اختصاصی «تابناک باتو»؛ یک پیام قدیمی در ۲۱ ژانویه ی ۲۰۱۸ در ساحلی از غرب استرالیا یافت شد. تونیا ایلمان، که در شمال جزیره ی وِج واقع در ۱۸۰ کیلومتری شمال شهر پرت به همراه دوستان و خانواده اش قدم می زد، متوجه یک بطری سر بر آورده از میان ماسه ها، درست کنار اتومبیل پسرش می شود. در آن هنگام او هیچ گونه اطلاعی در مورد این بطری نداشت؛ یک بطری حاوی پیغامی ۱۳۲ ساله که از یک کشتی آلمانی به درون اقیانوس هند انداخته شده بود.
این بطری به نظر ایلمان برای تزیین قفسه ی کتابخانه اش مناسب می آمد و به همین منظور آن را برداشته و با خود به خانه می برد.
ایلمان می گوید: زمانی که شن ها را از درون بطری به بیرون می ریختم متوجه نامه شدیم؛ نمدار بود و محکم با طناب بسته شده بود. آن را به خانه برده و خشک کردیم و متوجه یک نوشته ی رنگ و رو رفته به زبان آلمانی شدیم.
همسر تونیا می گوید، در ابتدا فکر می کردند نامه ای با ارزش تاریخی به دست آورده اند. پس از اندکی جستجوی تاریخی فهمیدند که ممکن است این نامه مربوط به آزمایش مسیر بطری شناور توسط نیروی دریایی آلمان باشد. این در حالی است که بین سال های ۱۸۶۴ تا ۱۹۳۳، کشتی های آلمانی بطری ها را با ذکر نام کشتی، مختصات دقیق و مسیر حرکت درون آن به دریا می انداختند.
پس از جستجوهای بیشتر مشخص شد، بطری از یک کشتی که از کاردیف ولز به ماکاسار در شبه قاره ی هند سفر می کرده به دریا انداخته شده است.
ایلمان ها این موضوع را برای بررسی درستی و نادرستی با موزه ی غرب استرالیا در میان گذاشتند. یافته های اولیه ی موزه حاکی از این بود که کاغذ این نامه متعلق به قرن ۱۹ و بطری مربوط به نیمه ی دوم قرن ۱۹ و ساخت هلند است. همچنین سفر یک کشتی آلمانی در مسیر نوشته شده در نامه و در سال ۱۸۸۶ تأیید شده است.
طی یک جستجوی آرشیوی در آلمان، سفر کشتی پائولا در دوازدهم ژوئن ۱۸۸۶ تأیید و همچنین پرتاب یک بطری شناور به دریا طی این سفر ثبت شده بود.
تاریخ و مختصات دقیقا با نوشته های درون بطری هماهنگی دارند.
پس از به رسمیت شناخته شدن این کشف توسط سازمانی آلمانی که مسئول یافتن این نوشته بود، یافته ی ایلمان ها اکنون در کتاب گینس، عنوان قدیمی ترین پیغام جهان را با خود یدک می کشد.
ترجمه: سجاد جوهردلوری