پنجشنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » مذاکره با ‌قاتل‌حاج‌قاسم؟!

مذاکره با ‌قاتل‌حاج‌قاسم؟!

ظریف - نمایه

ظریف گفت: امکان مذاکره با آمریکا پس از ترور سردار سلیمانی غیرمحتمل نیست، من هرگز چنین امکانی را رد نمی‌کنم.

به گزارش مشرق، ترور به وقت ساعت 1:20 بامداد روز سیزدهم دی‌ماه را شاید بتوان برجسته‌ترین اقدام ضدایرانی دولت ایالات متحده آمریکا دانست، تروری که در آن فرمانده نظامی و نماینده حکومت یک کشور به شهادت رسید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن مسؤولیت آن با اعلام رسمی از سوی دولتی متخاصم بر عهده گرفته شد. از همین رو به موازات برجسته بودن ذات دشمنی آمریکا در ترور فرمانده ایرانی، موجی عظیم در سوگواری و وداع با شهید سلیمانی خلق شد که نزدیک به یک هفته همه شهرهای ایران را تبدیل به محلی برای عزاداری گروهی و مطالبه‌ای واحد برای انتقام و خونخواهی از آن شهید کرد.

بیشتر بخوانید:

در چنین موقعیتی و پس از مطالبه میلیونی مردم در تشییع شهید سلیمانی شاید عجیب‌ترین خبری که انتظارش نمی‌رفت، روز گذشته در قالب مصاحبه جدید محمدجواد ظریف با نشریه «اشپیگل» آلمان منتشر شد. ظریف در بخشی از مصاحبه خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکره با آمریکا پس از ترور سردار سلیمانی را غیرمحتمل می‌دانید؟ اظهار داشت: «خیر! من هرگز چنین امکانی را رد نمی‌کنم به شرط آنکه آنها رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را به رسمیت بشناسند. از نظر ما مهم نیست که چه کسی در کاخ سفید می‌نشیند.

چیزی که اهمیت دارد نحوه رفتار آنهاست. دولت ترامپ می‌تواند گذشته‌اش را جبران کند، تحریم‌ها را بردارد و به میز مذاکره بازگردد. ما کماکان بر سر میز مذاکره هستیم. آنها میز را ترک کردند. آمریکا آسیب بزرگی به مردم ایران زده است. روزی که آنها برای جبران کاری کنند، خواهد آمد. ما صبر زیادی داریم.»

این سخنان ظریف در حالی است که رهبر انقلاب در خطبه نماز جمعه 2 هفته قبل با اشاره به حوادث اخیر فرمودند: اکنون که ملت ایران این حوادث را شناخت و قدر و قیمت آن را دانست همت ملت عزیز ایران باید این باشد که قوی باشند؛ «قوی شدن» تنها راه در پیش پای ملت ایران است؛ باید تلاش کنیم قوی شویم، ما از مذاکره هم ابایی نداریم، البته نه مذاکره با آمریکا؛ بلکه از مذاکره با دیگران ابایی نداریم. مذاکره نه از موضع ضعف، بلکه از موضع قوت و قدرت. به یاری خدا دارای قدرت هستیم و قوی‌تر هم خواهیم شد.

* فردی که به اشتباه هواپیمای اوکراینی را هدف قرار داد در زندان است

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این گفت‌وگو در پاسخ به سوالی درباره تعلل دولت برای پذیرش مسؤولیت هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی توسط نیروهای نظامی ایران خاطرنشان کرد: این، وضعیتی پیچیده در برهه زمانی بسیار پیچیده‌ای بود. سایرین حتی به مدت زمان بیشتری نیاز داشتند. تقریبا 32 سال پیش بود که آمریکا یک هواپیمای مسافری ایران را هدف قرار داد. آنها هرگز به ‌طور رسمی عذرخواهی نکرده‌اند. حتی افسر آمریکایی مسؤول این حمله مدال گرفت اما فردی که در ایران به اشتباه هواپیمای اوکراینی را هدف قرار داد، اکنون در زندان است.

وی افزود: مردم حق داشتند نسبت به اینکه چرا حقیقت از آنها دریغ شده بود، معترض باشند اما دولت مسؤول آن نبود. من 2 روز پس از وقوع حادثه از حقیقت مطلع شدم. این زمانی بود که مقامات ارشد در نیروی نظامی ایران به این نتیجه‌گیری نهایی رسیدند که هواپیما به دلیل خطای انسانی هدف قرار گرفته است. به محض آنکه این نتیجه‌گیری به رهبر انقلاب اطلاع‌رسانی شد، ایشان خواستار علنی شدن آن شدند. صبح روز شنبه بود. آن هفته‌ها بسیار دردناک بود.

ظریف درباره بسته نشدن حریم هوایی ایران در شب حادثه گفت: این یک تصمیم فنی و همچنین یک تصمیم سیاسی بود. تهران در محدوده درگیری‌ها نبود. ما 8 سال با عراق در جنگ بودیم درحالی که هرگز حریم هوایی خود را نبستیم. دیپلمات ارشد ایران در پاسخ به سوالی درباره وجود تحقیقات بین‌المللی درباره این حادثه تصریح کرد: ما از اوکراینی‌ها به عنوان صاحب هواپیما و شرکت بوئینگ برای مشارکت در تحقیقات دعوت کردیم. ما پذیرای حضور دیگران در این تحقیقات هستیم. هم‌اکنون نیز در حال انجام تحقیقات مناسب طبق استانداردهای بین‌المللی هستیم.

* اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند یک تراکنش موفقیت‌آمیز از طریق اینستکس انجام دهند

ظریف در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره سازوکار مالی اروپا با ایران، موسوم به اینستکس گفت: اینستکس اساسا یک شرکت حسابداری است که با وجود گذشت بیش از یک سال‌ونیم از خروج آمریکا از برجام، اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند یک تراکنش موفقیت‌آمیز [از طریق آن] انجام دهند. وی در پاسخ به اینکه آیا توافق هسته‌ای مرده است؟ تاکید کرد: خیر! بازرسی‌ها و راستی‌آزمایی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ادامه دارد که بخش مهمی از توافق هستند. اروپایی‌ها به تعهدات‌شان عمل نکرده‌اند اما این به معنی مرگ برجام نیست.

منبع: وطن امروز