جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » فرهنگ » یک رویداد مهم نجومی: اولین تصویر از یک سیاهچاله/ جرم این سیاهچاله حدود شش میلیارد برابر خورشید است. هاله‌ای از گازهای درخشان دور آن را گرفته‌اند !

یک رویداد مهم نجومی: اولین تصویر از یک سیاهچاله/ جرم این سیاهچاله حدود شش میلیارد برابر خورشید است. هاله‌ای از گازهای درخشان دور آن را گرفته‌اند !

تصویر به دست آمده از سیاهچاله مرکز کهکشان یک “حلقه آتش” درخشان را به دور سوراخی سیاه نشان می‌دهد.

نخستین تصویر واقعی از ابر سیاهچاله منتشر شد

دانشمندان نخستین تصویر واقعی از یک ابر سیاهچاله را منتشر کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فیز، دانشمندان نخستین تصویر واقعی و مستقیم از یک سیاهچاله را منتشر کردند. در این تصویر لبه‌های داغ و سایه‌وار سیاهچاله نشان داده شده‌اند. در این لبه‌ها نور دور خود خم می‌شود.

این تصویر بخشی از پروژه Event Horizon Telescope (EHT) بود. این پروژه با اتکا به اطلاعات شبکه‌ای از ۸ تلسکوپ رادیویی در سراسر جهان، ۲ ابر سیاهچاله در مرکز کهکشان‌های متفاوت را هدف گرفته بود.

قبل از رونمایی این تصویر، کارلوس موداس مدیر این تحقیق گفت: تاریخ علم و انسان شناسی به زمان قبل و بعد از این تصویر تقسیم می‌شود.

در این تصویر حلقه‌ای درخشان نشان داده شده که هنگام خم شدن نور در گرانش شدید اطراف یک سیاهچاله به وجود می‌آید.

این سیاهچاله در کهکشان M87 در فاصله ۵۰ میلیون سال نوری با ما قرار دارد. «فردریک گوث» یکی از ستاره شناسان مرکز CNRS و از مؤلفان تحقیق می‌گوید: چنین مسافتی در تصور انسان نمی‌گنجد. قطر این سیاهچاله ۴۰ میلیارد کیلومتر است، یعنی ۳ میلیون برابر زمین. پروفسور هاینو فالکه می‌گوید: «آنچه می‌بینیم از کل منظومه شمسی ما بزرگ‌تر است. جرم این سیاهچاله ۶.۵ میلیارد برابر خورشید است و فکر می‌کنیم یکی از سنگین‌ترین سیاهچاله‌های موجود باشد. یک غول واقعی است. قهرمان سنگین وزن سیاهچاله‌های کیهان.»

البته بیشتر کارشناسان تخمین می‌زدند دانشمندان سازمان فضایی اروپا تصویری از Sagittarius A را منتشر کنند. این سیاهچاله در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد و ۲۶ هزار سال نوری با زمین فاصله دارد.

به‌هرحال برای ثبت این تصویر، تلسکوپ‌هایی در هاوایی، آریزونا، اسپانیا، مکزیک، شیلی و قطب جنوب چند روز در آوریل ۲۰۱۷ میلادی روی Sagittarius A و M۸۷ تمرکز کردند.

در نهایت مشخص شد تصویربرداری از M۸۷ بهتر است. سیاهچاله Sagittarius A فعالیت بیشتری داشت و ثبت تصویر واضح از آن کار مشکلی بود.

به‌هرحال عکس نهایی طی ۶ پژوهش تحلیل شد و ۲۰۰ کارشناس روی آن تحقیق کردند.

به گفته دانشمندان این تصویر شواهدی قدرتمند از وجود ابر سیاهچاله‌ها فراهم می‌کند.

ابر سیاهچاله‌ها هنگامی به وجود می‌آیند که ستاره‌ها به پایان عمر خود می‌رسند. اما از آنجا که سیاهچاله‌ها به نور اجازه خروج نمی‌دهند، رصد آنها کار بسیار مشکلی است.

 

به گزارش سایت بی بی سی فارسی ستاره‌شناسان برای اولین بار از یک سیاهچاله عکس گرفته و آن را منتشر کرده‌اند. این سیاهچاله در کهکشانی دوردست قرار دارد.قطر این سیاهچاله‌ ۴۰ میلیارد کیلومتر است، یعنی سه میلیون برابر زمین، و دانشمندان آن را یک “غول” توصیف کرده‌اند.فاصله سیاهچاله با زمین ۵۰۰ میلیون تریلیون کیلومتر است.پروفسور هاینو فالکه، از دانشگاه رادبود هلند و کسی که ایده این پژوهش را مطرح کرد، به بی‌بی‌سی گفت: “آنچه می‌بینیم از کل منظومه شمسی ما بزرگتر است.””جرم آن ۶.۵ میلیارد برابر خورشید است و فکر می‌کنیم یکی از سنگین‌ترین سیاهچاله‌های موجود باشد. یک غول واقعی است. قهرمان سنگین وزن سیاهچاله‌های کیهان.”

سیاهچاله چیست؟

  • سیاهچاله محدوده‌ای در فضا است که جاذبه قوی آن همه چیز را به درون خود می‌کشد و هیچ چیزی، حتی نور، از نیروی گرانشی آن گریزی ندارد.
  • برخلاف آنچه نام سیاهچاله به ذهن متبادر می‌کند، سیاهچاله توخالی نیست و برعکس، توده بسیار متراکمی از جرمی عظیم در فضایی به نسبت کوچک است.
  • محدوده‌ خارجی سیاهچاله که هر جرم و ذره‌ای در آن تنها تحت تاثیر سیاهچاله خواهد بود، “افق رویداد” نامیده می‌شود و فراتر از آن دیگر گریزی از نیروی گرانشی سیاهچاله نیست. این محدوده “نقطه‌ای بی بازگشت” است.

هاله درخشان محصول گازهای برافروخته‌ای است که به درون سیاهچاله کشیده می‌شوند. درخشش نور اطراف سیاهچاله از نور مجموع ستاره‌های کهکشان ام٨٧ بیشتر است و به همین دلیل دیدن آن از زمین ممکن شده است. لبه دایره سیاه، آنجایی که گازهای برافروخته وارد سیاهچاله می‌شوند، محدوده‌ای است که نیروی گرانشی یا جاذبه سیاهچاله در آن چنان شدید است که حتی نور را به درون خود می‌کشد و برای همین سیاه دیده می‌شود.

عکاسی از آن با استفاده از شبکه‌ای از هشت رصدخانه در نقاط مختلف جهان ممکن شد.

جزئیات پژوهشی که به عکاسی از سیاهچاله در کهکشان ام٨٧ منجر شد در یک مجله تخصصی اخترفیزیک منتشر شده است.

در این پژوهش مجموعه‌ای از تلسکوپ‌های رادیویی، که گستره‌ای از امواج را رصد می‌کنند به کار گرفته شدند.

اخترشناسان با استفاده از مجموعه تلسکوپ‌های رادیویی با بشقاب‌های بزرگی که در قالب “آرایه” قرار گرفته امواج رادیویی منتشرشده از اجرام آسمانی را مطالعه می‌کنند.

نخستین عکس از یک سیاهچاله فضایی در تاریخ بشر منتشر شد

این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است.
این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است.

به گزارش رادیوفردا دانشمندان روز چهارشنبه ۲۱ فروردین نخستین عکس در تاریخ بشر را که از یک سیاهچاله فضایی گرفته شده است منتشر کردند. این تصویر، گرمای سوزان و حاشیه نیمه تاریک سیاهچاله را که در آن اشعه نور هم خم بر می‌دارند به خوبی نشان می‌دهد.پژوهشگران با استفاده از داده‌های هشت تلسکوپ در نقاط مختلف جهان این تصویر را تکمیل کرده‌اند.شپرد دولمن، یکی از پژوهشگران این طرح از دانشگاه هاروارد، گفت: «ما پدیده‌ای را دیده‌ایم که تاکنون تصور می‌شد دیدن آن غیرممکن است».این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است. فاصله هر سال نوری ۹.۵ تریلیون کیلومتر است.برخلاف سیاهچاله‌های کوچک که محصول افول ستارگان هستند منشاء و نحوه شکل‌گیری سیاهچاله‌های عظیم هنوز کشف نشده است. غلطت این سیاهچاله‌ها که معمولا در مرکز کهکشان‌ها از جمله کهکشان راه شیری قرار دارند به حدی است که هیچ چیزی حتی نور از قدرت جاذبه آنها در امان نیست.حدود سه سال پیش اخترشناسان با استفاده از یک سیستم بسیار پیچیده و بزرگ همان‌طور که آلبرت انیشتین پیش‌بینی کرده بود توانستند صدای ادغام دو سیاهچاله کوچکتر و خلق یک موج جاذبه را رصد کنند.این عکس که حدود دو سال پیش پیش تهیه شده و در ژورنال اخترفیزیکی منتشر شده است تصویر رصد شده از همین رخداد است.دانشمندانی که در این پژوهش دخیل نبوده‌اند می‌گویند این دستاورد علمی همچون کشف موج جاذبه (گرانشی) لایق دریافت جایزه نوبل است.جسیکا دمپسی، از رصدخانه هاوایی و یکی دیگر از پژوهشگران این طرح، گفت با وجودی که بخش اعظم آنچه که در اطراف یک سیاهچاله وجود دارد نابود می‌شود و هرگز نمی‌توان آنها را دید این تصویر بی‌سابقه توده‌های گاز و غبار در فاصله دورتر از نیروی جاذبه سیاهچاله را ثبت کرده که میلیون‌ها سال بعد، از کره زمین قابل مشاهده بودند.او افزود این تصویر که طی چهار روز و در بهترین شرایط جوی در سراسر کره زمین و مناسبت‌ترین موقعیت تمامی ستارگان ثبت شده فرضیه نسبت انیشتین را تایید می‌کند.جسیکا دمپسی گفت: «این سیاهچاله به شکل دایره است ولی یک سوی آن نور بیشتری دارد چون این نور در حال رسیدن به کره زمین است».

گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ ک.ر