روزنامه جروزالم پست چاپ اسرائیل در گزارش بسیار مهم دوشنبه ۲۳ بهمن، درباره نتیجه نشست فوق العاده کابینهء بحران اسرائیل، به نقل از یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، اعلام کرد: بشار اسد در دادن امکان به ایران در برپایی پایگاه نظامی در سوریه یا اجازه انتقال موشک های نقطه زن برای حزب الله از خاک سوریه، باید این موضوع را هم در نظر بگیرد که خودش را به خطر میاندازد.
از جانب دیگر سایت تابناک با اشاره به تحلیلی از یک تحلیلگر ارشد اسرائیلی به نام “یوسی ملمن” ادعا کرد که اسرائیل قصد ندارد خود را در معرض درگیری مستقیم با مثلت ایران، سوریه و حزبالله قرار دهد، زیرا اسرائیلیها میدانند اگر درگیری جدیدی آغاز شود، باید همزمان در دو جبهه سوریه و لبنان بجنگند و با توجه به زرادخانه تشکیل شده از یکصدهزار راکت و موشک ذخیره شده در این دو کشور، مراکز اسرائیلی در معرض تلفاتی سنگین خواهند بود.
زنجیره حوادث صبح روز یکشنبه در مرزهای سوریه و سرزمینهای اشغالی، نزدیکترین موقعیت ایران و اسرائیل به درگیری مستقیم نظامی تاکنون بوده است، ولی ضربات متقابل میان ایران، سوریه و اسرائیل، از چندین جهت، «اولین» بوده است.
به گزارش «تابناک»؛ یوسی ملمن، تحلیلگر ارشد اسرائیلی که همانند مقامات رژیم اسرائیل مدعی است شروع این حوادث با ورود یک پهپاد ایرانی به فضای سرزمینهای اشغالی بوده، در تحلیلی درباره سرنوشت حوادث اخیر در میدل ایست آی نوشته است، این حوادث، اولین باری بود که یک پهپاد توسط ایران وارد سرزمینهای اشغالی میشد، زیرا پهپادهای قبلی توسط حزبالله هدایت میشدند ولی این بار ایرانیها خودشان هدایت پهپاد را در دست داشتند. در واقع این بار، تصمیم به عملیات، سکوی پرتاب و مرکز هدایت و کنترل همگی ایرانی بودند.
همچنین این اولین بار پس از سال 1982 بود که یک هواپیمای اسرائیلی با آتش پدافند دشمنان اسرائیل سرنگون شد و البته حملات بعدی اسرائیل، بزرگترین حملات اسرائیل به پدافند هوایی سوریه از همان سال 1982 تاکنون بوده است.
هر دو طرف اکنون از دستاوردهای خود در این حادثه سخن میگویند. ژنرالهای اسرائیلی بخش اطلاعاتی خود را تحسین میکنند که این امکان را برای آنها فراهم کرده که پهپاد ایرانی را که نمونه کپی شده پهپاد مشهور آمریکایی شکار شده در ایران بوده، از همان ابتدا شناسایی، رهگیری و سرانجام سرنگون کنند. در طرف مقابل، ایران، سوریه و حزبالله نیز از ضربهای که به نیروی هوایی پرادعای اسرائیل وارد کردهاند، خوشحال هستند.
با وجود این، به نظر میرسد که واقعیات اصلی و منافع متناقض دو طرف تغییری نکرده باشد. اسرائیل مدعی است که قدرتمندترین ارتش منطقه را دارد و نیروهای هوایی و واحدهای اطلاعاتی آن یک بار دیگر تواناییهای خود را نشان دادهاند.
به طور کلی به نظر میرسد، این حادثه نشان داده است که تنش میان اسرائیل و ایران درباره حضور نظامی ایران در سوریه و لبنان در حال افزایش است و قرار نیست تمام شود و هر دو طرف در پیگیری استراتژی خود در منطقه مصمم هستند.
هدف ایران این است که حضور خود را در سوریه تقویت کند و از منافع اقتصادی دوره بعد از بازگشت آرامش به این کشور بهرهمند شود. در عین حال ایران تلاش دارد از سوریه به عنوان سکویی برای اقدامات آتی علیه اسرائیل استفاده کند. برای رسیدن به این منظور، ایران قصد دارد که پایگاههای اطلاعاتی و همچنین مراکز تولید موشکهای دقیق و دوربرد در نزدیکی مرز اسرائیل ایجاد کند. ایران البته قصد ایجاد چنین مراکزی در خود لبنان را نیز دارد.
در آن سوی ماجرا، اسرائیل قصد دارد آزادی عمل خود در سوریه و لبنان برای جلوگیری از استقرار نیروهای ایرانی و یا حامیان ایران در نزدیکی مرزهای خود را حفظ کند، مانع انتقال تسلیحات برای حزبالله شود و جلوی ایجاد کارخانههای موشک را بگیرد.
اسرائیل برای رسیدن به این هدف، هم از ابزارهای نظامی و هم از ابزارهای دیپلماتیک استفاده میکند. اسرائیل از روسیه برای انتقال خطوط قرمز خود به ایران، سوریه و حزبالله استفاده میکند. همزمان اسرائیل در تمام طول جنگ داخلی در سوریه نشان داده است که برای رسیدن به خواستههای خود از زور هم استفاده میکند. تعداد حملات اسرائیل به خاک سوریه از مرز یکصد مورد هم فراتر رفته ولی همواره از پذیرش مسئولیت این حملات خودداری کرده است.
با وجود این، اسرائیل قصد ندارد خود را در معرض درگیری مستقیم با مثلت ایران، سوریه و حزبالله قرار دهد. اسرائیلیها میدانند اگر درگیری جدیدی آغاز شود، باید همزمان در دو جبهه سوریه و لبنان بجنگند و با توجه به زرادخانه تشکیل شده از یکصدهزار راکت و موشک ذخیره شده در این دو کشور، مراکز اسرائیلی در معرض تلفاتی سنگین خواهند بود.
این ترس اسرائیلی در فرایند تصمیمگیری در خصوص سرنگون کردن پهپاد ایرانی بر فراز سرزمینهای در اختیار اسرائیل و نه در سوریه، هویدا بود. اسرائیلیها از پیش میدانستند که ایران قصد به پرواز در آوردن چنین پهپادی را دارد؛ بنابراین این پهپاد را از زمان به پرواز در آمدن آن زیر نظر داشتند، ولی در خاک سوریه و یا اردن به آن حمله نکردند و اجازه دادند که وارد فضای اسرائیل شود. چرا؟ چون قصد نداشتند بهانهای برای انتقامجویی به طرف مقابل بدهند.
واکنشهای طرف مقابل هم نشان داد، آنها چندان خواهان افزایش تنش نیستند. این ایرانیها نبودند که به حمله هوایی اسرائیل پاسخ دادند بلکه نیروهای سوریه، هواپیمای اسرائیلی را سرنگون کردند. در مورد پهپاد سرنگون شده هم ابتدا گفته شد که اسرائیلیها دروغ میگویند ولی بعدا این ادعا مطرح شد که پهپاد در حریم هوایی سوریه بوده است.
به نظر میرسد، یک بازی «مهار کردن طرف مقابل» در جریان است. هر طرف اقداماتی را در دستور کار قرار داده تا رفتار طرف مقابل را بسنجد و فرصتهای واکنش وی را محدود کند. به همین خاطر اگر یک طرف احساس کند که تندروی کرده است، به سرعت از تشدید تنش خودداری میکند.
بازی روسیه در این میان به مراتب پیچیدهتر است. هدف نهایی کرملین این است که نظام سیاسی سوریه به ثبات کافی برسد تا بتواند از فرصتهای اقتصادی موجود در این کشور بهرهبرداری کند. به همین سبب روسیه درگیر یک بازی دوگانه شده است.
روسیه از سویی به ایران و نیروهای هوادارش در روی زمین نیازمند است تا معارضین باقیمانده در برابر دولت اسد سرکوب شوند و از سوی دیگر به نیروی هوایی اسرائیل که خطوط ارتباطی با آن نیز برقرار کرده است، اجازه میدهد که آزادانه در فضای سوریه عمل کنند.
اسد میداند که اسرائیل اصلیترین نیروی موجود در فضای فعلی سوریه است که میتواند مانع تحکیم سلطه دولت بر همه سرزمین سوریه شود.
با وجود این، همه بازیگران در صحنه تحولات خاورمیانه این را میدانند که گاهی محاسبات غلط میتواند باعث شروع جنگ شود؛ حتی اگر یک طرف و یا هر دو طرف مایل به شروع جنگ نباشند.
هشدار اسرائیل به بشار اسد درباره حضور نظامی ایران در سوریه

یووال اشتاینیتز: اگر ایران خط قرمزهای اسرائیل را در سوریه زیر پا بگذارد، حمله به خود بشار اسد در دستور کار اسرائیل خواهد بود
آقای اشتاینتیز، یکی از دوازده عضو کابینه محدود اسرائیل است که روز یکشنبه ۲۲ بهمن، در نشستی چند ساعته، اقدامات احتمالی بعدی اسرائیل را در ارتباط با سوریه بررسی کرد. این کابینه تنها وزیران سمتهای حساس امنیتی و سیاسی را در برمیگیرد.
اسرائیل بامداد شنبه ۲۱ بهمن، ابتدا از ساقط کردن یک «پهپاد ایرانی» که از آسمان سوریه وارد حریم هوایی اسرائیل شده بود، و سپس از چند موج حملات هوایی علیه «اهداف ایرانی و سوری» در خاک سوریه خبر داد. در جریان این رخدادها، اسرائیل سقوط یک جنگنده خود را تایید کرد.
ایران گزارش های منتشر شده در مورد نفوذ پهپادش به حریم هوایی اسرائیل را تکذیب کرده است.
در همین حال، شماری از مقامات امنیتی و نظامی پیشین اسرائیلی در تحلیلهایی در رسانههای اسرائیلی در ارتباط با وقایع روز شنبه، پیشنهاد کرده بودند که حمله به شخص بشار اسد نیز در دستور کار اسرائیل قرار گیرد تا او بداند این کشور در برخورد با سوریه «جدی» است و حملات می تواند به مراحل تازه ای وارد شود.
در این میان، یووال اشتاینیتز، بلندپایه ترین دولتمرد اسرائیلی است که آشکارا به این هشدارها علیه رئیس جمهوری سوریه پیوسته است. او به رادیوی ارتش اسرائیل گفت اگر ایران «خط قرمزهای اسرائیل» را در سوریه زیر پا بگذارد، حمله به خود بشار اسد در دستور کار اسرائیل خواهد بود.
این دولتمرد اسرائیلی نزدیک به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با اشاره به دو «خط قرمز» این کشور گفت: تبدیل سوریه به خط مقدم سپاه پاسداران ایران و برقراری پایگاههای اطلاعاتی، دریایی و هوایی، و دادن امکان به ایران برای ارتقای توان موشکی حزبالله لبنان و تحویل موشکهای نقطه زن به این گروه، که تهدید بزرگتری برای اسرائیل به نسبت وضعیت کنونی به شمار میرود، خطوط قرمز اورشلیم (بیتالمقدس) هستند.
یووال اشتاینیتز همچنین گفت: سوریه و لبنان تفاوتی ندارند. به گفته او، ارتش سوریه و حزب الله هر دو در خدمت ایران هستند و در صورت بروز جنگ، نباید تنها عامل آغازگر جنگ را هدف قرار داد.
به گفته این وزیر اسرائیلی، «رژیم اسد، مهره ضعیف» در محور شیعه ایران است و «بشار اسد در مورد دادن امکان به ایران در تبدیل سوریه به پایگاه نظامی یا انتقال موشکهای با دقت زیاد برای لبنان، باید خیلی خوب فکر کند، زیرا خود، دولت و ارتش خود را در معرض آسیب قرار میدهد».
بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه گفته بود که کشورش در حملات اخیر «به نیروهای ایرانی و سوریه ضربات سختی وارد کرده و قواعد اقدام برای اسرائیل تغییری نکرده است».
سوریه هر چند روز شنبه حملات وسیع اسرائیل و ساقط کردن جنگنده اسرائیلی با آتش پدافند هوایی اش را تایید کرد اما به عواقب احتمالی آن اشاره ای نکرد. سوریه تنها هشدار داد که حملات بعدی اسرائیل بی پاسخ نمیماند اما در برابر تهدیدهای بیشتر مقامات ارشد اسرائیلی سکوت کرد.
در این میان، بریتانیا نیز در حمایت از گام های اسرائیل در «دفاع از خود» به آمریکا پیوست. بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه در بیانیه ای ضمن بیان نگرانی کشورش از تحولات میان مرزهای اسرائیل و سوریه، حق اسرائیل دانست که از هر گونه تعرض به حریم خود دفاع کند.
آمریکا نیز پیشتر از اسرائیل در برابر «اقدامات شرورانه ایران» «حمایت کامل» کرده بود.
تهران و دمشق تاکید میکنند که حضور نظامی ایران در سوریه «مستشاری» و بنا به دعوت دولت آن کشور انجام شده است. در این ارتباط، علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد بینالمللی رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه به خبرگزاری فارس گفت: حضور ایران در سوریه براساس توافقهای دو کشور ادامه خواهد یافت.
حمایت تهران از حکومت بشار اسد،انتقاد شماری از کشورهای منطقه و جهان را به دنبال داشته است.