چهارشنبه , ۱۸ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » حقوق بشر » ایران همچنان بین ده کشور آخر جهان از نظر شاخص آزادی رسانه‌ها

ایران همچنان بین ده کشور آخر جهان از نظر شاخص آزادی رسانه‌ها

سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز گزارش سالانه خود از رده‌بندی آزادی مطبوعات جهان در سال ۲۰۱۹ را منتشر کرد. در این رده‌بندی ایران از میان ۱۸۰ کشور، در رتبه ۱۷۰ قرار گرفته است.

گزارشگران بدون مرز هر سال اقدام به انتشار «رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها» می‌کند. این گزارش سالانه، وضعیت آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها برای فعالیت را در ۱۸۰ کشور جهان نشان می‌دهد.

در رتبه‌های نخست این جدول به ترتیب نروژ، فنلاند و سوئد قرار دارند و اریتره، کره شمالی و ترکمنستان سه کشور قعرنشین جدول هستند.

در رده‌بندی سال جاری، ایران از میان ۱۸۰ کشور، در رتبه ۱۷۰ قرار گرفته است. براساس این گزارش در ایران، از میان زندانیان مربوط به خبررسانی، «شهروند خبرنگاران، دو سوم زندانیان را تشکیل می‌دهند که بهای سخت‌گیری‌های رژیم تهران برای اطلاع‌رسانی مستقل را پرداخت می‌کنند.»

در جدول امسال، رتبه کشورهایی عربستان سعودی هم کاهش پیدا کرده است. عربستان سعودی در رتبه ۱۷۲ قرار گرفته است و براساس آن‌چه گزارشگران بدون مرز نوشته، قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد و ستون‌نویس روزنامه واشنگتن‌پست در کنسول‌گری عربستان در ترکیه، از دلایل این امر است.

ونزوئلا و روسیه هم به ترتیب در رتبه‌های ۱۴۸ و ۱۴۹ جدول رده‌بندی آزادی رسانه‌ها هستند. «بازداشت‌های خودسرانه و خشونت پلیس» در ونزوئلا و افزایش فشار کرملین از طریق «بازداشت‌ها و بازرسی‌های خودسرانه و قانون‌های آزادی‌ستیز بر رسانه‌های مستقل و اینترنت» از دلایل افت رتبه این دو کشور است.

براساس رده‌بندی امسال، ایالات متحده هم به سه رتبه سقوط به جایگاه ۴۸ تنزل پیدا کرده است.

براساس این گزارش «مواضع دونالد ترامپ» باعث ایجاد «فضایی خصمانه» علیه روزنامه‌نگاران در آمریکا شده و هیچ‌گاه روزنامه‌نگاران آمریکایی تا این حد تهدید نشده بودند. رئیس جمهوری آمریکا که منتقد نحوه پوشش خبرهای خود از سوی برخی رسانه های آمریکایی از جمله سی ان ان است، آنها را فیک نیوز یا «خبر جعلی» می نامد.