جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » واشینگتن: پیروزی صدر و تحریم‌های جدید آغاز شکست تهران است (بخش 1)

واشینگتن: پیروزی صدر و تحریم‌های جدید آغاز شکست تهران است (بخش 1)

یالات متحده آمریکا تصمیم گرفته که برای مقابله با رژیم ایران، از سه محور وارد عمل شود اول اعمال تحریم‌های جدید، دوم حمایت از هم‌پیمانانش و سوم پاسخ به همه تحرکات ایران در هر جای منطقه و بشکل قاطع.

طی روزهای گذشته روشن بود که دولت دونالد ترامپ تصمیم گرفته که مسئله رویارویی با رژیم تهران را سرعت ببخشد، او طی ماههای گذشته از برخورد شرکای اروپائیش نآمید شده بود وی برغم ملاقات‌های مکرر با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و دیگر رهبران اروپایی، نتوانست آنها را برای عملی کردن خواسته‌های خود برای اجرای تعدیل توافق اتمی قانع کند اروپایی‌ها نتوانستند برای مسئله موشک‌های بالستیک ایران و دخالت‌های این کشور در امور منطقه و حمایت تهران از تروریسم راه‌حلی بیابند و موضع آنها در قبال ایران ضعیف باقی ماند.

بازنگری در کل پرونده اتمی ایران

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در گفتگو با العربیه گفت: «هدف اصلی اداره ترامپ در رابطه با پرونده اتمی ایران ین است که این پرونده را به طور کامل بازنگری کند و با رفتار خصمانه ایران در منطقه مقابله و رژیم تهران را مجبور کند تا رفتار خود در منطقه را تغییر دهد».

این اظهارات حکایت از عزم قوی و «یکجانبه» آمریکایی‌ها برای مقابله با مشکل ایران دارد.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: «معاهده هسته‌ای با این امید رفتار و اقدامات خصمانه ایران در بخش‌های مختلف تغییر یابد، مورد تأیید آمریکا واقع شد اما این تغییر اتفاق نیفتاد».

وی افزود: «رفتارهای ایران پس تاز توافق اتمی گستاخانه‌تر شد و اعمال و اقدامات ایران خصمانه‌تر شد ایران بیش از گذشته منافع را تهدید می‌کند و از توافق اتمی پوششی برای ادامه رفتارهای خصمانه‌اش استفاده کرد».

دونالد ترامپ از زمانی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود، توافق اتمی با ایران را «بسیار بد» می‌دانست او نسبت به میلیاردها دلار که در زمان اوباما به ایران فرستاده شد اعتراض کرده و آن اقدامی اشتباه می‌دانست به همین دلیل بارها از خارج شدن از توافق اتمی با ایران سخن گفته بود .

دونالد ترامپ از اینکه ایران همه این میلیارد‌ها اموال را صرف حمایت از رژیم اسد و نیز جنگ‌ و توسعه طلبی در سوریه، عراق، یمن و لبنان هزینه کرده و با آن اموال برای مسلح کردن شبه نظامیان حوثی به موشک بالستیک تا برای شلیک به سعودی و حمله به کشتی‌های تجاری در آب‌های بین المللی برای وبرهم زدن ثبات و امنیت منطقه استفاده کرده است، به شدت عصبانی است.

پس از نآمیدی از اروپایی‌ها و عدم تغییر رفتار ایران دونالد ترامپ به این نتیجه رسید که کسی نمی‌تواند جلوی رژیم ایران را بگیرد بنابرین او استراتژی خود را برای مقابله با تهران طراحی کرد و در اولین گام از توافق اتمی خارج شد تا به این وسیله گام‌های بعدی را بردارد.

سرعت بخشیدن به تحریم‌ها علیه ایران

در چند روز گذشته علائم طرح‌های آمریکا کم کم نمایات شد این طرح‌ها عمدتا برای اعمال تحریم دوباره به تهران، طبق یک مدت زمان محدود که از ماه مه جاری شروع و تا شش ماه آینده ادامه خواهد داشت، اما آنچه وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد تحریم‌های جدید و متفاوت که سریع‌تر و قاطعانه‌ترند.

وزارت خزانه داری ایالات متحده در اولین گام اعلام کرد که با همکاری دولت امارات متحده عربی، عملیات یک شبکه پولشویی متعلق به نیروی قدس سپاه پاسداران را با شکست مواجه کردند. وزارت خزانه داری ایالات متحده پس از آن رئیس بانک مرکزی ایران و یکی از همکارانش را در لیست تحریم‌ها قرار داد. خزانداری همچنین یکی از مقامات ارشد عراقی که با حزب الله لبنان و سپاه پاسداران در قاچاق پول به سپاه پاسداران ایران کمک کرده بودند را در لیست تحریم ها قرار داد.

در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است که تحریم‌ها از ۷ ماه اوت شروع خواهد شد. این تحریم‌ها شامل خرید و فروش دلار نیز خواهد شد. وزارت تاکید کرد تا ۵ ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ کسانی که با بانک مرکزی ایران معامله می‌کنند، مورد مجازات و تحریم‌های آمریکا قرار خواهد گرفت.

ترامپ می‌خواهد تحریم‌های قبل از توافق اتمی یعنی قبل از سال ۲۰۱۵ را دو باره علیه رژیم جمهوری اسلامی ایران باز گرداند.

در سال ۲۰۱۵ رژیم ایران از تحریم‎های مالی، نفتی بین المللی رنج می برد، ارز ایران به شدت سقوط کرد و اقتصاد ایران با تورم بی سابقه‌ای مواجه شد. حالا ترامپ از اروپایی‌ها می خواهد یکی از دو گزینه را انتخاب کنند یا آنها مجبور شوند با ایران کنار بیایند و یا برای پایان دادن به «مشکل ایران» به ترامپ بپیوندند.

قطع پای ایران از عراق، سوریه و لبنان

طرح دوم ترامپ بستن راه ایران که از بغداد آغاز می شود و به دمشق و سپس بیروت ادامه دارد رئیس جمهوری آمریکا می خواهد ایران را در مرزهایش متوقف کند. ترامپ در ۱۳ ماه مه در تویتی نوشت:«رفتارهای زشت ایران که همزمان با توافق اتمی بود، را به یاد می‌آورید؟».

وی ادامه داشت:«آنها با هر وسیله‌ای تلاش می کردند که بر خاورمیانه مسلط شوند اما اکنون دیگر قادر نخواهند بود».

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت:«ما چوباره پیمان‌های سنتی که با کشورهای منطقه داشتیم را تجدید می کنیم و این اتحاد و همپیمانی با شرکای سنتی خود اساس مقابله با ایران و ایجاد توازن قدرت در منطقه برای مقابله با ایران خواهد بود».

این به این معناست که ایالات متحده آمریکا بار دیگر به همکاری با همپیمانان قدیمی و تاریخی خود روی آورده است. واشینگتن اکنون با پادشاهی سعودی، امارات متحده عربی و دیگر کشورهای عربی برای رویارویی با ایران همکاری بسیار نزدیکی دارد.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفته است که واشینگتن می‌خواهد یقین پیدا کند که حزب الله لبنان و ایران نخواهند توانست در سوریه باقی بمانند.

ند و یا برای پایان دادن به «مشکل ایران» به ترامپ بپیوندند.