پنجشنبه , ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین تحولات خاورمیانه:

آخرین تحولات خاورمیانه:

 

جزئیات توافقات میان اسرائیل و فلسطین با میانجی گری مصر، تلاش های عربستان، امارات و مصر برای کنترل سودان، آمادگی شورای همکاری خلیج فارس برای توسعه روابط با عراق و حضور خلبانان اماراتی و اسرائیلی در یک رزمایش مشترک از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به طرح آمریکا برای محاصره سوریه از طریق مرزهای عراق، اردن و لبنان نیز اشاره کرد.

به گزارش تابناک، یک روزنامه لبنانی از تلاش آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها برای تسلط‌شان بر مرزهای سوریه و لبنان از طریق ایجاد تیپ‌های کنترل مرزهای زمینی لبنان خبر داد.

 به نوشته روزنامه الاخبار، این روزها مسؤولان آمریکایی و انگلیسی به عنوان مقدمه‌ای برای جدا کردن لبنان و سوریه، ایجاد فاصله‌ای میان محور مقاومت و ارتش سوریه و نیز ممانعت از قاچاق کالاها به داخل و خارج سوریه از طریق تشدید محاصره، آشکارا از حمایت‌های خود از تیپ‌های مرز زمینی لبنان و ساخت برج‌های مراقبت در طول مرزها برای کنترل بر مرزهای مشترک این دو کشور صحبت می‌کنند.

همچنین طرح مشابهی در مرزهای مشترک اردن-سوریه با ساخت برج‌های مراقبت، ایجاد خاکریزها و سیم خاردار و نیز احداث دو پایگاه نظامی در شمال اردن در اربد و المفرق در دست اجراست.

الاخبار نوشت، آمریکایی‌ها در راستای ایجاد یک پایگاه نظامی جدید در منطقه السلط واقع در شمال غرب اردن تلاش می‌کنند. آنها همچنین در راستای پیشروی از جنوب سوریه به سمت منطقه التنف، بر کنترل خود بر مثلث مرزی اردن-سوریه-عراق و مسدود کردن مسیر ارتباطی بغداد-دمشق و مسدود نگه داشتن شریان عراق-سوریه اصرار می‌کنند.

طرح آمریکا برای محاصره سوریه از طریق مرزهای عراق، اردن و لبنان/جزئیات توافقات میان اسرائیل و فلسطین با میانجی گری مصر/ تلاش های عربستان، امارات و مصر برای کنترل سودان/حضور خلبانان اماراتی و اسرائیلی در یک رزمایش مشترک

این روزنامه در ادامه نوشت، با وجود اینکه منطقه واقع در شمال سوریه در حد فاصل منطقه تحت کنترل آمریکا در التنف و کرانه باختری رود فرات در مرزهای مشترک سوریه-عراق تا گذرگاه بوکمال در کنترل ارتش سوریه و نیروهای هم‌پیمان است اما وخامت شرایط امنیتی در غرب این کشور و حضور نیروهای آمریکایی در نزدیکی مرزها در کنار گسترش حضور داعشی‌ها در صحرا و نیز نبود حکم سیاسی قاطع از سوی عراق، مانع از آن شده‌اند که این گذرگاه به شریان زمینی اصلی رسمی یا غیررسمی تبدیل شود.

اشغال شرق سوریه توسط آمریکایی‌ها و اشغال مناطق موسوم به سپر فرات و استان ادلب توسط ترکیه و گروه‌های تروریستی در کنار محدودیت‌هایی که علیه نفتکش‌ها در این سواحل اعمال شده و تعقیب نظامی گهگاه کشتی‌های ائتلاف ضد داعش، باعث شده تنها دریای مشرف به سوریه به عنوان محلی برای عبور کالاها باقی بماند.

جزئیات توافقات میان اسرائیل و فلسطین با میانجی گری مصر

«خلیل الحیه» عضو دفتر سیاسی حماس در گفت‌وگویی اختصاصی با شبکه «الاقصی» به تشریح جزئیات توافق‌های اخیر میان گروه‌های فلسطینی و رژیم صهیونیستی با میانجی‌گری مصر و دیگر طرف‌های بین‌المللی پرداخت.

انرژی و اشتغال در غزه

الحیه اعلام کرد، طرح‌های بسیاری برای احداث خطوط برق جدید،‌ نیروگاه گاز طبیعی و نیز تولید نیروگاه‌های انرژی خورشیدی وجود دارد که قرار است کشورهای خارجی هزینه آن را تأمین کنند.

این عضو حماس ادامه داد، طرح‌های اشتغال نیز ضمن توافق‌های با رژیم اشغالگر بوده و در حال حاضر حدود هشت هزار نفر در طرح‌های مربوط به سازمان ملل (در فلسطین) کار می‌کنند؛ سازمان ملل 45 میلیون دلار برای اشتغال‌زایی 20 هزار فارغ‌التحصیل (در غزه) دارد و حماس خواستار تسریع در اجرایی کردن طرح‌های اشتغال موقت است.

الحیه افزود، هم‌اکنون 250 هزار خانواده فقیر (در غزه) وجود دارند که بر اساس توافق‌ها، دولت قطر تا کنون 100 دلار به هر خانواده پرداخت کرده است.

طرح آمریکا برای محاصره سوریه از طریق مرزهای عراق، اردن و لبنان/جزئیات توافقات میان اسرائیل و فلسطین با میانجی گری مصر/ تلاش های عربستان، امارات و مصر برای کنترل سودان/حضور خلبانان اماراتی و اسرائیلی در یک رزمایش مشترک

گذرگاه‌ها

این عضو حماس درباره گذرگاه‌های غزه نیز گفت، در حال حاضر به تجارت از طریق گذرگاه‌ها شدت داده شده و توافق‌ها شامل فعالیت دوباره دو منطقه صنعتی «کارنی و بیت‌حانون» می‌شود و چه بسا حدود 20 هزار نفر در این دو منطقه مشغول شوند.

الحیه گفت، توافق‌ها همچنین شامل افزایش دامنه صید به 15 مایل برای اولین بار در 30 سال گذشته شده است.

وی تأکید کرد این توافق‌ها «سیاسی» نیست و بر سر پایان دادن به استفاده از «ابزارهای خشن» در راهپیمایی‌های بازگشت در مقابل رفع محاصره غزه توافق شده است.

الحیه افزود: زمانی که موضع اسرا و مسجدالاقصی را بر میز مذاکرات قرار دادیم، گفتیم هیچ توافقی نمی‌تواند دست ما را در دفاع از مسائل ملی ببندد.

معامله قرن

عضو ارشد حماس تنها راه مقابله با چالش‌های داخلی و طرح صلح آمریکا موسوم به «معامله قرن» را تحقق وحدت ملی بر پایه شراکت همه دانست و افزود، معامله قرن دنبال «ابقای سلطه آمریکا، حفاظت از منافع اسرائیل و عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر بدون حل مسأله فلسطین» است.

تلاش های عربستان، امارات و مصر برای کنترل سودان

سودان در چهل‌وهشت ساعت گذشته شاهد تحرکات شدید عربستان سعودی، امارات و مصر در صحنه خود بوده است.

هدف این تحرکات، اعمال نظارت کامل بر «شورای نظامی انتقالی» از طریق ارائه کمک‌ها به این شورا در برابر فشار مخالفان و معترضانی است که خواهان انتقال قدرت به شورای مدنی انتقالی هستند.

به گزارش العربی الجدید، تحرکات سه‌گانه عربستان، امارات و مصر در خصوص پرونده سودان به دو شکل جریان دارد؛ شکل اول و آشکار آن که سفر روز سه شنبه یک هیات بلندپایه مشترک سعودی-اماراتی به خارطوم و دیدار آن با عبدالفتاح البرهان رئیس شورای انتقالی سودان بود.

یک هیات بلندپایه مصری به ریاست عباس کامل، رئیس سرویس اطلاعات این کشور هم در روز چهارشنبه وارد خارطوم شد. پیش از آن هم عبدالفتاح السیسی در تماس تلفنی با البرهان بر حمایت از آنچه امنیت و ثبات سودان و اراده ملت سودان در ساختن آینده کشورشان خواند تاکید کرد و گفت طی روزهای آتی به سودان خواهد رفت.

طرح آمریکا برای محاصره سوریه از طریق مرزهای عراق، اردن و لبنان/جزئیات توافقات میان اسرائیل و فلسطین با میانجی گری مصر/ تلاش های عربستان، امارات و مصر برای کنترل سودان/حضور خلبانان اماراتی و اسرائیلی در یک رزمایش مشترک

اما شکل دوم تحرکات سه گانه سعودی-اماراتی و مصری در پشت درهای بسته جریان دارد و نشانه‌های آن در دیدار سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی با محمد بن زاید آل نهیان، ولی‌عهد ابوظبی در حضور محمد بن سلمان، ولی‌عهد سعودی آشکار است نشستی که بنا به اعلام خبرگزاری رسمی عربستان به بررسی تحولات منطقه پرداخته است و احتمال می‌رود که پرونده سودان و موضوع لیبی در صدر این گفت‌وگوها بوده باشد.

حمایت آشکار این سه کشور از شورای نظامی سودان در حالی صورت می‌گیرد که منابع دیپلماتیک در سودان و مصر از تماس‌های قاهره برای میانجیگری بین البرهان  و «محمد حمدان دقلو حمیدتی» فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع (جنجوید) برای ممانعت از شورش وی علیه شورای نظامی خبر دادند.

خبرگزاری سودان (سونا) هم گزارش داد که هیات مشترک سعودی و اماراتی در دیدار با رئیس و نائب رئیس شورای نظامی سودان بر آمادگی کشورشان برای حمایت از سودان و مردم آن در این مرحله مهم و حساس تاکید کرد.

منابع دیپلماتیک مصر و سودان هم سفر هیات مصری را در چارچوب اعلام حمایت کامل کشورهای امارات،عربستان، مصر و بحرین از شورای نظامی توصیف کردند.

یک مقام دیپلماتیک بلندپایه مصر گفت که از جمله ماموریت هیات مصری در سفر به خارطوم فعال سازی مجدد کمیته‌های مشترک بین دو کشور و بخصوص کمیته‌های امنیتی و کمیته‌های مربوط به به امور مرزی و پرونده سد النهضه بوده است.

به گفته منابع دیپلماتیک مصر و سودان، عربستان و امارات قول داده‌اند طی روزهای آتی به سودان کمک اقتصادی کنند به گونه‌ای که در حل بحران سودان و رسیدن این کشور به ثبات و پراکنده کردن معترضان از خیابان‌ها تاثیرگذار باشد.

آمادگی شورای همکاری خلیج فارس برای توسعه روابط با عراق

«عبداللطیف الزیانی» دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس، روز پنجشنبه در کاخ «ملک سعود» به دیدار نخست‌وزیر عراق رفت.

«عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق چهارشنبه در رأس یک هیئت بلندپایه برای نخستین بار وارد ریاض پایتخت عربستان سعودی شده بود.

دفتر نخست وزیر عراق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که طرفین در این دیدار، روابط بین عراق و کشورهای شورای همکاری، مسائل مشترک‌المنافع، تقویت فرصتهای امنیتی، ثبات و همکاری اقتصادی را بررسی کردند.

شبکه خبری «السومریه» به نقل از عبدالمهدی گزارش داد که شورای همکاری خلیج فارس «برای عراق اهمیت دارد و همکاری و روابط اقتصادی باید به سمت بهتر شدن حرکت کند».

وی تصریح کرد که عراق تمایل دارد در محیط عربی و اسلامی خود فعالیت و روابط متوازنی را برقرار کند که در راستای منافع ملت‌ها باشد.

نخست وزیر عراق همچنین اعلام کرد که «برای ما مهم است که اطراف ما باثبات و شکوفا باشد. ما اشتراکات زیادی داریم که ما را گرد هم جمع می‌کند و برای اعتماسازی، پشت سر گذاشتن اختلافات و فراهم کردن فضای مناسب برای همکاری از آن [اشتراکات] آغاز می‌کنیم».

الزیانی نیز تأکید کرد که شورای همکاری اراده سیاسی و تمایل جدی دارد تا فعالیت مشترک و تکمیلی با عراق داشته باشند و در تلاشند که روابط برجسته‌ای با این کشور برقرار کنند.

دبیر کل شورای همکاری خطاب به عبدالمهدی گفت: «به شما اطمینان می‌دهم که برادرانتان در شورای همکاری آمادگی کامل دارند که پُل‌های همکاری با عراق ایجاد و از آن حمایت کنند».

حضور خلبانان اماراتی و اسرائیلی در یک رزمایش مشترک

رسانه‌های رژیم صهیونیستی از مشارکت خلبان‌های امارات عربی متحده با خلبان‌های این رژیم در یک رزمایش هوایی مشترک خبر دادند.

روزنامه القدس العربی پنجشنبه (۲۹ فروردین) به نقل از کانال تلویزیونی رژیم صهیونیستی نوشت که اخیرا دو خلبان اماراتی در کنار خلبان‌های صهیونیست در رزمایش هوایی یونان شرکت کرده‌اند.

یکی از افسران صهیونیست شرکت کننده در این رزمایش دیدار با خلبان‌های اماراتی را تأیید کرده و از خوش‌‌و‌بش با آن‌ها خبر داده است.

«نیر دبوری» خبرنگار نظامی کانال مذکور در این باره گفت که رزمایش هوایی یونان هشتم و ۱۲ آوریل با مشارکت خلبان‌های یونانی، آمریکایی، ایتالیایی، قبرسی و اسرائیلی و اماراتی برگزار شده است.

بر اساس این گزارش، نظامیانی از تیپ «ارتباطات ۵۳۳» ارتش رژیم صهیونیستی با هدف تأمین فناوری هیأت‌های فنی و کارکنان تکنسینِ مسئولِ تحویل هواپیما و تعامل با آن در میدان، در این رزمایش نیز حضور داشتند.