مقامات بریتانیایی جزئیات بیشتری در مورد حمله شیمیایی به سرگئی اسکریپال، مامور اطلاعاتی سابق روسیه، و دخترش منتشر کردهاند.
روز سهشنبه، ۲۸ فروردین (۱۷ آوریل)، وزارت محیط زیست، غذا و امور کشاورزی بریتانیا – دفرا – اعلام کرد که “مقدار بسیاری کمی” از ماده شمیایی نوویچوک به صورت مایع در این حمله به کار گرفته شده است. به گفته سخنگوی این وزارتخانه، مقادیری از نمونه بسیار غلیظ این ماده در خانه محل سکونت اسکریپالهای پیدا شده است.
سخنگوی وزارت محیط زیست گفته است که برنامه پاکسازی محل هایی که به خاطر رفت و آمد اسکریپال ها الوده به این ماده آلوده شده به زودی در ۹ نقطه آغاز میشود و دهمین محل واقع در گورستانی در شهر سالزبری که مشخص شده آلودگی نداشته، به روی عموم باز شده است.
وی در مورد ۹ محل مورد اشاره گفته است که “یا ما مطمئن هستیم که این محلها آلوده است یا اینکه احتمال آلودگی آنها را زیاد میدانیم و در نتیجه، لازم است اینمحل ها پاکسازی شود.” محلهای مورد نظر نقاطی است که اسکریپالها پس از آلودگی به نوویچوک به آنجا رفته بودند.
روز ۴ مارس سال جاری، سرگئی اسکریپال و دخترش یولیا، در حال بیهوشی در یک مکان عمومی در شهر سالزبری در بریتانیا یافت شدند و به بیمارستان انتقال یافتند. بعدا اعلام شد که این دو نفر، و همچنین مامور پلیسی که هنگام یافت شدن این دو نفر با آنان تماس داشت، با ماده شیمیایی نوویچوک مسموم شدهاند. این ماده در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی توسط اتحاد شوروی سابق برای استفاده در تسلیحات شیمیایی تولید شد و به گفته مقامات بریتانیایی، انحصارا در اختیار نهادهای دولتی روسیه است.
سرگئی اسکریپال در زمان فعالیت به عنوان عضو سازمان ضد اطلاعات ارتش روسیه با منابع غربی ارتباط داشت و به همین دلیل بازداشت و زندانی شد. او بعدا در مبادله جاسوس بین آمریکا و روسیه آزاد شد و با دخترش در بریتانیا سکونت گزید.
به گفته مقامات بریتانیایی، ظاهرا خطر مرگ دیگر آقای اسکریپال و دخترش را تهدید نمیکند اما جزئیات وضعیت جسمی آنان به طور کامل در اختیار رسانهها قرار نگرفته است. مقامات دولتی گفتهاند که یولیا اسکریپال و مامور پلیسی که به ماده سمی آلوده شده بودند از بیمارستان مرخص شدهاند اما سرگئی اسکریپال همچنان در بیمارستان بستری است.
مقامات روسی هرگونه ارتباطی با حمله سالزبری را تکذیب کردهاند اما بریتانیا و متحدان غربی این کشور در واکنش به آنچه که “تنها مورد حمله شیمیایی در خیابانهای یک کشور غربی از زمان جنگ دوم” توصیف کردند، اقداماتی ار جمله محدود کردن ارتباط دیپلماتیک و برخی تحریمهای تجاری را علیه روسیه به اجرا گذاشتهاند.
روز گذشته وزیران خارجه هفت کشور عمده صنعتی جهان – موسوم به گروه ۷ – حمله شیمیایی در سالزبری را “تهدیدی علیه همه ما” توصیف کردند و از روسیه خواستند تمامی اطلاعات لازم در مورد این حمله را منتشر و مسئولیت خود در این زمینه را برعهده بگیرد. در اطلاعیه کشورهای گروه ۷ آمده است که “روسیه باید در اجرای تعهدات خود به عنوان امضاکننده پیمان منع کاربرد اسلحه شیمیایی تمامی اطلاعات مربوط به برنامه تولید و کاربرد ماده نوویچوک در آن کشور را در اختیار نهادهای بینالمللی قرار دهد.”
وزیران خارجه بریتانیا، آمریکا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، فرانسه و کانادا و نماینده اتحادیه اروپا در بیانیه مشترک خود گفتند که “ارزیابی بریتانیا در این مورد را که به احتمال زیاد روسیه در حمله سالزبوری دست داشته، قابل قبول میدانند” و افزودهاند که استفاده از چنین مواد و تسلیحاتی “منزجر کننده و کاملا غیرقابل قبول است و باید قویا و به شدیدترین وجه محکوم و تقبیح شود.”