پنجشنبه , ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » محمدعلی نجفی در نخستین جلسه دادگاه، ۲۲ تیر ۱۳۹۸

محمدعلی نجفی در نخستین جلسه دادگاه، ۲۲ تیر ۱۳۹۸

عدم حضور اولیای دم میترا استاد/ جزئیات ماجرای کیف قهوه‌ای

عدم حضور اولیای دم میترا استاد/ جزئیات ماجرای کیف قهوه‌ای

نخستین جلسه محاکمه محمد علی نجفی شهردار اسبق تهران به اتهام قتل همسرش میترا استاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نخستین جلسه محاکمه محمدعلی نجفی شهردار اسبق تهران به اتهام قتل میترا استاد همسر دومش به‌صورت علنی در شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی کشکولی برگزار شد.

در ۷ خرداد امسال، همسر دوم نجفی، میترا استاد، به ضرب گلوله کشته شد.

نجفی ساعاتی بعد با مراجعه به پلیس آگاهی تهران، به قتل همسرش اعتراف کرد.

در حال حاضر وکلای طرفین در دادگاه حضور دارند و نجفی نیز وارد دادگاه شد.

در ابتدای جلسه، قاضی کشکولی رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری اظهار کرد: قبل از اعلام رسیدگی لازم می‌دانم بگویم که با توجه به آثار اجتماعی که این جرم دارد باید تذکراتی در راستای آیین دادرسی کیفری جهت تنویر افکار عمومی و رسانه‌ها بیان کنم. در برپایی یک دادرسی الزامات قانونی وجود دارد که رعایت آن الزامی است. به موجب ماده ۴۰۰ قانون آیین دادرسی کیفری، محاکمات در دادگاه کیفری به صورت صوتی و تصویری ضبط می شود که انتشار آن بدون اجازه دادگاه ممنوع است.

وی ادامه داد: در این پرونده دادستان کل کشور و رئیس قوه قضائیه در خصوص انتشار رسیدگی علنی به این پرونده، موافقت خود را اعلام کردند اما از رسانه‌ها تقاضا داریم در چارچوب قوانین دادگاه‌های علنی، با پرهیز از انتشار حواشی و تشویش اذهان عمومی، اطلاع‌رسانی کنند.

قاضی کشکولی، حواشی ایجاد شده در این پرونده را بی‌تأثیر از دخالت‌های برخلاف موازین قانونی رسانه‌ها ندانست و علنی بودن آن را به دلیل ابعاد اجتماعی عنوان کرد.

وی با تأکید بر اینکه افرادی که نظم دادسرا را مراعات نکنند، اخراج می‌شوند، گفت: این قتل، قتلی خانوادگی است بنابراین باید موازین اخلاقی در انعکاس آن رعایت شود و به دادستان، اولیای دم، وکلای متهم و شاکی، تذکر می‌دهم که اخلاق را رعایت کنند.

قاضی کشکولی در خصوص حضار در دادگاه نیز توضیح داد: محمدعلی نجفی به همراه وکلایش (حمیدرضا گودرزی، محمد علیزاده طباطبایی و لاله عقبایی) حضور دارند. همچنین زهرا نجفی، علیرضا بربری، فرهاد آقازاده، خبرنگار سایت انصاف‌نیوز و مسعود استاد برادر مقتوله نیز به عنوان مطلع در دادگاه حاضر هستند. علاوه بر این، وکلای میترا استاد در دادگاه حاضرند اما اولیای دم در جلسه حاضر نیستند.

در ادامه این جلسه محمد شهریاری نماینده دادستان، کیفرخواست را قرائت کرد و با اشاره به مشخصات متهم (محمدعلی نجفی) گفت: وی فعلاً در زندان اوین با حکم بازداشت قرار موقت حضور دارد.

وی سه اتهام را برای محمدعلی نجفی اعلام کرد؛ مباشرت قتل عمدی مرحوم میترا استاد، فرزند کاکابرار، ۳۶ ساله با سلاح گرم، حمل و نقل سلاح و مهمات جنگی غیرمجاز و ایراد صدمه غیرمنتهی به فوت.

شهریاری در ادامه با اشاره به مشاهدات صحنه جرم اظهار داشت: پس از اعلام قتل، بازپرس ویژه به همراه اکیپ صحنه جرم، در محل حاضر شده و میترا استاد را درحالی‌که در وان سرش به سمت جنوب و پا به سمت شمال بود، از پهلو و سمت چپش خونریزی مشاهده می‌شد، کشف کردند. اسباب منزل هنوز چیدمان نشده بود و دست‌نوشته‌ای در محل کشف شد. با کشف چنین نوشته‌ای، این پیش‌بینی را کردیم که محمدعلی نجفی می‌تواند یکی از متهمین باشد لذا دستگیری وی در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه در دوربین‌ها خروج آقای نجفی در ساعت ۱۱:۴۳ مشاهده شد، گفت: قبل از خروج، آقای نجفی با آقای فرهاد آقازاده، راننده شخصی اش تماس گرفته تا به درب منزل بیاید و دو کیف را به وی بدهد.

جزئیات ماجرای کیف قهوه‌ای نجفی

شهریاری در ادامه با اشاره به اظهارات فرهاد آقازاده گفت: «من به علت استرس، نمی‌توانم بنویسم. من می‌گویم شما بنویسید. ساعت ۹:۲۶ دکتر نجفی با من تماس گرفت تا به خانه آنها بروم. داخل پارکینگ سه بار با وی تماس گرفتم اما گوشی را برنداشت. زنگ طبقه هفتم را زدم، درب را باز کردم، دو کیف دستی قهوه‌ای و مشکی به من دادند که آن را به دخترشان برسانم. دوباره تماس گرفتند که کیف قهوه‌ای را بیاور. کیف قهوه‌ای را بردم، چیزی در آن گذاشتند و دوباره گفتند آن را به دخترشان تحویل بدهم که وقتی داخل آن را باز کردند، نامه‌ای داخلش بود. پس از خواندن آن نامه، دختر آقای نجفی به همراه همسرشان و من به طبقه هفتم مراجعه کردیم. هر چه در زدیم، باز نکردند. من کلید داشتم که با اجازه دختر آقای نجفی، در را با کلید باز کردم. همان زمان پسر خانم استاد نیز آمد. اتاق‌ها را باز کردیم اما خانم استاد را ندیدیم. سرانجام در سرویس بهداشتی داخل اتاق، با جسد خانم استاد روبرو شدیم».

در ادامه اظهارات شاهد آمده است: «دیدم شلوارک آقای نجفی خونی بود و فکر کنم که مچ پای ایشان نیز زخمی شده بود».

در ادامه اظهارات پسر ۱۶ ساله میترا استاد آمده که در آن اعلام شده است: «زمانی که برای گرفتن پول آژانس به خانه مراجعه می‌کند، می‌بیند دختر آقای نجفی در حال گریه کردن است و داماد و راننده ایشان نیز در منزل حضور دارند. وقتی مادرش را در حمام می‌بیند، فکر نمی‌کرد مُرده باشد و از دختر آقای نجفی درخواست می‌کند با اورژانس تماس بگیرد. گوشی آقای نجفی خاموش بوده و به گفته اظهارات پسر مقتول، آقای نجفی آن شب در خانه آنها بوده و با مادرش نیز درگیری داشته است».

پسر میترا استاد گفته است که «آقای نجفی به آنها گفته که اسلحه خود را در منزل همسر اولش نگهداری می‌کند».

در ادامه نماینده دادستان به نامه سه برگی که در یکی از کیف‌هایی که به زهرا نجفی داده شده، اشاره کرد و گفت: در این نامه سه برگی که به صورت پشت و رو نوشته شده بود، محمدعلی نجفی به طور مختصر به زندگی میترا استاد اشاره کرده و اظهار داشته که نمی‌خواهد این موضوعات در سطح عموم مطرح شود.

به گفته قاضی شهریاری، در این نامه به نحوه آشنایی محمدعلی نجفی و میترا استاد اشاره شده که «در اردیبهشت ماه سال ۹۶ به عنوان یکی از کاندیداهای شوراهای اطراف تهران برای کمک به ایشان مراجعه می‌کند که آن زمان با چادر و روسری بوده است. پس از آن تقاضای ملاقات حضوری و خصوصی کرده که در این دیدار، احساس و علاقه طرفین ایجاد می‌شود. وی می‌گوید بخشی از اظهارات میترا استاد به من، راست و بخشی غیرواقعی بوده است. وی اعلام کرده که مطلقه است اما این موضوع در شناسنامه‌اش نیامده است.»

در ادامه این نامه، نجفی می‌گوید «در تیر ماه با این خانم عقد موقت می‌کند که لغزش بزرگی در زندگی‌اش است اما خواهر، مادر و برادر وی در نامه‌ای به نجفی اذعان می‌کنند که وی پس از مسلمان شدنش، هیچ‌گونه رابطه‌ای با همسرش نداشته است».

در ادامه این نامه آمده است: «متأسفانه به دلیل شغل حساس من (شهردار تهران)، برخی نهادها به موضوع ورود پیدا کرده‌اند».

در ادامه قاضی به نماینده دادستان تذکر داد که این موضوعات نباید در دادگاه علنی، مطرح شود و مستلزم طرح در جلسات غیرعلنی است که نماینده دادستان اعلام کرد این مسائل در کیفرخواست است و من نامه آقای نجفی را اعلام کردم و از این به بعد تیتروار موضوعات را مطرح می‌کنم.

شهریاری ادامه داد: موضوعات دیگری که در این نامه مطرح شده بود، توهین، تهمت، عدم رعایت موازین شرعی و … بود و در آخر مطلب آمده است که «این مسائل مرا به این باور رساند که ایشان مهدورالدم است و اقدام به این کار کردم. از بازماندگان و ملت ایران پوزش می‌خواهم. از همسر اولم عذرخواهی می‌کنم و طلاق وی را منتفی می‌دانم. از باران عزیزم که ۶ ماه است از دیدنش محروم هستم، عذرخواهی می‌کنم».

در ادامه شهریاری گفت: با خواندن این نامه، احتمال خودکشی نجفی مطرح شد که در نهایت مطلع شدیم وی ساعت ۱۹ خود را به اداره آگاهی در خیابان وحدت اسلامی معرفی کرده است و در این مرجع، به قتل میترا استاد با سلاح اعتراف کرده است.

در ادامه شهریاری نماینده دادستان اعلام کرد، با توجه به درخواست اولیای دم برای قصاص تقاضای اشد مجازات را برای متهم داریم.

همچنین وی در پاسخ به برخی از انتقادات که گفته می‌شد روند رسیدگی به این پرونده با سرعت بالایی انجام شده گفت: این پرونده ۴ روزه تحقیقاتش به پایان نرسیده بلکه یک هفته زمان برده که ما ده‌ها پرونده در این خصوص را رسیدگی می‌کنیم که کمتر از ۱۰ روز روند آن به پایان می‌رسد. اخیراً قتل شیرمحمدعلی که کمتر از ۴۸ ساعت کیفرخواستش به دادگاه ارسال شد.

در ادامه رئیس دادگاه از رسانه‌ها خواست بخش‌هایی از پرونده را که به حریم خصوصی وی مربوط می‌شد، منتشر نکنند.

نماینده دادستان در ادامه به اعترافات متهم اشاره کرد و گفت: متهم نجفی انگیزه خود را از قتل اختلافات خانوادگی بیان کرده است و آلت قتاله یک سلاح کمری برتا است که تا ۲۷ بهمن سال ۹۴ دارای مجوز بوده اما بعد از آن تمدید نشده و متهم به این مسئله اعتراف دارد.

شهریاری گفت در زمان وقوع جنایت هیچ شاهدی وجود نداشته و فقط راننده متهم می‌گوید در زمان بعد از جنایت که کیف‌ها را تحویل گرفته مشاهده می‌کند پای چپ نجفی خون‌آلود است و وقتی از او سوال می‌کند می‌گوید به خاطر درگیری با میترا استاد است.

وی با بیان اینکه گلوله طبق نظریه کارشناس از فاصله بیش از یک متر و کمتر از ۵ متر شلیک شده است، به بررسی دوربینهای مداربسته ساختمان اشاره کرد و گفت: ابتدا مشاهده می شود در تاریخ ۷ خرداد ۹۸ راننده به هویت فرهاد آقازاده فرزند احمد در ساعت ۱۰:۰۸ دقیقه به داخل ساختمان وارد و تعداد دو عدد کیف از متهم تحویل می‌گیرد و ساعت ۱۰:۱۹ خارج می‌شود و ساعت ۱۱:۴۳ متهم به همراه یک کیف دستی کوچک از ساختمان خارج شده و سپس راننده و دختر وی وارد ساختمان شده و با صحنه قتل مواجه می‌شوند و هیچکدام از اهالی ساختمان صدای گلوله را نشنیده اما صدای درگیری را می‌شنوند.

سرپرست دادسرای جنایی در ادامه قرائت کیفرخواست به انگیزه متهم از وقوع قتل اشاره کرد و گفت: براساس یک برگ دست‌نوشته در منزل متهم عدم پیشنهاد قبول طلاق اختلافات خانوادگی، تماس با برخی افراد و مهدورالدم بودن انگیزه متهم از قتل عنوان شده است. متهم همچنین در دستنوشته دیگری که در منزل دختر وی یافت شده ارتباط با برخی افراد و توهین و تهدید را انگیزه قتل عنوان کرده است.

شهریاری اضافه کرد: حسب نظریه کارشناسی دستنوشته‌های مقتول با دستخط نجفی تطبیق شده و متهم درباره مهدورالدم اعلام کردن میترا استاد گفته است در نامه‌ای که به دخترم نوشته‌ام توضیحات بیشتری دادم و چون فکر می‌کردم به خاطر قتل، تحت فشار قرار می‌گیرم، عنوان مهدورالدم را به کار بردم تا ابزار برای خارج شدن از تحت فشار داشته باشم و این موضوع پس از قتل به ذهنم رسید و نه قبل از آن.

وی گفت: متهم همچنین در جای دیگری در پرونده اختلافات زناشویی و دعوا را انگیزه قتل خود عنوان کرده و موضوع مهدورالدم بودن را نفی می‌کند.

سرپرست دادسرای جنایی تهران گفت: همچنین وکیل متهم در لایحه‌ای عنوان کرده مقتوله با توجه به دلایلی مهدورالدم است و وکیل در دلایل خود صرفاً به اظهارات متهم اشاره می‌کند که قابل پذیرش نیست. متهم نیز اقرار دارد که هدف از قتل اختلافات خانوادگی بوده و دلایلی بر مهدورالدم بودن مقتول وجود ندارد گرچه بررسی ادعای مهدورالدم در صلاحیت دادگاه است و قطعاً نیاز به رسیدگی ماهوی دارد.

شهریاری همچنین به شناسایی افرادی با نامهای حسین، نرگس، فرشته، داوود و جواد اشاره کرد و گفت: در تحقیقاتی که از تمامی این افراد صورت گرفته گفته‌اند که به خاطر روابط کاری با مقتوله آشنا بودند اما هیچ رابطه نامشروعی با او نداشتند

سرپرست دادسرای جنایی تهران گفت: متهم اعلام کرده که مقتوله در روزهای آخر قصد افشاگری از طریق مصاحبه با خبرنگار انصاف‌نیوز راداشته است که به همین دلیل خبرنگار انصاف نیور رادعوت کردیم و از او تحقیقات لازم به عمل آمد. طبق تحقیقات صورت گرفته از معصومه رشیدیان او گفته که به دنبال علت استعفای شهردار تهران بوده سوالاتی در این رابطه برای همه وجود داشته است لذا از طریق یک کانال تلگرامی شماره میترا استاد را پیدا کرده و در تاریخ ۱۱ آبان ۹۷ مصاحبه‌ای با او انجام شده بوده و قرار بوده مصاحبه دیگری در دی ۹۷ انجام شود که به بعد موکل می‌شود. میترا استاد در تاریخ ۶ خرداد تماس گرفته و برای ۷ خرداد قرار مصاحبه می‌گذارد اما شب قبل از وقوع قتل به خبرنگار پیامک می‌دهد که سفری برایش پیش آمده و نمی‌تواند مصاحبه را انجام دهد و مصاحبه را به روز دیگر موکول می‌کند. بنابراین این اظهارات دلیل دیگری بر کذب بودن ادعای متهم است.

‌وی انگیزه متهم را از قتل را صرفاً اختلافات خانوادگی طی یک سال زندگی زناشویی اعلام کرده و گفت: به محض معرفی متهم به نیروی انتظامی اقدامات لازم برای بررسی وضعیت روحی و روانی او صورت گرفت و طبق اظهارات پزشکی قانونی متهم هیچگونه مشکل روانی در زمان وقوع قتل نداشته، البته سابقه‌ای از افسردگی در گذشته داشته است که اقدامات پزشکی لازم برای آن انجام نشده است.

وی ادامه داد: متهم و وکیل وی به نظر پزشکی قانونی اعتراض کردند که موضوع به هیئت سه نفره ارجاع شد و هیئت سه نفره نیز نظریه اولیه کارشناسی را تایید کردند.

شهریاری اولیای دم مقتول را پدر، مادر و فرزند وی خواند و افزود: اولیای دم مقتول با حضور در شعبه بازپرسی همگی تقاضای قصاص متهم را کرده‌اند.

اظهارات دختر نجفی

در ادامه دادگاه، زهرا نجفی دختر محمدعلی نجفی در جایگاه شهود قرار گرفت و با اشاره به وقایع روز حادثه گفت: ۷ خرداد ماه به همراه همسرم و آقای آقازاده به برج آرمیتا رفتیم اما به دلیل آنکه در را باز نکردند، توسط کلیدی که در اختیار آقای آقازاده بوده در را باز کردیم که با فریاد یا ابوالفضل ایشان متوجه اتاق خواب و حمام شدیم.

وی توضیح داد: در نامه‌ای که آقای آقازاده از طرف پدرم برای من آورده بود، از ملت ایران و بستگان عذرخواهی کرده بود و نامه را با انا لله و انا الیه راجعون پایان یافته بود که در آنجا نگران شدیم.

قاضی از وی پرسید نامه چگونه به شما داده شد که پاسخ داده شد: کیفی که آقای آقازاده برای من از سمت پدرم آورده شده بود.

وی با اشاره به وضعیت روحی راننده محمدعلی نجفی گفت: ایشان نگران بودند و گفتند شلوارک دکتر خونی بود و نگرانم اتفاقی افتاده باشد من هم گفتم باید همسرم هم بیاید و با هم به آنجا برویم.

قاضی از وی در خصوص اولین عکسی که از جسد گرفته شده بود، پرسید که زهرا نجفی توضیح داد: ما به اورژانس زنگ زدیم و اورژانس از ما خواست سر میترا استاد را به موازات بدنش صاف کنیم و من برای اینکه صحنه اولیه حفظ شود قبل از هر گونه اقدامی از این صحنه عکس گرفتم میترا استاد در صحنه ابتدایی نشسته بود و ما به توصیه اورژانس آن را خواباندیم.

وی در توضیحات بیشتر گفت: زمانی که اورژانس توصیه می‌کرد چگونه سینه وی را ماساژ داده متوجه سوراخی که در سمت چپ بدن وی ایجاد شده بود، شدم و دو پوکه را دیدم در حالی که در ابتدا متوجه تیر خوردن نشده بودیم پس از این اتفاق متوجه شده و گفتم دیگر ماساژ ندهید وی تیر خورده است.

زهرا نجفی توضیح داد: همسرم و آقای آقازاده تلاش کرده که پسرش با جسد مادر رو به رو نشود اما ممکن است یک لحظه وی را دیده باشد.

وی ادامه داد: کف حمام و داخل وان خون بود اما خون خشک شده که نشان می‌داد این اتفاق چند ساعت قبل افتاده.

دختر متهم ادامه داد: روی جسد حوله سفیدی بود و بالش نیز کف حمام افتاده بود و روی جسد نبود.

وی در پاسخ به این سوال که به جسد دست زده گفت: بله نبض شان نمی‌زد و بدن شان سرد بود.

زهرا نجفی در خصوص حالت اولیه جسد میترا استاد گفت: وی در حالی که دستش را مشت و سفت کرده بود به حالت نشسته روی زمین افتاده بود.

در ادامه داماد محمدعلی نجفی، علیرضا ببری به جایگاه فراخوانده شد. او در خصوص جزییات روز حادثه گفت: من سر کار بودم که این اتفاق افتاد، همسرم به من زنگ زد که سریع خودت را به خانه برسان. وقتی آمدم آقای آقازاده پریشان در خانه راه می‌رفت و خانمم اعلام کرد بابا نامه‌ای به من دادند که با انا لله و انا الیه راجعون به پایان رسیده. چون نامه طولانی بود فقط پاراگراف آخرش که عذرخواهی و حلالیت بود خواندم و به سمت منزل آقای نجفی که آدرس آن نداشتیم حرکت کردیم. آقای آقازاده جلو می‌رفت و ما با خودروی خود پشت سر او حرکت می‌کردیم.

وی در خصوص برخوردش با پسر میترا استاد نیز گفت: ما وی را نمی‌شناختیم و تاکنون با وی برخورد نداشتیم و آقای آقازاده وی را به ما معرفی کرد.

این مطلع گفت: تلاش کردم که مهیار مادرش را نبیند اما فریاد می‌زد بابا، مامانم را کشت.

همسر زهرا نجفی در خصوص خون کف حمام گفت: کف حمام پر خون بود اما در وان ردی از خون وجود داشت. در ابتدا متوجه اثر گلوله بر روی سینه میترا استاد نشدیم. پیش از رسیدن به منزل هم نگران این بودیم که بلایی بر سر آقای نجفی آمده باشد.

داماد متهم در پاسخ به پرسش قاضی که چه کسی به نیروی انتظامی اطلاع داده گفت: مطلع نشدم چه کسی به ۱۱۰ زنگ زد، من در حال اجرای راهنمایی‌های اورژانس بودم.

وی در پاسخ به پرسش دیگر دادگاه که در خصوص اختلاف میترا استاد با پدر همسرش پرسید، گفت: کمابیش از این اختلاف آگاه بودم اما بیشتر با اختلاف خودمان که با ایشان داشتم آگاه بودم و این به نحوه برخورد اولیه ما با میترا استاد بازمی گردد. نخستین بار وی را در نمایش فیلمی در باغ کتاب دیدم که وی مانتوی سرخابی جیغی پوشیده بود و چند روز بعد با چادر در مراسمی در ردیف اول مراسمی در برج میلاد نشسته بودم که از مدیرعامل برج پرسیدم ایشان چه کسی است که جواب ندادند و پس از آن میترا استاد با من تماس گرفت و حرف‌های نامناسبی زد تا تو باشی در مورد زن مردم پرس و جو نکنی که چرا یک بار مانتو پوشیده و روزی با چادر آمده.

ببری در خصوص علت حضورش در این مراسم پرسید که گفت: این مراسم اکران فیلم بوده و ایشان به عنوان میهمان دعوت شده است.

داماد متهم در بخش دیگری از اظهاراتش اظهار کرد: ما نگران سلامتی آقای نجفی بودیم، زیرا گمان می‌کردیم ممکن است خودکشی کند زیرا پیش از این، این اتفاق افتاده بود. آقای نجفی ساعت ۷.۵ بود که با حاج خانم تماس گرفت که زهرا (همسر من) گوشی تلفن را برداشت و ایشان اعلام کرد که قصد معرفی خود به آگاهی شاپور را دارد.

وی در خصوص اینکه مطلع بود آقای نجفی اسلحه دارد، گفت: این موضوع را از زمان ازدواج با همسرم اطلاع داشتم.

پس از پایان اظهارات شاهدان، قاضی کشکولی ختم این جلسه دادگاه را اعلام و تأکید کرد: در جلسه آینده حضور اولیای دم، تیم روانشناسی، پزشکی قانونی در دادگاه الزامی است و جلسه بعدی دادگاه نیز روز چهارشنبه (۲۶ تیرماه) برگزار خواهد شد.

در ادامه جلسه محاکمه محمدعلی نجفی در شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی کشکولی به اتهام قتل همسر دومش، فرهاد آقازاده راننده نجفی به عنوان مطلع در جایگاه حاضر شد و در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه از چه زمانی آقای نجفی را می شناسید گفت: من از دوم یا سوم خرداد سال ۹۷ با ایشان آشنا شدم و در شهرداری هم کار می‌کردم و در این یک سال کنار وی بودم.

راننده نجفی در پاسخ به سوال قاضی کشکولی درباره روز حادثه اظهار کرد: آقای نجفی ساعت ۹ و ۲۶ دقیقه صبح با من تماس گرفت و گفت کجایی که گفتم بنیاد هستم و او گفت فوراً بیا. وقتی به خانه ایشان رفتم. چند بار با تلفن همراه وی تماس گرفتم اما جواب نداد. وارد ساختمان شدم و زنگ واحد آقای نجفی را زدم که در را باز کرد و دو عدد کیف یکی مشکی و دیگری قهوه‌ای رنگ به من داد و گفت دارم نامه‌ای می‌نویسم، داخل ماشین منتشر باش تا صدایت کنم.

آقازاده افزود: حدود یک ربع بعد زنگ زد و وقتی بالا رفتم کیف قهوه‌ای را به ایشان دادم و نامه را در داخل کیف گذاشت و به من داد تا به دخترش زهرا برسانم. در این لحظه بودم که دیدم مچ پا و لباس آقای نجفی خونی است، گفتم چه شده؟ گفت درگیر شدیم گفتم خانم استاد کجاست گفت بیرون رفته است. به او گفتم اگر نیاز هست بمانم چون اگر خانم استاد بیاید دوباره درگیر می‌شوید گفت تا او بیاد من از خانه بیرون می‌روم.

راننده نجفی تصریح کرد: کیف و نامه را برای دختر آقای نجفی بردند و وقتی نامه را خواندند گفتند برای پدرم اتفاقی افتاده است. دوباره به در خانه ایشان بازگشتیم. چندبار زنگ زدیم اما کسی در را باز نکرد. با توجه به اینکه به تازگی به آن ساختمان اسباب کشی کرده بودند، کلید را همراه داشتم. کلید انداختیم و وارد شدیم که پسر ایشان هم در این لحظه رسید که فکر می‌کنم حدود ساعت ۱۲ یا ۱۲ و ۱۵ دقیقه بود. پسر میترا استاد پرسید اینها که هستند؟ که گفتم دختر و داماد آقای نجفی هستند. سپس وارد خانه شدیم و من اتاق خواب‌ها را نگاه کردم اما کسی نبود. سپس در حمام را باز کردم و یک پایم را داخل حمام گذاشتم که خانم استاد را داخل وان دیدم و شوکه شدم و به عقب بازگشتم و آنها را صدا زدم.

وی افزود: مهیار می‌خواست وارد حمام شود که اجازه ندادم و رفت سمت آشپزخانه و من هم به سمت او رفتم. داخل جیبش یک چاقو بود که دستش را از جیبش بیرون کشیدم چون ترسیدم بلایی سر خودش یا دختر یا داماد آقای نجفی بیاورد.

راننده نجفی در پاسخ به این سوال که بالش را هم داخل حمام دیده است یا خیر گفت: یادم نیست. من یک لحظه فقط داخل حمام را نگاه کردم.

آقازاده در پاسخ به این سوال که آیا راننده خانم استاد هم بود یا خیر گفت: اگر خریدی داشت، انجام می‌دادم.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از اختلاف بین نجفی و استاد مطلع بوده یا خیر گفت: تقریباً اطلاع داشتم. یکی – دوبار دیدم که سر و صورت آقای نجفی کبود شده و یک بار هم تلفنی در داخل ماشین دعوایشان شد.

راننده نجفی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه نجفی در روز حادثه چه لباسی بر تن داشته گفت: یک تی شرت و یک شلوارک آبی رنگ به تن داشت و خون را روی شلوارک و مچ پای چپ آقای نجفی دیدم.

در ادامه، قاضی از معصومه رشیدیان خبرنگار انصاف نیوز خواست تا به عنوان مطلع در جایگاه حاضر شود که وی در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه چه زمانی با میترا استاد تماس گرفته و مصاحبه کرده است، گفت: حدود یکسال پیش در بحبوحه استعفای آقای نجفی، سوژه‌ای را تحت عنوان نقش پرستوها در حذف سیاستمداران منتشر کردیم. تلاش من برای ارتباط گرفتن با آقای نجفی بی‌حاصل ماند تا اینکه بعد از مدتی، عکس‌های خصوصی آقای نجفی و میترا استاد در فضای مجازی منتشر شد. بعد از آن خانم استاد با یک کانال تلگرامی مصاحبه‌ای انجام داد. بعد از آن سعی کردم دوباره با آقای نجفی تماس بگیرم اما میسر نشد تا اینکه از ادمین آن کانال تلگرامی، شماره خانم استاد را دریافت کردم و با وی تماس گرفتم.

وی افزود: سوژه‌مان این بود که مصاحبه‌ها و رسانه‌ای شدن زندگی خصوصی نجفی چه تاثیری داشته است. فقط همان مرتبه نخست تماس از سوی من انجام شد و در دو دفعه بعدی، خانم استاد با من تماس گرفت که مرتبه اول در آبان، مرتبه دوم در دی و مرتبه سوم شب آخر قبل از حادثه بود. تنها مصاحبه‌ای که منتشر شد، همان مصاحبه نخست بود. در تماس دوم که از سوی خانم استاد انجام شد، مسائل خصوصی زندگی خود را مطرح کرد که برای انتشار در رسانه موضوعیت نداشت با این حال از او خواستم به انصاف‌نیوز بیاید و امکان صحبت کردن تلفنی وجود ندارد. ایشان چه در مصاحبه اول و چه در تماس‌های بعدی تاکید داشت که صداها در تلفن همراهش ضبط می‌شود. در مصاحبه اول گفت که رابطه خوبی با نجفی دارد اما در تماس‌های بعدی گفت که قدری مشکلات دارد.

خبرنگار انصاف نیوز اضافه کرد: وی ابتدا پذیرفت که انصاف نیوز بیاید اما بعداً لغو کرد. آخرین بار نیز ظهر روز قبل از حادثه تماس گرفت و مسائلی را مطرح کرد که گفتم باید با سردبیر مشورت کنم چون موضوعیت نداشت. قبول کرد که فردایش به انصاف‌نیوز بیاید اما ساعت ۱۹ بعدازظهر پیامکی داد و گفت که عازم سفر است و وقت دیگری می‌آید. شب نیز دو عکس نوشت با این مضمون ارسال کرد که سکوت‌کنندگان در برابر ظلم همراه ظلم هستند.

رشیدیان در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه آیا میترا استاد مسائل اجتماعی و سیاسی را هم مطرح می‌کرد یا خیر افزود: مسائل کاملاً خصوصی را مطرح می‌کرد و در آخرین تماسی که داشت گفت نجفی همسرش اول خود را طلاق داده و می‌خواهم این موضوع را رسانه‌ای کنم و من دیگر زن دوم نیستم و خیلی تاکید داشت که نجفی تمام اموال خود را به همسر اول و دخترش واگذار کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا میترا استاد مسائل سیاسی را هم مطرح می‌کرد گفت: خیرا. ابداً. تنها چیزی که می‌گفت این بود که پدرم تماس می‌گیرد و می‌گوید آبروی ما رفته و می‌گویند دخترت زن فردی شده که سن بالایی دارد و می‌خواهم از این بی‌آبرویی خلاص شوم.

خبرنگار انصاف‌نیوز ادامه داد: در تماس‌هایی که میترا استاد با من داشت این طور القا کرده بود که با آقای نجفی زندگی خوبی دارد و روابط‌شان حسنه است.

در ادامه جلسه، قاضی کشکولی ختم جلسه نخست را اعلام کرد و افزود: با توجه به جلسه امروز برای تطبیق اظهارات مطلعین با اظهارات نجفی و همچنین فرصت اخذ اظهارات فرزند مقتوله و اولیاء دم که با وصف دعوت در جلسه حضور ندارد، تا ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه هفته جاری تنفس اعلام می‌شود.

وی ادامه داد: وکلای آقای نجفی طبق موازین قانونی، پرونده را مطالعه کردند و در چندین نوبت تقاضای ملاقات را متهم را داشتند که موافقت شد و با توجه به اینکه وکلا سه نفر بودند، ابلاغ‌ها قدری زمان برد. حتی دو تن از وکلا تقاضای تجدید مهلت را داشتند که با توجه به تاخیر پیش آمده در ابلاغ به وکیل سوم، این فرصت داده شد. وکلا ایراداتی را مطرح کردند که بسیار زیاد بود اما قابل توجه نبود. برخی از ایرادات قابل تامل بود اما از موارد صدور قرار رفع نقص نبود و ایرادات در دادگاه برطرف شد.

در پایان وکلای اولیای دم درخواست ملاقات و گفتگو با محمدعلی نجفی را داشتند.

همچنین قاضی تذکر داد: در اظهارات جلسه آینده، حریم خصوصی افراد و علنی بودن دادگاه در نظر گرفته شود.

در پایان جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات محمدعلی نجفی، برادر میترا استاد در جمع خبرنگاران گفت: ما تنها از دادگاه می‌خواهیم به قانون عمل شود و درخواستمان، قصاص متهم است و از این خواسته کوتاه نمی‌آییم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص اینکه گفته می‌شود آقای نجفی قتل را به گردن گرفته است، افزود: چنین موضوعی صحت ندارد و دوربین‌ها، خروج ایشان را ثبت کرده است.

قاضی کشکولی در پایان جلسه رسیدگی به پرونده محمدعلی نجفی در رابطه با عدم حضور اولیای دم در این جلسه، به خبرنگاران گفت: به هر حال آنها تصمیم گرفتند که وکیل معرفی کنند البته ضروری است که در جلسه بعدی دادگاه بیایند.

وی در پاسخ به اینکه عدم حضور آنها آیا خللی به جلسه وارد می‌کند، گفت: در روند رسیدگی به پرونده خللی ایجاد نخواهد شد.

قاضی کشکولی در مورد اینکه عدم حضور فرزند میترا استاد به دلیل مشاهدات عینی آیا مشکل‌ساز خواهد بود یا خیر، پاسخ داد: در مورد ماهیت پرونده بهتر است صحبت نشود.

وی در مورد تعداد برگزاری جلسه رسیدگی گفت: بستگی به دفاع طرفین دارد.

قاضی کشکولی همچنین در پاسخ به این سؤال که گفته می‌شود برخی‌ها اصرار دارند شهردار اسبق تهران قتل را به گردن گرفته، گفت: این موضوع در رابطه با ماهیت پرونده است و اجازه دهید در جلسه دادگاه بررسی شود.

وی همچنین در مورد اینکه گفته شده شاید این پرونده ختم به صلح و سازش شود، گفت: بهتر است این موضوع را از خودشان بپرسید.

گودرزی وکیل مدافع محمدعلی نجفی نیز در جمع خبرنگاران گفت: دادگاه تا امروز رسیدگی‌اش را انجام داده و نقایص تا حدودی مرتفع شده. نقایص دیگری هست که امیدواریم در جلسات عادی مطرح کنیم. رئیس دادگاه باحوصله است؛ ان‌شاءالله آن نقایص هم رفع می‌شود تا دادرسی در محیط آرامی انجام شود.

وی افزود: در نهایت انتقادی به جلسه امروز وارد نیست. اظهارات اولیای دم مبسوط نبوده، ولی به هر حال راه را برای مذاکره باز کردند و این فرصت شاید ایجاد شود تا مذاکراتی داشته باشیم و خانواده استاد هم تشفی خاطری برایشان ایجاد شود که صدمه روحی نخورند و به شکلی عمل کنیم که از نظر روحی و فکری خانواده در تشویش نباشد تا بتوانیم راهی برای مذاکره باز کنیم، زیرا از مسائل مطبوعاتی که برایشان پیش آمده نگرانی داشته‌اند.

وکیل مدافع محمدعلی نجفی در پاسخ به این سوال که شما به عنوان وکیل قبول دارید قتل از سوی آقای نجفی بوده است؟ گفت: این سوال منفی است که باید من در دفاع آن را بگویم. اگر به شما بگویم می‌شود بحث دفاع. طبیعتاً پاسخ منفی است. اجازه دهید چهارشنبه دفاعیاتم را بگویم، شاید راه جدیدی برای پرونده گشوده شود.

گودرزی گفت: مذاکره‌ای با خانواده مقتول رسماً نداشتیم، ولی تقاضا کرده‌ایم و امیدواریم پاسخ مثبت بدهند.

وکیل مدافع محمدعلی نجفی درباره اظهارات نجفی در خصوص مهدور الدم بودن مقتول که در کیفرخواست آمده است، گفت: این موضوع در جلسات غیرعلنی باید مطرح شود. این موضوع به خانواده و به مذاکرات صدمه می زند. امیدواریم مطرح نشود.

وی درباره تعداد جلسات دادگاه، گفت: جلسه چهارشنبه جلسه دیگر هست. من جای رئیس دادگاه نیستم و نمی دانم چند جلسه مانده، ولی امیدوارم جلسه دیگری هم باشد.

اشاره به نقش «برخی نهادها» در ازدواج نجفی با میترا استاد در جلسه اول دادگاه

در جلسه دادگاه محمدعلی نجفی، نماینده دادستان به بازخوانی یادداشتی که از وی به دست آمده پرداخت و به‌ نقل از نجفی گفت: «برخی نهادها وارد قضیه شدند و در نتیجه، علی‌رغم میل من، میترا استاد به عقد دائمی با مهریه هنگفت درآمد.»

/ نخستین جلسه رسیدگی به پرونده قتل میترا استاد، همسر دوم شهردار پیشین تهران، روز شنبه، ۲۲ تیرماه، به صورت علنی به ریاست قاضی کشکولی، رئیس شعبه نهم دادگاه کیفری یک تهران، برگزار شد.

به گفته قاضی، این دادگاه با موافقت دادستان کل کشور و رئیس قوه قضائیه و به دلیل «ابعاد اجتماعی» آن علنی است.

در این جلسه که با حضور محمدعلی نجفی به‌ عنوان متهم و شاهدان و وکلای پرونده و بدون حضور اولیای دم برگزار شد، پس از سخنان رئیس دادگاه، نماینده دادستان به قرائت کیفرخواست پرداخت و اتهامات محمدعلی نجفی را «مباشرت در قتل عمدی، حمل و نگهداری سلاح غیرمجاز و ایراد صدمه بدنی عمدی منتهی به جرح غیرفوتی» عنوان کرد.

نماینده دادستان در اظهارات خود با اشاره به پیدا شدن دست‌نوشته آقای نجفی در آپارتمانش گفت: «در این دست‌نوشته تأکید شده بود همسر دوم من بارها تهدید کرده بود با مردان اجنبی که شما به آنها حساس هستید همبستر خواهم شد و تا این کار را انجام ندهم دست‌بردار نخواهم بود.»

به‌ گفته محمد شهریاری، نماینده دادستان، محمدعلی نجفی در این دست‌نوشته با اظهار این‌ که همسرش «شروع به تماس گرفتن با مردانی کرده که با آنها سر و سری داشته است»، از «تهدید و توهین‌های زشت» همسرش یاد کرده و نوشته است «از نظر من مهدورالدم بودن وی ثابت شده بود.»

نماینده دادستان همچنین افزود که در یادداشتی که از متهم به دست آمده قید شده که «برخی نهادها وارد قضیه شدند و در نتیجه، علی‌رغم میل من، میترا استاد به عقد دائمی با مهریه هنگفت درآمد».

این بخش از سخنان نماینده دادستان واکنش قاضی دادگاه را در پی داشت که تذکر داد «اعلام برخی مطالب در دادگاه غیرعلنی باید باشد».

آقای شهریاری در ادامه افزود که محمدعلی نجفی در یادداشت‌هایش به سابقه آشنایی خود با میترا استاد در اردیبهشت ۱۳۹۶ اشاره کرده و نوشته است: «میترا می‌گفت مطلقه و مسلمان است اما مشخص شد که قبل از مسلمان شدن با فردی رابطه داشته. بعد با دیپلماتی آشنا و مسلمان شد. چند بار با افراد مختلف عقد کرده بود. در نهایت با بافتن دروغ‌هایی در تیرماه به عقد موقت من درآمد که خیلی اشتباه کردم.»

در ادامه جلسه دادگاه، وکیل مدافع اولیام دم میترا استاد با بیان این‌که دفاعیات مشروح را طی لایحه‌ای به دادگاه ارائه داده است، از دادگاه حکم قصاص و اشد مجازات را برای متهم به قتل درخواست کرد.

در پایان این جلسه، راننده محمدعلی نجفی و زهرا نجفی، دختر متهم، نیز به‌عنوان شاهدان پرونده به تشریح صحنه جرم و بیان اطلاعات خود پرداختند.

قاضی کشکولی پس از جلسه دادگاه در پاسخ به این سؤال که گفته می‌شود برخی‌ها اصرار دارند شهردار اسبق تهران قتل را به گردن گرفته، گفت: «این موضوع در رابطه با ماهیت پرونده است و اجازه دهید در جلسه دادگاه بررسی شود.»

وکیل مدافع محمدعلی نجفی نیز در پایان جلسه دادگاه از «تقاضای مذاکره» با اولیا دم میترا استاد خبر داد و درباره اظهارت متهم در باب «مهدورالدم بودن» مقتول که در کیفرخواست آمده، گفت: «این موضوع در جلسات غیرعلنی باید مطرح شود. این موضوع به خانواده و به مذاکرات صدمه می‌زند و امیدواریم مطرح نشود.»

جلسه بعدی رسیدگی به این پرونده ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه، ۲۶ تیر، برگزار خواهد شد.

میترا استاد، همسر محمدعلی نجفی، صبح روز سه‌شنبه، ۷ خردادماه، به ضرب گلوله به قتل رسید و عصر همان روز قاضی شهریاری، سرپرست دادسرای امور جنایی تهران، از اعتراف نجفی به قتل همسرش خبر داد.

محمدعلی نجفی دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه ام‌آی‌تی، وزیر علوم دولت‌های دهه ۶۰، وزیر آموزش و پرورش دولت هاشمی ‌رفسنجانی، معاون رئیس‌ جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت محمد خاتمی، عضو دوره سوم شورای اسلامی شهر تهران، رئیس سازمان میراث فرهنگی و مشاور اقتصادی دولت حسن روحانی و دوازدهمین شهردار تهران بوده است.

منابع: خبرگزاری‌های ایسنا، مهر، ایرنا، رادیوفردا/ ر. ش./ ف. دو.