چهارشنبه , ۲۱ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » بسته خبری، آخرین تحولات خاورمیانه / جمعه ۶ مرداد ماه ۱۳۹۶

بسته خبری، آخرین تحولات خاورمیانه / جمعه ۶ مرداد ماه ۱۳۹۶

نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی/برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران/شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان/تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

 شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان، نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی، ادامه درگیری ها در فلسطین، تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران، انتقاد شدید شاه اردن از رفتار نتانیاهو و واکنش تند آمریکا به پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ وبگاه یک روزنامه آمریکایی روز پنجشنبه اقدام ایران برای پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ به فضا را «هشداری دیگر به آمریکا» خوانده و نوشته واشنگتن باید برنامه‌ای مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات ایران در زمینه موشک‌های بالستیک راه‌‌اندازی کند.

روزنامه «واشنگتن‌اگزمینر» ساعتی پس از انتشار خبر مربوط به پرتاب آزمایشی ماهواره بر سیمرغ به فضا برای افتتاح رسمی پایگاه ملی فضایی امام خمینی (ره) مدعی شد، تهران این آزمایش را با هدف پیشبرد و ارتقای برنامه موشک‌های بالستیک خود انجام داده است.

در این مقاله ادعا شده است: «دلیلی که ایران همچنان به ارسال ماهواره به فضا ادامه می‌دهد، موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند. هر پرتاب، اطلاعات بیشتری درباره بهتر کردن پرتاب بعدی فراهم می‌آورد و این آزمایش‌ها، پیش‌نیاز‌های ضروری برای کسب توانمندی‌های موثر در زمینه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند.»

رسانه آمریکایی در ادامه پیشنهاد کرده که آمریکا باید با این تلاش‌های ایران مقابله کند.

نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی/برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران/شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان/تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

«واشنگتن‌اگزمینر» می‌نویسد: «آمریکا باید مهار برنامه موشک‌های بالستیک قاره‌پیمای ایران را در اولویت قرار دهد. انجام این کار نیازمند اقدام دیپلماتیک جسورانه، فشار نظامی و رهبری آشکار از جانب ایالات متحده است.»

در پایان این یادداشت تأکید شده است: «آمریکا باید یک برنامه اقدام مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات موشک‌های بالستیک ایران به کار بگیرد. چنین اقدامی پیش از این هم سابقه داشته است.»

«واشنگتن‌‌اگزمینر» نوشته است: «طی سال‌های اولیه دولت اوباما، رئیس‌جمهور اوباما دستور راه‌اندازی یک برنامه اقدام مخفیانه برای تضعیف توسعه سانتریفیوژهای ایران را صادر کرد. این اقدام، توانمندی‌های هسته‌ای ایران را حدود یک سال عقب‌تر برد.»

شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان

یگان موشکی یمن از شلیک تعدادی موشک به پایگاهی در غرب عربستان خبر داد.

یک منبع نظامی وابسته به یگان موشکی نیروهای یمن به شبکه المسیره این کشور اعلام کرد، نیروهای یمنی چند موشک بالستیک با برد متوسط به پایگاه نظامی «ملک فهد» در منطقه طائف شلیک کنند.

به گفته این منبع، موشک‌های شلیک شده از نوع «برکان یک» بوده و به دقت به هدف تعیین شده اصابت کرده‌اند.

این منبع همچنین از آتش گرفتن این پایگاه هوایی خبر داد.

پدافند هوایی عربستان لحظاتی پیش اعلام کرد، موفق شده یک موشک بالستیک را در آسمان منهدم کند.

سخنگوی ارتش یمن اعلام کرد که شلیک این موشک‌ها در راستای اقدامات غافلگیرانه علیه ریاض بوده و پاسخی به تشدید حملات عربستان علیه یمن است.

بر خلاف دفعات قبل، ارتش یمن این بار اقدام به شلیک چند موشک بالستیک آن هم به طور همزمان کرده است تا در روند ردیابی این موشک‌ها توسط سامانه ضد موشکی پاتریوت عربستان اختلال ایجاد کرده و به هدف اصابت کند.

این هفته یگان موشکی یمن نیز یک موشک بالستیک دور برد «برکان اچ دو» را به پالایشگاه نفتی استان ینبع واقع در شمال غرب عربستان شلیک کرد که بر اثر آن این پالایشگاه آتش گرفت.

به دنبال این حمله موشکی، انصارالله یمن اعلام کرد که از این به بعد اهداف دورتر از ریاض، پایتخت عربستان و تمامی پالایشگاه‌های نفتی این کشور در تیر رس موشکی‌های یمن قرار دارند.

 
نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس پیرامون اوضاع رقت‌بار قدس و اقدامات اسرائیل در مسجد الاقصی به مقامات عالی کشورهای عربی و اسلامی نامه نوشت.

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین، رئیس دفتر سیاسی حماس به دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز پیامی ارسال کرده و در آن به تشریح اقدامات اسرائیل و ضرورت بسیج امت اسلام برای مقابله با این رژیم تأکید کرده است.

هنیه خطاب به رئیس جمهور ایران تأکید کرد: مسجد مبارک الاقصی وجدان و حمیت شما را به یاری می‌طلبد، در برابر اقدامات اسرائیل برای تحمیل واقعیت های جدید بر مسجد الاقصی به ‌گونه‌ای که این رژیم به تعیین‌کننده سرنوشت این مسجد تبدیل شود، نمی‌توان سکوت کرد.

رئیس دفتر سیاسی حماس با اشاره به تصمیمات متعدد اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی گفت: اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی قطعنامه‌های متعددی در حمایت از قدس و مسجدالاقصی صادر کرده‌اند و کشور شما نیز در آنها مشارکت داشته است و اکنون زمان اجرای این قطعنامه‌ها به‌منظور حمایت از ثبات و پایداری ساکنان قدس است که از مقدسات امت دفاع می‌کنند.

نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی/برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران/شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان/تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

رهبر حماس تأکید کرد: در این لحظه تاریخی و سرنوشت‌ساز در تاریخ مسجد الاقصی و امت اسلامی، امیدواریم که امت اسلامی برای دفاع از مسجد الاقصی با استناد به حق انحصاری‌اش در قدس و مسجد الاقصی و بنا بر حقایق تاریخی، دینی و قانونی، با یکدیگر متحد شوند؛ زیرا مسجد الاقصی در طول تاریخ وحدت‌بخش امت اسلام بوده و حمایت از آن همیشه مایه خیر و برکت و گشایش برای امت، سرزمین‌ها و ملتهای اسلامی بوده است.

همچنین در این نامه با اشاره به حاکمیت انحصاری اسلامی بر مسجدالاقصی آمده است: ملت فلسطین و برادرانش در امت اسلامی مخالف هرگونه اقدام اسرائیل هستند که به حاکمیت انحصاری اسلامی بر مسجد الاقصی آسیب رساند. ملت فلسطین همزمان که درخشان‌ترین حماسه‌های پایداری و مقابله با زورگویی اسرائیل و تروریسم شهرک‌نشینان تندرو مورد حمایت دولت اشغالگران را رقم می‌زند، چشم امید به نقش و تلاش‌های شما بسته است که تأثیر بسزایی در نبرد دفاع از مسجدالاقصی دارد و تاریخ مواضع شجاعانه شما در حمایت از مسجد الاقصی و ثبات و پایداری ملت فلسطین را ثبت خواهد کرد.

اسماعیل هنیه در پایان پیام خود از خداوند متعال خواسته است که افتخار نماز در مسجد الاقصی را پس از آزادی این مکان مقدس نصیب رئیس جمهوری ایران گرداند.

ادامه درگیری ها در فلسطین اشغالی

روز گذشته شهروندان فلسطینی پس از دو هفته موفق شدند محاصره مسجدالاقصی از سوی اسرائیل را شکسته و برای ادای نماز وارد مسجدالاقصی شوند.

نظامیان اسرائیل بامداد پنجشنبه پل ها و موانع آهنی در مقابل باب الاسباط در اطراف مسجد الاقصی را برداشتند و به دنبال آن علما و روحانیون قدس از مردم خواستند برای ادای نماز وارد مسجدالاقصی شوند.

نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی/برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران/شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان/تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

از زمان انجام عملیات استشهادی اخیر در مسجدالاقصی، اسرائیل تدابیر امنیتی شدیدی اندیشید و با نصب گیت‌های الکترونیکی، مانع ورود شهروندان فلسطینی شد.

در پی این اقدام، علما و روحانیون قدس اشغالی از مردم خواستند تا زمانی که اسرائیل این موانع را برندارد، از ورود به مسجدالاقصی خودداری کنند. روز گذشته، مناطق مختلف قدس ، صحنه جشن و سرور فلسطینی‌ها در پی برچیده شدن موانع آهنی و دوربین ها بود.

تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

آسوشیتدپرس به‌ نقل از منابع خود اعلام کرد، دولت ترامپ برای سنجش استحکام توافق هسته‌ای، به ‌دنبال بازرسی از «پایگاه‌های نظامی مشکوک» ایران است.

آسوشیتدپرس به ‌نقل از یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد: «دولت ترامپ در تلاش برای سنجش استحکام توافق هسته‌ای ــ که ترامپ به ‌شدت به ‌دنبال لغو آن است ــ به‌ دنبال بازرسی از “پایگاه‌های نظامی مشکوک” ایران است».

به ‌نوشته آسوشیتدپرس، «بازرسی یکی از عناصر رویکرد تهاجمی‌تر طراحی ‌شده برای ممانعت از دستیابی ایران به یک بمب هسته‌ای است. در حالی که دولت ترامپ به ‌دنبال پایش سختگیرانه‌تر توافق است، همچنین در حال کار برای اصلاح آن چیزی است که دستیاران ترامپ آن را “رخنه‌های جدی” در توافق می‌دانند ــ که اگر به‌ سرعت حل نشوند ــ ممکن است موجب خروج ترامپ (از توافق) شوند».

یک مقام رسمی آمریکایی ـ که نخواست نامش فاش شود ـ به آسوشیتدپرس گفته است، این تلاش‌ها شامل بحث با کشورهای اروپایی برای مذاکره بر سر یک توافق الحاقی برای ممانعت بر سر راه ازسرگیری توسعه (فعالیت‌های) هسته‌ای ایران پس از انقضای محدودیت‌های توافق (برجام) در یک دهه آینده است.

بر اساس این گزارش، اگر ایران از بازرسی‌ها سر باز بزند، ترامپ نهایتاً بنیانی قوی برای بیان این مطلب خواهد داشت که ایران در حال نقض توافق است، و تهران را مقصر اصلی شکست توافق جلوه دهد. (اما) اگر ایران با بازرسی‌ها موافقت کند، آن افرادی که در دولت ترامپ به‌ دنبال حفظ توافق هستند نیز تشجیع می‌شوند تا ادعا کنند که توافق به‌ شکل مؤثری موجب تقویت امنیت ملی آمریکا می‌شود.

چندین مقام آمریکایی گفته‌اند که دولت ترامپ به‌ دنبال این است که ایران را وادارد به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به پایگاه‌های نظامی را بدهد؛ پایگاه‌هایی که به‌ادعای نهادهای اطلاعاتی آمریکا، جمهوری اسلامی ایران در آنها ممکن است در حال نقض توافق است. دسترسی به پایگاه‌های نظامی ایرانی یکی از مناقشه‌برانگیزترین مسائل در توافق سال 2015 (برجام) بود.

مقامات آمریکایی به آسوشیتدپرس گفته‌اند، دولت آمریکا به‌ منظور دستیابی به هدف خود در دسترسی‌یافتن بازرسان آژانس به پایگاه‌های نظامی دیگری در ایران، نیازمند کسب حمایت آژانس و اکثریت اعضای گروه 1+5 است. اما آمریکا برای مقابله به مقاومت‌های احتمالی در حال جمع‌آوری و آماده‌سازی شواهدی از فعالیت‌های غیرقانونی در یک پایگاه نظامی است که آژانس با استفاده از آن بتواند بازرسی‌های خود را توجیه کند.

به ‌گفته این مقامات، آمریکا در حال کار برای تهیه یک (گزارش) اطلاعاتی غیر قابل انحراف (غیرقابل خدشه) درباره فعالیت‌های غیرقانونی (ایران) است، زیرا این نگرانی وجود دارد که اگر آنها در افشای شواهد مرتبط با نقض توافق (از سوی ایران) ناکام بمانند، اعتبار آژانس برای تقاضای انجام بازرسی در آینده تضعیف خواهد شد.

انتقاد شدید شاه اردن از از رفتار نتانیاهو

عبدالله دوم شاه اردن از رفتار بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در قبال دیپلمات این رژیم که دو شهروند اردنی را کشت، به شدت انتقاد کرد.

عبدالله دوم گفت: نخست وزیر اسرائیل در قبال مسئولیت هایش و اتخاذ اقدامات قانونی از جمله محاکمه قاتل و اجرای عدالت در مورد او باید پاسخگو باشد.

وی افزود: نتانیاهو به جای اینکه با این جنایت با نمایش سیاسی برای رسیدن به مقاصد سیاسی خود بهره برداری کند، باید در قبال آن پاسخگو باشد، چون کشتن شهروندان اردنی، اقدامی مردود و تحریک آمیز است و باعث انفجار خشم عمومی، ایجاد ناامنی و تقویت افراطی گری در منطقه می شود.

شاه اردن عنوان کرد: یکی از کارکنان سفارت اسرائیل در امان به سمت دو شهروند ما شلیک کرده و ما تمام تلاش را برای تحقق عدالت و استیفای حقوق آنها به کار خواهیم بست.

نامه‌ هنیه خطاب به روحانی درباره شرایط مسجدالاقصی/برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران/شلیک چند فروند موشک بالستیک به پایگاه هوایی «ملک فهد» عربستان/تلاش آمریکا برای بازرسی از پایگاه‌های نظامی ایران

وی با تأکید بر اینکه در برابر هیچ یک از حقوق شهروندانمان عقب نشینی نخواهیم کرد و تعامل اسرائیل با مسأله سفارت، تأثیر مستقیم بر ماهیت روابطمان با تل آویو خواهد داشت.

در حادثه تیراندازی که روز یکشنبه در داخل ساختمان سفارت اسرائیل در امان رخ داد، دو شهروند اردنی کشته شدند؛ آنها به عنوان نجار برای برخی تعمیرات وارد ساختمان مسکونی سفارتخانه شده بودند. در پی این حادثه کارکنان سفارت اسرائیل در امان از پایتخت اردن به سرزمین های اشغالی بازگشتند.

اردن از سال ۱۹۹۴ با اسرائیل در سطح سفیر مناسبات کامل دیپلماتیک دارد و سفارت این رژیم در امان در ۲۳ سال اخیر همواره فعال بوده است.

برنامه جدید آمریکا برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران

وبگاه یک روزنامه آمریکایی روز پنجشنبه اقدام ایران برای پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ به فضا را «هشداری دیگر به آمریکا» خوانده و نوشته واشنگتن باید برنامه‌ای مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات ایران در زمینه موشک‌های بالستیک راه‌‌اندازی کند.

روزنامه «واشنگتن‌اگزمینر» ساعتی پس از انتشار خبر مربوط به پرتاب آزمایشی ماهواره بر سیمرغ به فضا برای افتتاح رسمی پایگاه ملی فضایی امام خمینی (ره) مدعی شد، تهران این آزمایش را با هدف پیشبرد و ارتقای برنامه موشک‌های بالستیک خود انجام داده است.

در این مقاله ادعا شده است: «دلیلی که ایران همچنان به ارسال ماهواره به فضا ادامه می‌دهد، موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند. هر پرتاب، اطلاعات بیشتری درباره بهتر کردن پرتاب بعدی فراهم می‌آورد و این آزمایش‌ها، پیش‌نیاز‌های ضروری برای کسب توانمندی‌های موثر در زمینه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند.»

رسانه آمریکایی در ادامه پیشنهاد کرده که آمریکا باید با این تلاش‌های ایران مقابله کند.

«واشنگتن‌اگزمینر» می‌نویسد: «آمریکا باید مهار برنامه موشک‌های بالستیک قاره‌پیمای ایران را در اولویت قرار دهد. انجام این کار نیازمند اقدام دیپلماتیک جسورانه، فشار نظامی و رهبری آشکار از جانب ایالات متحده است.»

در پایان این یادداشت تأکید شده است: «آمریکا باید یک برنامه اقدام مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات موشک‌های بالستیک ایران به کار بگیرد. چنین اقدامی پیش از این هم سابقه داشته است.»

«واشنگتن‌‌اگزمینر» نوشته است: «طی سال‌های اولیه دولت اوباما، رئیس‌جمهور اوباما دستور راه‌اندازی یک برنامه اقدام مخفیانه برای تضعیف توسعه سانتریفیوژهای ایران را صادر کرد. این اقدام، توانمندی‌های هسته‌ای ایران را حدود یک سال عقب‌تر برد.»

واکنش تند آمریکا به پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی مدعی شد، پرتاب موشک ماهواره‌ بر ایرانی سیمرغ یک اقدام تحریک‌آمیز و مخل امنیت منطقه است و از نظر آمریکا، با این پرتاب، روح برجام نقض شده است.

«هیثر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شب گذشته در خصوص پرتاب ماهواره ایرانی به فضا نظر داد و آن را اقدامی «تحریک‌آمیز» خواند.

نوئرت گفت: آمریکا هنوز گزارش قطعی در خصوص این پرتاب را از سرویس‌های اطلاعاتی خود نگرفته، ولی اگر خبر پرتاب این ماهواره‌بر درست باشد، «آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ در نظر می‌گیریم.»

ادعای نوئرت در حالی است که در توافق هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ هیچ اشاره‌ای به برنامه موشکی ایران نشده است.

تنها در قطعنامه ۲۲۳۱ که توافق هسته‌ای را تأیید کرده، با ادبیاتی غیرالزام‌آور «از ایران خواسته‌ شده است» که از توسعه «موشک‌های بالستیکی که برای داشتن توانمندی حمل کلاهک اتمی طراحی شده‌اند»، خودداری کند.

واشنگتن با بیان این ادعا که برنامه فضایی مقدمه‌ای برای ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیماست، تلاش می‌کند تا ایران را برای متوقف کردن این برنامه تحت فشار قرار دهد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفت: «ما این اقدام را ادامه توسعه موشک‌های بالستیک ایران می‌دانیم. این پرتاب، امنیت و رفاه منطقه (خاورمیانه) را به خطر می اندازد.»

نوئرت با گره زدن پرتاب یک موشک ماهواره‌بر به روح یک توافق هسته‌ای گفت: «ما اعتقاد داریم با این کار، روح برجام نقض شده است.»

ماهیت غیرالزام‌آور قطعنامه ۲۲۳۱ و ادبیات مشخص آن موجب شده تا آمریکا با وجود لفاظی‌های مداوم علیه برنامه موشکی و فضایی ایران، نتواند شورای امنیت را به در پیش گرفتن تدابیر تنبیهی علیه ایران وادارد.

امروز ماهواره‌بر ایرانی سیمرغ از پایگاه فضایی امام خمینی (ره) پرتاب و با این پرتاب، پایگاه مزبور رسماً افتتاح شد.