جمعه , ۱۶ آذر ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین تحولات خاورمیانه:

آخرین تحولات خاورمیانه:

 

بیانیه کیسینجر برای مقابله با رژیم حاکم بر  ایران

«هنری کیسینجر» وزیر خارجه اسبق آمریکا که در دولت «ریچارد نیکسون» و تا 2 سال پیش از انقلاب اسلامی در این سمت بود، امروز برای شرکت در نشست «چالش‌های جهانی و راهبرد امنیتی ایالات متحده» در کمیته نیروهای مسلح سنا حاضر شد.

کیسینجر در بیانیه‌ای که در این نشست خواند، به مقوله‌های مختلفی از جمله ایران پرداخت.

کیسینجر در بخشی ایرانی بیانیه خود گفت:

«اکثر نیروهای غیرداعشی منطقه از جمله ایران شیعه و کشورهای پیشروی سنی توافق دارند که داعش بایستی از بین برود اما مشکل جدید خاورمیانه، نحوه تقسیم کنترل اراضی بازپس‌گرفته‌شده از داعش است. اگر پایگاه‌های قدرت سابق داعش به اشغال سپاه پاسداران یا شبه‌نظامیان شیعه تحت فرمان آن درآید، کمربند نفوذ ایران از تهران تا بغداد و دمشق و بیروت کشیده خواهد شد و مدل ایرانی جهادی‌گرایی، جایگزین مدل داعش خواهد شد؛ نتیجه این‌ها، احیای امپراطوری ایران است.

با درنظر گرفتن این مطلب، اصلی‌ترین چالش فعلی منطقه، ایران است. ایران هم از نقطه‌نظر تاریخی و هم از منظر سیاسی، همیشه منسجم‌ترین کشور منطقه بوده؛ ایران تنها کشور منطقه است که در طی دوران کشورگشایی مسلمانان، توانست زبان و فرهنگ تاریخی خود را حفظ کند. تأثیرگذاری این روزهای ایران، ناشی از ظهور این کشور در چشمان رهبران منطقه به عنوان یک کشور در آستانه هسته‌ای شدن پس از امضای برجام است؛ به نظر می‌رسد که توافق هسته‌ای، مهر تأییدی بر این وضعیت ایران بوده است. نفوذ ایران به لطف راهبرد ظریف و تهاجمی رهبرانش، بیشتر و بیشتر شده است. این کشور از یک سو در قالب نظام سازمان ملل و تحت محدودیت‌ها و تکلیف‌های این سازمان به عنوان یک کشور دارای حق حاکمیت شناخته می‌شود و از سوی دیگر، با شناساندن خود به عنوان قدرتی انقلابی، به نظم جهانی موجود حمله‌ور شده است. استفاده از این ظرفیت است که باعث شده نائبان ایران در یمن، لبنان و عراق، دولت‌های موجود کشورهای خود را یا تضعیف کنند و یا به ارگان زیرمجموعه خود بدل کنند.

ایالات‌متحده و متحدانش باید دو کار انجام دهند: اول اینکه باید توسعه‌طلبی هژمونیک ایران مقابله کنند و دوم آنکه به جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای، متعهد بمانند. اولین اقدام، شباهت‌هایی با نقش آمریکا در هدایت و اتمام جنگ سرد دارد. پس از جنگ جهانی دوم، برخی از کشورها که هویت تاریخی داشتند، با شوروی آن روزها که پس از جنگ تقویت شده بود و مملو از ایدئولوژی انقلابی‌گرایی بود، به مقابله برخواستند. این کشورها تحت رهبری آمریکا، ائتلاف کردند و مرز قابل‌تحمل برای توسعه‌طلبی شوروی ترسیم شد؛ این اقدام نهایتاً به مهار شوروی و مذاکره برای پایان دادن به جنگ سرد منتهی شد.

اجرای برجام، پیش‌نیاز جلوگیری از اشاعه هسته‌ای است که اگر تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه پخش شود، باید نظام بازدارندگی موجود را از نو بنیان نهاد. ایالات متحده باید برای ایران روشن کند که گذشته از اجرای برجام، همیشه با ظهور این کشور به عنوان یک کشور دارای تسلیحات هسته‌ای مخالف خواهد بود. برداشته شدن این گام‌ها، برای برقرار ماندن و تغییر چهره نظم جهانی موجود، الزامی است.»

واکنش پنتاگون به خرید سامانه دفاعی« اس 400» توسط قطر، موافقت اقلیم کردستان با واگذاری نفت به دولت عراق، درخواست انگلیس از عمان برای واسطه شدن جهت اصلاح برجام و بیانیه کیسینجر برای مقابله با ایران از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رایزنی رهبران انگلیس و آمریکا در مورد «مهار ایران در منطقه» نیز اشاره کرد.

«ترزا می» نخست‌وزیر انگلیس و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس در مورد مقابله با آنچه فعالیت‌های بی‌ثبات کننده ایران در منطقه خواندند رایزنی کردند.

دو طرف همچنین در مورد فعالیت‌های موشکی ایران و تداوم تلاش‌ها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تأکید کردند.

این برای اولین بار است که سخنگوی دفتر نخست‌وزیری انگلیس از تأکید «ترزا می» بر پایبندی کشورش به برجام در گفت‌وگو با ترامپ سخنی به میان نیاورده و صرفاً به مهار ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای اشاره‌ کرده است.

سخنگوی دفتر نخست‌وزیری انگلیس همچنین اظهار داشت: دو طرف در مورد اهمیت همکاری برای مبارزه علیه داعش در سوریه و سایر مناطق تأکید کردند.

وی اضافه کرد: در جریان این دیدار نخست‌وزیر انگلیس توضیحاتی در رابطه با تحولات و دستاوردهای مذاکرات برگزیت برای رئیس‌جمهوری آمریکا ارائه داد و دو طرف تمایل خود را برای توسعه روابط تجاری دوجانبه پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا مورد تأکید قراردادند.

به گفته این سخنگو، در پایان این نشست قرار شد مقامات دو کشور در رابطه با سفر رئیس‌جمهوری آمریکا به لندن در سال جاری برنامه‌ریزی کنند.

دیدار رهبران دو کشور پس آن صورت می‌گیرد که انصراف رئیس‌جمهوری آمریکا برای سفر به لندن از ترس خشم افکار عمومی در انگلیس، به‌شدت بر روابط میان لندن و واشنگتن سایه افکنده بود.

دونالد ترامپ پیش از آغاز دیدار خود با ترزا می به خبرنگاران گفته بود: شایعاتی در مورد رابطه انگلیس و آمریکا مطرح‌شده بود که می‌خواهم آن را تصحیح کنم. ما به اقدامات انگلیس احترام می‌گذاریم و این کشور را دوست داریم.

وی افزود: افکار و ایده آل ‌های ما مشابه یکدیگر است و هیچ اتفاقی برای انگلیس رخ نخواهد داد که ما برای دفاع از این کشور حضور نداشته باشیم.

او در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با برنامه سفرش به لندن گفت که در این رابطه قرار است با نخست‌وزیر انگلیس گفت‌وگو کند.

«ترزا می» نیز در اظهاراتی بر رابطه ویژه میان دو کشور تأکید کرد و همچنین اظهار داشت که دو کشور با چالش‌های مشابهی در دنیا مواجه هستند که با یکدیگر برای مبارزه با آن‌ها همکاری می‌کنند.

درخواست انگلیس از عمان برای واسطه شدن جهت اصلاح برجام/ بیانیه کیسینجر برای مقابله با ایران/رایزنی رهبران انگلیس و آمریکا در مورد «مهار ایران در منطقه»/ واکنش پنتاگون به خرید سامانه دفاعی« اس 400» توسط قطر

در یک سال گذشته تظاهرات و تجمعات اعتراضی متعددی علیه سیاست‌های ترامپ در لندن برگزارشده که عمدتاً با محور درخواست برای لغو سفر وی به لندن سازماندهی شده است.

خشم افکار عمومی مردم انگلیس نسبت به سیاست های رئیس جمهوری آمریکا همچنین سبب شده تا او به رغم دعوت رسمی نخست وزیر انگلیس چندین بار سفر خود به لندن را به تاخیر بیندازد.

ترامپ قرار بود فوریه آینده (اسفند) به منظور بازگشایی سفارت جدید آمریکا به لندن سفر کند اما اخیرا با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که از انجام این سفر منصرف شده است.

بر اساس گزارش‌های منتشرشده، تا این لحظه تاریخ مشخصی برای سفر رئیس‌جمهوری آمریکا مشخص نشده است. برخی رسانه‌های انگلیس از احتمال سفر ترامپ به لندن در اواسط سال جاری میلادی خبر می‌دهند.

واکنش پنتاگون به خرید سامانه دفاعی« اس 400» توسط قطر

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز پنجشنبه اقدام قطر برای خرید سامانه دفاعی اس 400 روسیه را موضوع داخلی این کشور این کشور دانست.

پنتاگون در بیانیه ای همچنین خرید این سیستم را «امری حاکمیتی » قلمداد کرد.

«فهد محمد العطیه سفیر قطر در روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که گفت وگو ها برای خرید این سامانه با روسیه آغاز شده است.

وی اضافه کرد: علاوه بر سیستم دفاع هوایی، ما در مورد خرید سایر تجهیزات برای نیروی زمینی هم صحبت می کنیم.

سفیر قطر اضافه کرد که قرارداد همکاری نظامی بین دوحه و مسکو در جریان سفر وزیر دفاع روسیه در اکتبرگذشته (مهرماه 1396 ) به قطر امضا شده است.

درخواست انگلیس از عمان برای واسطه شدن جهت اصلاح برجام/ بیانیه کیسینجر برای مقابله با ایران/رایزنی رهبران انگلیس و آمریکا در مورد «مهار ایران در منطقه»/ واکنش پنتاگون به خرید سامانه دفاعی« اس 400» توسط قطر

سفیر قطر در مسکو اعلام کرد: در اسرع وقت، وابستگان نظامی دو کشور معرفی خواهند شد.

به گفته منابع نظامی، سامانه « اس 400» قادر به تشخیص 100 هدف به طور همزمان و درگیر شدن با 12 هدف به طور همزمان از محدودهٔ 400 کیلومتری است. این هدف‌ها می‌توانند از جمله انواع هواگرد، هواپیما، موشک‌های کروز و موشک‌های بالستیک باشند.

موافقت اقلیم کردستان با واگذاری نفت به دولت عراق

حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق طی سخنانی در داووس سوئیس گفت که حکومت اقلیم کردستان با اعطای نفت به دولت مرکزی موافقت کرد.

وی افزود: ما فرصت داریم که با اقلیم کردستان گفت‌وگو و اختلافات مربوط به نفت و بودجه را حل کنیم.

العبادی و نچیروان بارزانی نخست‌وزیر اقلیم کردستان روز پنجشنبه در داووس سوئیس دیدار و بر ضروت احیای تمامی قدرت‌های دولت فدرال در اقلیم تاکید کردند.

بارزانی و العبادی روز شنبه در بغداد دیدار و گفت‌وگو کرده بودند که این اولین دیدار بین دو طرف از زمان برگزاری همه‌پرسی جدایی اقلیم کردستان از عراق به شمار می‌رفت.

درخواست انگلیس از عمان برای واسطه شدن جهت اصلاح برجام/ بیانیه کیسینجر برای مقابله با ایران/رایزنی رهبران انگلیس و آمریکا در مورد «مهار ایران در منطقه»/ واکنش پنتاگون به خرید سامانه دفاعی« اس 400» توسط قطر

دولت عراق همان روز در بیانیه‌ای اعلام کرد که دو طرف در این دیدار درباره تازه‌ترین تحولات سیاسی و امنیتی و حل مشکلات بین دولت فدارل و اقلیم کردستان بر اساس قانون اساسی گفت‌وگو کردند.

طبق این بیانیه، العبادی ضمن تاکید بر اهمیت فعال سازی تمامی نهادهای قانونی دولت فدرال در اقلیم کردستان از جمله گذرگاه‌های مرزی و فرودگاه‌ها، افزود: مرزهای بین المللی باید تحت کنترل دولت فدرال قرار گیرند و دولت مرکزی نیز باید به مواد قانون اساسی در خصوص مرزهای اقلیم کردستان پایبند باشد و صادرات نفتی باید انحصاراً توسط بغداد انجام شود.

درخواست انگلیس از عمان برای واسطه شدن جهت اصلاح برجام

یک منبع دیپلماتیک انگلیسی گفته که وزیر خارجه کشورش در سفر امروز به عمان، در خصوص واسطه‌گری سلطان قابوس برای قبول اصلاح برجام از سوی مقامات ایرانی، با طرف عمانی مذاکره کرده است.

«بوریس جانسون» وزیر خارجه انگلیس روز پنجشنبه در عمان بود و در خصوص مسائل مختلف از جمله برجام با «سلطان قابوس» پادشاه این کشور مذاکره کرد.

این دومین سفر جانسون به عمان از اواسط آذر ماه تاکنون است؛ جانسون البته 18 آذر ماه هم به تهران آمد و با مقامات دولت مذاکره کرد.

رسانه‌های عمان پس از دیدار امروز گفته‌اند که مذاکرات جانسون و سلطان قابوس بر «ثبات در منطقه» متمرکز بوده و هر دو طرف بر لزوم پایان یافتن جنگ داخلی یمن تأکید کرده‌اند.

وزیر خارجه انگلیس پس از مذاکره با عمانی‌ها راهی عربستان خواهد شد و آنطور که یک منبع انگلیسی به نشریه «نشنال» گفته، در ریاض با «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور مذاکراتی خواهد داشت.

این منبع دیپلماتیک گفته که جانسون در خصوص پیشنهاد اروپا به آمریکا برای درنظر گرفتن جرائم تحریمی شدیدتر برای نقض برجام از سوی ایران هم با سلطان قابوس صحبت کرده است.

«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه (دوم بهمن‌ماه) بعد از دیدار با مقام‌های انگلیسی در لندن گفت با کشورهای اروپایی بر سر تشکیل کارگروهی با مأموریت «اصلاح برجام» موافقت کرده است. مقام‌های کشورهای اروپایی هنوز رسماً درباره این ادعا موضع‌گیری نکرده‌اند. این سخنان این دیپلمات انگلیسی می‌تواند اولین تأیید رسمی اروپایی این خبر باشد.

این دیپلمات انگلیسی گفته: «جانسون به عمان بعنوان واسطه‌ای کلیدی برای معامله با ایرانیان برای اصلاح معایب توافق هسته‌ای می‌نگرد؛ اصلاحی با در نظر گرفتن برنامه موشکی بالستیکی ایران است.»