سه شنبه , ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » حسن روحانی: هدف گرفتن ایران با تحریم‌ها و تضعیف و اخلال در اقتصاد ایران، پیامدهای فاجعه‌بار برای اروپا به همراه خواهد داشت و باعث جاری شدن سیل مواد مخدر، پناهندگان و گسترش عناصر تروریستی در این قاره خواهد شد.

حسن روحانی: هدف گرفتن ایران با تحریم‌ها و تضعیف و اخلال در اقتصاد ایران، پیامدهای فاجعه‌بار برای اروپا به همراه خواهد داشت و باعث جاری شدن سیل مواد مخدر، پناهندگان و گسترش عناصر تروریستی در این قاره خواهد شد.

 

روحانی در یک سخنرانی در دومین کنفرانس روسای مجالس ایران، پاکستان، ترکیه، چین، روسیه و افغانستان (چالش‌های تروریسم و ارتباطات درون منطقه‌ای) برای مقابله با تروریسم گفت: “من به کسانی که تحریم‌ها را تحمیل می‌کنند هشدار می‌دهم که اگر توانایی ایران برای مبارزه با مواد مخدر و تروریسم تحت تأثیر قرار بگیرد، شما از تهدید مواد مخدر، پناه‌جویان، بمب‌ها و تروریسم در امان نخواهید ماند” .

این سخنان روحانی مشابه لحن بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در طول جنگ داخلی این کشور است که پیش‌بینی کرد که اتحاد و ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج‌فارس با غرب برای تغییر  نظام در دمشق، منجر به هرج‌ومرج و آوار پناه‌جویان در سواحل اتحادیه اروپا خواهد شد و باعث می‌شود که تروریست‌ها در شهرهای اروپایی به شکلی ویرانگر وارد شوند. پیش‌بینی که درواقع بخش اعظم آن صحیح از آب درآمد. البته ایالات‌متحده و بریتانیا، سوریه و روسیه را متهم به “استفاده ابزاری” از بحران پناهندگان کردند، که احتمالاً اکنون نیز بدون شک تهران را متهم به انجام این کار خواهند نمود.

روحانی نقش ایران در مبارزه با تروریسم را بر مورد تأکید قرار داده، که موضوعی است که به گفته تیلر داردن تحلیلگر مسائل خاورمیانه به‌ندرت در گوش‌های ناشنوا غرب شنیده می‌شود.

وی گفت: “ما در مبارزه با تروریسم مصمم هستیم … صدها نیروی ارزشمند را قربانی کرده و سالانه میلیون‌ها دلار خرج می‌کنیم.”

روحانی افزود: “ما انتظار نداریم که غرب سهم خود را پرداخت کند، اما باید بدانند که تحریم‌ها به ظرفیت ایران برای مبارزه با مواد مخدر و تروریسم آسیب می‌رسانند.”

ایران بین افغانستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده تریاک جهان، و پاکستان، مرکز عمده ترانزیت آسیای مرکزی برای تجارت جهانی مواد مخدر است.

روحانی ادامه داد: “ما 800 میلیون دلار برای مبارزه با مواد مخدر صرف می‌کنیم که سلامت ملت‌ها را از شرق اروپا به غرب آمریکا و شمال آفریقا تا غرب آسیا تضمین می‌کند. تصور کنید که در صورت نقص و شکاف در این سد چه فاجعه‌ای رخ خواهد داد.”

آنچه مشخص است این‌که  سخنان رئیس‌جمهور ایران نه‌تنها تهدیدات صرف و یا پوچ نیست، بلکه اطلاعات سازمان ملل متحد که در سال 2014 منتشرشده نشان می‌دهد که در سال 2012 ایران در دوسوم از کل آمار توقیف تریاک و یک‌چهارم موارد توقیف هروئین و مورفین در جهان نقش داشته است.

پیرامون همین پیام، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، جداگانه اظهار داشت که این ایالات‌متحده است که خاورمیانه را بی‌ثبات می‌کند، و این منطقه را با سیل اسلحه مواجه ساخته است.

با توجه به‌احتمال بالای ایجاد بحران پناه‌جویان، به‌ویژه اگر مداخله نظامی آمریکا در پی جنگ اقتصادی این کشور پس از خروج از برجام رخ دهد، پیش‌بینی روحانی به‌راحتی صحیح از آب درمی‌آید. خبرگزاری رویترز در گزارشی اشاره‌کرده است که پس از دور تازه تحریم‌ها، سیل مهاجرت از ایران بعد از فشار اقتصادی ناشی از تحریم آغاز شده است.

بر اساس آمار آژانس مهاجرت سازمان، بیش از 700،000 مهاجر بدون ثبت‌نام و مدارک شناسایی افغان بعد از تحریم‌ها از ایران بازگشته‌اند و رسانه‌های ایرانی گفته‌اند که برخی از افغان‌ها به دنبال ورود به ترکیه برای رسیدن به اروپا هستند.

در همین حال، تهدیدات آمریكا علیه ایران هرروز بیشتر می‌شود. نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران، برایان هوک، در اظهارنظر اخیر خود در مورد برنامه موشکی بالستیک ایران، گفته که “گزینه نظامی” بر روی میز قرار دارد.”

وی گفته: ما با حکومت ایران کاملاً رک و صریح هستیم که اگر منافع ما تهدید شود، حساسیتی در استفاده از نیروی نظامی نخواهیم داشت. من فکر می‌کنم آن‌ها این موضوع را درک می‌کنند. فکر می‌کنم آن‌ها به‌وضوح این مسئله را درک می‌کنند، “.

وی افزود: “بااین‌حال فکر می‌کنم در حال حاضر، اگرچه گزینه نظامی را روی میز داریم، اولویت ما استفاده از تمام ابزارهایی است که به شکل دیپلماتیک در اختیار ما است.”

با توجه به اینکه ایران دارای بیش از 80 میلیون نفر جمعیت است، هرگونه جنگ آینده – که تندروهای ضد ایران در کاخ سفید ازجمله مشاور امنیت ملی سال‌هاست که به دنبال آن هستند – قطعاً موجب تشدید و وخامت غیرقابل‌پیش‌بینی بحران مهاجران و پناهندگان خواهد شد که سواحل اروپا پیش‌ازاین آن را تجربه کرده است