گفتگوی مقامهای امنیتی و نظامی آمریکا، عربستان و امارات درباره ایران/ورود ارتش عراق و حشد شعبی به «سنجار» برای مقابله با تهدیدات ترکیه/درخواست اخوان المسلمین برای تحریم انتخابات مصر/حمایت ۱۰۰ کارشناس امنیت ملی آمریکا از برجام/آغاز اجرای برنامه بازسازی سوریه/ احداث پایگاه نظامی آمریکا در دیرالزور/ خروج ۱۲۱ هزار نفر از غوطه شرقی
آغاز اجرای برنامه بازسازی سوریه، احداث پایگاه نظامی آمریکا در دیرالزور، خروج 121 هزار نفر از غوطه شرقی، ادعاهای ولیعهد سعودی درباره ایران و برجام و توافقنامه حمل و نقل هوایی عراق و عربستان از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمایت ۱۰۰ کارشناس امنیت ملی آمریکا از برجام نیز اشاره کرد.
صد کارشناس امنیت ملی آمریکا در بیانیهای از توافق هستهای با ایران حمایت کرده و خواستار حفظ برجام شدهاند.
نیویورک تایمز در وبسایت خود از بیانیه گروهی فراجناحی در باره برجام خبر داده که بیش از یکصد کارشناس امنیت ملی آمریکا را شامل میشود، از جمله 50 مقام بازنشسته نظامی و همچنین چهار سفیر پیشین ایالات متحده در اسرائیل.
چهرههای دیپلماتیک و نظامیای که این بیانیهای را امضا کرده و انتشار دادهاند، از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه هستند و سابقه فعالیتهای طولانی و تجربهای چنددههای در عرصه سیاست خارجی دارند.
این گروه فراجناحی در بیانیه خود به رویکرد آمریکا به توافق هستهای با جمهوری اسلامی و برجام پرداخته است؛ توافقی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از آن به عنوان “بدترین توافق” تاریخ آمریکا یاد کرده است.
این گروه عنوان “ائتلاف ملی جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هستهای” را برای خود برگزیده و در بیانیهای خود 10 استدلال در راستای حفظ برجام مطرح کرده است. به باور این گروه خروج آمریکا از برجام هیچگونه دستاوری برای این کشور در پی نخواهد داشت.
بازرسیهای کارشناسان سازمان ملل، حفظ روابط نزدیک با همپیمانان اروپایی و همچنین امکان دستیابی به توافق هستهای با کرهشمالی از جمله نکاتی است که این گروه در بیانیهای خود به آنها اشاره کردهاند.
در بیانیهی این گروه که از هر دو حزب بزرگ در آن حضور دارند، از جمله آمده است: «ترامپ باید به تعهد خود در قبال توافق اتمی با جمهوری اسلامی عمل کند. این کار سودهای درخورتوجهی خواهد داشت و اهرم آمریکا در توافق کردن با کره شمالی و همچنین ایران را تقویت خواهد کرد. این کار افزون بر این، اعتبار آمریکا در وفاداری به حرفش و همچنین نفوذ آمریکا در اجرای نقش راهبردیاش در جهان را تقویت میکند.»
به نقل از دویچه وله، رایان کراکر، سفیر پیشین آمریکا در کشورهای خاورمیانه از جمله افغانستان، سوریه و لبنان، برنت اسکوکرافت، مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا، مایکل هایدن، رئیس پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا و سیا و ویلیام جی. فالون، فرمانده پیشین “فرماندهی مرکزی ایالات متحده از جمله امضاکنندگان برجستهی این بیانیه هستند.
آغاز اجرای برنامه بازسازی سوریه
وزیر خارجه سوریه گفت: برنامه بازسازی این کشور با توجه به نزدیک شدن پایان بحران و شکست گروه تروریستی داعش و دیگر گروه های تروریستی به زودی آغاز خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عمان، ولید المعلم وزیر خارجه سوریه روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با این خبرگزاری گفت: من اطمینان دارم که سوریه در آینده نقش محوری خود را در عرصه عربی و بین المللی ایفا خواهد کرد.
وزیر خارجه سوریه در خصوص تلاش های استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه برای پایان بحران این کشور گفت: امیدوارم این تلاش ها مثبت تر شود و منجر به تحقق خواسته مردم سوریه شود.
ولید المعلم همچنین از مواضع ثابت سلطان قابوس پادشاه سلطنت عمان در حمایت از سوریه و تلاش های این کشور برای بازگشت امنیت و ثبات به سوریه تشکر کرد.
وی همچنین از همکاری های دو جانبه میان سوریه و سلطنت عمان در زمینه های اقتصادی، سرمایه گذاری و گردشگری خبر داد.
صبح روز سه شنبه ولید المعلم با اسعد بن طارق نماینده ویژه سلطان قابوس در مسقط دیدار و در خصوص همکاری های دوجانبه بحث و گفت و گو کرد.
احداث پایگاه نظامی آمریکا در دیرالزور
سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه در مصاحبه با بخش عربی خبرگزاری روسی’اسپوتنیک’ گفت: آمریکا در حال احداث یک پایگاه نظامی بزرگ در استان ‘دیر الزور’ واقع در شرق سوریه است.
مهدی کوبانی روز سه شنبه در مصاحبه با بخش عربی اسپوتنیک گفت: ایالت متحده آمریکا همچنان به ساخت پایگاه های نظامی در خاک سوریه ادامه می دهد و این بار پس از آزاد سازی استان نفت خیز دیر الزور از دست گروه تروریستی داعش، ساخت یک پایگاه نظامی بزرگ را در این استان آغاز کرده است.
وی افزود: این پایگاه در میدان نفتی ‘العمر’ استان دیرالزور در حال احداث است.
کوبانی خاطرنشان کرد: به لحاظ امنیتی نمی تواند اطلاعاتی درباره مساحتی که این پایگاه در آن بنا می شود، ارائه دهد.
این در حالی است که ایالت متحده آمریکا پیشتر نیز چند پایگاه نظامی در مناطق شمالی سوریه از جمله ‘الطبقه’، ‘رمیلان’، ‘کوبانی’، ‘الحکسه’ و ‘تل ابیض’ احداث کرده بود.
دیرالزور، مرکز استانی به همین نام در شرق سوریه است که آبان ماه 96 از اشغال تروریست های داعشی آزاد شد.
خروج 121 هزار نفر از غوطه شرقی
نماینده فدراسیون روسیه در سازمان ملل متحد می گوید با مشارکت و نظارت سازمان ملل و همکاری ارتش سوریه با حمایت های روسیه، حدود 121 هزار نفر فقط به صورت داوطلبانه از غوطه شرقی خارج شده اند.
واسیلی نبنزیا روز سه شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که با موضوع سوریه و پایان آتش بس 30 روزه در این کشور برگزار شد، افزود: روسیه در مناطقی از سوریه که وضعیت دشواری داشتند فعال بود و تلاش کرده است تا قطعنامه 2401 را اجرا کند.
وی به ارسال مواد غذایی، آب آشامیدنی و خدمات بهداشتی برای کودکان سوری اشاره کرد و ادامه داد:همه افرادی که از منطقه خارج شده اند مشمول عفو رئیس جمهوری سوریه شده اند و شکنجه یا اعدام کاملا دروغ است.
نماینده روسیه تاکید کرد: برخی از اعضای شورای امنیت ترجیح می دهند زمان را با حرف ها و لفاظی با ادعاهای بی اساس نسبت به کشور ما صرف کنند، شاید این چیزی باشد که تمایل خود را برای انجام کاری سازنده و تحقق قطعنامه 2401 با پیروی از گروهی که حمایت می کنند، پنهان می شود.
وی با اشاره به حملات گروه های تروریستی به دمشق از غوطه شرقی، اظهار کرد: راکت ها، خمپاره ها و موشک هایی که گروه های تروریستی در غوطه به سوی دمشق و حومه آن شلیک کردند باعث شهادت و زخمی شدن صدها شهروند غیر نظامی دراین مناطق شد.
نماینده روسیه در سازمان ملل متحد تاکید کرد: این سازمان، اطلاعات مربوط به تحولات سوریه را از کسانی که خود طرف یا حامی طرفی در درگیری های سوریه هستند، دریافت می کند. برخی از کشورهای غربی با گزارش هایی که واقعیت ها در سوریه را وارونه جلوه می دهد، زمان را از دست می دهند و با فرصت سوزی از گروه های تروریستی حمایت می کنند.
نبنزیا اضافه کرد: در حملات جیش الر حمان در منطقه دمشق 6 غیرنظامی جان خود را از دست دادند و 6 تن دیگر زخمی شدند. پیش از این، در منطقه مسکونی پایتخت به دلیل انفجار، یک کودک 12 ساله کشته شد، هفت تن دیگر نیز مجروح شدند، به همین دلیل ستیزه جویان نشان می دهند که تمایلی به اجرای آتش بس ندارند.
ادعاهای ولیعهد سعودی درباره ایران و برجام
«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی با بیان این ادعا که توافق هسته ای مانع از دستیابی ایران به سلاح اتمی نمی شود، خواستار جایگزین کردن برجام با توافقی دیگر شد.
بن سلمان در جریان دیدار با سردبیران و خبرنگاران «نیویورک تایمز» که روز دوشنبه به وقت محلی انجام شد، اظهار داشت که توافق هسته ای دستیابی ایران به سلاح هسته ای را به تاخیر می اندازد اما مانع از دستیابی تهران به آن نمی شود.
ادعای بن سلمان در حالی است که آژانس بین المللی اتمی در مجموع 10 بار پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است. همچنین نهادهای اطلاعاتی آمریکا نیز گزارش داده اند که ایران به توافق هسته ای پایبند بوده است.
جلسه ملاقات بن سلمان و اعضای تحریریه نیویورک تایمز پشت درهای بسته انجام شد اما مقام های سعودی اجازه دادند که بخش هایی از اظهارات ولیعهد سعودی منتشر شود.
بن سلمان در ادامه ادعاهای خود گفت: ما می دانیم هدف ایران چیست. اگر آنها سلاح هسته ای داشته باشند، سپری خواهند داشت که به آنها اجازه می دهد تا هر کاری که در خاورمیانه خواستند، انجام دهند و مطمئن باشند که هیچ کسی به آنها حمله نمی کند، [و در صورت حمله] از سلاح های هسته ای خود استفاده می کنند.
وی افزود، توافق هسته ای فعلی باید با توافق دیگری جایگزین شود که ضمن پرداختن به سایر فعالیت های ایران در منطقه، تضمین کند که ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نمی کند.
اظهارات بن سلمان در راستای ادعاهای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران و برجام است. نتانیاهو از سه مسئله برنامه موشک های بالستیک ایران، نظارت های هسته ای و محدودیت های قابل انقضای برجام به عنوان سه ایراد کلیدی نام برده است که عدم تغییر آنها، به فروپاشی توافق منجر خواهد شد.
توافقنامه حمل و نقل هوایی عراق و عربستان
وزارت حمل و نقل عراق از امضای توافقنامه حمل و نقل هوایی با عربستان خبر داد.
این وزارتخانه روز سه شنبه با انتشار بیانیه ای افزود: این توافقنامه در راستای توسعه روابط خارجی عراق توسط ‘کاظم فنجان حمامی’ وزیر حمل و نقل عراق و ‘نبیل عامودی’ همتای عربستانی امضا شد.
این توافقنامه، انجام سفرهای هوایی توسط شرکت های دولتی، غیر دولتی و خارجی میان دو کشور را بیش از پیش تسهیل و فعالتر می کند.
وزارت حمل و نقل عراق تاکید کرد : امضای این توافقنامه در چارچوب توسعه روابط عراق با بقیه کشورهای جهان است و در راستای منافع اقتصادی و تجاری کشور صورت گرفته است.
بر اساس این بیانیه، این توافقنامه یاد شده همچنین سفر عراقی ها برای تحصیل، درمان و غیره به عربستان را تسهیل خواهد کرد.
گفتنی است کاظم حمامی وزیر حمل و نقل عراق صبح امروز سه شنبه در راس هیاتی از مسوولان این بخش وارد ریاض شد و با همتای سعودی خود دیدار و گفتگو کرد.
عربستان در ماههای اخیر تلاش کرده است خود را در حوزه های مختلف سرمایه گذاری، تجارت، دیپلماسی و ورزش بشدت فعال و علاقمند به تجدید روابط با عراق نشان دهد.
پیش بینی نتانیاهو از تصمیم ترامپ در مورد برجام، ورود ارتش عراق و حشد شعبی به «سنجار» برای مقابله با تهدیدات ترکیه، درخواست اخوان المسلمین برای تحریم انتخابات مصر و توافق روسیه و ترکیه بر سر ورود «ارتش آزاد سوریه» به تلرفعت از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گفتگوی مقامهای امنیتی و نظامی آمریکا، عربستان و امارات درباره ایران نیز اشاره کرد.
مشاوران امنیت ملی آمریکا، عربستان سعودی و امارات روز جمعه برای گفتوگو درباره مسائل «راهبردی» در کاخ سفید با هم دیدار کردهاند.
بنا بر بیانیهای که دفتر رسانهای کاخ سفید روز دوشنبه صادر کرده، طرفین در این نشست درباره «مسائل دارای اهمیت راهبردی برای سه کشور، از جمله تلاش مشترک برای مقابله با نفوذ مخرب و رفتار تحریکآمیز رژیم ایران» گفتوگو کردهاند.
بنا بر این گزارش، مقامهای ارشد وزارت خارجه، وزارت دفاع، وزارت خزانهداری و سرویسهای اطلاعاتی سه کشور هم در این جلسه حضور داشتهاند.
بیانیه کاخ سفید میافزاید: «این رهبران توافق کردند برای ایجاد و اجرای چارچوبی مشترک جهت کاهش تهدیدات منطقهای و آوردن صلح، ثبات و شکوفایی به خاورمیانه، نشستهای سهجانبه را به صورت دورهای ادامه دهند.»
در یک سال گذشته با روی کار آمدن دولتی جدید در آمریکا روابط میان واشنگتن، ریاض و ابوظبی به شدت تقویت شده و طرفین تلاش میکنند اتحادیه علیه ایران ایجاد کنند.
پیش بینی نتانیاهو از تصمیم ترامپ در مورد برجام
نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد که رئیس جمهور آمریکا احتمالا در ماه می از برجام خارج می شود.
به گزارش شبکه ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در دیدار دیروز خود به وزیران امور خارجه آلمان و فرانسه گفته است که در صورت عدم ایجاد تغییرات عمده در برجام، آمریکا در ماه می (اردیبهشت) از آن خارج خواهد شد.
نتانیاهو به وزرای خارجه فرانسه و آلمان گفته اگر برنامه موشکی ایران محدود نشود، دسترسی به اماکن نظامی ایران مقدور نباشد و سقف زمانی محدودیت غنیسازی ایران هم برطرف نشود، ترامپ از برجام کنارهگیری میکند.
در این دیدار، وزیر خارجه آلمان گفته است که کشورش ترجیح میدهد برجام حفظ شود، اما نتانیاهو این توافق را با توافق مونیخ با آلمان نازی مقایسه کرده است.
همچنین وزیر خارجه فرانسه ضمن ارائه گزارشی درباره نتایج سفرش به تهران، مدعی شده که از شنیدن «موضع محکم» مقامهای ایران در قبال برنامه موشکی و فعالیتهای منطقه، «ناامید و ناخرسند» شده است.
گفتنی است روز گذشته «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا گفت با نظر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور در خصوص برجام موافق است.
وی در گفتگو با رادیو نیویورک تاکید کرد توافق هسته ای ایران از طریق مذاکرات آمریکا و اروپا قابل اصلاح شدن نیست.
سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل مدعی شد باید با این واقعیت که برجام در زمان خود یک توافق بد بود و قابل اصلاح و بهبود نیست، روبرو شد.
ورود ارتش عراق و حشد شعبی به «سنجار» برای مقابله با تهدیدات ترکیه
همزمان با سخنان رئیس جمهور ترکیه در خصوص عملیات در سنجار شهردار این منطقه از ورود نیروهای ارتش و حشد شعبی برای محافظت از آن در برابر تهدیدات خارجی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، «محما خلیل» شهردار سنجار اعلام کرد که نیروهای ارتش عراق به همراه نیروهای حشد شعبی برای حمایت از سنجار در برابر تهدیدات ترکیه وارد این منطقه شدند.
وی در ادامه افزود: این نیروها امروز وارد سنجار شدند البته تعداد آنها برای حمایت از این منطقه در برابر تهدیدات خارجی کافی نیست. ما خواهان تشکیل نیروی مشترک ارتش و پیشمرگ ها و هم چنین نیروهای آمریکایی برای دور کردن نیروهای وابسته به حزب کارگران کردستان هستیم.
خلیل اخبار منتشر شده در خصوص اینکه ارتش ترکیه ۳۰ روستا در اقلیم کردستان عراق را به کنترل خود درآورده رد کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده که قرار است امروز دوشنبه رئیس سازمان اطلاعات ترکیه با مقامات عراقی دیدار و در مورد عملیات ارتش ترکیه در سنجار مذاکره کند.
رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که اگر عملیات بغداد در سنجار با شکست مواجه شود، آنچه را که لازم می دانیم، انجام می دهیم.
روز گذشته نیز اردوغان از آغاز عملیات ارتش ترکیه در سنجار خبر داده بود اما مقامات عراقی این موضوع را تکذیب کردند.
درخواست اخوان المسلمین برای تحریم انتخابات مصر
در شرایطی که قرار است رای دهندگان آراء خود را برای انتخاب رییس جمهور مصر، ۲۶ ماه مارس به صندوقهای رای بیاندازند، و دولت از مردم خواسته است تا در انتخابات مشارکت فعال نمایند، اخوان المسلمین، مردم را به تحریم این انتخابات دعوت کرده است.
جای تعجب نیست که عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور کنونی مصر پیروز این انتخابات شود و برای دومین دور بر مسند ریاست جمهوری مصر این کشور تکیه بزند چرا که به دلیل نبودن نامزدی جدی در این دور از انتخابات ریاست جمهوری، بدون تردید عبدالفتاح السیسی، منتخب آتی انتخابات ریاست جمهوری مصر خواهد بود.
دور نخست انتخابات ریاست جمهوری مصر ۲۶ تا ۲۷ ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی در این کشور برگزار شود و تاریخ پیشبینی شده برای دور دوم این انتخابات نیز، روزهای ۲۴ تا ۲۶ ماه آوریل سال جاری میلادی در این کشور برگزار خواهد شد و مردم مصر رئیس جمهور کشورشان را انتخاب مینمایند.
در این انتخابات تنها یک رقیب در برابر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری فعلی مصر قرار دارد و آن فرد موسی مصطفی موسی، رئیس حزب الغد است و رقابت تنها بین عبدالفتاح سیسی وموسی مصطفی موسی محدود شده است. با توجه به ساختار سیاسی این کشور، به نظر نمیرسد کسی بتواند به عنوان هم وزن یا رقیب جدی السیسی در این انتخابات مطرح باشد.
توافق روسیه و ترکیه بر سر ورود «ارتش آزاد سوریه» به تلرفعت
دو هیات نظامی روسیه و ترکیه بر سر ورود «ارتش آزاد سوریه» به شهر «تل رفعت» در ریف شمالی حلب توافق کردهاند.
به گزارش اعلام الحربی، یکی از مسئولان وابسته به ارتش آزاد تحت حمایت ترکیه که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد که «نشستی که امروز بین دو هیات نظامی روسیه و ترکیه در ریف شمالی حلب صورت گرفته است با توافق دو طرف بر سر ورود ارتش آزاد با حمایت ترکیه به شهر تل رفعت و دیگر روستاهای اطراف که نیروهای کُرد در آن حضور دارند، به پایان رسیده است.
وی گفته که در واقع عملیات نظامی در تل رفعت مشابه عملیاتی است که در منطقه عفرین صورت گرفته است.