یکشنبه , ۱۸ آذر ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » آخرین تحولات خاورمیانه!

آخرین تحولات خاورمیانه!

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت، دعوت عربستان از حریری برای سفر به ریاض، اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق، نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه و تدارک بغداد برای آغاز عملیات امنیتی بزرگ در «کرکوک»، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان نیز اشاره کرد.

سلمان بن عبدالعزیز، شاه عربستان سعودی، فرماندهان ارشد نظامی این کشور را اخراج کرد. ژنرال عبدالرحمان بن صالح البنیان، رئیس ستاد کل ارتش همچنین فرمانده نیروی زمینی، نیروی هوایی و پدافند هوایی در بین اخراج شدگان هستند.

دلیل این کار ملک سلمان، هنوز مشخص نیست. همچنین وی چندین مقام بلند پایه وزارت کشور را نیز تغییر داده است.

انتصاب‌های جدید

سرلشکر فیاض بن حامد الرویلی نیز به جای عبدالرحمان البنیان به عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان تعیین و البنیان بازنشسته شد. سرلشکر محمد بن عوض سحیم فرمانده نیروی پدافند هوایی نیز بازنشسته و سرلشکر مزید بن سلیمان العمرو جانشین وی شد.

همچنین فهد بن ترکی بن عبدالعزیز آل سعود از سمت خود به عنوان فرمانده نیروی زمینی عربستان برکنار و فهد بن عبدالله المطیر جانشین وی شد.

ترکی بن بندر بن عبدالعزیز نیز به عنوان فرمانده جدید نیروی هوایی عربستان تعیین شد. خالد بن حسین بیاری نیز معاون امور اجرایی وزیر دفاع عربستان شد.

بر اساس این فرمان پادشاهی، سرلشکر جارالله بن محمد العلویط به عنوان فرمانده یگان موشک‌های راهبردی تعیین شد. سرلشکر ستاد مطلق بن سالم الازیمع نیز معاون رئیس ستاد کل ارتش شد.

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

همچنین شاهزاده فهد بن بدر بن عبدالعزیز، امیر منطقه الجوف بنا به درخواست خود از این سمت برکنار شد و شاهزاده بندر بن سلطان بن عبدالعزیز امیر جدید این منطقه شد.

شاهزاده فهد بن بدر بن عبدالعزیز آل سعود به عنوان مشاور پادشاه عربستان و شاهزاده ترکی بن طلال بن عبدالعزیز، به معاونت امیر منطقه عسیر تعیین شدند.

پادشاه عربستان سعودی همچنین شاهزاده فیصل بن فهد بن مقرن را به عنوان معاون امیر منطقه حائل، شاهزاده سلطان بن احمد بن عبدالعزیز را به عنوان مشاور پادشاه و شاهزاده فیصل بن ترکی بن عبدالعزیز را نیز به مشاوری پادشاه تعیین کرد.

وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت

قطعنامه ضدایرانی پیشنهادی انگلیس برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه یمن توسط روسیه وتو شد.

شورای امنیت سازمان ملل شامگاه دوشنبه برای بررسی پیش‌نویس‌های دو قطعنامه علیه یمن، تشکیل جلسه داد.

پیش‌نویس قطعنامه اول به‌پیشنهاد انگلیس و با هدف اعمال فشار علیه ایران در پی ادعاهای ارسال سلاح برای انصارالله بود که توسط روسیه وتو شد.

پیش‌نویس قطعنامه دوم به‌پیشنهاد روسیه اما صرفاً برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی یمن تا فوریه 2019 بود که با 15 رأی تصویب شد.

در ابتدای این جلسه، معاون نماینده انگلیس در سازمان ملل با متهم کردن ایران به ارسال تسلیحات به یمن، مدعی شد ایران برخی بندهای قطعنامه 2216 شورای امنیت را نقض کرده است.

بعد از انگلیس، نوبت به «واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل رسید تا وضعیت در یمن را بسیار پیچیده‌تر از تصورات همه اعضای شورای امنیت توصیف کند.

نبنزیا تأکید کرد، روسیه نمی‌تواند از این قطعنامه برای تحریم یمن که انگلیس پیش‌نویس آن را تهیه کرده، حمایت کند.

وی دلیل این عدم‌حمایت را این‌گونه توضیح داد که رأی‌گیری درباره قطعنامه‌ای که حمایت تمام اعضای شورای امنیت را ندارد، می‌تواند باعث شکاف در این شورا شود.

معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل به ‌عنوان سخنران بعدی به تکرار ادعاهای بی‌اساس درباره ارسال سلاح از سوی ایران به یمن پرداخته گفت: وتوی قطعنامه پیشنهادی انگلیس توسط روسیه فقط به‌نفع ایران است.

وی با ادعای اینکه ایران با نقض قطعنامه 2216 به ارسال تسلیحات برای یمن ادامه می‌دهد، افزود: یمنی‌ها از سلاح‌های ایرانی برای تهدید همسایه‌های خود استفاده می‌کنند.

این مقام آمریکا با اشاره به شلیک موشک‌های بالستیک از سوی یمن به عربستان گفت که استفاده یمنی‌ها از موشک‌های بالستیک علیه عربستان می‌تواند درگیری‌های گسترده‌تری در منطقه ایجاد کند.

وی مدعی شد، ایران به بی‌ثبات کردن منطقه ادامه می‌دهد و روسیه نیز از آنها برای گسترش آشوب در منطقه حمایت می‌کند اما آمریکا هر دو را پاسخگوی اقداماتشان خواهد کرد.

نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز با محکوم کردن تلاش ادعایی ایران برای ارسال سلاح به یمن، مدعی شد که ایران از تحریم‌های تسلیحاتی علیه یمن تحت قطعنامه 2216 تبعیت نمی‌کند.

نماینده چین در شورای امنیت با حمایت از قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره یمن گفت: اینکه برخی کشورها علیه دیگران اتهامات بدون مدرک می‌زنند، مفید نیست و به ‌ضرر کار شوراست.

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

عصر دوشنبه ما ژائوشو در نشست شورای امنیت درباره یمن افزود: وضعیت یمن اخیراً رو به وخامت است و چین به‌ شدت نگران این وضعیت است. ما از جامعه بین المللی می‌خواهیم تلاش کنند که راه‌حل سیاسی پیشرفت کند و بحران به پایان برسد.

وی ادامه داد: چین از تمدید تحریم‌های یمن حمایت می‌کند. قطعنامه 2204 که توسط روسیه اعلام شده است، مربوط به تحریم‌های هدف‌گذاری‌شده است و چین از آن حمایت می‌کند.

نماینده چین در سازمان ملل متحد اضافه کرد: تمدید تحریم‌ها و تمدید مأموریت کارگروه کارشناسی در قطعنامه پیشنهادی انگلیس نیز وجود داشت و این نشان از سطحی از توافق بین اعضا دارد.

ژائوشو تأکید کرد: ما از اتحاد، امنیت و تمامیت ارضی یمن حمایت و از همه خواهش می‌کنیم تلاش‌های میانجیگری سازمان ملل را حمایت کنند.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم که کشورهای منطقه بتوانند اختلافات خود را از طریق مذاکره و تعامل حل کنند.

دعوت عربستان از حریری برای سفر به ریاض

دفتر نخست‌وزیر لبنان اعلام کرده که سفیر عربستان سعودی در بیروت، از سعد الحریری برای سفر به ریاض دعوت کرده است.

اوایل آبان ماه بود که نخست‌وزیر لبنان در سفری غیرمنتظره به عربستان سعودی، بناگاه پشت قاب تلویزیون سعودی استعفای خود از نخست‌وزیری را اعلام کرد.

«سعد الحریری» در نطق تلویزیونی اعلام استعفایش، اظهارات بسیار تندی علیه ایران و حزب‌الله لبنان مطرح کرد.

پس از کش و قوس‌های فراوان، سرانجام نخست وزیر لبنان دو هفته پس از استعفای ناگهانی در ریاض و گزارش‌ها درباره احتمال بازداشت وی در عربستان سرانجام به کشورش بازگشت.

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

روز دوشنبه، دفتر نخست‌وزیر لبنان از دعوت عربستان سعودی برای سفر او به ریاض خبر داد. طبق اعلام دفتر الحریری، این دعوت را سفیر عربستان سعودی در بیروت انجام داده است.

به گفته این دفتر، نخست‌وزیر لبنان «در اسرع وقت» دعوت مذکور را پاسخ داده و به عربستان سعودی سفر خواهد کرد.

سعد الحریری در تازه‌ترین اظهاراتش درباره عربستان سعودی، در یک مصاحبه گفته بود، برعکس آنچه گفته می‌شود، او رابطه خوبی با عربستان سعودی و شخص ولی‌عهد این کشور دارد.

اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق

وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با همتای عراقی خود بر آمادگی مسکو برای مشارکت در بازسازی عراق و طرح های اقتصادی این کشور تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف امروز در دیدار با ابراهیم جعفری، گفت: از اینکه پس از شکست گروه تروریستی داعش، دوستان عراقی به مبارزه با باقی مانده دسته های پراکنده تروریستی می پردازند، خرسندم.

وی گفت: در دوره کنونی، باید توجه را به بازسازی اقتصاد و زیرساخت های اساسی و مسائلی متمرکز کرد که برای برقراری زندگی عادی در عراق، ضروری است.

لاوروف با بیان اینکه در این تلاش ها از شما پشتیبانی می کنیم، افزود: از اقدام های حیدر العبادی نخست وزیر عراق و دولت این کشور برای تأمین سازش ملی و فعالیت حکومت به گونه ای که در آن منافع همه گروه های قومی و مذهبی مورد توجه قرار گیرد، حمایت می کنیم.

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: خواهان آنیم که همه بازیگران خارجی از این فرآیندها با احترام کامل، به نفع حاکمیت و تمامیت ارضی عراق حمایت کنند.

به گزارش تاس، ابراهیم جعفری وزیر خارجه عراق نیز گفت: بغداد به توسعه روابط روسیه و عراق از جمله گسترش همکاری های اقتصادی امیدوار است.

نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته، روز دوشنبه نامه ای به کشورهای ایران، ترکیه و روسیه درباره آتش‌بس سی روزه و اجرای کامل قطعنامه 2401 شورای امنیت ارسال خواهد کرد.

فدریکا موگرینی روز دوشنبه خاطرنشان کرد، ما انتظار داریم قطعنامه 2401 شورای امنیت درخصوص آتش بس سی روزه در سوریه به طور کامل اجرا شود.

وی گفته که امروز نامه‌ای به وزرای خارجه سه کشور ضامن فرایند مذاکرات آستانه یعنی روسیه، ترکیه و ایران خواهم فرستاد تا از آنها بخواهد روی اجرای قطعنامه شورای امنیت (قطعنامه 2401) به ویژه اجرای مناطق کاهش تنش کار کنند.

اخراج گسترده فرماندهان ارشد نظامی عربستان توسط سلمان/وتوی قطعنامه ضد ایرانی انگلیس توسط روسیه در شورای امنیت/اعلام آمادگی روسیه برای بازسازی عراق/ نامه موگرینی به ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خواستار اجرای هرچه سریع تر آتش‌بس شده و گفته که مناطق کاهش تنش، خروجی‌های مذاکرات آستانه بودند که ما از آنها استقبال کردیم. موگرینی افزوده، اکنون تضمین کنندگان آن باید مسئولیت اجرای این تصمیمات را بپذیرند و اوضاع را دوباره تغییر داده و به سمت کاهش تنش سوق دهند.

تدارک بغداد برای آغاز عملیات امنیتی بزرگ در «کرکوک»

دولت مرکزی عراق در پی حملات تروریستی اخیر در کرکوک، شمار بیشتری نیروی نظامی به این استان اعزام کرد تا به زودی یک عملیات امنیتی بزرگ را آغاز کند.

کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، دوشنبه اعلام کرد، دولت فدرال شمار بیشتری از نیروهای خود را به استان کرکوک اعزام کرده؛ این اقدام مقدمه، آغاز عملیات امنیتی بزرگ در این استان است.

به نوشته پایگاه خبری «الاخباریة»، «حسن سالم» نماینده پارلمان عراق و عضو این کمیسیون با تأیید این خبر گفت، قرار است عملیات امنیتی گسترده‌ای در کرکوک آغاز شود.

وی با اشاره به بی ثباتی و ناآرامی در کرکوک، گفت: عملیات تروریستی صورت گرفته در کرکوک بیانگر ضرورت تغییر در فرماندهان امنیتی و امری است که دولت مرکزی پس از اعزام تیپ‌های نظامی مختلف به این استان، به آن روی خواهد آورد.

گفته می‌شود که جنوب و غرب کرکوک، اخیرا شاهد ناآرامی‌ها و تحرکات بقایای داعش و برخی گروه‌های مسلح دیگر است و اخبار مختلفی درباره وضعیت این استان منتشر می‌شود؛ استانی که در ماه اکتبر گذشته از دست داعش آزاد شد، ولی به گفته برخی منابع رسانه‌ای در عراق، این استان همچنان شاهد ناامنی است.

منطقه کردستان عراق در 25 سپتامبر 2017 شاهد برگزاری همه‌پرسی جدایی از عراق بود و بنا بر اعلام مقام‌های اربیل، 93 درصد رأی‌دهندگان با جدایی از عراق موافقت کردند. دولت عراق این همه‌پرسی را غیرقانونی اعلام کرد و بر خلاف قانون اساسی دانست و در 16 اکتبر کنترل کرکوک را در اختیار گرفت. استان نفتی کرکوک، یکی از مناطق مورد مناقشه اربیل و بغداد است که در نتیجه، در اختیار بغداد قرار گرفت.

بر اساس اطلاعات به دست آمده، هنوز اعضای داعش به شکل گروه‌ها و باندهای کوچک در بسیاری از روستاهای الحویجه و تونل‌هایی که هنوز از سوی نیروهای امنیتی شناسایی نشده‌اند حضور دارند و نیروهای امنیتی و الحشد را به طور مستمر هدف قرار می‌دهند. در کنار بقایای داعش، عناصر گروه‌های تروریستی دیگر نظیر القاعده و پرچم‌های سفید و جدایی‌طلبان نیز حضور دارند و همسو با یکدیگر به دنبال به دست گرفتن کنترل کرکوک هستند.