منابع آگاه میگویند مقامهای آمریکا و اروپا با تنبیه ایران در صورت ساخت موشکهای قارهپیما به عنوان بخشی از پیشنویس «توافق مکمل» برجام توافق کردهاند. یک مقام آمریکایی گفت: دولت ترامپ میخواهد ایران برد زرادخانه موشک بالستیک خود را به ۳۰۰ کیلومتر یا پایینتر از آن محدود کند.
به نوشته فارس، منابع آگاه به مذاکرات آمریکا-اروپا در خصوص برجام به فایننشالتایمز گفتهاند مقامهای دو طرف با تنبیه ایران در صورت ساخت موشکهای قارهپیما به عنوان بخشی از پیشنویس «توافق مکمل» برجام توافق کردهاند.
یک منبع گفت: «ایران، موشک قارهپیما ندارد و این کشور علناً اعلام کرده که به دنبال آن نخواهد بود. ما میخواهیم آنها را به این متعهد کنیم.»
اما یک مقام ارشد دولت آمریکا به فایننشالتایمز گفته دولت ترامپ به دنبال آن است تا از طریق یک طرح جداگانه و تکمیلی محدودیتهای بیشتری علیه طیف گستردهتری از موشکهای بالستیک ایران در نظر گرفته شود. جزئیات این طرح هنوز علیرغم «توافقات گسترده» میان طرفین هنوز مشخص نشده است.
دولت آمریکا میخواهد در طرح دوم به مابقی توانمندیهای موشکی ایران پرداخته شده و موشکهای بالستیک با برد کوتاهتر ایران هدف گرفته شوند.
مقام آمریکایی گفت دولت ترامپ میخواهد ایران برد زرادخانه موشک بالستیک خود را به 300 کیلومتر یا پایینتر از آن محدود کند.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رویترز به نقل از 6 منبع اروپایی گزارش داد که قدرت های اروپایی طرح خود برای حفظ برجام را هفته آینده به واشنگتن ارائه خواهند کرد؛ اما در عین حال تلاشی را برای حفظ روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران در صورت خروج آمریکا از برجام آغاز کرده اند.
اگرچه به گفته مقام های آمریکایی تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور برای خروج از برجام تقریبا نهایی است، اما آلمان، فرانسه و انگلیس به امید جلب رضایت ترامپ، همچنان قصد دارند توافقی برای موضع گیری شدیدتر علیه ایران به واشنگتن عرضه کنند.
برخی از این 6 دیپلمات اروپایی در گفت و گو با رویترز پیرامون موفقیت این تلاش ها ابراز تردید کردند؛ اما همگی گفتند که اروپا در حال تلاش برای محدود کردن آسیب های خروج آمریکا از برجام است.
یک دیپلمات ارشد اروپا با اشاره به یک هفته باقیمانده تا زمان تصمیم گیری ترامپ پیرامون تعلیق تحریم های هسته ای علیه ایران، گفت: گمان نمی کنم دلیلی برای خوشبینی بیش از حد وجود داشته باشد.
به گفته این دیپلمات ها، توافق احتمالی میان اروپا و آمریکا که دیگر طرف های برجام از جمله چین، روسیه و ایران را دربرنمی گیرد، در پی آن است که به ترامپ اطمینان دهد که اروپا برای مهار برنامه موشک بالستیک تهران، نفوذ ایران در سوریه و یمن، مفاد مربوط به نظارت بر سایت های ایران و بند غروب برجام تلاش خواهد کرد.
اگرچه سه قدرت اروپایی برخی اختلاف نظرهای خود با آمریکا را برطرف کرده اند، اما اختلاف بر سر خواسته واشنگتن پیرامون دائمی کردن محدودیت های فعالیت های هسته ای ایران بدون بازگشایی پرونده برجام همچنان پابرجاست.
یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: تلاش داریم فرمول درستی را بیابیم که پاسخگوی انتظارات آمریکایی ها باشد و در عین حال توافق هسته ای را نقض نکند.
وی افزود: احتمال اینکه به توافقی (با واشنگتن) برسیم وجود دارد. اما حتی در این صورت نیز گمان نمی کنم برای جلوگیری از خروج آمریکا از توافق هسته ای کافی باشد.
اروپایی ها در بسته پیشنهادی خود برای کاخ سفید درباره نظارت بر سایت های نظامی ایران نیز با واشنگتن اختلاف دارند. در حالی که واشنگتن خواستار گسترش نظارت ها به سایت های نظامی است، اروپا بر این باور است که متن برجام بازرسی از این سایت ها را به صورت ضمنی در خود جای داده است.
آلمان، انگلیس و فرانسه هر سه تاکید کرده اند که در صورت خروج آمریکا از برجام، همچنان در این توافق مانده و برای حفظ روابط تجاری خود با ایران تلاش خواهند کرد.
یک مقام فرانسوی گفت که در صورت شکست اروپا در ترغیب ترامپ برای ماندن در برجام، بهترین راه حل جلب توافق آمریکایی ها برای ایجاد شرایطی است که امکان تجارت در بخش های غیرنفتی ایران را برای شرکت های اروپایی فراهم کند.
به نوشته رویترز، یکی دیگر از اقدامات اروپا در این راستا ممکن است اجرای یک قانون مصوب اتحادیه اروپا مربوط به دهه 1990 میلادی باشد که شرکت های تجاری این اتحادیه را در صورت تجارت با ایران از تحریم های احتمالی آمریکا محافظت می کند.
اما دو مقام اروپایی گفتند که احیای این قانون تنها می تواند اقدامی نمادین برای نشان دادن تعهد اروپا نسبت به برجام باشد؛ چرا که بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران، این نگرانی را برای شرکت های اروپایی به همراه دارد که سرمایه گذاری در این کشور باعث به خطر افتادن منافع تجاری آن ها در آمریکا خواهد شد.
قرار است ترامپ روز 12 ماه مه (22 اردیبهشت ماه) تصمیم خود را پیرامون تعلیق تحریم های هسته ای ایران اعلام کند. تصمیمی که بیانگر ماندن یا خروج واشنگتن از برجام خواهد بود.