نشست مشترک آمریکا ـ اتحادیه اروپا در برلین با محوریت «برجام»/ایران محور گفتوگوی تلفنی ترامپ با ولیعهدهای عربستان و امارات/اصابت ۳۷ فروند خمپاره به غوطه شرقی دمشق/روسیه خواستار خروج نظامیان آمریکایی از سوریه
نخستین سفر حریری پس از استعفایش در عربستان، ایران محور گفتوگوی تلفنی ترامپ با ولیعهدهای عربستان و امارات، روسیه خواستار خروج نظامیان آمریکایی از سوریه و اصابت ۳۷ فروند خمپاره به غوطه شرقی دمشق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نشست مشترک آمریکا ـ اتحادیه اروپا در برلین با محوریت «برجام» نیز اشاره کرد.
مقامات آمریکا و اتحادیه اروپا در حال برنامه ریزی برای نشستی مشترک در برلین در ماه مارس هستند که محور آن، بحث پیرامون توافق هسته ای میان ایران و شش قدرت جهانی (برجام) است.
به گزارش رویترز، روز چهارشنبه یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرد، مقامات اتحادیه اروپا و آمریکا در حال برنامه ریزی برای برگزاری یک نشست مشترک در ماه مارس در شهر برلین هستند که محور آن، بحث و گفت وگو پیرامون توافق هسته ای ۲۰۱۵ ایران (برجام) خواهد بود.
یک دیپلمات دیگر اتحادیه اروپا تاریخ برگزاری این نشست مشترک را پانزدهم مارس/ ۲۴ اسفندماه اعلام کرد.
گفتنی است، مقصود اصلی توافق هسته ای منعقده میان ایران و شش قدرت جهان (آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، انگلیس و آلمان) در سال ۲۰۱۵، محدودسازی برنامه هسته ای تهران در اِزای لغو تحریم های اقتصادی بود.
اما اجرای دقیق و مطلوب این توافق با کارشکنی های متعدد دولت آمریکا روبه رو شد که با توسل به بهانه هایی واهی همچون محدود بودن مدت این توافق و عدم پوشش برنامه موشک بالستیکی ایران سایر طرف های امضاکننده این توافق را به خروج از آن تهدید می کند؛ تهدیدی که به ادعای «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا تنها به یک شرط عملی نخواهد شد: همکاری متحدان اروپایی با واشنگتن برای «اصلاح» برجام!
این در حالی است که ایران با تکیه بر حق مشروع خود جهت برخورداری از فعالیت های هسته ای برای مصارف صلح آمیز و تأکید بر پایبندی آشکار و مورد تأیید خود به این توافق، اعلام کرده است که در صورت خروج واشنگتن از برجام، فعالیت های هسته ای پیشین خود را از سر می گیرد.
نخستین سفر حریری پس از استعفایش در عربستان
سعد حریری، نخست وزیر لبنان که با دعوت فرستاده پادشاه سعودی وارد این کشور شده است، با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان دیدار کرد.
نخست وزیر لبنان در جریان سفرش به عربستان که نخستین سفر وی به این کشور پس از رخدادهای مبهم و استعفای وی در ریاض صورت گرفته است، با پادشاه عربستان سعودی دیدار کرد.
سعد حریری، نخست وزیر لبنان که با دعوت فرستاده پادشاه سعودی وارد این کشور شده است، با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان دیدار کرد.
این نخستین سفر حریری به عربستان پس از اعلام بازداشت او و اعلام استعفایش از ریاض است. پادشاه سعودی در کاخ الیمامه در ریاض با نخست وزیر لبنان که بامداد روز چهارشنبه وارد عربستان شد، دیدار کرد.
پادشاه عربستان در دیدار با حریری درخصوص روابط دوجانبه میان عربستان و لبنان و تحولات اوضاع در لبنان گفت وگو کرد.
در این دیدار، وزیر کشور عربستان، وزیر خارجه سعودی، مشاور در دفتر پادشاهی عربستان، سفیر ریاض در بیروت و سفیر بیروت در ریاض حضور داشتند.
این سفر حریری به ریاض در راستای دعوتی است که فرستاده پادشاه سعودی که به لبنان سفر و با تعدادی از مسئولان لبنانی در دو روز قبل دیدار کرد، از نخست وزیر لبنان به عمل آورد.
این سفر حریری به ریاض پس از حدود چهار ماه از استعفای او در عربستان صورت میگیرد.
محافل دیپلماتیک میگویند که این سفر ممکن است کلید راه حلی درخصوص معضل ائتلافهای انتخاباتی برای حریری را در پی داشته باشد.
ایران محور گفتوگوی تلفنی ترامپ با ولیعهدهای عربستان و امارات
کاخ سفید صبح چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که رئیس جمهوری آمریکا درباره فعالیت های ایران و مسائل امنیتی تلفنی با «محمد بن سلمان» و «محمد بن زاید» ولیعهد عربستان و امارات گفت و گو کرده است.
در ادامه بیانیه کاخ سفید آمده است: «ترامپ همچنین از رهبران ریاض و ابوظبی به خاطر نقش برجسته آنها در هدایت کشورهای حاشیه خلیج (فارس) برای مقابله با اقدامات بی ثبات کننده ایران و همچنین شکست تروریسم و افراط گرایی قدردانی کرده است.
جزئیات بیشتری از این بیانیه منتشر نشده است.
این اقدام ترامپ در حالی صورت می گیرد که آمریکا در صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای امنیت درخصوص یمن شکست خورد.
این قطعنامه که انگلیس آن را با حمایت آمریکا و فرانسه تدوین کرد، علاوه بر تمدید تحریم تسلیحاتی یمن، ایران را به نقض آن متهم میکرد که با وتوی روسیه ناکام ماند.
روسیه خواستار خروج نظامیان آمریکایی از سوریه
روسیه خروج نظامیان آمریکایی از سوریه را در اجرای قطعنامه شورای امنیت، خواستار شد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه از (به اصطلاح) ائتلاف تحت فرماندهی آمریکا در سوریه خواست، هرچه زودتر قطعنامه بین المللی اخیر درباره سوریه را اجرا کند.
اصابت ۳۷ فروند خمپاره به غوطه شرقی دمشق
اوضاع منطقه غوطه شرقی شهر دمشق با کارشکنی گروههای مسلح و تروریستی و ممانعت از خروج افراد غیر نظامی از این منطقه هر روز بحرانیتر میشود.
گروههای تروریستی روز چهارشنبه، 37 فروند خمپاره به سمت غوطه شرقی در اطراف منطقه حرستا در ریف دمشق شلیک کردند.
گزارشی درباره تلفات احتمالی ناشی از شلیک این خمپارهها منتشر نشده است.
یک نظامی ارتش سوریه روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت، «هیچ گونه مواردی مبنی بر خروج افراد غیر نظامی یا افراد مسلح از منطقه غوطه شرقی ثبت نشده است.»
این منبع در چرایی عدم خروج این افراد از غوطه شرقی دمشق گفت، سرکردههای گروههای مسلح این افراد و کسانی را که به خروج از غوطه تمایل داشتند تهدید کردهاند.
منبع نظامی مذکور ادامه داد، گروههای تروریستی مسلح در منطقه غوطه آن دسته از افراد غیر نظامی را که قصد خروج به مناطق امن را داشتند، برای دومین روز متوالی هدف قرار دادهاند.
وی همچنین از آماده سازی مرکزی برای پناه و اسکان با هماهنگی مرکز آشتی حمیمیم وابسته به وزارت دفاع روسیه خبر داد.
به گفته این منبع، مرکز مذکور مجهز به وسائل مورد نیاز جهت اسکان اهالی غوطه شرقی بوده و میتواند خدمات بهداشتی به افراد بیمار، کودکان و مجروحان ارائه کند.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه اعلام کرد، به منظور خروج افراد غیر نظامی از منطقه غوطه آتش بسی 5 ساعته به صورت روزانه از ساعت 9 صبح به وقت محلی تا 14 آغاز شده است.
به همین منظور، منطقه غوطه شرقی به چهار بخش تقسیم شده است که در هر بخش آن دو گذرگاه انسانی در نظر گرفته شده است.
دولت سوریه اعلام کرده است، حتی افراد مسلح نیز میتوانند بعد از زمین گذاشتن سلاحهای خود و رسیدگی به وضعیتشان خارج شوند.
با این حال، گروههای مسلح و عناصر گروههای تروریستی از افراد غیر نظامی به عنوان سپر انسانی استفاده کرده و اجازه خروج به آنها را نمیدهند.
این در حالی است که وزارت خارجه فرانسه روز چهارشنبه به جای محکوم کردن این حملات خمپاره ای و نقض آتش بس اعلام کرد که پاریس از همه طرفهای هم پیمان دولت سوریه (ایران و روسیه) خواسته است که تا جایی که میتوانند دمشق را تحت فشار بگذارند تا آتشبس را اجرایی کند.
فرانسه همچنین دمشق را متهم کرده است که بر خلاف گروههای معارض در غوطه شرقی، به آتشبس مورد نظر سازمان ملل پایبند نبوده است.
«اگنس فون مول» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در این مورد به خبرنگاران گفت: «گروههای مسلح در غوطه شرقی متعهد شدند که به قطعنامه 2401 پایبند باشند و آتشبس را پذیرفتهاند اما دولت اسد در این زمینه همکاری نمیکند با این حال قطعنامههای شورای امنیت وی را در این زمینه ملزم میکند.»
شورای امنیت سازمان ملل متحد شنبه شب، قطعنامهای برای اعمال آتشبس سی روزه در سوریه و ایجاد دسترسی بشردوستانه به مناطق تحت محاصره تصویب کرد با فشار روسیه، گروههای تروریستی از زیر چتر حمایتی این آتشبس بیرون رفتند.
بر اساس این توافق، مدت زمان اجرای آتشبس، سی روز خواهد بود و طی آن، دسترسی بشردوستانه به برخی مناطق تحت محاصره در سوریه بخصوص غوطه شرقی ایجاد خواهد شد.