درز’ اسناد وزارت اطلاعات ایران؛ ‘نفوذ گسترده ایران در عراق’
روزنامه نیویورک تایمز و سایت اینترسپت میگویند به صدها سند اطلاعاتی ایران دست پیدا کردهاند که ابعاد تازهای از تلاشهای ایران برای نفوذ در عراق را به تصویر میکشد.
این دو رسانه میگویند این اسناد عمدتا گزارش های ماموران وزارت اطلاعات ایران بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ میلادی در عراق است که یک ماموریت مهم آنها رخنه در عرصه سیاسی عراق و استخدام جاسوس و عامل در سطوح حساس و ارشد بوده است.
این اسناد (حدود ۷۰۰ صفحه) را فردی ناشناس به سایت اینترسپت فرستاده است. اینترسپت آنها را از فارسی به انگلیسی ترجمه و در اقدامی مشترک با نیویورک تایمز از صحت و اعتبار آنها اطمینان حاصل کرده است. این اسناد گزارشهای ماموران وزارت اطلاعات ایران در عراق هستند که به تهران فرستاده میشدند و برای تهیه گزارش برای شورای عالی امنیت ملی ایران استفاده میشدند.
به گفته نیویورک تایمز و اینترسپت همه اسناد کیفیت یکسانی نداشته و برخی فقط حاوی اطلاعات خام بوده اما بررسی آنها توانسته ابعاد کار و نفوذ اطلاعاتی ایران را در عراق نشان دهد.
نیویورک تایمز میگوید هدف شخص افشاگر این بوده که “جهان را از کارهای ایران در کشورش، عراق، مطلع کند.”
در یک سند آمده که عادل عبد المهدی، نخست وزیر عراق، درسال ۲۰۱۴ میلادی که وزیر نفت بود “رابطه ویژهای با جمهوری اسلامی ایران داشت.” در خصوص این رابطه جزئیاتی ارائه نشده اما یک مقام سابق آمریکایی که نامش فاش نشده به نیویورک تایمز گفته است که “رابطه ویژه” میتواند معناهای مختلفی داشته باشد و این لزوما به معنای آن نیست که عادل عبدالمهدی “عامل” ایران است.
اسناد همچنین حکایت از آن دارد که پس از خروج بخش عمده نیروهای آمریکایی از عراق به دستور باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، ایران سعی کرد خبرچین های سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) را استخدام و حداقل از یکی از آنها برای جاسوسی در سفارت آمریکا در بغداد استفاده بکند.
نیویورک تایمز میگوید جاسوس مذکور که سیا با نام رمز “دنی براسکو” از او یاد می کرد در نوامبر ۲۰۱۴ از بیم جان خود به همکاری با ایران روی آورد؛ ماموران اطلاعاتی ایران به او اسم رمز “منبع ۱۳۴۹۹۲” دادند. بنا بر سند، او گفته بود هر چیزی را که از شبکه جاسوسی آمریکا در عراق میداند در اختیار طرف ایرانی قرار خواهد داد؛ اسامی هتلهایی که عوامل سیا با خبرچینهای خود ملاقات میکردند، اسامی عراقیهایی که برای سیا کار میکردند و آدرس خانه های امن سیا.
در سندی به تاریخ ۲۶ ژانویه ۲۰۱۴ آمده که فرستاده ژنرال حاتم المکسوسی، فرمانده سازمان اطلاعاتی وزارت دفاع عراق، از قول وی به ماموران ایرانی گفته است: “تمام استخبارات ارتش عراق را مربوط به خود بدانید و هرچه نیاز دارید به من بگویید برای شما تامین کنم.”
به گزارش نیویورک تایمز، فرستاده مذکور همچنین پیشنهاد داد که نرمافزارهای جاسوسی و فناوری شنود پیشرفتهای را که آمریکا در اختیار مقامات عراقی گذاشته بود به ایران بدهد.
ژنرال المکسوسی که در حال حاضر بازنشسته است این موضوع را تکذیب کرده و گفته است که برای هیچ دولت خارجی کار نمیکرده.
نیویورک تایمز می گوید سه مقام ایرانی از جمله محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، سوالهای این رسانه درباره اسناد درز کرده وزارت اطلاعات را بیپاسخ گذاشتند اما حسن داناییفر، سفیر پیشین ایران در عراق، بدون آن که وجود این اسناد را تایید یا تکذیب کند گفته است: “بله ما از عراق درباره موضوعات متعددی به ویژه آن چه آمریکا آن جا انجام میدهد اطلاعات زیادی دریافت میکنیم.”
- روحالله زم را ‘دستگاه اطلاعاتی عراق تحویل ایران داد’
- ‘نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه از عربستان بیشتر است’
- تاریخ محرمانه سپاه قدس در بوسنی
نشریه اینترنتی اینترسپت (Intercept) و روزنامه نیویورک تایمز با انتشار گزارشی مشترک، از دستیابی به حدود هفتصد صفحه اسناد و مکاتبات محرمانه وزارت اطلاعات ایران دربارهٔ اقدامات و نفوذ ایران در عراق خبر دادهاند.این رسانهها میگویند ارائهدهندگان این اسناد محرمانه هویت خود را فاش نکردهاند.این اسناد بازه زمانی بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ را پوشش میدهد و در آن به مسائل مختلفی چون عملکرد نیروی قدس سپاه پاسداران در عراق، جنگ با گروه خلافت اسلامی و مقابله با آمریکا پرداخته شده است.اینترسپت یادآوری کرده که با توجه به جزئیات حساسی که در این اسناد آمده، خبرنگاران تنها به بخشهای محدودی از صدها صفحه اسناد وزارت اطلاعات اکتفا کردهاند و در نظر دارند که به مرور گزارشهای بیشتری دربارهٔ محتوای این اسناد منتشر کنند.
فاش شدن اسناد محرمانه برنامه ایران برای گسترش نفوذ در عراق از سوی نیویورک تایمز
منبع: دبی – العربیه.نت، فارسی
نیویورک تایمز در شماره روز یکشنبه خود گزارشهای اطلاعاتی بر ملا شده از برنامه نفوذ منطقهای ایران را انتشار داده و تاکید کرد كه نفوذ ایران بر عراق از پاییز 2014 تحکیم شد.
اطلاعات درج شده در این روزنامه بر مبنای اسناد نوشته شده از سوی افسران اطلاعاتی و امنیتی ایران در دو سال 2014 و 2015 تدوین شده است.به نوشته این روزنامه، گزارشهای درز کرده نشان میدهد، قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس برای پشتیبانی از عادل عبدالمهدی نخستوزیر عراق راهی این کشور شده و شخص سلیمانی است که سیاستهای ایران در لبنان، سوریه و عراق را مشخص میکند.
نیویورک تایمز میافزاید فرودگاه بغداد هماره شاهد حضور ایرانیها بوده و جاسوسهای ایران در این فرودگاه، سربازان امریکائی و پروازهای نیروهای همپیمان جهانی برای نبرد با داعش را زیر نظر داشتند.
به نوشته این روزنامه، سفرای ایران در لبنان، سوریه و عراق از افسران عالیرتبه سپاه پاسداران هستند و مسئولان سیاسی، امنیتی و نظامی عراق، مناسبات محرمانهای با ایران بر قرار کرده و ایران در انتصاب مسئولان بلندپایه عراق نقش اساسی دارد و بیان جبر وزیر کشور پیشین عراق از برجستهترین مسئولان عراقی نزدیک به ایران بود.
به موجب گزارش این روزنامه، اسناد سری روشن میکند که چگونه ایران توانست در عراق بر امریکا تفوق یابد. نیویورک تایمز با اشاره به دو پیشینه قبل از عقبنشینی امریکا از عراق و عضوگیری یک مسئول سازمان سیا از سوی ایران نوشته است که “ایران ماموران سیا را در وزارت خارجه امریکا استخدام کرد تا برنامههای واشنگتن در عراق را در اختیار ایران قرار دهند و اوباما رئیسجمهوری پیشین امریکا برکناری نوری المالکی را به عنوان پیش شرطی برای تجدید حمایت نظامی از عراق مطرح کرد”.
در ادامه میخوانیم که اوباما سیاستهای وحشیانه و سرکوبگرانه المالکی محبوبترین شخصیت برای ایرانیها، علیه سنیها را علت اصلی ظهور «داعش» میدانست.
به موجب همین اسناد، حریم هوائی عراق از سوی ایران برای امدادرسانی نظامی به رژیم سوریه مورد استفاده قرار گرفت و اوباما خواهان متوقف کردن استفاده ایران از حریم هوائی عراق در این زمینه شد.
این اسناد همچنین فاش کرد که حیدر العبادی علیرغم سوءظن ایران به او، با دستگاه اطلاعاتی ایران همکاری داشت و یک مقام اطلاعاتی عراق، آمادگی خود را برای همکاری با ایران ابراز داشته بود و ایران همواره بر همکاری وزرای کابینههای پیاپی عراقی حساب میکرد.
به نوشته این روزنامه اسناد مزبور نشان میدهند که اطلاعات مربوط به ملاقاتهای مسئولان امریکائی و عراقی همواره به ایران گزارش میشد و سلیم الجبوری برجستهترین رئیس مجلس عراق، تبعه ایران بود.
این اسناد محرمانه فاش کرد که ایران زیر نظر گرفتن فعالیتهای امریکا در عراق را امری ضروری برای ادامه حضور و امنیت ملی خود در نظر میگیرد. جاسوسهای ایران در جنوب عراق رخنه کردهاند.
در گزارش نیویورک تایمز آمده است: «ایران نسبت به اعزام طلبه به حوزههای علمیه عراق و همچنین هتلسازی در کربلا و نجف اصرار دارد و عملیات پاکسازی در منطقه جرف الصخر به وسیله شبهنظامیان وابسته به ایران اجرا شد.