پنجشنبه , ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین تحولات خاورمیانه؛

آخرین تحولات خاورمیانه؛

 

درخواست شماری از رهبران جهان برای دیدار ترامپ و روحانی، جلسه سنای آمریکا پشت در‌های بسته در مورد ایران، اعزام نیروی نظامی آمریکا به عربستان و پیشنهاد آمریکا به ایران برای گفت‌وگو درباره اتباع بازداشتی، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ممنوعیت سفر مقامات ایرانی و بستگان آن‌ها به آمریکا به دستور ترامپ نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ کاخ سفید اعلام کرد، ورود مقامات ارشد دولت ایران و خویشاوندان درجه یک آنان به خاک آمریکا ممنوع است.

کاخ سفید در بیانیه ای که متعاقب امضای این فرمان اجرایی توسط «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا صادر کرد، مدعی شد: «رژیم ایران به بحران های بشردوستانه دامن می زند، همسایگان خود را تهدید، دریانوردی بین المللی را تهدید و حملات سایبری ویرانگری را رهبری و اجرا می کند!»

رئیس جمهور آمریکا همچنین سفر و ورود «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا و خویشاوندان درجه یک وی را به همراه افرادی که از معامله با دولت ونزوئلا سود مالی می برند، به خاک آمریکا ممنوع کرد. دفتر مطبوعاتی کاخ سفید با ادعای «بحران سیاسی و بشردوستانه» پدید آمده از سوی کاراکاس، «ورود به خاک آمریکا را برای افراد مهاجر و غیرمهاجری که نهادهای دموکراتیک ونزوئلا را تهدید می کنند، به حالت تعلیق درآورد».

ممنوعیت سفر مقامات ایرانی و بستگان آن ها به آمریکا به دستور ترامپ/درخواست شماری از رهبران جهان برای دیدار ترامپ و روحانی/ جلسه سنای آمریکا پشت درهای بسته در مورد ایران/ اعزام نیروی نظامی آمریکا به عربستان

افرادی که مشمول این ممنوعیت می شوند، عبارتند از تمام مقامات دولتی با سمت معاون وزیر و بالاتر، اعضای نیروهای مسلح از درجه سرهنگ به بالا، اعضای مجلس قانونگذاری ونزوئلا و همچنین اعضای درجه یک خانواده آنان.

این اقدام دولت آمریکا جدیدترین تلاش دولت ترامپ برای برکناری رئیس جمهور ونزوئلاست. با این حال، وزیر خارجه ونزوئلا در گفت‌وگو با اسپوتنیک خاطرنشان کرد، ممنوعیت ورود به خاک آمریکا پیش از این نیز برقرار بوده است.

درخواست شماری از رهبران جهان برای دیدار ترامپ و روحانی

رسانه های آمریکایی با اشاره به دیدارهای جداگانه ای که رهبران و مقامات ارشد کشورهای مختلف جداگانه با «حسن روحانی» و «دونالد ترامپ» داشته اند از درخواست آنها برای دیدار رؤسای جمهور ایران و آمریکا گزارش داده اند.

بر اساس این گزارش، در حالی که رئیس‌جمهوری فرانسه ابراز امیدواری کرده در ساعات ‌آینده در رابطه با ایران پیشرفت‌هایی اتفاق بیفتد، شمار بیشتری از رهبران جهان، خواستار دیدار حسن روحانی و دونالد ترامپ شده‌اند.

انگلیس، فرانسه، آلمان و ژاپن از رؤسای ‌جمهوری ایالات متحده و ایران خواسته‌اند، در حالی‌که هر دو برای شرکت در مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک هستند، روند دیپلماسی را احیا کرده و با هم دیدار کنند.

همزمان با این درخواست‌ها، عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان گفته، ترامپ از او خواسته است که بین ایران و ایالات متحده میانجی‌گری کند. عمران خان از جمله رهبران جهان بود که در بدو ورود حسن روحانی به نیویورک به محل حضور رئیس‌جمهوری ایران رفت و با او گفت‌وگو کرد.

نخست‌وزیر پاکستان گفته او با دونالد ترامپ دیدار کرده و سپس فورا با رئیس‌جمهور روحانی گفت‌وگو کرده‌ است.

عمران خان اظهار کرده «ما تلاش می‌کنیم و در حال میانجی‌گری هستیم».

ممنوعیت سفر مقامات ایرانی و بستگان آن ها به آمریکا به دستور ترامپ/درخواست شماری از رهبران جهان برای دیدار ترامپ و روحانی/ جلسه سنای آمریکا پشت درهای بسته در مورد ایران/ اعزام نیروی نظامی آمریکا به عربستان

نخست‌وزیر پاکستان به خبرنگاران گفته که دونالد ترامپ در گفت‌وگو با او، خواستار کاهش تنش و شاید ارائه یک توافق جدید شده‌ است. پس از عمران خان، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه با روحانی گفت‌وگویی طولانی داشت. ماکرون با ترامپ نیز دیدار کرده‌ است.

بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس، هم با امانوئل ماکرون و حسن روحانی دیدار کرده‌ است.

ماکرون روز دوم مهر ماه گفت، اگر حسن روحانی نیویورک را بدون دیدار با دونالد ترامپ ترک کند، «فرصتی سوخته‌ است».

نخست‌وزیر انگلیس نیز در این رابطه گفت: فکر می‌کنم، من هم با امانوئل مکرون هم‌عقیده هستم».

رهبران آلمان و ژاپن که با رئیس‌جمهوری اسلامی و رئیس‌جمهوری ایالات متحده گفت‌وگو کرده‌اند نیز خواستار دیدار آن‌ها شده‌اند.

جلسه سنای آمریکا پشت درهای بسته در مورد ایران

نمایندگان مجلس سنا چهارشنبه با حضور تعدادی از مقام‌های اطلاعاتی این کشور پشت درهای بسته در مورد ایران جلسه گذاشته‌اند.

به نوشته خبرنگار شبکه «فاکس نیوز»، «فیلیپ ریچسن» مدیر اطلاعات ملی در امور خاور نزدیک از جمله مقام‌هایی است که قرار است در این نشست به سناتورها در مورد ایران گزارش دهد.

در مورد موضوعات مورد بحث در این نشست اطلاع‌رسانی نشده، اما این نشست اندکی پس از آن صورت می‌گیرد که آمریکا ایران را به عنوان مسئول حملات اخیر به تأسیسات نفتی عربستان سعودی متهم کرد.

پیش از این، اعضای سنا از دولت آمریکا خواسته بودند اطلاعاتی که در مورد این حادثه دارد به نمایندگان نیز منتقل کند.

با وجود آنکه ارتش و انصارالله یمن، مسئولیت حملات تلافی‌جویانه به دو پالایشگاه «بقیق» و «خریص» را بر عهده گرفته‌اند، واشنگتن مدعی است ایران عامل این حمله بوده است. آمریکا به همین بهانه در تلاش است بر فشار دیپلماتیک و اقتصادی به ایران بیفزاید.

اعزام نیروی نظامی آمریکا به عربستان

وزیر دفاع آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی با ولی‌عهد سعودی، ضمن اعلام حمایت واشنگتن از ریاض، از اعزام نیروهای جدید به عربستان سعودی خبر داد.

واس، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی،شامگاه چهارشنبه (سوم مهر) گزارش داد که محمد بن سلمان از طرف «مارک اسپر»، همتای آمریکایی خود تماس تلفنی داشته و بر اساس این گزارش، وزیر دفاع آمریکا طی این گفت‌وگو، در مورد تمهیدات جاری و لازم جهت اعزام نیروهای آمریکایی دفاعی به عربستان سعودی سخن گفته است.

مارک اسپر به محمد بن سلمان گفته که ایالات متحده آمریکا همه آنچه برای دفاع از عربستان سعودی لازم و ضروری است، انجام خواهد داد.

وزیر دفاع آمریکا ایران را به اتخاذ سیاست‌های خصمانه ثبات‌زدا در منطقه غرب‌آسیا متهم کرد و گفت، باید جلوی این سیاست‌های ایران را گرفت. اسپر همچنین از عربستان سعودی به دلیل پیوستن به ائتلاف نظامی آمرکیا تشکر کرد.

ولی‌عهد و وزیر دفاع سعودی نیز به نوبه خود حمله اخیر به تأسیسات نفتی در شرق عربستان را «حمله خرابکارانه» دانست و گفت که این حمله تشدید تنش خطرناکی نه تنها علیه عربستان بلکه علیه همه دنیاست.

آمریکا بعد از حمله تلافی‌جویانه یمن به تأسیسات نفتی عربستان که بیست و سوم شهریور اتفاق افتاد، بارها اعلام کرده که تصمیم به اعزام نیروهای بیشتر به این کشور گرفته است.

پیشنهاد آمریکا به ایران برای گفت‌وگو درباره اتباع بازداشتی

یک مقام وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه گفته ایالات متحده برای رایزنی درباره سرنوشت اتباع آمریکایی بازداشت‌شده در ایران به مقام‌های ایران پیام داده است.

این مقام آمریکایی به شرط عدم افشای نام گفت: «ما پیشنهاد داده‌ایم با ایرانی‌ها [بر سر این موضوع] ملاقات کنیم؛ همان‌طور که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ نیز چنین پیشنهادی را مطرح کرده است.»

مقام مورد استناد رویترز همچنین مدعی شده دولت آمریکا مدتی قبل‌تر در سال جاری میلادی، نامه‌ای برای ایران ارسال کرده است. وی گفت: «مدتی قبل‌تر، امسال نامه‌ای ارسال کردیم که به دست آنها رسید.»

وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا ایالات متحده قبل از نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد تلاش تازه‌ای برای اطمینان از آزادی اتباع بازداشتی خود در ایران انجام داده یا خیر گفت: «آنها می‌دانند کجای کار هستیم.» مقام آمریکایی در ادامه گفت، تلاش‌های آمریکا ادامه‌دار بوده است.

مقام آمریکایی همچنین تصریح کرد: «لازم است شاهد نشانه‌های حسن نیت باشیم؛ ما منتظر مانده‌ایم که آنها برخی از گروگان‌های ما را که به موجب برجام باید آزاد می‌شدند، بازگردانند.»