پنجشنبه , ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » بین المللی » آخرین و مهم ترین تحولات خاورمیانه؛

آخرین و مهم ترین تحولات خاورمیانه؛

خاورمیانه در 24 ساعت گذشته، تحولات مختلفی را پشت سر گذاشت. در ای میان، تحولات مرتبط با دو کشور عراق و سوریه از اهمیت بیشتری برخودار بوده اند. آماده شدن حماس برای نبرد بزرگ با اسرائیل، قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش و راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی کردستان عراق، از جمله مهم ترین این تحولات و خبرها بوده اند. یکی دیگر از مهم ترین خبرها، فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن بوده است.

به گزارش «تابناک»؛ سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، عربستان و اردن از دو گروه شورشی «اسود الشرقیه» و «احمد عبدو» خواستند، سوریه را ترک کرده و به اردن عقب نشینی کنند. این دو گروه عضو ارتش آزاد سوریه و تحت حمایت واشنگتن، ریاض و امان هستند.

به گزارش رویترز، «بدرالدین السلامه» یک عضو ارشد گروه اسود الشرقیه که از حمایت نظامی ائتلاف تحت رهبری آمریکا برخوردار است، اظهار داشت: از ما رسما درخواست شده که منطقه را ترک کنیم.

به نوشته رویترز، از اوایل سال جاری میلادی، این شورشیان، داعش را از بخشی از مناطق کم جمعیت از جنوب شرقی دمشق گرفته تا نزدیکی مرز عراق بیرون رانده اند.

اما عملیات های ارتش سوریه باعث شده است، این گروه ها در محاصره قرار بگیرند و عملکردشان تحلیل برود. در هفته های اخی،ر ارتش سوریه برخی از پست های مرزی را که در سال های آغازین مناقشه ترک کرده بود، دوباره به دست آورد.

در نامه ای که برای فرماندهان گروه های شورشی فرستاده شده و به رویت رویترز نیز رسیده، به آنها گفته شده که حضور در یک منطقه محصور کوچک تهدیدی علیه آنان است.

به نوشته رویترز، این تصمیم با نارضایتی صدها عضو این دو گروه مواجه شده است. آنان عقب نشینی به سمت اردن را تلاشی در جهت انحلال این گروه ها می دانند.

 فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن/قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش/ راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق

فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن/قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش/ راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق

این گروه ها تجهیزات سنگین و ده ها فروند موشک ضدتانک ساخت آمریکا دارند.

السلامه گفت: ما این درخواست را رد کردیم، زیرا اگر وارد اردن شویم، این پایان کار ما خواهد بود.

از سوی دیگر، یکی دیگر از مقامات شورشیان گفت، آنها لزوما با طرح عقب نشینی مخالف نیستند.

«سعید سیف»، سخنگوی گروه احمد عبدو گفت: ما به طور اصولی در مورد عقب نشینی توافق کرده ایم؛ اما هنوز مسائلی هست که باید حل شود. تا به این لحظه، هنوز توافق نهایی در مورد عقب نشینی حاصل نشده است. ما هنوز در منطقه بادیه هستیم و از موقعیت خود دفاع می کنیم.

بادیه جزو مناطقی است که روسیه و آمریکا برای آتش بس در آنجا به توافق رسیده اند. این منطقه در جنوب غرب سوریه قرار دارد.

منابع دیپلماتیک غربی گفتند، درخواست برای عقب نشینی این گروه ها در ارتباط با تصمیم ماه ژوئیه آمریکا برای لغو یکی از برنامه های سیاست. دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه ژوئیه تصمیم گرفت به برنامه سیا برای تجهیز و آموزش گروه های سوری که علیه دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه می جنگند پایان دهد.

این برنامه در سال 2013 و به عنوان بخشی از تلاش های دولت باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا برای سرنگونی اسد به اجرا درآمد. دولت ترامپ می گوید، راهبردش صرفا بر شکست دادن داعش متمرکز است.

آماده شدن حماس برای نبرد بزرگ با اسرائیل

«ناداو آرگامان» رئیس اداره امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شین‌بت) روز یکشنبه مدعی شد که نیروهای حماس با کمک ایران در حال آمادگی برای دور جدیدی از حملات ضد منافع این رژیم هستند.

به نوشته پایگاه «تایمز اسرائیل»، آرگامان در نشست هفتگی کابینه رژیم صهیونیستی مدعی شد که حماس با ایجاد پایگاه‌هایی درون خاک لبنان، در صدد تقویت همکاری‌های خود با ایران و استفاده از حمایت‌های تهران است.

رئیس شین‌بت در جمع وزرای کابینه صهیونیست هشدار داد، حماس «همچنان در حال تزریق سرمایه‌ای چشمگیر برای آمادگی برای درگیری است. آن‌ها برای درگیری آماده هستند.»

آرگامان البته اعتقاد داشت که حماس در یک تضاد میان تلاش برای حفظ رضایت اهالی غزه، لطمه وارد نشدن به آتش‌بس موجود با اسرائیل و تسلیح خود گرفتار شده است.

فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن/قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش/ راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق

رئیس اداره امنیت داخلی اسرائیل، پای ایران و فرضیه «هلال شیعی» را هم وسط کشید و گفت: «تروریست‌های حماس تعمیق روابط راهبردی با محور شیعی را ادامه می‌دهند.»

در هفته‌های گذشته مقامات اسرائیلی بارها نسبت به تبعات شکست داعش و قدرت گرفتن بیش از پیش منطقه هشدار داده‌اند.

«یائیر گولان» از گزینه‌های ریاست بر ستاد مشترک ارتش اسرائیل روز گذشته گفت اروپا و آمریکا باید به جای تمرکز بر داعش، باید بر تقابل با ایران متمرکز شوند.

بیش از یازده هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش

روزنامه «بیلد ام زونتاگ» آلمان امروز در گزارشی اعلام کرد، مقامات برلین بر این باورند، گروه تروریستی داعش بیش از یازده هزار گذرنامه سوری خالی دارد که می تواند اسامی عناصر خود را در آن وارد کند.

این روزنامه با اشاره به اسناد پنهانی پلیس فدرال و وزارت کشور آلمان اعلام کرد، کارشناسان، فهرستی از شماره گذرنامه‌های سوری خالی تهیه کرده و گفته‌اند این گذرنامه ها مدارکی هستند که می توان آنها را با جزئیات شخصی پر کرد.

روزنامه بیلد در ادامه نوشت، دستگاه های امنیتی آلمان اعلام کرده اند، 18 هزار گذرنامه از مکان های دولتی سوریه به سرقت رفته که از میان این تعداد، هزاران گذرنامه در دستان گروه های تروریستی دیگر غیر از داعش است.

فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن/قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش/ راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق
سخنگوی پلیس فدرال آلمان در این خصوص به روزنامه «بیلد ام زونتاگ» گفته است: وضعیت تحولات پناهندگان نشان داد سازمان های تروریستی از این فرصت برای وارد کردن مهاجمان احتمالی یا حامیان آنها به شکلی که قابل رصد نباشند، به اروپا و آلمان استفاده می کنند.

وی همچنین تصریح کرد: عناصری که در پشت حملات پاریس در نوامبر 2015 بودند، گذرنامه های سوری تقلبی داشتند. در این حملات 130 تن جان خود را از دست دادند.

طبق اسنادی که روزنامه «بیلد ام زونتاگ» به آن ها دست یافته، 8625 گذرنامه را که مقامات مهاجرتی آلمان سال 2016 بررسی کردند، مشخص شد تقلبی هستند. البته طبق این اسناد مشخص نیست چگونه این گذرنامه ها به دست این پناهنجویان رسیده ‌است.

راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی کردستان عراق

به نوشته «الغد پرس»، دولت عراق با به تأخیر انداختن زمان آغاز نبرد آزادسازی شهر «الحویجه» واقع در استان «کرکوک» از دست داعش که از مناطق مورد منازعه میان اربیل و بغداد به شمار می‌رود، می‌خواهد زمان بخرد.

روزنامه «العربی الجدید» نیز با شمار امروز خود می‌نویسد، دلیل به تأخیر افتادن زمان عملیات آزادسازی الحویجه، بیشتر سیاسی است تا نظامی. هدف از این به تأخیر انداختن این است که نبرد مذکور همزمان با برگزاری همه‌پرسی جدایی در منطقه کردستان آغاز شود، زیرا این اقدام شرایط را برای برگزاری همه‌پرسی نامناسب می‌کند.

بر اساس این گزارش، با وجود آنکه بغداد بارها نتایج این همه‌پرسی را که قرار است 25 سپتامبر جاری در منطقه کردستان و مناطق مورد منازعه برگزار شود، رد کرده، اکنون تلاش می‌کند به طرق مختلف مانع اجرای آن شود.

یک منبع آگاه بلندپایه سیاسی در این‌باره به العربی الجدید گفت: طرح آزادسازی الحویجه از نظر نظامی کاملا آماده است؛ اما اصرار کردها به برگزاری همه پرسی و آغاز تبلیغات برای آن، موجب شده که نبرد الحویجه، در گرو یک تصمیم سیاسی باشد نه نظامی. طرح نبرد الحویجه شامل تداوم بمباران‌های هوایی مواضع داعش در این شهر است، ولی زمان آغاز حمله زمینی به این منطقه را تنها العبادی می‌داند و او مشخص می‌کند. ساعت صفر آغاز این عملیات نیز کاملا سیاسی است و آغاز عملیات همزمان با برگزاری همه‌پرسی می‌تواند به شکست همه‌پرسی نیز منجر شود.

فرمان سازمان سیا به گروه های معارض سوری برای عقب نشینی به سوی مرز اردن/قرار گرفتن بیش از 11 هزار پاسپورت سوری در اختیار داعش/ راهکار العبادی برای متوقف کردن همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق

«جاسم العباسی»، کارشناس امور سیاسی در این‌باره می‌گوید: عبادی با به تأخیر انداختن زمان عملیات زمینی الحویجه، به دنبال شکست قانونی همه‌پرسی جدایی کردستان است. بر اساس اصول انتخاباتی، این همه‌پرسی نباید بدون وجود امنیت برگزار شود، زیرا برگزاری انتخابات، مستلزم حضور ناظران بین‌المللی و کیمته‌های ویژه و مدیران کل و کارشناسان از کشورهای دیگر برای نظارت بر روند آن است؛ بنابراین، باید فضای امنی برای این همه‌پرسی فراهم شود، نه جنگ.

وی می افزاید: فضای نبردی که العبادی در کرکوک همزمان با همه‌پرسی ایجاد خواهد کرد، مانع رسیدن ناظران بین‌المللی به کرکوک خواهد شد، زیرا فشای مناسبی در این استان وجود نخواهد داشت امری که قانونا مشروعیت همه‌پرسی را زیر سؤال خواهد کرد. این امری است که به نخست‌وزیر عراق فرصت خواهد داد تا در صورت عدم انصراف بارزانی از برگزاری همه‌پرسی، به دادگاه لاهه درباره نتایج همه‌پرسی شکایت برد و آن را کاملا زیر سؤال ببرد.