دوشنبه , ۱۹ آذر ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » فلسفه وجودی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ؟؟!!

فلسفه وجودی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ؟؟!!

ديروز يک‌شنبه بيستم اسفندماه، مراسم تکريم و معارفه نماينده محترم ولي فقيه در سپاه پاسداران اسلامي در ستاد فرماندهي کل سپاه با حضور مقامات لشکري و کشوري و جمعي از پاسداران برگزار شد.

دکتر ید‌الله جوانی فلسفه وجودی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه
ديروز يک‌شنبه بيستم اسفندماه، مراسم تکريم و معارفه نماينده محترم ولي فقيه در سپاه پاسداران اسلامي در ستاد فرماندهي کل سپاه با حضور مقامات لشکري و کشوري و جمعي از پاسداران برگزار شد. انتشار اين خبر به طور قطع براي بخشي از مردم عزيز کشورمان و خصوصاً جوانان، اين سؤال را در پي خواهد داشت که «فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه چيست؟» براي پاسخ به اين سؤال و تشريح مأموريت‌ها و وظايف نمايندگي ولي فقيه در سپاه، بايد سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به لحاظ فلسفه وجودي و ماهيت تشکيلاتي مورد توجه قرار گيرد.

سپاه مولود انقلاب اسلامي بوده و طبق اصل 150 قانون اساسي جمهوري اسلامي، وظيفه نگهباني و پاسداري از انقلاب اسلامي و دستاورهاي آن را بر عهده دارد. سپاه در حيات پربرکت قريب چهل‌ساله‌اش،‌کارنامه‌اي بسيار درخشان از خود بر جاي گذاشته است. سپاه داراي ماهيت ديني، انقلابي، جهادي، ولايي و مردمي است و بر اساس همين ماهيت، عناصر اصلي هويت‌ساز و قدرت‌آفرين سپاه، ويژگي‌هاي مکتبي اين نهاد انقلابي و آحاد پاسداران مي‌باشد؛ ويژگي‌هايي چون اخلاص، پارسايي، تعبد و بي‌اعتنايي به زخارف دنيوي. همين عناصر و ويژگي‌هاي فضيلت‌بخش، سپاه را از تمامي نيروهاي مسلح در دنيا متمايز ساخته و عامل اصلي در موفقيت‌ها، پيروزي‌ها و حماسه‌آفريني‌ها به شمار مي‌آيد. بنابراين سپاه، يک مجموعه صد در صد نظامي و صد در صد مکتبي به معناي صحيح و دقيق کلمه است. اداره اين مجموعه با مختصات برشمرده شده، بر اساس ايمان، تقوا، درک و عمل انقلابي مي‌باشد. بنابراين سبک اداره و فرماندهي سپاه نيز، با ديگر نيروهاي مسلح در جهان داراي تفاوت‌هاي مبنايي و اساسي است. با توجه به اهميت و نقش ايمان، معنويت، روحيه انقلابي و جهادي در سپاه،‌ از همان ابتداي شکل‌گيري و تأسيس اين نهاد انقلابي، حضرت امام خميني (ره) علاوه بر نصب فرماندهي سپاه،‌ فردي را به عنوان نماينده ولي فقيه در سپاه منصوب کردند.

حضرت امام (ره) در اولين حکم به نماينده خود در سپاه آورده‌اند: «لازم به تذکر است که بيش از پيش بايد به اخلاق اسلامي سپاه توجه شود تا سپاه از هر جهت مظهر کامل سرباز اسلام باشد.» بر اساس چنين نگاهي از سوي حضرت امام (ره) به فلسفه وجودي نماينده خود در سپاه، ايشان مي‌فرمايند: «پاسدار اسلام بايد هم خودش اسلامي باشد و هم ديگران را اسلامي کند و هم مشي آن اسلامي باشد.» با توجه به احکام صادره از سوي حضرت امام (ره) براي نمايندگان خود در سپاه در دهه اول انقلاب، مي‌توان گفت فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، ساخت يک سپاه معنوي با روحيه جهادي و انقلابي است. نماينده ولي فقيه با تشکيلات در اختيار در سلسله مراتب سپاه، تربيت ديني و انقلابي پاسداران را بر عهده داشته و امر هدايت کلي سپاه در مسير ارزش‌هاي اسلامي و انقلابي را عهده‌دار مي‌باشد. همين نگاه حضرت امام (ره) نسبت به سپاه و فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه در سه دهه گذشته، از سوي مقام معظم رهبري با قوت دنبال شده، رمز و راز موفقيت‌هاي سپاه دشمن‌شکن را بايد در همين نگاه جست‌وجو کرد. معظم‌له در عبارتي خطاب به فرماندهان و مسئولان سپاه مي‌فرمايند: «مکرر عرض کرده‌ايم کار سپاه متکي به معنويت است؛ معنويت منافات با پيشرفت‌هاي علمي و ابتکارات گوناگون علمي و عملي و شيوه‌هاي نو و سازماندهي‌هاي هوشمندانه ندارد… معنويت منافات ندارد با پرداختن به اصول مادي کار و تنظيم درست‌کار؛ بايستي اين معنويت را حفظ کرد. اين معنويت اساس کار است.»

بنابر تدابير و رهنمودهاي مقام معظم فرماندهي کل قوا، فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه حفظ معنويت و ارتقاي آن مي‌باشد. ايشان در ديدار مسئولان نمايندگي ولي فقيه در سپاه مي‌فرمايند: «قوام سپاه به روحيه انقلابي و ايمان جوانان آن است. برادران عقيدتي سياسي که در سپاه مشغول هستند،‌اين کار را بايستي خيلي مهم بشمارند.» در عبارت ديگري معظم‌له مي‌فرمايند: «فرزندان سپاه و برادران سپاهي، مظهر ايمان و تقوا باشند. براي اين کار، نمايندگي ولي فقيه در سپاه پاسداران، محور و نقطه مرکزي و اصلي است.» بر اساس همين فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه، رهبر حکيم و فرزانه انقلاب اسلامي، در حکم مسئوليت نماينده جديد ولي فقيه در سپاه حضرت حجت‌الاسلام والمسلمين حاج صادقی، انتظارات اصلي خود را اينچنين بيان مي‌دارند: «ارتقاي معنويت و بصيرت ديني و تقويت روحيه جهادي و انقلابي آحاد فرماندهان و پاسداران و بسيجيان و خانواده‌هاي آنان با بهره‌گيري از حوزه‌هاي علميه و استفاده از روحانيون عالم و عامل و اثرگذار و هماهنگ با سياست‌هاي ابلاغي و تعامل هم‌افزا به فرماندهي کل سپاه مورد انتظار است.

در متن اين حکم، سه محور اصلي از مأموريت‌ها و وظايف نمايندگي به صورت برجسته و با تأکيد مورد مطالبه قرار گرفته است. با توجه به اين حکم و احکام پيشين صادرشده براي نمايندگان قبلي ولي فقيه در سپاه و همچنين سياست‌هاي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري و فرماندهي کل قوا، مي‌توان دريافت که رسالت نمايندگي ولي فقيه در سپاه، صيانت از هويت اسلامي، انقلابي، جهادي، ولايي و مردمي سپاه و بسيج است. نمايندگي ولي‌فقيه بر اساس اين رسالت مهم، تعيين‌کننده و سرنوشت‌ساز، مي‌بايست اسلام ناب مبتني بر ولايت‌محوري و فرهنگ جهاد في‌سبيل‌الله را، همانند خوني حيات‌بخش در رگ‌هاي سپاه جاري سازد و آن را در تفکر، انديشه و تمامي حوزه‌هاي کارکردي و عملکردي سپاه و بسيج متجلي نمايد. به طور قطع، سپاه سامان‌گرفته بر پايه‌هاي ايمان و معنويت، معرفت ديني و روحيه انقلابي و جهادي با هويت برتر ولايت‌مداري، سپاهي شکست‌ناپذير خواهد بود. با وجود چنين سپاهي، توطئه‌ها هر چند بزرگ هم باشد، خنثي خواهد شد.

با وجود چنين سپاهي، اساساً مشکل لاينحلي براي انقلاب، نظام اسلامي و ملت ايران متصور نخواهد بود. چنين سپاهي به طور قطع، ظرفيت، قابليت و شايستگي دريافت نصرت‌هاي الهي در تمامي حوزه‌هاي مرتبط با رسالت خود،‌يعني پاسداري از انقلاب اسلامي و دستاوردهاي آن را خواهد داشت. آري در پرتو چنين نگاهي به سپاه است که مقام معظم رهبري در تشريح رسالت و فلسفه وجودي نمايندگي ولي فقيه در سپاه مي‌فرمايند: «اصل قضيه، دفاتر نمايندگي امام است که با حضور يک عده روحاني آشنا به مسئوليت و داراي معرفت و روحيه انقلابي و خستگي‌ناپذير و پراميد در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تشکيل يافته است. اگر در مجموعه سپاه، اين مهم تأمين شد، به نظر ما هيچ مشکل ديگري، مشکل اصلي نيست و قابل حل شدن است.»