل مسعود مولوی و نقشی که دو دیپلماتیک ایرانی در این ترور ایفا کردند را به اطلاع رژیم ایران ارائه خواهند داد.

قاتل مسعود مولوی کیست؟

طبق گزارش رویترز به نقل از منابع ترک قاتل مسلحی که چند گلوله به مولوی شلیک کرد و او را نقش زمین کرد، دستگیر شد اما طراح این قتل کسی به نام «علی اسفنجانی» است که در سال 2018 با مسعود مولوی آشنا می‌شود و از مولوی اطلاعاتی به سازمان‌های اطلاعاتی – امنیتی رژیم ایران منتقل می‌کرد.

پلیس ترکیه اعلام کرد، «علی اسفنجانی» صبح روز قبل از قتل به کنسولگری ایران در استانبول مراجعه کرده بود. پس از آن نیز ملاقاتی با ضارب اصلی که بازداشت شد، داشته تا جزئیات عملیات را با او هماهنگ کند. در گزارش پلیس آمده اسفنجانی رهبر گروهی بود که نقشه قتل را اجرا کردند.

اسفنجانی سه روز بعد از ترور مسعود مولوی توسط یک قاچاقچی از مرز ترکیه خارج و به ایران فرار کرد.

طبق گزارش پلیس ترکیه «اسنفجانی» از طریق یک مدرک جعلی و با نام دیگری بلیت اتوبوس تهیه کرده و خود را به مرزهای شرقی ترکیه رسانده و سپس به وسیله قاچاقچی وارد مرز ایران شد.

خبرگزاری رویترز نوشت که دو مقام امنیتی ترکیه، یک کپی از بلیت اتوبوس اسفنجانی را در اختیار این خبرگزاری قرار دادند.

رویترز گفته است اسفناجی طبق منابع ترکیه به ایران رفته اما این خبرگزاری قادر نیست تایید کند که اسفنجانی دقیقا الان در کدام کشور است.

مولوی کیست؟

«مولوی» که نام حقیقی و کامل او «مسعود مولوی وردنجانی» است، پیش از اینکه به وسیله ضارب مسلح در منطقه شیشلی استانبول ترور شود و نامش برسر زبان‌ها بیفتد و برجسته شود، در رسانه‌های ایرانی به عنوان «رئيس تیم تحقیقاتی پارسه اصفهان» و متخصص هوش مصنوعی معرفی شده بود.

بنا به گفته خبرگزاری رویترز مولوی «عضو نیروهای وزارت دفاع ایران» بوده است طبق منابع برخی از دوستان و نزدیکان او بر اثر اختلاف با برخی از فرماندهان سپاه پاسداران، ایران را ترک کرد و به ترکیه پناه آورد.

برخی رسانه‌های ایران مانند روزنامه خراسان در باره او نوشته‌اند که او تولیداتی مانند «روبوت پرنده» یا باصطلاح «پهپاد» برای یک نهاد نظامی (سپاه) داشته است.

مسعود مولوی وردجانی پس از اینکه در ترکیه مستقر شد، از ارتباط خود با نهادهای نظامی سپاه پاسداران سخن گفت و دست به انتشار مطالبی در شبکه‌های اجتماعی زد.

خبرگزاری مهر هم در گزارشی که در دیسامبر 2018 برابر با دی‌ماه 1397 شمسی منتشر کرده از مولوی به عنوان «یکی از نخبگان و مدال‌آوران مسابقات جهانی» نام برده که در نتیجه بی‌توجهی دولت به نخبگان، «ناچار شده است» شرکت‌های تولید پهپاد نظامی سنگین را به ترکیه و عراق ببرد.

مولوی در همان سال در مصاحبه‌ای با ستایش از محیط «جهادی و پرنشاط» سپاه پاسداران، مدعی شده بود که او از روی ناچاری، مجبور به ترک ایران شد و شرکت تولید «پهپادهای سنگین» خود را به استانبول ترکیه منتقل کند.

مخالفان رژیم ایران در همان اوایل نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی را به ترور مولوی متهم کردند. مایک پمپیئو وزیر خارجه آمریکا نیز یک هفته پس از ترور مولوی ضمن متهم کردن رژیم ایران به این قتل گفت که این قتل یکی دیگر از موارد غم‌انگیز ترور زنجیره‌‌ای مخالفان توسط رژیم ایران است.

سابقه ترور مخالفان ایران در ترکیه

تاکنون شماری زیادی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران در ترکیه یا ربوده شدند یا به طرز فجیعی در ترکیه به قتل رسیده‌اند.

روز پنج‌شنبه 31 مارس 2016 دو نفر به نام عبدالسلام تاتاری و محمد محمدیان متهم به تلاش برای ربودن یک خلبان ایرانی مخالف رژیم جمهوری اسلامی ایران از شهر «وان» به ایران، در ترکیه محاکمه و به 6 سال و هشت ماه زندان محکوم شدند.

دادگاه گفته خلبان ایرانی در ترکیه پناهنده شده بود که متهمان محمد محمدیان یکی از متهمان ابتدا تلاش برای ربودن این شهروند پناهنده ایرانی را منکر شد اما همکار او عبدالسلام تاتاری در دادگاه اعتراف کرد که از طرف یک ایرانی به نام «حاجی» که به سفارت ایرات تردد می کرد، مامور شده تا این فرد را پیدا کند.

سفارت ایران در سال 1985 که منوچهر متکی سفیر رژیم تهران در تركيه بود، به طرح نافرجام ربودن یکی از اعضای مجاهدین خلق متهم شد به دنبال آن منوچهر متکی از ترکیه به ایران برگشت. رسانه‌های ترکیه از جمله روزنامه «حریت» در آن زمان متکی را به سازماندهی تيم های ترور وابسته به جمهوری اسلامی ایران متهم کردند.

روزنامه حريت چاپ تركيه همچنین در 27 مه 1989 گزارش داد یک گروه 14 نفره هنگام نفوذ به خاک تركيه از ايران برای انجام كار تروريستی دستگير شدند. رئيس اين گروه در قتل ديپلمات سعودی در آنكارا دست داشت. این 14 عضو هسته تروریستی به سفارت ایران وتیم منوچهر متکی که بعدها وزیر خارجه ایران شد، وابسته بودند.

همچنین علی ‌اکبر قربانی یکی از اعضای مجاهدین خلق ایران قهرمان نیز روز 5 اوت 1992 در منطقه شیشلی استانبول ربوده، و سپس شکنجه و کشته می‌شود. پلیس با دستگیر کردن یکی از ربایندگان بنام «چاغرچی» مشخص شده که یک روحانی بنام علی اکبریان معاونت خارجی وزارت اطلاعات ایران در ان زمان و سردار پاسدار حسین مصلح معاونت عملیات نیروی قدس، طراحی و اجرای این عملیات ترور را به عهده داشتند.

«چاغرچی» رباینده قربانی در سال 1992 طی اظهاراتی که در مطبوعات ترکیه از جمله روزنامه «حریت» منتشر شد، اعتراف کرده بود که علی اکبر قربانی را ربوده و در یک خانه امن به مأموران وزارت اطلاعات ایران تحویل داده است و آنها وی را شکنجه و مثله کرده بودند. او گفت صدای علی اکبر قربانی را تا چند روز از زیر زمین خانه می‌شنیده و سپس جسد او را برای دفن تحویل می‌گیرد.

علی اکبر قربانی عضو مجاهدین خلق که در ترکیه کشته شد

این موضوع بحران شدیدی را میان ترکیه و ایران دامن زد و دولت ترکیه خواستار اخراج 4دیپلومات تروریست رژیم از این کشور شده بود. قریب 7ماه بعد از ربوده شدن علی اکبر قربانی و در دیماه همان سال با دستگیری گروهی از تروریستهای وابسته به رژیم در ترکیه، محل اختفای جسد او کشف شد. همه شواهد و اظهارات پزشکی قانونی گواه این بود که علی اکبر قربانی روزهای متمادی تحت وحشیانه‌ترین شکنجه‌ها قرار داشته است.

ادامه

  • الزرفی: به برگزاری انتخابات زودهنگام که خواسته 12:53 GMT
  • آمار جانباختگان ویروس کرونا در آمریکا به بیش از 2 06:31 GMT
  • سخنگوی ائتلاف عربی: ره‌گیری دو فروند موشک در آسمان 08:08 GMT
  • افزایش شمار قربانیان مسمومیت الکلی در فارس: 642 حالت 13:00 GMT
  • دروازه‌بان سابق تیم بارسلونا به کرونا مبتلا شد 13:25 GMT

تبلیغات

برگزیده های کاربران

  • سناریویی که در آن 7میلیارد نفر به کرونا مبتلا شده و (5694 بازديد)
  • کرونا کار چین است یا آمریکا؟ (4875 بازديد)
  • نخست وزیر ایتالیا: کرونا چه بسا باعث از میان رفتن (2899 بازديد)
  • مشاور میرحسین موسوی: تهران توسعه مناطق جنوب ایران را (2335 بازديد)
  • جزئیات گزارش رویترز در باره نقش سفارت ایران در ترور (2065 بازديد)
  • نیویورک تایمز: تدوین طرح آمریکا برای نابودی حزب‌الله (1558 بازديد)