روایتی دیگر از خنجر تاریخی روسها بر پشت ایران؛
به گزارش «تابناک»؛ به نظر می رسد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه عزم خود برای تضعیف نفوذ ایران در سوریه را جزم کرده است؛ در همین راستا، پس از توافقاتی که مسکو با تل آویو برای عقب راندن نیروهای محور مقاومت از جنوب و جنوب غرب سوریه داشته است، این بار تزارها با همسایه شمالی ایران یعنی ترکیه وارد مذاکره و توافق شده اند تا دست ایران را از شمال سوریه نیز کوتاه کنند!
این توافق جدید، به شهر تل رفعت در شمال استان حلب مربوط می شود؛ جایی که به گفته رسانه های سوری، روسیه و ترکیه توافق کرده اند که نیروهای کرد سوری، نیروهای ایرانی و ارتش سوریه از شهر تل رفعت در شمال استان حلب بیرون رانده و نیروی مشترکی از نظامیان روسیه و ترکیه تا برگزاری انتخابات محلی در تل رفعت مستقر شوند.
در نشستی که 23 خرداد بین مسئولان تل رفعت با نیروهای ترکیه در شهر اعزاز برگزار شد، دو طرف برای بازگشت آواره ها به این شهر توافق کردند.
در همین رابطه، پایگاه خبری «عنب بلدی» وابسته به مخالفان سوریه به نقل از یکی از مسئولان شرکت کننده در این نشست اعلام کرد: توافق تل رفعت با توافق منبج که هنوز جزئیات آن مشخص نشده، متفاوت است.
این پایگاه مخالفان سوری افزود: ترکیه به ما اطمینان داده که ارتش سوریه و نیروهای هم پیمان از تل رفعت خارج می شوند و نیروهای ترکیه و روسیه جای آن ها را می گیرند.
توافق واگذاری شهر «تل رفعت» به ترکیه را باید توافقی بیسابقه در تاریخ هشت ساله بحران سوریه دانست که میتواند نقطه آغازین دوره جدیدی از همکاری روسیه و ترکیه در سوریه باشد.
در همین رابطه باید به نکات زیر اشاره کرد؛
- در حال حاضر نیروهای نظامی سوری نزدیک به جبهه مقاومت به ویژه یگانهای نظامی محلی شهرهای شیعهنشین «نبل»، «الزهراء» و «السفیرة» و گروههایی مانند «لواء الباقر» و «فوج النیرب» در کنار شبه نظامیان کُرد وابسته به ائتلاف سوریه دموکراتیک، اداره شهر تل رفعت و حومه آن را بر عهده دارند.
- بر پایه این توافق که هنوز جزئیات آن بیان نشده است، روسیه تعهد داده که نیروهای جبهه مقاومت، شبه نظامیان کُرد و نظامیان دفاع الوطنی وفادار به دمشق از تل رفعت خارج شده و در مقابل ترکیه نیز تعهد میدهد نظامیان ارتش آزاد وارد این شهر و مناطق اطراف نشوند.
- در مقابل، نیروهای نظامی ترکیه و روسیه مسئولیت دفاع از شهر و منطقه و برقراری موقت امنیت را بر عهده خواهند داشت. همزمان شهروندان محلی که طی سه سال اخیر توسط روسیه به عنوان بازوهای اجرایی امنیت شهری در تل رفعت را بر عهده داشتند، ساختار اولیه پلیس محلی تل رفعت را تشکیل داده و تشکیلات گسترده به نام «پلیس آزاد» که در واقع نیروی انتظامی سازماندهی شده توسط ترکیه در مناطق شمال استان حلب (دو منطقه درع الفرات و غضن الزیتون) با ورود به شهر، تل رفعت را از نظر اداری و انتظامی به قلمرو درع الفرات (سپر فرات) و غصن الزیتون (شاخه زیتون) ضمیمه میکنند.
- همچنین مقرر شده، مانند نظام اداری مستقر در مناطق تحت سیطره معارضین سوری، انتخابات شورای شهر و محله برگزار شده و هر شهر توسط شوراهای محلی آن به صورت خودگردان و زیر نظر دولت موقت معارضین (مستقر در ترکیه) اداره شود! ضمن اینکه ایستگاههای بازرسی و امنیتی ارتشهای ترکیه و روسیه طی دو روز آینده در اطراف شهرها و روستاهای این منطقه فعال شود.
- بخش پایانی توافق مسکو و آنکارا بر سر تل رفعت به مسأله آوارگان این شهر برمیگردد. طبق توافق صورت گرفته، مقرر شد تا از هفته آینده آوارگان تل رفعت و مناطق همجوار تدریجی به شهر و خانه خود بازگردند. گزارشها حاکی است که هماکنون در شمال استان حلب به ویژه منطقه اعزاز و پایانه مرزی باب السلامه، نامنویسی از آوارگان تل رفعت برای بازگشت به شهر خود آغاز شده است.
شهر تل رفعت و مناطق اطراف آن مانند منغ، مرعناز، شیخ عیسی، عین دقنة و… تا سال 2015 تحت سیطره ارتش آزاد و معارضین سوری بود. تل رفعت به عنوان نزدیکترین شهر بزرگ شمال حلب به مرکز استان، مقر مرکزی گروه تروریستی «جیش الثوار» وابسته به ارتش آزاد بود که در سال 2015 در یک چرخش آشکار، از ارتش آزاد جدا و به ائتلاف تازه تأسیس سوریه دموکراتیک به محوریت تجزیهطلبان کُرد ملحق شد.
ذکر این مهم لازم است، روس ها در چند روز گذشته نیز اتحادی را با عربستان برای مقابله با ایران در زمینه افزایش تولید نفت به وجود آورد. آنچه واضح است این که ضعف اصلی روسیه این است که تلاش می کند در آن واحد با همه دوست باشد؛ هرچند این شیوه تا کنون موفق بوده، بسیاری از رویه های آن اشتباه است.