یکشنبه , ۲۲ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » حقوق بشر » وضعیت نگران کننده زندانیان معترض رجایی شهر و درخواست همبندیان سابق برای پایان دادن به اعتصاب غذا

وضعیت نگران کننده زندانیان معترض رجایی شهر و درخواست همبندیان سابق برای پایان دادن به اعتصاب غذا

یک منبع مطلع به کمپین حقوق بشر در ایران گفت علیرغم گذشت حدود چهل روز از اعتصاب غذای تعدادی از زندانیان سیاسی-عقیدتی در زندان رجایی شهر و وخامت حال جسمی شماری از آنان، مقامات قضایی و مسوولان زندان رجایی شهر از اعزام این زندانیان به بیمارستان خودداری می‌کنند.

این منبع مطلع روز پانزده شهریور گفت دست کم پنج تن از اعتصاب کنندگان به مراقبت‌های درمانی خارج از زندان نیاز دارند اما مسوولان قضایی با اعزام و انتقال آنان موافقت نمی‌کنند. سعید ماسوری، رضا شهابی، ابوالقاسم فولادوند، شاهین ذوقی تبار، محمد نظری و محمد بنازاده امیرخیزی، از جمله زندانیانی هستند که درپی اعتصاب غذا با مشکلات جسمی مواجه شده و نیاز به مراجعه به پزشک متخصص و بستری شدن در زندان دارند.

این منبع همچنین گفت بهداری زندان رجایی شهر به دلیل به رسمیت نشناختن اعتصاب غذا، از مراقبت‌های درمانی لازم برای زندانیان اعتصاب غذا کننده خودداری می‌کنند: «مشکل فقط اعزام به خارج زندان نیست، حتی مسئول بهداری به زندانیان گفته چون زندان اعتصاب غذای شما را به رسمیت نمی‌شناسد، ما نمی‌توانیم روزانه شما را چک کنیم و این نبودن چکاپ روزانه برای کسی که در اعتصاب غذا است خطرناک است.»

منبع مطلع گفت زندان رجایی شهر کرج زندانیان اعتصاب غذا کننده را به صورت تنبیهی از ملاقات حضوری محروم کرده است: «زندان عمدا در این دوره اعتصاب غذا، به زندانیانی که اعتصاب کردند ملاقات حضوری نمی‌دهد ولی برای این که بین زندانیان اختلاف بیندازد، حتی بیشتر از میزان معمولی به بقیه ملاقات حضوری داده است.»

منبع مطلع گفت رضا شهابی و محمد نظری علاوه بر اعتراض به شرایط زندان، نسبت به احکام ناعادلانه و وضعیت پرونده نیز معترض هستند. رضا شهابی، فعال کارگری که روز نوزدهم مرداد راهی زندان رجایی شهر شد، نگهداری‌اش در زندان را غیرقانونی می‌داند و محمد نظری نیز که از  ۹ خرداد ماه ۱۳۷۳  به اتهام عضویت در حزب دمکرات کردستان ایران بازداشت و بدون مرخصی زندانی شده و خواستار رسیدگی مجدد پرونده‌اش شده است.

زندانیان سیاسی- عقیدتی رجایی شهر که در سالن ۱۲ این زندان نگهداری می‌شدند، پس از انتقال ناگهانی و بدون وسایلشان به سالن ده این زندان در روز هشتم مرداد، دست به اعتصاب غذا زدند. ضرب و شتم و خشونت حین انتقال، عدم تحویل وسایل شخصی زندانیان، وضعیت رفاهی نامساعد بند جدید و تعدد دوربین‌های مداربسته حتی در حمام‌ و دستشویی، از مهم‌ترین مسائلی است که زندانیان نسبت به آن اعتراض دارند.

درخواست ۲۰ زندانی سابق زندان رجایی شهر برای پایان دادن به اعتصاب غذا

نگران کننده تر شدن وضعیت جسمی تعدادی از زندانیان اعتصاب غذا کننده در کنار بی توجهی مقامات قضایی، جمعی ۲۰ نفره از زندانیان سابق زندان رجایی شهر (گوهردشت) را بر آن داشت تا با نوشتن نامه‌ای ضمن احترام به خواسته‌های قانونی معترضین، از آنان بخواهند که به اعتصاب غذای خود پایان دهند.

امضا کنندگان این نامه که همگی زمانی با اتهامات سیاسی و عقیدتی در زندان رجایی شهر نگهداری می‌شدند و اکنون آزاد شده‌اند، خواسته‌های زندانیان را قانونی خوانده  و نوشته‌اند از آنجا که تقاضای زندانیان اعتصابی چیزی فراتر از اجرای آیین نامۀ سازمان زندان ها نیست، بی اعتنایی به این تقاضا افزون بر اینکه طبق قوانین جاری کشور تخلف محسوب می شود و قابل پیگرد قضایی است؛ این زندانیان سابق، اقدامات زندان رجایی شهر و انتقال زندانیان سیاسی و عقیدتی را «نشانگر تصمیم تازه ای از سوی برخی محافل برای تشدید شرایط نگهداری زندانیان سیاسی عقیدتی حتی در بندهای عمومی» توصیف کرده‌اند.

در این نامه که نسخه‌ای از آن روز چهاردهم شهریور در اختیار کمپین قرار گرفت، با اشاره به بی توجهی دادستانی و حال جسمی نگران کننده زندانیان آمده است: «نگرانی هنگامی تشدید می شود که در این مدت مسئولان قضایی از جمله مدیریت زندان نه فقط در جهت برآوردن خواسته های قانونی زندانیان اقدامی نکرده اند؛ بلکه با اظهار بی تفاوتی و یا سکوت در این باره، عملاً نسبت به سرنوشت افراد اعتصابی راه خونسردی و بی اعتنایی در پیش گرفته اند.»

بیست زندانی سابق رجایی شهر ضمن درخواست از مسئولان قضایی برای رسیدگی به مطالبات زندانیان، از آنان خواستند با پایان دادن به اعتصاب غذا، دوستان و خانواده‌هایشان را از نگرانی برهانند: «از آن دسته از مسئولان قضایی و هم‌چنین وزیر جدید دادگستری که خود را به رعایت قانون و سیاست اعلام شدۀ دولت در جهت حمایت از حقوق همۀ شهروندان متعهد می دانند؛ درخواست می کنیم تا ضمن رسیدگی به مطالبات زندانیان و بررسی روندی که به اعتصاب آنان منجر شده است، شرایط بند سیاسی عقیدتی زندان رجایی شهر را به حال عادی برگردانند. در عین حال از همۀ زندانیان اعتصابی صمیمانه درخواست می کنیم که بیش از این جان و سلامتی خود را در معرض خطر قرار ندهند و با پایان دادن به اعتصاب غذای خود، دوستان و خانواده های خود را از نگرانی و ناراحتی برهانند.»

سارنگ اتحادی، بهمن احمدی‌ آمویی، فرهاد اقبالی، محمود بادوام، مسعود باستانی، مجید توکلی، کامران رحیمیان، کیوان رحیمیان، دیدار رئوفی، احمد زیدآبادی، ریاض‌ الله سبحانی، عیسی سحرخیز، داود سلیمانی، عزیز سمندری، فرهاد صدقی، کیوان صمیمی، مهدی محمودیان، سعید مدنی، شاهین نگاری و مصطفی نیلی بیست زندانی سیاسی سابق هستند که این نامه را امضا کرده‌اند.

هم اکنون علاوه بر زندانیان سیاسی و عقیدتی رجایی شهر، زندانیان دیگری مانند سهیل عربی، آفرین چیت‌ساز و مهدی خزعلی نیز در زندان اوین در حال اعتصاب غذا هستند اما واکنش‌های مقامات قضایی به اعتصاب غذای زندانیان، تا کنون مبتنی بر رد و انکار و تهدید بوده است.  عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، روز یکم شهریور اعتصاب غذا را امری شکست خورده توصیف کرد که نمی‌تواند دستگاه قضایی را تحت تاثیر قرار دهد: «به برخی زندانیان که به اعتصاب غذا و سایر تهدیدها روی می‌آورند اعلام می‌کنیم که این اقدامات، اموری شکست خورده است و دستگاه قضایی تسلیم این موارد نمی‌شود. مجازات زندانیان باید به طور کامل اجرا شود و قرار نیست ما تحت تاثیر برخی اقدامات زندانیان از جمله اعتصاب غذا قرار گیریم.»