کمک های اتحادیه اروپا، عربستان، قطر، امارات و ترکیه برای بازسازی عراق و سهم مبهم ایران/رهگیری جنگنده جاسوسی اسرائیل در آسمان سوریه/قرارداد جدید روسیه برای تحویل «اس-400» به ترکیه/قدردانی امیر کویت از ایران
قدردانی امیر کویت از ایران، اظهارنظر حریری در مورد ائتلاف با حزب الله، قرارداد جدید روسیه برای تحویل «اس-400» به ترکیه، ورود کاروان نظامی روسیه به شهرک الحاضر استان حلب سوریه و رهگیری جنگنده جاسوسی اسرائیل در آسمان سوریه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به کمک های اتحادیه اروپا، عربستان، قطر، امارات و ترکیه برای بازسازی عراق و سهم مبهم ایران نیز اشاره کرد.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در کنفرانس بازسازی عراق در کویت عنوان داشت: اتحادیه اروپا ۴۰۰ میلیون یورو برای حمایت از تلاش ها در زمینه بازسازی عراق اختصاص داده است.
وی در ادامه افزود: این کمک ها جدای از کمک های فردی است که کشورهای اروپایی به این زمینه اختصاص داده اند. پیروزی نهایی بر داعش باید از طریق حمایت از عراق در مرحله حساس کنونی تقویت شود.
از سوی دیگر، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر در سخنان خود در این کنفرانس از وام و سرمایه گذاری کشورش در عراق به ارزش یک میلیارد دلار خبر داده و بر پایبندی کشورش بر حمایت از بازسازی عراق تأکید کرد.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان نیز در این کنفرانس از اختصاص یک میلیارد دلار برای حمایت از پروژه های عمرانی در عراق و ۵۰۰ میلیون دلار برای حمایت از صادرات عربستان به این کشور خبر داد.
علاوه بر کشورهای فوق، امارات حدود ۶ میلیارد دلار، ترکیه ۵ میلیارد دلار، بانک بین المللی پول ۴.۷ میلیارد دلار، کویت ۲ میلیارد دلار، انگلیس یک میلیارد دلار و ژاپن ۶۰۰ میلیون دلار در بازسازی عراق کمک خواهند کرد.
ذکر این مهم لازم است که هنوز سهم ایران در این بازسازی مشخص نیست. بدون شک سرمایه گذاری کلان در عراق به معنای خرید سهم نفوذ در این کشور است.
قدردانی امیر کویت از ایران
امیر کویت در دیدار ظریف نقش ایران در مبارزه با داعش و کمک به ثبات و توسعه اقتصادی عراق را حائز اهمیت خواند و ابراز امیدواری کرد، همه مشکلات و اختلافات بین کشورهای منطقه با گفت وگو و تدبیر دولت های منطقه حل و فصل شود.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که به منظور شرکت در کنفرانس بین المللی بازسازی عراق به کویت سفر کرده است، ظهر روز چهارشنبه با شیخ صباح احمد جابر الصباح امیر کویت دیدار و گفت وگو کرد.
در این دیدار، امیر کویت نقش جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با داعش و کمک به ثبات و توسعه اقتصادی عراق را حائز اهمیت دانست و از آن قدردانی کرد.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد، همه مشکلات و اختلافات بین کشورهای منطقه با گفت وگو و تدبیر دولت های منطقه حل و فصل شود.
ظریف نیز در این دیدار تلاش های امیر کویت برای میانجیگری در بحران های کنونی منطقه را قابل تقدیر توصیف و ابراز امیدواری کرد، این تلاش ها به نتیجه مطلوب برسد.
طرفین همچنین بر ضرورت گسترش روابط دوجانبه و افزایش تماس های مستقیم بین مسئولان عالیرتبه دو کشور تأکید کردند.
حریری: با حزب الله ائتلاف نمی کنیم
سعد حریری، نخست وزیر لبنان در سیزدهمین سالگرد ترور رفیق حریری گفت: سیزده سال گذشت و منطقه در بحران، جنگ، انقلاب و فتنه به سر می برد. سوریه به عرصه ای برای آزمایش ارتش ها و شبه نظامیانی از همه کشورها تبدیل شد و عراق، یمن و لیبی در بحران به سر می برند؛ اما با وجود این لبنان در امنیت است.
وی افزود: روح رفیق حریری با ماست و لبنان دچار جنگ داخلی جدید نمی شود، زیرا کسانی که در راستای توافق طایف حرکت می کنند نمی توانند که همزیستی را از بین ببرند.
حریری گفت: ما لبنان را از بحران و آتش سوریه دور نگه داشتیم و داعش و تروریست ها را بیرون کردیم و تروریسم بستری در لبنان ندارد. ما ارتش و نیروهای امنیتی داریم که به آن افتخار می کنیم و اداره اطلاعات در کمین موساد و تروریسم است.
وی خطاب به حاضران ادامه داد: به خاطر قدس پایتخت ابدی فلسطین از شما می خواهیم که یک دقیقه به نشانه همبستگی با قدس و پایداری ملت فلسطین یک دقیقه بایستید.
حریری در ادامه از همبستگی با کشورهای عربی، تصمیم بی طرفی لبنان و رقابت های انتخاباتی لبنان سخن گفت و افزود: زمان قیمومیت بر لبنان تمام شده است و ۱۴ مارس ۲۰۰۵ نقطه عطفی در تاریخ لبنان است. هفته اندکی تا انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸ باقی مانده است که نقطه تحول در حیات پارلمانی خواه در زمینه قانون جدید یا تجدید پارلمانی خواهد بود. طی روزهای آینده اسامی را اعلام و وارد معرکه انتخابات به دور از فشار قیمومیت می شویم.
وی بیان کرد: اصولی وجود دارد که کشور بدون آن نمی تواند مستقر شود؛ توافق طایف، پایبندی به گفت وگوها، حمایت لبنان از تاثیرات جنگها، مخالفت با دخالت در امور کشورهای عربی.
حریری گفت: تصمیمات صادره از سوی دادگاه بین المللی برای مقامات لبنان الزام آور است. سلاح منحصرا باید در اختیار دولت قرار باشد، توان ارتش و نیروهای امنیت باید تقویت و همبستگی ملی در برابر طمع ورزی های اسرائیل حاصل شود.
نخست وزیر لبنان اعلام کرد: از چند ماه قبل اعلام شد که جریان المستقبل به ائتلاف پنجگانه روی خواهد آورد یا به ائتلاف به حزب القوات، الکتائب و الاحرار روی می آورد و جریان المستقبل بازنده بزرگ است، زیرا این جریان مفلس است و پولی ندارد. این بزرگترین اهانت است. ما چالش را قبول کردیم ما پول انتخابات نداریم اما مخالف هر گونه ائتلاف با حزب الله هستیم. وعده ما در ششم ماه می 2018 با انتخابات پارلمانی و هفتم ماه می با همه لبنانی ها.
قرارداد جدید روسیه برای تحویل «اس-400» به ترکیه
یک منبع دیپلماتیک نظامی روز چهارشنبه اعلام کرد، روسیه و ترکیه در نظر دارند تا قراردادی برای تحویل دومین محموله سامانه پدافند هوایی «اس-400» در سال 2020 به امضا برسانند.
بنا بر این گزارش، این منبع به خبرگزاری «تاس» گفت: «پس از تحویل نخستین محموله در ماه می یا ژوئن سال 2020، طرفهای روس و ترکیهای قصد دارند تا قرارداد جدیدی برای تحویل دومین محموله اس-400 در سال بعد از آن یعنی سال 2021 امضا کنند.»
به گفته این منبع، «فهرست محموله دوم نیز دقیقا مشابه قرارداد اول ترکیه با روسیه برای تحویل سامانههای اس-400 خواهد بود».
وی تأکید کرد، این سند جدید در نظر دارد تا به تقویت تولیدات داخلی ترکیه بپردازد، چون شرکتهای ترکیهای قرار است برخی قطعات سامانههای «اس-400» را تولید کنند.
شرکت «روستک» پیشتر اعلام کرده بود، در ماه مارس سال 2020 روسیه تحویل سامانههای موشکی «اس-400» به ترکیه را آغاز خواهد کرد.
چین نخستین کشوری بود که برای خرید سامانههای اس-400 از روسیه قرارداد امضا کرد. روسیه قرار بود در سال 2014 میلادی 6 سامانه «اس-400» را با قیمت نهایی 3 میلیارد دلار در اختیار چین قرار دهد. انتظار میرود که قرارداد تحویل سامانههای اس-400 روسیه به چین تا سال 2020 نهایی شود.
روسیه علاوه بر این قراردادهایی را نیز برای تحویل سامانههای اس-400 با هند و عربستان سعودی به امضا رسانده است.
برخی رسانهها نیز گزارشهایی درباره مذاکرات روسیه با مغرب، عراق، مصر، سوریه و سودان برای تحویل این سامانهها به این کشورها منتشر کردهاند.
ورود کاروان نظامی روسیه به شهرک الحاضر استان حلب سوریه
رسانه های نزدیک به تروریست ها چهارشنبه شب اعلام کردند، کاروانی شامل خودروهای انتقال نیرو و تجهیزات نظامی روسیه برای ایجاد مقرهای نظارت وارد «الحاضر» در جنوب حلب شدند.
پایگاه خبری الدرر الشامیه همچنین نوشت: خودروهای روسی حامل نیروهای پلیس نظامی این کشور بودند که وارد شهرک الحاضر تحت تسلط نیروهای همپیمان دولت سوریه شدند.
شهرک الحاضر در کنار «تل العیس» واقع است که در چند روز گذشته نیروهای ترکیه برای ایجاد مقر نظارت وارد آن شده بودند.
رهگیری جنگنده جاسوسی اسرائیل در آسمان سوریه
شب گذشته، نیروی دفاع هوایی سوریه یک جنگنده جاسوسی اسرائیلی را بر فراز قنیطره رهگیری و آن را مجبور به ترک حریم هوایی سوریه کرد.
در همین حال، برخی منابع خبری از رهگیری چند پهپاد شناسایی رژیم صهیونیستی در آسمان سوریه خبر دادند.