چهارشنبه , ۱۸ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » سیاسی » مکرون به روحانی: رژیم ایران از تشدید تنش در منطقه خودداری کند

مکرون به روحانی: رژیم ایران از تشدید تنش در منطقه خودداری کند

یک روز پس از قرار گرفتن سپاه پاسداران ایران در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا، حسن روحانی با همتای فرانسوی خود گفت‌وگو کرد. در این تماس تلفنی مکرون خواستار آزادی نسرین ستوده و پرهیز ایران از تشدید تنش در منطقه شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری ایران، حسن روحانی شامگاه سه‌شنبه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) در تماس تلفنی با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود با وی، درباره “مهمترین مسایل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی” گفت وگو و تبادل نظر کرد.

این تماس تلفنی یک روز پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در اقدامی رسمی، سپاه پاسداران ایران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار  داد. رئیس جمهور آمریکا در بیانیه خود گفته سپاه پاسداران “ابزار اصلی حکومت ایران برای هدایت و اجرای کارزار تروریسم بین‌المللی” است.

چنین اقدامی به دولت آمریکا اجازه می‌دهد که علیه سپاه پاسداران و فرماندهان و اعضا و نیز پشتیبانان آن مجازات‌هایی اعمال کند. این مجازاتها از جمله می‌تواند شامل تحریم‌های مالی، منع صدور روادید، مسدود کردن دارایی‌های آنها در خارج و پیگرد قانونی حامیان داخلی و خارجی سپاه پاسداران باشد.

با توجه به مناسبات خصمانه میان ایران و آمریکا، برخی ناظران نگران آنند که اقدام ترامپ در قراردادن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی،‌ به تشدید تنش میان دو کشور و به تدریج به تصادم‌ و درگیری و جنگ تمام‌عیار منجر شود.

بنابر گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی در تماس تلفنی خود با امانوئل مکرون اقدام آمریکا در قبال سپاه را “حرکتی بسیار تحریک‌آمیز، خطرناک و بی‌سابقه در روابط بین‌الملل” خوانده است.

روحانی هم‌چنین گفته: «اگر فداکاری سپاه نبود امروز دستکم دو کشور منطقه تحت کنترل داعش بود و این نیروها با فداکاری و تلاش خود ضربه مهلکی به گروهک‌های تروریستی در منطقه وارد کردند.»

اشاره حسن روحانی به کشور عراق و سوریه است که ایران مدعی مبارزه با داعش در این دو کشور است. داعش در سال ۲۰۱۴ در عراق و با مشارکت عمده افسران اطلاعاتی و نظامی صدام حسین که در  دوره نخست‌وزیر نوری مالکی و سیاست افراطی او علیه سنی‌ها  منزوی شده بودند، تشکیل شد.

چندی پس از شکل‌گیری داعش و تهاجم آن به چند شهر عراق، یک ائتلاف بین‌المللی متشکل از دهها کشور جهان به رهبری آمریکا برای مقابله با داعش تشکیل شد. این ائتلاف در سال ۲۰۱۷ در عراق و  اخیرا نیز در سوریه تمام متصرفات این گروه را از دست شبه‌نظامیان آن پس گرفت. ایران عضو این ائتلاف نبود اما در سال‌های گذشته تبلیغات وسیعی در رسانه‌های حکومتی درباره مبارزه نیروهای ایرانی با داعش منتشر می‌شد.

مکرون خواستار آزادی ستوده شد

بنابرگزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، امانوئل مکرون در این تماس تلفنی اعلام کرده که فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی “به طور جدی تعهدات خود را برای اجرای تمام مفاد برجام دنبال می‌کنند”.

مکرون گفته است: «فرانسه با دقت تحولات منطقه را دنبال می‌کند و تمام سعی و تلاش خود را بکار می‌گیرد تا منافع ایران از توافق برجام حفظ و تامین شود و سازوکار مالی تدوین شده، نشان‌دهنده اراده اروپا برای حفظ برجام است.»

در گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری اشاره‌ای به این نشده که امانوئل مکرون چه واکنشی نسبت به قرارگرفتن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی وزارت خارجه آمریکا نشان داده است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از دفتر رئیس جمهور فرانسه گزارش داده، مکرون از همتای خود خواسته است که “ایران از هر اقدامی که به تشدید تنش در منطقه منجر شود، خودداری کند”.

رئیس جمهور فرانسه هم‌چنین با دولت و ملت ایران و به ویژه خانواده قربانیان سیل ابراز هم‌دردی گفته که کشورش تصمیم دارد کمک‌های بشردوستانه‌ی را برای یاری سیل زدگان ارسال کند.

افزون بر آن، رئیس جمهور فرانسه در گفت‌وگوی خود با حسن روحانی، خواستار آزادی نسرین ستوده وکیل زندانی در ایران شده است. اما در گزارش “پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری” اشاره‌ای به این موضوع نشده است.

دفتر امانوئل مکرون هم‌چنین اعلام کرده که رئیس جمهور فرانسه در گفت‌وگوی تلفنی با حسن روحانی، نگرانی خود را نسبت به وضعیت خانم ستوده به وی ابلاغ کرده است.

ماه گذشته (۷ مارس ۲۰۱۹) و در آستانه روز جهانی زن، رئیس جمهور فرانسه در اقدامی نمادین نسرین ستوده را به عضویت یک کمیته مشورتی “جی ٧” درآورد. این کمیته در حوزه‌هایی مانند مبارزه با خشونت علیه زنان، ترویج تحصیل دختران و کارآفرینی زنان، برای رهبران هفت کشور صنعتی جهان مشورت می‌دهد.

نسرین ستوده روز ۲۳ خرداد ۹۷ در منزلش بازداشت شد و از آن زمان در زندان اوین به‌سر می‌برد. خانم ستوده برپایه چندین اتهام  به ۳۳ سال زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده است. اتهام‌های اقامه شده عموما به حوزه کاری او به عنوان وکیل مدافع و عضویتش در سمن‌های مدنی مانند “کانون مدافعان حقوق بشر”، “لگام”(مبارزه با مجازات اعدام) و “شورای ملی صلح” برمی‌گردد.