روز سهشنبه، شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بحث درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه تشکیل جلسه داد.
نماینده آمریکا در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت روز سهشنبه دمشق را به استفاده از سلاحهای شیمیایی متهم کرد.
روز سهشنبه، شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بحث درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه تشکیل جلسه داد.
«نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل در این جلسه دمشق را به استفاده از سلاحهای شیمیایی و روسیه را به اخلال در تحقیقات درباره آن متهم کرد.
نماینده انگلیس هم گفت: این کشور از تلاشهای جدی برای اندازی مجدد تحقیقات مستقل درباره حمله شیمیایی در سوریه استقبال میکند.
نماینده فرانسه نیز بدون ارائه شواهد موثق، دولت بشار اسد را مسئول استفاده از سلاحهای شیمیایی دانست.
وزارت خارجه سوریه پیشتر اعلام کرد، اظهارات مقامهای آمریکایی درباره استفاده دولت سوریه از سلاحهای شیمیایی در غوطه شرقی دمشق بی پایه است.
دمشق میگوید، آنچه رسانههای تحت حمایت غرب درباره استفاده سوریه از سلاحهای شیمیایی نقل میکنند، نسخه جدیدی از اهداف آمریکایی غربی و بهانهتراشیهای آنها برای رسیدن به سرزمین سوریه و ملت آن به ویژه پس از دستاوردهای تاریخی ارتش سوریه در جنگ علیه تروریسم است.
نماینده روسیه در نشست شورای امنیت گفت: دولت سوریه همواره از همکاری با سازمان منع گسترش «سازمان منع سلاحهای شیمیایی» برای امحای تسلیحات شیمیایی خود استقبال کرده است.
وی گفت: «آمریکا و انگلیس از این جلسه شورای امنیت برای اتهامپراکنی علیه روسیه استفاده کردهاند. اینکه چرا این اتفاق میافتد روشن است. ظاهراً برخی از بابت موفقیت نشست کنگره ملی سوریه در سوچی نگران هستند.»
نماینده روسیه افزود: «آنها از این چشمانداز که روح جدیدی در فرایند حل و فصل سیاسی مسائل سوریه دمیده شود نگران هستند.»
استقرار سامانه های پدافند هوایی ارتش سوریه در حومه حلب و ادلب
خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از فرماندهان ائتلاف حامی دولت سوریه از استقرار سامانه های دفاع هوایی در حومه حلب و ادلب خبر داد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از فرماندهان ائتلاف حامی دولت سوریه اعلام کرد، ارتش سوریه سامانه های دفاع هوایی جدیدی را در جبهه های مختلف در حومه حلب و ادلب مستقر کرده است.
بر اساس این گزارش، این سامانه های جدید حریم هوایی شمال سوریه را پوشش خواهد داد.
جزئیات بیشتری در این خصوص منتشر نشده است.
تأکید وزیران خارجه روسیه و فرانسه بر اجرای کامل برجام
وزیران خارجه روسیه و فرانسه در گفت وگویی تلفنی، خواستار اجرای کامل برجام شدند.
این گفت وگوی تلفنی به ابتکار طرف فرانسوی انجام گرفت و سرگئی لاوروف و ژان ایو لودریان، درباره موضوع های دستور کار بین المللی با محور مسأله سوریه مذاکره و تبادل نظر کردند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: طرف های روس و فرانسوی بر حل و فصل فوری مناقشه سوریه مطابق قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردند.
بر این اساس، لاوروف همتای فرانسوی خود را از نتایج کنگره گفت و گوهای ملی سوریه که روزهای 29 و 30 ماه ژانویه در سوچی برگزار شد و به روند مذاکره های ژنو تحت نظارت سازمان ملل برای اجرای این قطعنامه تحرک جدی بخشید، آگاه کرد.
لاوروف از ایو لودریان برای حضور نماینده ای از سفارت فرانسه در مسکو در کنگره گفت و گوهای ملی سوچی تقدیر کرد.
دو طرف همچنین درباره برنامه زمانی تماس های سیاسی دو کشور گفت وگو و تبادل نظر کردند.
روسیه و فرانسه دو عضو گروه 1+5 در مذاکرات برای دستیابی به برجام مشارکت کرده و دو کشور همانند سایر اعضای این گروه به استثنای آمریکا از اجرای این توافق بین المللی حمایت می کنند.
حمله خمپارهای به مراکز کمک رسانی روسی در دمشق
منابع روسی از حملات خمپارهای به دو مرکز توزیع کمکهای انسان دوستانه در دمشق پایتخت سوریه خبر دادند.
دو مرکز توزیع کمکهای انسان دوستانه روسیه در دمشق پایتخت سوریه هدف حملات خمپارهای قرار گرفت.
بر اساس این گزارش؛ در این حملات دو تن کشته و شماری نیز زخمی شدند.
خبرنگار اسپوتنیک از شنیده شدن صدای انفجار در کوی المسیحی که هیأت دینی مشترک در آن حضور دارند و کمکهای انسانی را به همراه خود دارند، خبر داد.
تهدید جدی سعد حریری از سوی عربستان
یک روزنامه سعودی گزارش داد که مقامات ریاض، از نزدیک شدن نخستوزیر لبنان، متحد خود در بیروت، به ترکیه ناخرسندند و او را تهدید به مجازات کردهاند.
عربستان سعودی به تازگی متحد سیاسی خود در بیروت را تهدید کرده است که نباید به ترکیه نزدیک شود.
روزنامه الکترونیکی «ایلاف» که از لندن بروزرسانی میشود و غیرمستقیم، منتسب به عربستان سعودی است، گزارش داد، افراد مطلع از تحولات لبنان و تحرکات سعد الحریری و سفرش به ترکیه میگویند که «سعد الحریری نخستوزیر لبنان از عربستان دور شده و به سوی ترکیه در حرکت است».
این منابع گفتهاند، سفر اخیر سعد به ترکیه نه صرفا برای هماهنگی سیاسی و کمک به لبنان، بلکه در چهارچوب موضعگیری اهل سنت لبنان در زمین بازی اخوانی ترکیه بود.
این منابع که هویت آنان روشن نیست، به ایلاف گفتند: ترکیه مثل ایران است. تلاش میکند نفوذ خود در خاورمیانه و آفریقا را بازیابد. تلاش میکند از هر خلأ و فرصتی که ایران به جای میگذارد یا نمیتواند وارد آن شود، استفاده کند».
این منابع توضیح دادند، «سعد الحریری تلاش میکند وزنهای ضد ایرانِ شیعه، وارد لبنان کند و این کار را با ترکیه انجام میدهد. او این کار را پس از آن آغاز کرده که متقاعد شده که عربستان دیگر بیچشمداشت از او حمایت نمیکند».
ایلاف همچنین نوشت، یک مسئول سعودی اخیرا با یک وزیر لبنانی تماس گرفته و به او گفته «حرکت سریع الحریری به سوی ترکیه، برایش گران تمام خواهد شد، چون عربستان برای او و لبنان هیچ چیزی کم نگذاشته است».
اختلافات میان عربستان و سعد الحریری که متحد این کشور در بیروت به حساب میآید، از نوامبر گذشته افزایش یافت. نخستوزیر لبنان نوامبر ۲۰۱۷ در سفری غیرمنتظره به عربستان رفت و یک روز بعد در چهارم نوامبر ناگهانی استعفای خود را اعلام کرد.
ناظران سیاسی این اقدام غیرمنتظره را ناشی از فشار عربستان بر سعد الحریری دانستند و رسانهها بعد از آن از بازداشت و اقامت اجباری سعد الحریری در عربستان سخن گفتند، امری که حزبالله لبنان نیز به نوعی آن را تأیید کرد و حتی رئیس جمهور لبنان به عربستان ضرب الاجل داد تا او را به لبنان بازگرداند.
سخنان سعد الحریری از آن جهت غافلگیرکننده بود که او یک روز قبل از سفر ناگهانی به عربستان با علی اکبر ولایتی مشاور بینالملل رهبر ایران در بیروت دیدار و اعلام کرد که ایران از ثبات لبنان حمایت میکند.
با این حال، سعد الحریری تحت فشار لبنان و فرانسه و افکار عمومی دو هفته بعد به پاریس رفت و از آنجا به بیروت بازگشت و اندکی بعد پس از رایزنی با دیگر مسئولان دولت لبنان، سرانجام یک ماه بعد از استعفا، استعفای خود را رسما پس گرفت، ولی این مسأله میزان اختلافات میان ریاض و سعد الحریری را فاش کرد.