چهارشنبه , ۱۸ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » ۳ توافق در باره کشتی‌های چینی در آب‌های ایران

۳ توافق در باره کشتی‌های چینی در آب‌های ایران

مدتی است که حضور صیادان چینی در آب های ایران خبر ساز شده و هر از گاهی هم پاسخ هایی متناقض از سوی مسئولان شنیده می شود، ابتدا رئیس سازمان شیلات کشور آن را تکذیب کرد اما معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریا نوردی به صراحت اذعان کرد که این شناورهای صیادی در آب های ایران حضور دارند. سرانجام هم این صدای صیادان ایرانی بود که به جایی نرسید.

به گزارش روزنامه خراسان، به تازگی اما همین ماجرا سراز شبکه های اجتماعی در آورده و همین امر این فضا را زنده کرده که ممکن است بالاخره اعتراضات ماهیگیران جنوب به نتیجه برسد به خصوص آن که به نظر می رسد پیگیری های نمایندگان مجلس هم بی حاصل نبوده و قراراست با افزایش نظارت ها و البته دو راهکار تایید شده دیگر که قرار است طی روزهای آینده اجرا شود مشکل به وجود آمده برای ماهیگیران ایرانی حل شود. در این خصوص به دنبال اعتراضات ماهیگیران ایرانی طی روزهای اخیر فیلمی در فضای مجازی دست به دست می شود که در آن زمانی که صیادان بندری در استان هرمزگان درحال ماهیگیری هستند توسط چینی هایی که در یک کشتی با اسم ایرانی حضور دارند مورد حمله قرار می گیرند و به سمت آن ها منور شلیک می شود وحتی تورهای صیادان ایرانی پاره می شود به نحوی که ناچار به فرار از آب های ایران می شوند. از سوی دیگر طرح این ماجرا در برنامه خندوانه و ورود رامبد جوان ماجرا را بیشتر خبری کرد. به خصوص این که پاسخ های مهمان تلفنی رامبد جوان که معاون وزیر جهاد کشاورزی بود نتوانست افکار عمومی را قانع کند.

حضور صیادان چینی در آب های ایران صحت دارد

اما پیگیری های خراسان از یکی از نمایندگان مردم بندرعباس در مجلس از اتخاذ راهکارهایی حکایت دارد که اجرایی شدن آن ها می تواند مشکل ماهیگیران ایرانی را برطرف کند. احمد مرادی ضمن تایید اعتراضات ماهیگیران ایرانی گفت: در این خصوص مسئولان خودشان تایید کرده اند که این ماجرا وجود دارد درحالی که قبلا کاملا منکر این قضیه بودند.
بنابراین ما هم طرح سوال از وزیر جهاد کشاورزی را مطرح کرده ایم و قرار است محمود حجتی برای پاسخ گویی به مجلس بیاید.

وی افزود: متاسفانه این کشتی ها سوختشان را یارانه ای می گیرند ولی صیدشان را تحویل نمی دهند و ضربه شدیدی هم به صیادهای ایرانی وارد کرده اند . در این خصوص اعتراض ماهیگیران ایرانی وارد است . این نماینده مجلس با تاکید بر این که از ابتدا هم قرار بوده ماهیگیران چینی فقط در عمق 200 متری صیادی کنند، افزود: متاسفانه بر عملکرد آن ها نظارتی صورت نمی گرفته و چون برای آن ها به صرفه نبوده است آن ها به محدوده صید سنتی وارد شده اند. وی گفت: علاوه بر این طبق قراردادی که این کشتی ها داشته اند باید تمام خدمه آن ها ایرانی باشند اما بیش از 90 درصد آن ها چینی، تایلندی یا کره ای هستند .

مرادی خاطر نشان کرد: با پیگیری های نمایندگان مجلس قرار شده است از این پس نماینده ای از صیادهای سنتی به عنوان ناظر در این کشتی ها حضور داشته باشد ، به تدریج ملوان های خارجی حذف و ایرانی ها جایگزین آن ها شوند و همچنین با نظارت شیلات آن ها نباید از عمق 200 متر خارج شوند. وی گفت: قرار است این اقدامات طی 10 روز آینده اجرا شود.

باز هم رسانه‌ها مقصر شناخته شدند و برخی از مردم، غرض ورز؛

به رغم آنکه پس از سال‌ها تکذیب، معاون بندری و مناطق ویژه اقتصادی سازمان بنادر کشورمان حضور کشتی‌های چینی در آب‌های ساحلی کشورمان در جنوب را تایید کرد و از اعطای مجوز بلند مدت به ایشان پرده برداشت، جمعی از دیگر مسئولان روایت وارونه‌ای از این ماجرا ارائه می‌دهند.

کشتی‌های چینی در آب‌های جنوبی کشورمان به صید ترال مشغولند، اما چینی نیستند و ایرانی به شمار می‌آیند؛ این چکیده استدلال مسئولان درباره موضوعی است که حاشیه‌های زیادی آفریده و به شدت نگران کننده است.
به گزارش «تابناک»، به رغم آنکه پس از سال‌ها تکذیب، معاون بندری و مناطق ویژه اقتصادی سازمان بنادر کشورمان حضور کشتی‌های چینی در آب‌های ساحلی کشورمان در جنوب را تایید کرد و از اعطای مجوز بلند مدت به ایشان پرده برداشت، جمعی از دیگر مسئولان روایت وارونه‌ای از این ماجرا ارائه می‌دهند.
آن گونه که فریدون همتی، استاندار هرمزگان به ایسنا می‌گوید، «واگذاری مجوز صید به شناور‌های چینی کذب است» و «متأسفانه برخی از رسانه‌ها و افراد به دلیل عدم آشنایی کامل با نحوه فعالیت این شناورها، با استفاده از شایعات این موضوع را دستاویزی برای تحریک افکار عمومی قرار داده‌اند؛ برخلاف آنچه در گوشه و کنار از مراجع و منابع غیررسمی به گوش می‌رسد، هیچ‌گونه مجوز صید به چینی‌ها در آب‌های عمان و خلیج‌فارس واگذار نشده است.».
اما ماجرا از چه قرار است؟ همتی در این خصوص می‌گوید: «طبق بررسی‌های دقیق صورت گرفته و استعلام از سازمان شیلات ایران، مجوز‌هایی برای صید در اعماق ۲۰۰ متری به تعدادی از افراد با تابعیت ایرانی واگذارشده که این افراد به دلیل عدم در اختیار داشتن تجهیزات و امکانات لازم و پیشرفته برای صید در این عمق، اقدام به اجاره شناور‌های پیشرفته از کشور چین کرده‌اند که این شناور‌ها نیز به‌تبع آن نیروی انسانی لازم و آموزش‌دیده را به همراه خود آورده‌اند.»
بدین ترتیب متوجه می‌شویم که هم شناور‌های چینی در آب‌های جنوبی کشورمان حضور دارند، هم به صید ترال و جاروکشی اعماق دریا مشغولند و هم پرسنل و نیرو‌های شاغل در آن‌ها از اتباع چین هستند، اما پای اجاره این شناورها، آن هم توسط اتباع کشورمان در میان است. شیوه‌ای جذاب برای تکذیب ماجرا که در حقیقت تایید تمام و کمال ماجراست!
البته همتی چند نکته دیگر نیز به تایید و تکذیبش اضافه کرده و می‌گوید: «طبق مجوز واگذارشده، شناور‌های مذکور حق ندارند در فاصله زیر ۱۲ مایلی از ساحل فعالیت صیادی داشته باشند» و «استاندار هرمزگان آمادگی واگذاری تسهیلات ارزان‌قیمت به افراد متقاضی خرید شناور‌های مجهز برای صید در آب‌های دور را دارد» و همچنین «هم‌زمان با این طرح باید نسبت به آموزش و تربیت نیروی متخصص برای کاربر روی این شناور‌ها نیز اقدام کنیم تا دیگر شاهد استخدام کارگران و ملوانان خارجی برای کار روی شناور‌های مدنظر نباشیم.»
البته استاندار هرمزگان تنها مقام مسئولی نیست که کوشیده برخلاف امثال نمایندگان شورای شهر بندرعباس و بسیاری از مردم جنوب، واگذاری مجوز بلند مدت صید ترال به چینی‌ها را تکذیب کند و علاوه بر وی، حسن صالحی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات هم در ارتباط تلفنی با برنامه خندوانه (باورکنید پای اشتباه در ماین نیست و معاون وزیر در گفتگو با رامبد جوان صدور مجوز صید ترال برای چینی‌ها را تکذیب کرده؟!) حرف‌های مشابهی مطرح کرد.
او به مجری یکی از برنامه‌های مشهور سرگرمی این روز‌های تلویزیون کشورمان از ضرورت صید در اعماق آب‌های فراساحل، در محدوده مشترک میان کشورمان و عمان گفت و تاکید کرد شناور‌های فعال در این عرصه، همه ثبت در شرکت‌های داخلی کشورمان هستند و تنها شماری از متخصصان خارجی در آن به کار گرفته شده‌اند و بس.
این مقام مسئول در ادامه بر مزایای فراوان این صید، از جمله بی نیازی به واردات پودر ماهی اشاره کرد و افزود این صید هیچ تداخلی با فعالیت صیادان ایرانی ندارد، تخلف این شناور‌ها مدام در حال رصد و پایش است و حتی در مواردی به دلیل تکرار تخلف، با متخلفان برخورد‌هایی هم صورت گرفته است. برخورد‌هایی که وی یکی از انواعش را لغو پروانه فعالیت شناور ذکر کرده است.
بدین ترتیب مشخص می‌شود که نه تنها سالهاست که شناور‌های چینی در آب‌های جنوبی کشورمان به جاروب کشی کف دریا مشغولند، که فعالیت شان به صید فانوس ماهی‌ها و اساسا هیچ صید خاصی منحصر نیست و علاوه بر آن، شمار تخلفاتشان آنقدر زیاد بوده که به برخورد قانونی با ایشان هم منجر شده است. واقعیت‌هایی که لا به لای سخنان مسئولان خودنمایی می‌کند، اما به رغم آن‌ها تاکید اصلی ایشان بر این موضوع است که همه چیز کذب است!
تکذیب‌هایی که نمی‌توانند ابهامات فراوان پیرامون فعالیت چندین ساله کشتی‌های صیادی چینی در آب‌های جنوبی کشورمان را توضیح دهند و از این رو ترجیح بر این قرار گرفته که تهمت شایعه پراکنی به رسانه‌ها و غرض ورزی به برخی مردم چسبانده شود. شیوه‌ای قدیمی که بار‌ها و بار‌ها برای لاپوشانی حقایق در کشورمان به کار بسته شده و ظاهرا هنوز نیز کاراست!