ماجرای مشاجره «ماکرون» و «بن سلمان» بر سر ایران/طرح عربستان برای قطع کامل ارتباط زمینی با قطر/ دو اشتباه آمریکا از نظر ولیعهد سعودی/تأسیس هشت پست نظارتی در ادلب توسط ایران و روسیه
درخواست ترکیه برای بازنویسی قانون اساسی سوریه، طرح عربستان برای قطع کامل ارتباط زمینی با قطر، تکذیب خروج نظامیان آمریکا از سوریه، دو اشتباه آمریکا از نظر ولیعهد سعودی و راه اندازی هشت پست نظارتی در ادلب توسط ایران و روسیه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه بوده اند. در این میان، باید به ماجرای مشاجره «ماکرون» و «بن سلمان» بر سر ایران نیز اشاره کرد.
یک خبرگزاری انگلیسی، جزئیات جدیدی از مناقشه میان «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه و «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی بر سر ایران، در سفر ماه نوامبر ماکرون به ریاض فراهم کرده است.
پیش از این نشریه آمریکایی نیویورکر گزارش داده بود، «بن سلمان» در دیدار با «ماکرون» گفته بود، در صورتی که پاریس روابط تجاریاش با ایران را قطع نکند، عربستان مراودات تجاری خود با این کشور را قطع خواهد کرد.
روز جمعه خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشته، هنگامی که ماکرون در ماه نوامبر برای دیدار با بن سلمان به ریاض سفر کرد، در دیدارهای علنی دو طرف لبخند به لب داشتند؛ اما در دیدار خصوصی، گفتوگوی شدیداللحن میان دو طرف نشاندهنده تغییر در روابط دو متحد بود.
چندین دیپلمات غربی و عربی دیدار ماکرون و بن سلمان در ماه نوامبر را پرتنش توصیف کردهاند. به گفته سه مقام، محمد بن سلمان در آن دیدار ماکرون را تهدید کرد در صورتی که فرانسه تغییری در تمایلش برای تجارت با ایران ندهد، ریاض روابطش با این کشور را قطع خواهد کرد.
به گفته این منابع، ماکرون، موقعیت فرانسه در جهان به عنوان یک قدرت هستهای و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل را به بن سلمان یادآوری کرد و گفت، فرانسه آزاد است هر کاری که مایل است انجام بدهد.
این خبر در شرایطی منتشر شده که ولیعهد رژیم عربستان قرار است روز یکشنبه برای سفری دو روزه وارد پاریس شود.
ده گروه حقوق بشری روز چهارشنبه از «امانوئل ماکرون» خواستند، ریاض را برای پایان دادن به محاصره بنادر یمن و یافتن راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در آن کشور عربی تحت فشار قرار دهد.
درخواست ترکیه برای بازنویسی قانون اساسی سوریه
یک رسانه ترکیهای گزارش داده، آنکارا در نشست سهجانبه رؤسای جمهوری ترکیه، روسیه و ایران خواستار تشکیل کمیتهای برای تدوین یک قانون اساسی جدید برای سوریه شد.
روزنامه «حریت» نوشته در این نشست خواستار «تسریع فرایند سیاسی» در سوریه و به ویژه تشکیل کمیتهای جهت نگارش قانون اساسی جدید برای این کشور شده است.
یک مقام وزارت خارجه ترکیه به شرط عدم افشای نام به حریت گفت، ترکیه از روسیه و ایران خواسته از نفوذ خود روی دمشق برای تحت فشار دادن دولت این کشور در این زمینه استفاده کنند.
مطابق این گزارش، در نشست سه جانبه آنکارا حسن روحانی مخالفت خود را با حضور نیروهای ترکیه در منطقه عفرین در شمال سوریه اعلام کرد.
مقام ترکیهای میگوید، آنکارا اهداف عملیات ترکیه در آن منطقه را برای نمایندگان دو کشور دیگر تشریح و تأکید کرد که گروه «ارتش آزاد سوریه» سرانجام کنترل امنیت آن منطقه را به دست خواهد گرفت.
طرح عربستان برای قطع کامل ارتباط زمینی با قطر
عربستان سعودی پس از تحریم اقتصادی و محاصره زمینی و هوایی قطر قصد دارد، ارتباط زمینی خود با این کشور را به کلی قطع کند.
به نوشته روزنامه سعودی «سبق»، عربستان سعودی در راستای تنبیه قطر قصد دارد، کانالی آبی در امتداد مرزهای خود با قطر حفر کرده و این کشور کوچک شبه جزیرهای را به جزیره کامل تبدیل کند.
این کانال آبی که «سلوی» نام دارد، به طول 60 کیلومتر، عرض 200 متر و عمق 20 خواهد بود و در داخل اراضی عربستان سعودی احداث خواهد شد.
قرار است، در این پروژه 9 شرکت سرمایه گذاری کرده و هزینه اولیه برای احداث این کانال آبی 2.8 میلیارد ریال سعودی برآورد شده است.
عربستان سعودی قصد دارد، با حفر این کانال مرزهای زمینی خود با قطر را از بین برده و در کرانه جنوبی این کانال هتلها و بندرهای بزرگی برای پهلو گیری کشتیها ایجاد کند.
گفته میشود، کرانه شمال این کانال به موازات خاک قطر خواهد بود منطقه نظامی اعلام خواهد شد.
به نوشته روزنامه سبق، این طرح در انتظار موافقت رسمی دولت سعودی بوده و به محض موافق با احداث کانال مذکور، در عرض یک سال به اتمام خواهد رسید.
روابط عربستان و کشورهای مصر، امارات و بحرین بیش از 9 ماه است به کل قطع شده و چهار کشور مذکور با طرح اتهامهایی علیه دوحه مبنی بر حمایت از تروریسم تحریم های اقتصادی علیه قطر وضع کردهاند.
تکذیب خروج نظامیان آمریکا از سوریه
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز پنجشنبه اعلام کرد، گزارشها درباره برنامه آمریکا مبنی بر خروج نیروهای نظامی این کشور از سوریه، شایعه است و افزود که آمریکا به مبارزه با داعش ادامه خواهد داد.
بنابر گزارش شبکه خبری «آناتولی»، «دانا وایت» سخنگوی پنتاگون در این مورد به خبرنگاران گفت: «من شایعاتی درباره خروج نیروها از سوریه شنیدهام و میدانم که رئیسجمهور گفته است، این اقدام خیلی زود اجرایی میشود ما در زمینه شکست داعش بسیار موفق عمل کردهایم اما این نبرد هنور پایان نیافته است و ما میخواهیم تا از شکست داعش مطمئن شویم.»
هفته گذشته، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد، کشورش خیلی زود سوریه را ترک خواهد کرد و گفت که هزینههای آمریکا در خاورمیانه بیفایده است و جلوی هزینه در کشور را میگیرد.
دو اشتباه آمریکا از نظر ولیعهد سعودی
محمد بن سلمان گفت: آمریکا طی سال های اخیر مرتکب دو اشتباه در خاورمیانه شده است؛ نخست دخالت در عراق که اشتباهی فاحش بود.
اشتباه دوم آمریکا در خروج نیروهایش از عراق و فروپاشی ارتش آن(ارتش بعث) بود. این دو اشتباه به بروز مشکلات دیگر در خاورمیانه منجر شدند.
وی اعلام کرد: اشتباهات رخ می دهد و متوقف نخواهد شد زیرا ما بشر هستیم. کشورها و افراد مرتکب اشتباه خواهند شد و ما باید این اشتباهات را تا حد امکان کم کنیم.
ولیعهد عربستان اعلام کرد: به نظر من آمریکا باید در راستای تبدیل افغانستان از کشوری ضعیف به کشور عادی حرکت کند.
تأسیس هشت پست نظارتی در ادلب توسط ایران و روسیه
منابع ترکیهای میگویند، روسیه و ایران به طور مشترک هشت پست دیدبانی در منطقه ادلب در سوریه تأسیس کردهاند.
منابع دیپلماتیک که خواستند نامشان فاش نشود، به خبرگزاری «آناتولی» گفتند این هشت پست دیدبانی در مناطقی هستند که با پستهای دیدبانی ترکیه تداخل ندارند.
بر این اساس، همچنین دیدار کارگروه مشترک ترکیه و آمریکا برای حل اختلافات بر سر منبج تا زمان تأیید وزیر خارجه پیشنهادی جدید دولت آمریکا، به تعلیق درآمده است.
در جریان مذاکرات صلح سوریه در آستانه، پایتخت قزاقستان، توافق شد که تحت نظارت کشورهای ایران، روسیه و ترکیه، چهار منطقه کاهش تنش در استانهای ادلب، لاذقیه، حماه و حلب ایجاد شود.
هدف این مناطق کاهش تنش، نظارت بر تداوم آتشبس سراسری در سوریه، فراهم کردن شرایط مناسب انسانی و ارسال کمکهای بشردوستانه و همچنین هموار کردن راه بازگشت آوارگان سوری به وطن عنوان شده است.
بر اساس توافقات انجام شده، ترکیه موظف است دوازده پست دیدبانی از شمال تا جنوب منطقه کاهش تنش در ادلب ایجاد کند.