منطقهای که قرار است خلع سلاح شود، عملاً به معنی توقف درگیریها در اطراف ادلب است. این موضوع باعث می شود هرگونه تاثیرگذاری و تجاوز نظامی به غیرنظامیان و نظامیان متوقف شود.
سرویس جهان مشرق – برای اولین بار بعد از پایان نشست سه جانبه اخیر در تهران بین روسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه و در حالی که هیچ تصمیم قطعی در رابطه با یکسره کردن عرصه درگیریها در ادلب ضد گروههای مسلح اتخاذ نکردند، به نظر میرسید که نتایج این نشست به نفع جریانهایی بود که به دولت سوریه و متحدانش فشار وارد میکردند. وقتی نتایج نشست دیروز سوچی منتشر شد، نشان داد که حل و فصل قطعی تحولات در ادلب بر اساس معادله ثابتی در عرصه نظامی و مذاکرات به دست خواهد آمد. رویکرد سیاسی این توافق همانطور که پیشبینی میشد، بر اساس نقاط مشترکی بود که در اغلب مذاکرات و نشستهای طرفهای منطقهای و بینالمللی تاثیر گذار در عرصه سوریه وجود داشت. در عرصه سیاسی طرفین بر ضرورت فعالیت برای تکمیل روند نشستهای آستانه و مذاکرات و بررسی اصلاحات و تعدیل قانون اساسی در این کشور و پایان دادن به چهره نظامی درگیریهای ادلب بعد از هماهنگی با گروههای مسلح معتدل و پایان دادن به موجودیت گروههای تروریستی از طریق راهکارهای ممکن تاکید کردند.

در عرصه میدانی نیز بندهایی از این توافق با دقت و حساسیت کامل تدوین شده است تا بتوانند نتایج تاثیر گذاری بر اوضاع میدانی و نظامی داشته باشد. این موارد را میتوان در نکات زیر برشمرد:
اول: منطقه عاری از سلاح در ادلب و اطراف آن در حومه حماه و حلب و لاذقیه در بخشهایی که گروههای مسلح به عرض 20 کیلومتر کنترل آن را در اختیار دارند، ایجاد می شود. این موضوع پیامدهای زیر را به دنبال دارد:
– مساحت این منطقه عاری از سلاح نصف مساحت ادلب و اطراف آن است که در کنترل گروههای مسلح قرار دارد. چرا که عملا در خارج از محیط پیرامونی این شهر واقع شده است. این موضوع به معنی ایجاد راه حل برای بحران ادلب است. این همان چیزی است که همواره دولت سوریه در تمامی درگیریهای خود با گروههای مسلح به دنبال آن است، یعنی خلع سلاح و خارج کردن عناصر مسلح و تروریست و برقراری سازش با دیگران که در نتیجه این توافق انجام شده است.
بیشتر بخوانید:
– منطقهای که قرار است خلع سلاح شود و به صورت ویژه سلاحهای سنگین از آن خارج شود، عملاً به معنی توقف درگیریها در اطراف ادلب است. این موضوع باعث می شود هرگونه تاثیرگذاری به غیرنظامیان و نظامیان در استانهای حلب و حماه و لاذقیه متوقف شود. به عبارت دیگر این توافق باعث ایجاد امنیت و آتشبس و آرامش فراگیر در بیشتر مناطق شمال سوریه میشود و این موضوع همواره یکی از اهداف ارتش عربی سوریه در تمامی درگیریها است.
دوم: گشتیهای مشترک روسیه و ترکها در تمامی مناطق کاهش تنش که در کنفرانس مطبوعاتی ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان به آن اشاره شده بود، اجرا میشود و تنها مربوط به بخشهای عاری از سلاح نیست. این اقدام نیز میتواند در ابعاد میدانی و نظامی پیامدهای زیر را داشته باشد:
– گسترش و کنترل یگانهای نظارت و امنیت روسیه و ترکیه در تمامی بخشهای استان ادلب که به صورت عملی به معنی از بین بردن قدرت و حاکمیت عناصر مسلح در این مناطق است. این اتفاق حتی اگر در کوتاه مدت به نفع یگان های نظامی روسیه و ترکیه باشد، یک اتفاق استثنایی به شمار میرود که یکی از اهداف دولت سوریه است.
سوم: بر اساس این توافق نقاط نظارت ثابت و متحرک توسط روسیه و ترکیه در مناطق مرزی و داخل مناطق عاری از سلاح تشکیل میشود. این موضوع بخشی از راهکارهای اجرایی تثبیت منطقه عاری از تسلیحات است. همچنین این اقدام برای تضمین آتشبس و آرامش در این منطقه انجام میشود. این اقدام بخشی از فعالیتهای اصلی ارتش عربی سوریه است که قرار بود در صورت آغاز عملیات آزادسازی ادلب آن را انجام دهد.
چهارم: ایجاد خط تماس در منطقه ادلب برای جدا سازی مخالفان معتدل از عوامل تروریستی بخشی از این توافق است. میتوان این بند را بخشی از فعالیتهای اساسی و عملیاتی از توافق آستانه دانست که تأکید دارد گروههای تروریستی باید از سایر گروهها جدا شوند. این موضوع در واقع یکی از مطالبات سوریه و روسیه و ایران بوده است.
پنجم: باز شدن مسیر حلب به لاذقیه و مسیر بینالمللی حلب به حماه: این بند شاید در درجه اول اتفاقی آسان به نظر برسد، اما در ابعاد مختلف میدانی و نظامی و استراتژیک و حتی اداری و رسمی برای دولت سوریه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
بازگشایی دو مسیر مذکور بدان معنی است که منطقه خلع سلاح تا اطراف این دو مسیر کشیده خواهد شد. همچنین باید حاشیه گستردهای برای تامین امنیت و سلامت عابران این مسیر فراهم شود. به عبارت دیگر امنیت و آرامش به بیشتر مناطق جغرافیایی ادلب بزرگ بازخواهد گشت . تامین امنیت در مسیرهای حلب به حماه و حلب به لاذقیه نیازمند اقدامات امنیتی و اداری است .
در پایان باید گفت که میتوان از بندهای این توافق نتیجه گرفت که این اتفاق تحت نظارت و با رسمیت منطقهای و بینالمللی صورت گرفته است.

عملیات نیروهای ارتش در غرب استان دمشق ادامه دارد و هسته های خاموش محاصره شده داعش در منطقه « تلول الصفا» ضربات سنگینی را متحمل شدند.
به گزارش مشرق، آخرین خبرها از جنوب سوریه حاکیست، عملیات نیروهای ارتش در غرب استان دمشق ادامه دارد و هسته های خاموش محاصره شده داعش در منطقه «تلول الصفا» ضربات سنگینی را متحمل شدند.
نیروهای سوری با پشتیبانی جنگنده ها و یگان موشکی و پس از درگیری های سنگین چند ساعته با تروریست های داعش توانستند چند ایستگاه دفاعی را در حومه غربی و مرکزی منطقه ناهموار و کوهستانی «الجروف الصخریه» در محور شمالی منطقه «تلول الصفا» به کنترل دربیاورند.
نیروهای ارتش سوریه عملیاتی را هم در منطقه «الشیخ حسین» در حومه منطقه «جروف الصخریه» انجام دادند و موفق شدند دهها ارتفاع، صخره، تپه سنگی، چاه آب، غار و تونل را از اشغال عناصر تروریستی داعش خارج کنند.
نیروهای سوری در جریان عملیات در این منطقه صعب العبور و کوهستانی چند برکه آب آشامیدنی را هم به کنترل درآوردند؛ در جریان درگیری ها در این محور شماری از عناصر تروریستی داعش کشته و زخمی شدند.
عملیات نیروهای سوری در منطقه ناهموار «جروف الصخریه» به دلیل وجود صدها دره، صخره و غار به کندی پیش می رود و یگان های هوایی، موشکی و توپخانه ای در این محور خط شکن هستند تا راه برای پیشروی یگان های زمینی باز شود.
حملات گسترده جنگندهها، یگانهای موشکی و توپخانهای ارتش سوریه منجر به انهدام چندین پایگاه و مقر عناصر تروریستی شده است و شماری از تک تیراندازهای داعش هم در این حملات به هلاکت رسیدند.
به گفته منابع میدانی، موضع گیری تک تیراندازهای داعش در غارها و صخرهها هم عاملی مهمی است که منجر به کاهش سرعت پیشروی نیروهای ارتش سوریه در منطقه «جروف الصخریه» شده است.
از محور جنوبی منطقه تلول الصفا خبر می رسد، تروریست های داعش در روزهای گذشته در چندین مرحله حملاتی را علیه نیروهای ارتش سوریه انجام دادند اما با واکنش قطع روبه رو شدند و ناکام ماندند.
به گزارش مشرق، عناصر تروریستی در این محور تلاش می کنند نیروهای سوری را عقب برانند تا محاصره شکسته شود و راهی برای فرار آنان به منطقه التنف (پایگاه نیروهای آمریکایی) در جنوب استان حمص و مرزهای مشترک با عراق باز شود.