عضو مجلس از مشهد و کلات – جواد کریمی قدوسی- و از اعضایِ کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادعا کرد: حالا که “دراویش افراطی” با اقدامات و اغتشاشات خود باعث هزینهتراشی برای نظام جمهوری اسلامی شدهاند، مسؤولان امنیتی نباید در کنترل این “فرقه نوظهور، تندرو و آشوبگر” سهلانگاری کنند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :جواد کریمی قدوسی در گفتوگو با فارس اظهار کرد: ماجرا با دستگیری دو سارق خودروهای پراید در حوالی خیابان پاسداران آغاز میشود که بهانهای برای تجمع عدهای از دراویش مقابل پاسگاه و اقدامات فرافکنانه مبنی بر اینکه پلیس قصد برخوردهای فرقهای دارد، میشود.دستگیری این دو شخص صرفا به جهت سرقت بوده اما این عده سعی در فرقهای جلوه دادن موضوع داشتند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، مهمترین موضوع مورد بحث در جلسه صبح امروز کمیسیون امنیت ملی را ظهور “فرقهای افراطی از دراویش گنابادیه” بیان کرد و گفت: “جریان سنتی دراویش” ارادهای برای درگیری و چالشانگیزی برای نظام جمهوری اسلامی نداشتهاند بلکه این افراد، شاخهای منشعب از فرقه دراویش گنابادی هستند که معتقدند دراویش سنتی نمیتوانند امیال و آرزوهای نسل جدید دراویش را برآورده کنند.این فرقه افراطی، جریانی نسبتاً مستقل از دراویش سنتی با رهبری مستقل هستند که هیچگونه علاقهای به نظام جمهوری اسلامی ندارند و با جریان «ری استارت» کاملاً مرتبطاند؛ مستندات موثقی وجود دارد که نشان میدهد مدیر “ری استارت و خانوادهاش” از لحاظ اعتقادی با جریان دراویش مرتبط و همسو هستند.این فرقه دراویش افراطی، ایجاد چالش و درگیری امنیتی با جمهوری اسلامی را در دستور کار دارند، اینگونه اقدامات و آشوبها مستقیماً با هدایت و حمایت جریانهای معاند نظام انجام میشود؛ این جریان، در واقع فرقه جدیدی است که رهبری نورعلی تابنده را قبول ندارند اما تا جایی که بتوانند از موقعیت وی سوءاستفاده میکنند.
وی از دستگیری دو نفر از رهبران این فرقه افراطی که اخیراً نیز جزو بازداشتشدگان پرونده 9 دی بودهاند، خبر داد و گفت: «شریعتیمقدم» و «فائزه عبدیپور» که در ایجاد درگیریهای 9 دی مقابل دانشگاه نقش داشتند نیز بین سران دستگیر شده اغتشاشات اخیر هستند.بنا بر گزارش وزارت اطلاعات، این دو شخص هم جزو جریانهای سوسیالیستی هستند و هم جاسوس شبکهها و رسانههای معاند نظام که پس از اتفاقات 9 دی به قید وثیقه آزاد میشوند اما دوباره در اغتشاشات اخیر دراویش دستگیر میشوند.کسری نوری و حمید برازی از دیگر رهبران فرقه جدید دراویش افراطی هستند، سعی در فرافکنی و فرقهای نشان دادن اغتشاشات اخیر دارند بهطوریکه حتی از صدور اطلاعیه از طرف نورعلی تابنده برای آرام شدن اوضاع جلوگیری کردند.بعد از اولتیماتوم، نیروی انتظامی ظرف 20 دقیقه اوضاع را به حالت عادی برگرداند و حدود 300 نفر از افراد و 95 درصد رهبران این فرقه افراطی را دستگیر کرد.حالا که این افراد با انجام اقدامات اینچنینی و اغتشاشات از نظام جمهوری اسلامی هزینه کردهاند، مسؤولان امنیتی نباید در کنترل این فرقه نوظهور، تندرو و آشوب گر سهلانگاری کنند.
وی ضمن اظهار تأسف از خسارتهای زیادی که متوجه اموال عمومی و اموال شخصی مردم شده، گفت: تمام این خسارتها که رقم بسیار سنگینی است باید از این افراد اخذ شود و مردم نیز باید در مراجع قضایی طرح دعوا کنند.
وی به تصمیم کمیسیون امنیت ملی مجلس در جلسه امروز خود پیرامون این موضوع اشاره کرد و افزود: برای جلوگیری از تکرار این حوادث، دولت باید لایحهای جهت رفع خلأهای قانونی برای برخورد با این جریانات به مجلس ارائه کند تا نمایندگان ملت در اسرع وقت، قوانین مقتضی را وضع نمایند.
کریمی قدوسی به نقش رسانه ملی در تبیین ریشههای این اغتشاشات برای مردم اشاره کرد و گفت: رسانه ملی باید اطلاعرسانی کافی در این زمینه داشته باشد چراکه بحثهای فرقهای همیشه مورد طمع دشمنان انقلاب بوده و هست و امروز بیش از هر زمان دیگر رسانههای معاند سعی دارند از چنین فرصتهای به نفع نیات شوم و تفرقهافکنانه خود استفاده کنند.
گزارش تسنیم: نورعلی تابنده و دراویشی که گروهک ضدامنیتی شدند + تصاویر
تحرکات روزهای گذشته عدهای طرفداران نورعلی تابنده نشان داد که جریان آنها از یک فرقه صوفیمسلک به یک گروهک سیاسی و تا حدی مسلح تبدیل شدهاند.
- ۰۲ اسفند ۱۳۹۶ – ۱۶:۲۲
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، دو روز قبل بود که اخباری از تجمع افرادی که خود را درویش مینامیدند در گلستان هفتم در خیابان پاسداران پخش شد. ساعتی از این تجمع نگذشته بود که دراویش رنگوبوی خشونت به اقداماتشان دادند و با تخریب اموال عمومی و منازل مردم، 3 مأمور نیروی انتظامی و دو بسیجی را بهشهادت رساندند. این آشوب تا حدود ساعت 4 صبح روز سهشنبه ادامه یافت که با درایت نیروی انتظامی غائله خاتمه پیدا کرد.
- بیشتر بخوانید
اگر اقدامات روزهای گذشته از طرف یک گروهک سیاسی و تروریستی صورت میگرفت، جای تعجب نداشت اما نکته قابل توجه این بود گروهی که خود را درویش و صوفی میدانستند و در طول حیاتشان در تاریخ ایران همواره بر سلوک معنوی تکیه میکردند این جنایات را رقم زدند.
با این حال با نگاهی به تاریخچه فرقهای که در روزهای گذشته تهران را به صحنه خشونتپراکنی تبدیل کردند، بهنظر میرسد حساب آنها از سایر سلسلههای درویشی و صوفی جداست. آنها امروز نه یک سلسله و حتی فرقه بلکه به گروهکی سیاسی و تا حدی مسلح تبدیل شدهاند.
سلسه دراویش نعمتاللهی گنابادی یکی از فرقههای تصوف است که توسط سید نورالدین شاه نعمتالله ولی در قرن هشتم هجری بنا نهاده شد و در دوران وی، پیروانش را «نعمتاللهی» میخواندند. این عنوان به کسانی که بعد از وی از عقاید و روش صوفیانه وی تبعیت کردند، داده شد. یکی از مشکلات پیروان این فرقه، عدمتبعیت از دستوران تشیع و مسائل شرعی است تا حدی که حتی قطب فعلی این سلسله یعنی نورعلی تابنده و پیروانش از اقامه یک نماز جماعت ساده برنمیآیند.
نماز عید فطر دراویش نعمتاللهی با حضور نورعلی تابنده
جدا از عقاید خاص این گروه، رفتارهای ضدامنیتی این روزهای دراویش شاید برای بسیاری غیرقابل باور باشد اما استفاده از پوشش تصوف و درویشیگری برای رسیدن به مقاصد سیاسی در ایران مسبوق به سابقه است.
** از انجمن اخوت تا گروه سیاسی «نورعلی تابنده»
برخی دراویش جزو معدود گروههایی بودند که در رخدادهای ملی کنج عزلت گزیدند و نهتنها مردم را یاری نکردند که گاه در مقابل مردم ایستادند. نمونه بارز آن در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است که هیچ بروز و ظهوری نداشتند. همچنین ارتباط آنها با دربار تا اواخر حکومت پهلوی ادامه داشت که یکی از ارتباطات اصلی آنها با دربار از طریق «انجمن اخوت» صورت میگرفت.
پایهگذار انجمن اخوت علیخان ظهیرالدوله سیاستمدار و درویش ایرانی دوره قاجار بود که از پیروان صفیعلی شاه بهشمار میرفت. بسیاری از اعضای اولیه انجمن اخوت نهتنها از بنیانگذاران فراماسونری بودند بلکه برای رسیدن به مقاصد سیاسی و فرهنگی خود از پوشش تصوف و درویشیگری استفاده میکردند. چنانچه بعد از ظهیرالدوله، تقی اسکندرانی، عبدالله انتظام، منوچهر نوذر و… از اعضای انجمن اخوت شدند.
همچنین از دیگر چهرههای مشهور آن میتوان به علیرضا پهلوی برادر محمدرضا شاه اشاره کرد که عضو فعال انجمن بود. قطب سلسله نعمتاللهی گنابادی سلطان حسین تابنده معروف به رضا علیشاه در دوران حکومت پهلوی نیز روابط خوبی با دربار داشت.
دیدار رضا علیشاه قطب سلسله گنابادی با وزیر دربار پهلوی
دیدار رضا علیشاه با محمدرضا پهلوی و فرح
** نورعلی تابنده؛ لیبرالی که درویش شد
با درگذشت رضا علی شاه و فرزندش، اداره سلسله دراویش “نعمتاللهی سلطانعلیشاهی گنابادی” به نورعلی تابنده رسید. وی که متولد 1306 است، در سال 1327 در رشته حقوق قضایی مدرک لیسانس گرفت. مدتی در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد و پس از مدت کوتاهی در سال 1329 به وزارت دادگستری منتقل شد. ریاست اداره سرپرستی دادسرای تهران و بهدنبال آن مستشاری دادگاه استان تهران بود.
وی پس از مدتی برای ادامه تحصیل به کشور فرانسه رفت و در سال 1336 دکترای حقوق را از دانشگاه پاریس اخذ کرد. در شهریور 1347 با بورس دولت فرانسه جهت مطالعات حقوقی قضایی عازم پاریس شد و در مؤسسه بینالمللی مدیریت .I.I.A.P. مشغول به تحصیل و موفق به اخذ دیپلم مدیریت قضایی از آن مؤسسه شد. پس از بازنشستگی در سال 1355 گاه به شغل وکالت دادگستری نیز اشتغال داشت. وی در ابتدای انقلاب وکالت عباس امیرانتظام را (متهم به جاسوسی و سخنگوی دولت موقت) عهدهدار بود.
نورعلی تابنده کنار عباس امیرانتظام پیش از ورود به قطبیت فرقه نعمتاللهی
نورعلی تابنده که از نزدیکان به جبهه ملی بهشمار میرفت و در دولت موقت مهندس بازرگان بدون هیچ سابقه انقلابی مدت کوتاهی معاون وزارت ارشاد و معاون وزیر دادگستری شد و به عضویت هیئت امناء و مدیریت سازمان حج و زیارت درآمد و در مهر 1359 خورشیدی بهدرخواست خودش بازنشسته شد.
او علاوه بر ارتباط با جبهه ملی، عضو حزب ملت ایران بهرهبری داریوش فروهر و جمعیت دفاع از قانون اساسی بود که سال 1363 تشکیل شد و با علی اردلان و مهندس بازرگان همکاری میکرد. وی پس از درگذشت برادرزادهاش علی تابنده «محبوب علیشاه» در دی ماه سال 1375 به مقام قطبیت فرقه نعمتاللهی رسید.
از زمان روی کار آمدن نورعلی تابنده سلسله نعمتاللهی علیشاهی ورود جدیتری به سیاست داشت، از جمله اعلام حمایت نورعلی تابنده از مهدی کروبی در انتخابات 88 که پس از آن هم اعلام تقلب کردند. از جمله افرادی که در آن دوران داعیه تقلب داشت مصطفی آزمایش سخنگوی برونمرزی دراویش گنابادی است که مدعی شده بود “چهار میلیون از دراویش ایران به کروبی رأی دادند”!
نورعلی تابنده کنار مهدی کروبی در سالگرد عزتالله سحابی
نورعلی تابنده علاوه بر این در ختم چهرههای اوپوزیسیون و ملی مذهبی همواره حضور دارد. در طول سالهای قطبیت نورعلی تابنده بین دراویش گنابادی اقدام به یارگیری در محافل دانشگاهی با چهره اوپوزیسیون و ورود به فعالیتهای اقتصادی کردند و اکنون فرقه نعمتاللهی در اروپا و آمریکا 11 خانقاه دارند.
با آشوبهای روزهای گذشته در تهران که در سالهای گذشته نیز تکرار شده بود، بهنظر میرسد حقیقت پشتپرده این تشکیلات بهظاهر درویشی رخ نمایانده و از یک فرقه به گروهکی سیاسی و تا حدی مسلح تبدیل شدهاند و در صورت لزوم ابایی از تحرکات مسلحانه ندارند.
انتهای پیام/*